Author Topic: Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата  (Read 281894 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Хах, вместо да кажеш някоя дума по това, което мисля- дали съм прав или не, ти ме занимаваш с правописа ми. Не претендирам, че съм на 100 % с правописа, но не съм и тука, за да се изпитваме. Явно някои тук вместо да ти отговорят, сменят темата за разговор. По същия начин в една друга тема ставаше въпрос за диалектите в България, а човека отсреща започна да ми обяснява, че прабългарите били турци. Вместо да даваш оценки и да следиш за правописни и пунктуационни можеше да кажеш нещо по темата. Колкото до ромите, познавам хора от различни етноси, които не са доволни и те от привилегиите, които получават ромите. Тук не виждам за какъв расизъм ми говориш. Уважавам тези роми, които работят, не крадат, които могат да бъдат за пример и за част от българите.   Обаче предпочитам да слагам всички роми под общ знаменател и да си пея расистките песнички. Но не уважавам толерирането на тези (за жалост са мнозинство - същото може да се каже и за българите, които крадат- в индустриални количества ел. енергия, отклонявайки я от АЕЦ Козлодуй - и става дума за милиарди, а не за стотинки ), които крадат ток,вода, жици ( а българската мафия ги изкупува)  , правят поразии на БДЖ и не само за сметка на данъкоплатците. Пресъпността при тях е изключително голяма (както и сред българите), а оня ден бях бесен от един репортаж, в който се разказва как цигански лидери карат насила инвалиди да просят и им прибират заработката (същото се прави и от българи, да не разказвам за българи сводници, заловени от чешката и от холандската полиция и за какви претсъпления ставаше дума - да му настръхнат на човек косите!) , а ако скрият някой лев биват пребивани. Също така не са и малко циганите сводници. Не са. Но много повечко са българите сводници.
При българите също има престъпления, но не са толкова жестоки
тук освен да се смее човек на подобно твърдение, друго не му остава колкото първото, което описах. Не са и малко случаите, когато роми избират и реколтата на хората, които се занимават със земеделие, а когато вторите имат възможност да се защитат ги обявяват едва ли не като виновни. Държавата трябва да се намеси срещу тези престъпление и да не ги толерира,

Казала съм предостатъчно думи за липсата ви на логика. Посочила съм ви не само правописните грешки. Преди да повтаряте клишетата на миналите всякакви граници на приличие български медии, мислете.
 Я да чуем, но не лакърдии, а факти и доказателства - какви привилегии имат ромите?
 Привилегията да живеят в гета? Привилегията да живеят без елементарни условия, вкл. без канализация?
Привилегията да не те искат на работа, само защото си ром, въпреки че имаш необходимия ценз и образование?
Привилегията „толерантните” българи демонстративно да си изтеглят децата от училище, за да не учели с ромчета? И учителки-расистки демонстративно да напускат, защото не искали да преподават на циганчета?
И за капак после всички в един глас да твърдят, че циганите не щели децата им да учат!

Или привилегията един български съдия да издаде следната уникална присъда, с която България се прочу (за кашмер!) в целия правен мир: „няма доказателства, че госпожа Хикс е откраднала, но понеже кражбата е типична за нейното съсловие, съдът постановява виновна.”
 За което България бе осъдена в Страсбург, а такива като skoti3,  които припяват в един глас с въпросния съдия, платиха от джоба си обезщетението за годините затвор на един невинен човек. Никакво обезщетение обаче не може да върне унижението и годините лишаване от свобода на невинно осъдения човек, а очевидно дори огромните суми, които всички в България солидарно плащат за нарушаването на правата ни от длъжностни лица и магистрати, не са в състояние да накарат средностастическия продукт на „качественото” българско образование да се замисли.
 И ако не за парите, то за следното просто нешице - че правата на другите са гаранция за неговите собствени права. Че нарушаването на правата, на когото и да е било, е заплаха за него самия, защото може да му дойде до главата. Справка случая Максим Савов - тоест не само роми и мюсюлмани стават жертва на полицейски, прокурорски и съдебен произвол.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.

Циганите били живели на гърба на другите?
Хайде де! Към частните вили на циганите ли пътуваха нон стоп бетоновози, фадроми, багери, камиони, натоварени с пясък, чакъл и т.н. от уж държавните предприятия?
 На вилите на циганите ли работеха ангария работниците от Инжстрой и пр.? 
На гърба на другите живееше десетилетия наред комунистическата номенклатура, която след 10 ноември 1989 трансформира политическата си власт в икономическа и после обратно в политическа.
Но де го Расате, гневящ се на неправдата да извади огнен меч срещу тези престъпници? 
За сведение: бюджетът на президента Първанов (Гоце) е 7 милиона годишно! Отделно бюджетът на Правителствения отряд 28 е ... 5 милиона! За да хойка Гоце на лов из Узбекистан, да се пилее на държавна сметка в Мексико с 50 души паплач и къде ли не по света. На това му се викат „държавни дела”.
12 милиона бюджет без да броим тези към отделните министерства!
 За една България, страна със 7 милиона население. В пъти повече от този на Холандия с 16 милиона население. 
Само че богата Холандия дава парите на данъкоплатците си не за хойкане на ченгета, а за ОБРАЗОВАНИЕ. И осигурява на всяко дете правото на качествено образование. Защото това е бъдещето  на страната, това е то патриотизмът, драги ми Расате! Другото са приказки на мегдана!

Ако четеш подробно ще видиш ,че и това ме дразни-но тук говорим за дискриминация въз основата на етническа принадлежност-т.е. с две думи как един етнос е дискриминиран въз основа на друг.Мисля,че диаграмите,които съм посочил са достатъчен показател на това-как "самотните майки" не са стимулирани да работят- http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3113.msg71085.html#msg71085

А ти както винаги изместваш темата. ;)

Offline PETER

• Forum fan
Естествено че ще измества темата. Нали трябва да е "полезна и****а". :)

Това че българите си изтеглят децата когато интеграторите им натресат циганчета е добра практика. Така трябва да бъде и така ще бъде. Препоръчвам го и на помаците. Да го духат всички интегратори. Достатъчно е да се видят резултатите от т.н. "външно оценяване" в едно циганско и в едно българско училище за да отпаднат всякакви колебания.
А Дилмана, като е ербап да не стои в Холандия, а да си доведе детето тук и да го запише в циганско училище.
Може и в село Мечка да иде и да го запише.

Offline skoti3

• Forum fan
Казала съм предостатъчно думи за липсата ви на логика. Посочила съм ви не само правописните грешки. Преди да повтаряте клишетата на миналите всякакви граници на приличие български медии, мислете.
 Я да чуем, но не лакърдии, а факти и доказателства - какви привилегии имат ромите?
 Привилегията да живеят в гета? Привилегията да живеят без елементарни условия, вкл. без канализация?
Привилегията да не те искат на работа, само защото си ром, въпреки че имаш необходимия ценз и образование?
Привилегията „толерантните” българи демонстративно да си изтеглят децата от училище, за да не учели с ромчета? И учителки-расистки демонстративно да напускат, защото не искали да преподават на циганчета?
И за капак после всички в един глас да твърдят, че циганите не щели децата им да учат!

Или привилегията един български съдия да издаде следната уникална присъда, с която България се прочу (за кашмер!) в целия правен мир: „няма доказателства, че госпожа Хикс е откраднала, но понеже кражбата е типична за нейното съсловие, съдът постановява виновна.”
 За което България бе осъдена в Страсбург, а такива като skoti3,  които припяват в един глас с въпросния съдия, платиха от джоба си обезщетението за годините затвор на един невинен човек. Никакво обезщетение обаче не може да върне унижението и годините лишаване от свобода на невинно осъдения човек, а очевидно дори огромните суми, които всички в България солидарно плащат за нарушаването на правата ни от длъжностни лица и магистрати, не са в състояние да накарат средностастическия продукт на „качественото” българско образование да се замисли.
 И ако не за парите, то за следното просто нешице - че правата на другите са гаранция за неговите собствени права. Че нарушаването на правата, на когото и да е било, е заплаха за него самия, защото може да му дойде до главата. Справка случая Максим Савов - тоест не само роми и мюсюлмани стават жертва на полицейски, прокурорски и съдебен произвол.

Ако вие Дилмана имахте някъкво елементарно възпитание, то нямаше да ме цитирахте по този начин и да прибавяте "свои мисли" към моите. И ако моите мисли ви се струват без логика, то вашите граничат с лъжата. Аз ли съм виновен за положението на голяма част от ромите сега. Абсолютна лъжа е, че не приемат образовани роми на работа, поради факта, че са роми. Да не забравяме, че има и много образовани българи и турци, които въпреки образованието си немогат да си намерят работа. Наличието на образование не ти гарантира работа. За какъв расизъм ми говориш отново.
Продължавам да твърдя, че ромите не желаят да учат. Дори някои от тях дори и да са записани в училище се появяват там 3-4 пъти
през годината и въпреки всичко ги минават в по горен клас - на това ако му казваш расизъм си е твой проблем. И повтарям държавата няма как насила да извади ромските деца да учат. А и като нямат възможност да се грижат за децата, никой не ги кара да правят по 8-10 деца. И за това ли е виновна държавата ?
Колкото до примера, който даде от нашето правосъдие. Жертви на тази система са и много от българите, които също са получавали несправедливи присъди.  А и дори госпожа ХИКС да не е била виновна ( не го знам случая), това не означава, че голяма част от ромите не крадат.  А и между другото моето семейство сме викали роми да ни помагат, когато е имало нужда в къщната работа, за да изкарат някой лев, обаче веднъж след това обувките на стълбите липсваха.  АЙ продължавай да ме наричаш расист, а да представяш ромите като най-големите жертви. Както гледам по писането ти явно не си имала контакт с роми.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676

Offline Svetla

• Advanced member
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/439680244-Agresiya_sreshtu_momche_v_uchilishte_zaradi_etnicheskiya_mu_proizhod.html

Да, децата са особено жестоки и откровени, но за учителката е непростимо да говори така на едно дете. Може и да се е смахнала жената, особено ако паралелката е многобройна. Горките учители, горките деца - в каква обстановка на лудост, неудовлетвореност и черногледство живеем! Била съм преподавател и знам колко е тежко да си винаги "в час" и да ги убедиш да учат, да ги разбираш и да те уважават.

Спомням си, че в нашия клас в гимназията имаше син на пакистански дипломат - Рашид. Момчетата се държаха лошо с него, но като цяло проявявахме разбиране към притеснителността и неподготвеността му. В класа ни учеше и Лита - от Ангола - чувствахме я като равна, обичахме я, беше като малка абаносова статуетка. За нас нямаше значение, че е африканка.  8)

Искам да припомня и за дискриминацията при комунизма. Спомням си, че имаше отделни класирания за влизане в специални средни училища, във ВУЗ-ове. Тогава обикновените български граждани  бяхме дискриминирани.
1. Имаше списъци за децата на активни борци;
2. Списъци за класирания на представители на етнически общности (състезаваха се по окръзи);
3. Списъци с отделни класирания на самите "специални кадри" (вече съм забравила точните наименования).
4. Имаше хора, на които им беше забранено да учат;
5. Имаше студенти, изхвърляни от университетите или нямащи право на достъп до аспирантура и определени специалности, поради "недостатъчна благонадеждност";

Сещате ли се за други?

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Tuk ne stava vıpros za çuzdemec(ili druga rasa) a za malcinstvena prinadlejnost koeto e predizvikalo uçitelkata.
Kakvoto i da e jalko za deca s takiva pedagozi( i za samite tqh razbirase).

Offline Rasate

• Forum fan
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/439680244-Agresiya_sreshtu_momche_v_uchilishte_zaradi_etnicheskiya_mu_proizhod.html

Има различни педагози,има и различни интерпретации-в училище не рядко съм бил удрян и с линия,и плесници съм ял от учителите тъй като бях по буйно дете,пък за бой със съучениците то ставаше почти всеки ден.

Но все пак да се върнем към материала според мен истината е някъде по средата може и учителката да е превишила правата си,може и детето подтикнато от родителите малко да преувеличава.

Сегашната образователна система е напълно скапана-децата нямат никакъв респект от учителите си-редовно гледам в you tube как ученици бият и тормозят учителите си

Ученици Бият Преподавателката Си

Просто в България няма правила.
Скандално Ученици Пребиха репортери на Btv

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  А не смятате ли,че учителите си го заслужават?В много от случаите те самите подклаждат дискриминация.

Offline Svetla

• Advanced member
Tuk ne stava vıpros za çuzdemec(ili druga rasa) a za malcinstvena prinadlejnost koeto e predizvikalo uçitelkata.
Kakvoto i da e jalko za deca s takiva pedagozi( i za samite tqh razbirase).
Така е, прав си, исках само да споделя мнение към различността като бивша ученичка и бивш преподавател.

А не смятате ли,че учителите си го заслужават?В много от случаите те самите подклаждат дискриминация.
Караибрахиме, от лични наблюдения мога да кажа, че много мои приятели-учители напуснаха и се насочиха към друга работа, защото не можеха да си преподадат материала точно заради такива напрежения. Винаги се търси отговорност от учителите, а от родители, инспектори, директори, министри... - почти никога.

Offline Rasate

• Forum fan
Така е, прав си, исках само да споделя мнение към различността като бивша ученичка и бивш преподавател.
Караибрахиме, от лични наблюдения мога да кажа, че много мои приятели-учители напуснаха и се насочиха към друга работа, защото не можеха да си преподадат материала точно заради такива напрежения. Винаги се търси отговорност от учителите, а от родители, инспектори, директори, министри... - почти никога.

Така е-учениците правят каквото си искат,а учителите винаги са на топа.
Родителите вместо да стимулират децата си да учат се разправят с учителите за какво тяхното златенце е оценено ниско или защо му е писана двойка или отсъствие и пр.Хората които смятат,че съвременните учители са виновни за обстановката нямат никакъв досег с действителността-в случая са най -виновни родителите и системата.По мое време като ученик имаше изправителни домове и това беше основен стимул да спазваш правилата.

Е все пак всяко стадо си има и мърша-това е валидно и за учителите-има и лоши педагози измежду тях.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

ОФ - Българският етнически модел (3)  ОФ - Българският етнически модел (8)     ОФ - Българският етнически модел (6)  Мен лично това ме потресе ..... ???

Уважаема,Фицинка!
 Посочили сте само една част 3 от общо 8 части от корумпирания и с цел облаги Мартин Карбовски,журналист ,отритнат и не приет от нас помаците!
 Карбовски не е приятел на помаците,използва болката ни!
Посочения видеорепораж има Осем страници от Карбовски,боклук използвач.
Навремето снимаше в Рибново окървавените чаршави за девственост на помакините,само и само да е известен на гърба на помаците!

Такива като Мартин Карбовски се вясват един ден в годината използвайки болката на помаците за лична изгода,тук Карбовски няма място и неуважение!

Offline ficinka

• Adviser
Като гледам видеото не гледам Карбовски а изпънените с болка очи на този възрастен човек , но да възможно е да използва болката на хората , мен ме ужасява сутиацията в която са тези хора, и къде е държавата да защити правата им!Що се отнася до Карбовски , да забравим че видеото е от него , да кажем че е от друго място, проблемът си е проблем,. ???Няма такава държава .......

Offline Rasate

• Forum fan
Селата ни обезлюдяват напълно до 2062 г.

Ако процесът на депопулация на селските райони от последните 10 години се запази, към 2062 г. в България няма да има селско население.

Това сочи изследване на Департамента по демография на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Изследването беше представено на пресконференция в БТА от гл. ас. Николай Цеков, който обаче допълни, че посоченият резултат е индикативен и не отговаря на критериите на дълбочинна демографска прогноза.

Процесът всъщност води началото си от 1946 г., когато започва отнемането на земята от селяните и индустриализацията, отбеляза Цеков.

По думите му в момента селското население е 28 на сто. Обезлюдяването води и до разпад на селската селищна мрежа.

Със закриването на здравни пунктове, училища и автобусни линии се предизвиква нов отлив на население от селата към градовете.

Тези тенденции не са еднозначни за всички райони на България, коментира Цеков. Според него при селата, населени предимно с българомохамедани и турци, тенденцията за обезлюдяване е много по-ниска, но и там се наблюдава сериозно раздвижване.

По думите му официално в момента около 200 села са без жители, а още около 500 предстои да се обезлюдят, тъй като в тях живеят до 50 души.

В селата вече са променени традициите, начинът на живот, моралът в семейните отношения, каза проф. Марта Сугарева. По думите й най-големият проблем там е престъпността. Много от хората живеят сами, като повечето от тях са възрастни жени, и у тях съществува страх да обитават къщите си.

В много села хората не смеят да отглеждат животни, нито се садят зеленчуци от страх, че ще им ги откраднат, коментира проф. Сугарева. Според нея един от пътищата за преодоляване на проблемите е "подобряването на общото морално състояние на обществото".

"Животът на село е много по-хубав, ако няма престъпност, ако хората са по-благородни един към друг", добави проф. Сугарева.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/02/20/selata-ni-obezliudiavat-napylno-do-2062-g.111708

И ще публикувам два коментара под статията-номер 27 и 34,на които споделям напълно мнението и да илюстрирам къде е проблемът.

Коментар 27:
"едно време колегите ми казваха : ех,да се пенсионирам,и да си отида на село ! ....а сега и пенсионерите бягат от село. циганите там ги крадат,убиват...хората живеят в страх. нямат фелдшер,нямат пътища -хляб да си закарат. така,че още след 10 години селата тотално ще опустеят. а след 20 - и градовете. то не може да се осигурява работа само за шофьори,магазинери,охранители,учители и мед.сестри. някоя професия пропускам ли ?"

Коментар 34
"И проблемът не е в "моралното състояние на обществото". Българинът не е идиот, той обича чистият въздух, природата, помни с носталгия ваканциите на село.

Но разбира се, в духът на общата толерастия, тая професорка отказва да назове проблемът с истинското му име - МАНГАЛИ И МАНГАЛСКИ БАНДИТИЗЪМ !!!"