Аз за себе си и за дискриминираните съм прав.
Мненията на абс ги имам за голи думи които се опитват да правят димни завеси към съществото на проблемите . От какви причини или съображения са продиктувани тези голословия,няма да коментирам ,защото ще изпадна в междуличностни пререкания.За мен е несъвместимо да се пледира,тук в нашия сайт за плурализъм и демокрация от хора които са лишени от способността да се поставят на място на онеправдания и да съпреживеят неговите чувства,защото излиза така ,че расисти и националисти ,ще започнат да ме учат на толерантност .
Това между нас не е важно ,защото би могло дори да се нарече конфликт, в който не е ясно кой какво е казал и кой как го е разбрал.
Затова препоръчвам на всеки който таи в себе си расови ,етнически и религиозни предразсъдъци и вражди да се запознае с Наказателния Кодекс на РБ,който не играе превантивна ,а пряка наказателна роля .
Глава трета
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
Раздел I
Престъпления против националното и расовото равенство
Чл.162. (1) Който проповядва или подбужда към расова или национална вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.
(2) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата народност, раса, религия или поради неговите политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.
(3) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяние по предходните алинеи, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.
(5) (нова,ДВ,бр.28 от 1982 г.; изм.,бр.92 от 2002 г.; отм.,бр.103 от 2004 г.)
Чл.163. (1) Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната или расовата им принадлежност, се наказват:
1. подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години;
2. (изм.,ДВ,бр.103 от 2004 г.) всички други - с лишаване от свобода до една година или с пробация.
(2) Ако тълпата или някои от участниците са въоръжени, наказанието е:
1. за подбудителите и предводителите - лишаване от свобода от една до шест години;
2. за всички други - лишаване от свобода до три години.
(3) Ако е извършено нападение и от него е последвала тежка телесна повреда или смърт, подбудителите и предводителите се наказват с лишаване от свобода от три до петнадесет години, а всички останали - с лишаване от свобода до пет години, когато не подлежат на по-тежко наказание.
Раздел II
Престъпления против изповеданията
Чл.164. (изм.,ДВ,бр.103 от 2004 г.) Който проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат, действие или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.
Чл.165. (1) (изм.,ДВ,бр.10 от 1993 г.) Който със сила или заплашване пречи на гражданите свободно да изповядват своята вяра или да извършват религиозните си обреди и служби, с които не се нарушават законите в страната, общественият ред и добрите нрави, се наказва с лишаване от свобода до една година.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който по същия начин принуди другиго да участвува в религиозни обреди и служби.
(3) За деянията по чл.163, извършени против групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с религиозната им принадлежност, се прилагат предвидените в него наказания.