Български > Дискусии

Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата

<< < (138/139) > >>

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Svetlina on January 30, 2014, 22:14 --- Прочети конституцията, душко. Не преписвай неправилно. Нали не се сърдиШ? :)

--- End quote ---
Щом като тази конвенция е подписана от БГ, това означава че тя е над конституцията ( така е в ЕC) А щом като е ратифицирана от съответните органи на БГ, това означава че там няма нищо против конституцията. Така че не се услушвайте и не мачкайте малцинствата както е било по едно време. Нека заедно да градим бъдещето на нашата общa родина. 

Nazmi:

Зейнеп Зафер и Сабри Искендер - двама от наградените 
През тази седмица, която минава под знака на падането на Берлинската стена, държавният глава Росен Плевнелиев удостои с орден "За гражданска заслуга" - първа степен, 23-ма активисти от преди 1989-а година. Тези отличия са за приноса им за защита на човешките права в България. Това са хора, които са се противопоставяли на предишната власт с цената на изгонване или със забрава. Това е едва второто отличаване на хора, които са били против предишния режим. Първото беше, когато президентът  Петър Стоянов награди посмъртно Георги Марков и Илия Минев. В предаването "Хоризонт до обед" гостуваха двама от наградените от президента -Зейнеп Зафер и Сабри Искендер. 

Зейнеб Зафер живее в Анкара, преподава български език и литература в Анкарския университет и е ръководител на катедрата по български език.

Сабри Искендер е пенсионер, живее в Истанбул, работил е в Генералната дирекция за младежта и спорта.

Зейнеп Зафер разказа за Искендер, че за първи път е чула за него от предаванията на радио "Свободна Европа".

За мен той беше човекът, преминал през Белене и въпреки това не загубил нищо от мисълта си,че трябва да продължи борбата си за свобода и правата и свободите на турците в България.
Ние бяхме опасни, защото след изселването не си сменихме имената и когато започна масовата смяна на имената през 80-те години , отново пострадахме.
Брат ми беше хвърлен в Белене, а аз бях в Сливенския затвор. След затвора бяхме в Михайловградско.
Направихме връзка с някои от ръководителите на Независимото дружество за защита на правата на човека и по-точно с Цеко Цеков и Димитър Тонов и поискахме те да защитават нашите погазвани права. Те се съгласиха, но поискаха да работим заедно с тях.
  АСабриИскендерразказа, че също е научил за Зейнеп от радио "Свободна Европа".И от други хора чух, че когато е дошъл френския президент Митеран, те се срещнали. Държавна сигурност беше по петите й. А в "Свободна Европа" я нарекоха Беназир Бхуто за България. Бях един от първите, арестувани в Сливенски окръг по време на смяната на имената. След 118 дена в затвора ме закараха с белезници и катафалка на остров Белене. След седмица ни закараха на втори обект, където имаше задържани турци. Правихме гладни стачки в знак на протест, че сме задържани без съд и присъда.Чуйте историите на двамата от звуковия файл.
  http://bnr.bg/post/100484336/zeineb-zafer-i-sabri-iskender-dvama-ot-nagradenite-za-prinosa-im-za-zashtita-na-choveshkite-prava-v-balgaria

Nazmi:

https://www.youtube.com/watch?v=puzE4tea9B4

BG POMAK:
Има и такава дискриминация на турци над помаци. Пример за това е с. Припек, община Джебел, област Кърджали. Там общинския кмет Бахри Юмер, един от създателите на ДПС и последствие лидер в ДОСТ, без жалостно мачка населението на това село, като го лишава от всякакви средства за благоустрояване и поддържане на инфраструктурата. До сега и един лев не е вложил в това село. Ако има изпълнена някаква техническа инфраструктура то е било благодарение на Републиканския бюджет.Това село е най голямото в община Джебел и региона.

BG POMAK:
Имали помаци в този сайт? А бе нещо не върви дискусията в този сайт!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version