И какво каза учителката за това училище в Ямбол, я ни светни тука? Прочел ли си поне двете писма, та да разсъждаваш? И по какво съдиш кой кого уважава повече? Или просто си ...."вътрешно убеден".
Щото аз съм срещала всякакви цигани и на всякакви места, влизала съм в сайтове на различни цигански организации, мои приятели са работили и работят с цигани, и имам представа колко и кого уважават.
Не плачи мила Светла не тъжи, ти не си виновна.
Даниела Костова, кореспондент на БНР: Учители протестират срещу анонимки
През последните дни анонимен сигнал за побой над ямболска учителка предизвика напрежение в учителската общност в града. В анонимката се твърди, че възпитателката Светла Хлебарова е бита и душена от баща на ученик от ромски произход. Повод за побоя е отправена от учителката забележка към дете, че не си е написало домашното. Ето какво разказа за конкретния случай още Светла Хлебарова: Забелязах, че детето не си пише домашните работи. Вторият час мина, също нямаше написано нищо в тетрадката и след това вече аз реших, че трябва да му направя забележка. Обърнах се към детето : Ти нищо не си написал в тетрадката, естествено със строг тон. То се уплаши от това че му се скарах, отиде извика баща си и бащата влезе и започна да ми говори: Аз ще те набия, какво си мислиш че няма да те набия!
Но нито съм бита, нито съм душена, нито съм заплашвана с убийство.След инцидента до медиите е разпратено анонимното писмо, в което се търси закрила за учителите в „Петър Берон”. Хлебарова заяви, че се чувства употребена в ситуацията и не е предполагала, че ще намери такъв тип „защитници”, които дори не са имали смелостта да се подпишат под писмото. „Тук съм на непостоянен договор, не познавам добре колегите и съм много разочарована, че някой може да използва чувствата ми”, заяви Хлебарова. Тя допълни, че от дълги години е учители никога в практиката си не е имала проблем нито с деца, нито с родители. Докато разговаряхме с нея група деца се бяха скупчили около учителката си и я милваха.
В училището учат над 1000 деца от ромски и турски произход. През последните години в него се работи и по доста европроекти. Учителският колектив единодушно приема ОУ ”Петър Берон” като училище еталон за етническа толерантност. Родителите на децата също бяха изненадани от пуснатия сигнал и недоумяваха каква може да е причината за него. Всички родители бяха не само доволни от учителите, но и заявиха, че лично ги познават. Един от бащите се оказа бивш възпитаник на училището, според него ситуацията от „неговото време „ е коренно променена. О, това беше от началото на 90-те години. Тогава тук беше голяма анархия, нямаше никакъв контрол. Сега е много по-различно.
Напрежението в учителския колектив понамаля след съвещанието в понеделник по обед. На него те приеха писмо декларация в отговор на двете анонимни писма.
Никой от учителите не вярва техен колега да е писал анонимното писмо. Директорът на училището Лиляна Славова заяви категорично че сигналът не е писан от техен учител и допълни:
„ Моят урок през тези дни е, че едно общество което се разяжда от омраза няма как да върви напред. Истината рано или късно, макар и окаляна, както писа една наша колежка, ще излезе наяве. Според нея е редно полицията да проучи случая и да се намери авторът на писмото. Директорът на инспектората в Ямбол Татяна Петрова заяви, че това е до момента в инспектората никога не е постъпвало оплакване или жалба от отношение на ромски родители към учители и възпита
http://www.yambolnews.net/index.php/drugosti/item/4008-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D1%80-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8