Author Topic: Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата  (Read 285898 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
изсмукани от пръстите ви твърдения, или извинение.
Не че времето ми е много и на мен, не можах вчера да отговоря, но думи като -глупост ,празнословие и пр.изречени по повод тълкуване на нечии думи, някак си не са на място-не можем всички да тълкуваме ''правилно'' и така както на нас ни се ще.
Може да не сме разбрани, но пак тона не би било добре да е такъв -или трябва да мислим всички еднакво?
Да ама не -както казва един многоуважаван журналист г-н Петко Бочаров, не можем всички да сме еднакви ,Всевишният ни е направил различни.
Интересен е примера на PETER, не може да не навее на такива изводи като неговите -
Там обират, изнасилват и убиват баби българки, а не баби циганки-освен чисто криминалният привкус дали не се вплита и етнически мотив при тази изборност -не знам ще оставя на по умните и уважавани да разсъждават.

Offline Dilmana

• Editor
Не че времето ми е много и на мен, не можах вчера да отговоря, но думи като -глупост ,празнословие и пр.изречени по повод тълкуване на нечии думи, някак си не са на място-не можем всички да тълкуваме ''правилно'' и така както на нас ни се ще.
Може да не сме разбрани, но пак тона не би било добре да е такъв -или трябва да мислим всички еднакво?
Да ама не -както казва един многоуважаван журналист г-н Петко Бочаров, не можем всички да сме еднакви ,Всевишният ни е направил различни.

ves.K, никога не съм твърдяла, че хората трябва да мислят еднакво. Ето ви пак пример за "изсмукано от пръстите" твърдение и обикновено празнословие.
Никой не ви е виновен ( на вас, на abc и дори на Петър, който единствен се опитва да спори не с празни приказки, а с конкретни примери), та никой не ви е виновен, че не можете да се оправите със смисъла и  значението на  думи като "дискирминация", навлезли отдавна в българския език и имащи съвсем точно определение.
Бих ви препоръчала преди смело да употребявате думи, чието значение ви е доста смътно, да се потрудите да проумеете какво точно означават. Така няма да си губим взаимно времето - все пак никой не ми плаща, за да ви ограмотявам.

"Дискриминация" не означава само "различно отношение", защото всеки човек има различно отношение, да речем, към приятелите си или към отделните членове на семейството си. Това не значи, че ги дискриминира.

Дискриминацията е лишаване или ограничаване  на правата на дадена група хора по даден признак (бил той етнически, бил той религиозен, расов и т.н.).
Кой, кога и по какъв начин е отнел правата на възрастните българи в село Мечка?
Може би има тормоз, със сигурност има грабежи, очевидно дело на група хора(били те от същото село или не), но не може да става дума за дискриминация.

Offline Dilmana

• Editor
Подобна ситуация е във всяко едно село с голяма циганска общност. Там обират, изнасилват и убиват баби българки, а не баби циганки. Ако продължите да се интересувате ще ви издирвам подобни истории. Селото на майка ми е подобно.

За останалите примери ще пиша по-късно.
Успех.

Ето това е типичен пример за тенденциозно и невярно твърдение.
Невярно е, защото циганите в България много по-често стават жертва на престъпления(вкл. и от цигани), отколкото българите.
Причините за това трябва да се търсят в чудовищната мизерия, тежки социални проблеми, липса на образование и на елементарна грамотност понякога, както и в расистки нападения от българи  и т.н.
Помните ли детето Аспарух, убито на площада в Самоков посред бял ден (докато си яде сладоледа) от група български расистчета?
В гетата, където живеят роми хората се въртят в омагьосан кръг - или са жертва на престъпления (вкл. изнасилвания), или вършат престъпления, а често - и двете. Причините са посочените по-горе - чудовищна бедност, липса на елементарни битови условия, безработица и т.н. - все неща, които водят до деградация и престъпност.

Но нека да не забравяме, че големите измами, големите грабежи в България са дело предимно на българи. Да се твърди обратното е просто смешно. Достатъчно е човек да хвърли поглед на списъка с кредитните милионери или на убийствата, станали в България.

Offline Dilmana

• Editor
abc,
не че заслужавате да ви се обръща внимание, но понеже си позволихте да споменете  професията на учителя с презрение, държа да ви кажа, че  ако нещо заслужава презрение, то е глупак с напомпано самочувствие, не научил се да пише грамотно на родния си език.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Но нека да не забравяме, че големите измами, големите грабежи в България са дело предимно на българи. Да се твърди обратното е просто смешно. Достатъчно е човек да хвърли поглед на списъка с кредитните милионери или на убийствата, станали в България.

Обективност и безпристрастност, заслужаващи уважение!

Offline abc

• Forum fan
Дилмана ако живеехте преди 40 години щяхте да се политически агитатор. Пропуснахне да споменете нещо за времено си, но за мен донякъде е удоволствие, че субективен човек като вас не ми обръща внимание. Продължавайте така, мерете с кривия аршин и пропагандирайте. Не допускайте в никакъв случай, че нечии живот се скапва само заради това, че е християнин в неподходяща среда. Хелзингския комитет не го допуща, нито пък одобрява.

Има нещо тъмно във вас... Има го. А популизма с "тинеуважавашпрофесиятанаучителя" го оставете. Двулично ще е ако не се отчете характеропатията, вечната мания да поучават, да подвикват "не ми тропай и ме гледай в учите" и от сорта, но виден е вашия субективизъм. А за моята ненаученост да пиша грамотно родния си език :D Дилмана, не се бъзикай. Абсолютно си права за глупака с напомпано самочуствие, още повече ако е станал по европеец от европейците и е забравил как му миришат цървулите. Проблем със себенамирането? Проблем с хормоните?

Зарежи. Човек когато е ядосан и пил си показва дяволите. Под лъскавата повърхност се показва една личност, която ръси обиди. Всеки с номера си. Хайде със здраве ваша сияйност. Облъчвайне с добрина наоколо. Мен ме оставете.

Offline Сидхарта

• Historian
Пак необосновано според мен самочувствие, знаем ние много добре какво е дискриминация и посягането на някои основни ценности, като на частната собственост и още по лошо на здравето и живота ,и изборност по етнически признак си е ярък пример за дискриминация -и който го отрече при наличието на тези обстоятелства ,не може да се опитва да играе ролята на учител на когото и да било.
Аз внимавам да не обидя никого -дори и инакомислещия и погрешно разбралият ме -не приемам да ми се иска извинение- за мое виждане и позиция -направо нямам думи.

Offline Шали

• Advanced member
Обективност и безпристрастност, заслужаващи уважение!

Гедж, имало ли е дискриминация към мюслимите с бг имена в Неврокопско при назначаването на работа в общински служби под опеката на ДПС, или и ти не си свидетел на подобни неща (за чутото на опашката за хляб не ни казвай :), само лични знания ;))? Ще вземе се окаже една голяма лъжа тази статия, чиято препратка дадох по-напред :) Не, тези ора, оти не са се обърнали към Хелзинкския, не се смятат...

Offline gece yolcusu

• Adviser
Гедж, имало ли е дискриминация към мюслимите с бг имена в Неврокопско при назначаването на работа в общински служби под опеката на ДПС, или и ти не си свидетел на подобни неща (за чутото на опашката за хляб не ни казвай :), само лични знания ;))? Ще вземе се окаже една голяма лъжа тази статия, чиято препратка дадох по-напред :) Не, тези ора, оти не са се обърнали към Хелзинкския, не се смятат...

За да каже, че някой е свидетел на подобно нещо, трябва да представи и доказателства.В противен случай, изглежда като лична саморазправа.

Offline Шали

• Advanced member
За да каже, че някой е свидетел на подобно нещо, трябва да представи и доказателства.В противен случай, изглежда като лична саморазправа.

Изкриви си душата, приятелю :)

Offline PETER

• Forum fan

"Дискриминация" не означава само "различно отношение", защото всеки човек има различно отношение, да речем, към приятелите си или към отделните членове на семейството си. Това не значи, че ги дискриминира.

Дискриминацията е лишаване или ограничаване  на правата на дадена група хора по даден признак (бил той етнически, бил той религиозен, расов и т.н.).Кой, кога и по какъв начин е отнел правата на възрастните българи в село Мечка?
Може би има тормоз, със сигурност има грабежи, очевидно дело на група хора(били те от същото село или не), но не може да става дума за дискриминация.

Браво Дилмана! Хубаво е че се дадохте някакво определение за това що е дискриминация.
Така вече дискусията стъпва на по-твърда почва. Няма да споря дали Вашето определение е вярно и изчерпателно и ще го ползвам такова каквото е.

Сега да се върнем на село Мечка ползвайки Вашето определение. Има ли в това село нарушаване на някакви права? Според мен има.
Това са правото на живот, правото на частна собственост, правото на лично достойнство и т.н..

Кой нарушава тези права? Според хората от филма, чиито права са нарушени - това са циганите.
На кого са нарушени тези права? Според хората чиито права са нарушени - това са българите.
Това нарушаване на права по етнически признак ли е? Да.
Следователно … оставям извода на Вас.

Никой в примера със село Мечка не оспорва че дискриминацията е от всички цигани.
Т.е. тук не всички цигани са престъпници, но всички престъпници са цигани.
Т.е. тук не всички българи са обект на престъпление, но всички хора обект на престъпление са българи.

Никой не оспорва,че всички са равни пред закона, че това са получава и заради бездействие от страна на полицията. Никой не твърди и че изобщо само циганите ( и то всички до един) са престъпници в държавата. Говорим за конкретен случай.
При този конкретен случай се твърди, че в това село, цигани (някои от тях), масово нарушават права на българи (повечето),без при това да има масово нарушаване на същите права при циганите.
Дано сега Ви стане ясно.

И тъй като обещах продължавам с примерите.

Offline PETER

• Forum fan
2. Случая  "Мапа Дженгис". Цитирам:
“Но хората на обекта ни казаха, че отново основно се назначават хора, които са българо-мохамедани от Кърджали, Силистра, Разград и подобни райони. Защо се прави това – защото знаят турски. Т.е. отново има някакъв вид дискриминация.”
http://www.bnews.bg/article-4132
А това че искате дискриминация само в смесени райони а не по фирми е озадачаващо за мен.

3.  Случая  “Шишеджам” - отново назначавана с предимство на етнически турци.
Което се “заплаща” през бюджета на общината с “услуги” към фирмата.
Цитирам:
“Устно оплакване е подадено срещу завода на "Шишеджам" в Търговище, каза Чобанова. Българи, търсили работа в новата фабрика, се оплакали, че там не наемат без владеене на турски език”
http://antidis.women-bg.org/_bg/medii/september_9.html

Поради липса на филмов материал засега няма конкретни доказателства по 2 и 3. а и няма как ние, които живеем далече от тези места да ви ги предоставим.
Все пак от тази публикация http://www.stroitelstvo.info/infrastructure/2009/12/03/825287_komisiiata_po_diskriminaciiata_sledi_otblizo_sluchaia/
се разбира, че комисията за защита от дискриминация е сезирана и за двата случая. А щом е сезирана значи поне има съмнение за дискриминация.

Вяно е че  двата нови случая не покриват изискването Ви  “точното място на дискриминацията да са само смесени региони”, но според мен това изискване не е сериозно и разумно.

След разглеждане на новите 2 случая ще продължа с примерите.
Успех

Offline @xmet

• Senior member
 http://www.monitor.bg/img/?id=253159&sz=0&cut=yes

Ставаме расисти още от забавачката

СОНЯ АНГЕЛОВА
26.02.2010
Една трета от хората у нас вярват, че отношението към етноса се формира още в детската градина и едва 8% в гимназията. Това показва проучване на агенция МБМД за предразсъдъците в образованието по време на семинар за превенцията на дискриминацията. Почти всички анкетирани обаче съветват в училище да се учи повече за различията с циганите и децата с увреждания, по-малко твърдят, че в учебния материал трябва да има раздели и за разликата между половете, а половината твърдо настояват в школото да се учи разликата между бедни и богати. Всеки десети учител иска етнически чисти класове, показва проучване за толерантността на българското общество, направено от агенция МБМД. Една трета от българите не желаят децата им да учат в един клас с циганета, а една четвърт настояват те да са отделени в специални паралелки. Изненадващо за социолозите родителите са по-толерантни от учителите и едва 5% от тях искат чисто цигански училища. Дискриминационните практики са дълбоко вкоренени в българското училище, твърди шефката на агенцията Мира Радева. Според нея нашето общество има особено силно изразена нетърпимост към циганите и към хората с увреждания. И ако все пак половината от българите допускат идеята децата им да седят на един чин с тях, то само 15% са способни да си представят и подобен брак.

Offline Dilmana

• Editor
Дилмана ако живеехте преди 40 години щяхте да се политически агитатор. Пропуснахне да споменете нещо за времено си, но за мен донякъде е удоволствие, че субективен човек като вас не ми обръща внимание. Продължавайте така, мерете с кривия аршин и пропагандирайте. Не допускайте в никакъв случай, че нечии живот се скапва само заради това, че е християнин в неподходяща среда. Хелзингския комитет не го допуща, нито пък одобрява.

Има нещо тъмно във вас... Има го. А популизма с "тинеуважавашпрофесиятанаучителя" го оставете. Двулично ще е ако не се отчете характеропатията, вечната мания да поучават, да подвикват "не ми тропай и ме гледай в учите" и от сорта, но виден е вашия субективизъм. А за моята ненаученост да пиша грамотно родния си език :D Дилмана, не се бъзикай. Абсолютно си права за глупака с напомпано самочуствие, още повече ако е станал по европеец от европейците и е забравил как му миришат цървулите. Проблем със себенамирането? Проблем с хормоните?

Зарежи. Човек когато е ядосан и пил си показва дяволите. Под лъскавата повърхност се показва една личност, която ръси обиди. Всеки с номера си. Хайде със здраве ваша сияйност. Облъчвайне с добрина наоколо. Мен ме оставете.

Във вашия случай всеки учител ще изгуби търпение.

"Дилмана ако живеехте преди 40 години щяхте да се политически агитатор."

"Дилмана"  в случая е обръщение. Какво пишем след обръщение? Запетайка, abc, запетайка. Пропускам грешките от бързане (изпуснати или сгрешени букви и пр.), всеки прави такива.

"вечната мания да поучават, да подвикват "не ми тропай и ме гледай в учите"

Ами ако ги бяхте послушали тези учители да не тропате и да внимавате в час, може би днес нямаше да пишете, например: "и ме гледай в учите" , вместо в "очите".
 Май ще трябва да се върнете в първи клас?
"око, очи, очите" се пише с "о", abc, а не с "у".

"и от сорта, но виден е вашия субективизъм."

вашияТ - пълен член.

"А за моята ненаученост да пиша грамотно родния си език :D Дилмана, не се бъзикай."

Не се бъзикам хич, биля.

"Абсолютно си права за глупака с напомпано самочуствие"

Права съм, разбира се, особено ако въпросният и думата "самочувствие" не може да изпише правилно.

" Проблем със себенамирането? Проблем с хормоните?"

Не, не вярвам. Обикновена неграмотност. Невежество, гарнирано с нахалство. Хормоните нямат нищо общо във вашия случай.

"Човек когато е ядосан и пил си показва дяволите."

И запетайките за нищо ги нямате.:) Освен това не вярвам, че когато не сте ядосан и не сте пил, ще пишете по-грамотно. Може би не толкова арогантно, но грубите ви правописни грешки (от които посочих една съвсем малка част) са фрапиращи.   

Свободен чове

• Guest
Госпожа Дилмана, простете за следващите правописни грешки, но не мислите ли, че темата, която е отворена във ваша чест, има за цел не да давате уроци по провопис?