Author Topic: "ПОМАЦИТЕ - изстрадана история" - нова книга от П.Япов �  (Read 78740 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Ezel

• Candidate member
  • *
Тази книга до болка е знам и бих казал, че всеки който иска да се гордее, че е Помак, да си я вземе, да я прочете и да знае, че да си Помак е нещо гордо и ако някой с пренебрежение се отнася към Помаците, то да му се каже, че гениите като - Тургенев, Пушкин, Рахманинов, Булгаков, Бунин, Ахматова, всички те водят началото си от Волго-Камска България.
Така, че мислете за Помаците като за хора, които имат своето начало с което трябва да се гордеят. Това е Волго-Камска България. Не забравяйте това са хора, които не веднъж са се съпротивлявали и побеждавали руските войници.
Идете в библиотеката на Казан и ще видите там истината за хората които днес се наричат Помаци. Но за леснота, прочетете трудовете на професор Ференц Геза - унгарец, който казва, че в 10 век, хората населяващи днешният град Пещера, на област Пазарджик, говорят български и изпълняват исляма.
Не е зле да се прочетат трудовете и на нашият известен писател и историк Гео Донев, който недвусмислено казва, че Помаците идват от Волго-Камска България и не са просто покръстени българи. Може да има и покръстени българи, но те са твърде малко защото, представете си 13 пъти искат да ти променят името и ти до днес, в днешна България, все още имаш своето име и особено своята религия.
Не можеш да промениш нещо което е заложено далеч във вековете от където водиш своето начало. Затова престанете да искате да промените имената, религията, същността на тези добри, работливи, честни и откровени хора.
Просто им кажете - Вие сте Помаци и това е Вашата истина!
Какво ще кажете за хората които живеят в Албания - Голо Бърдо, говорят български изпълняват исляма и те не са малко. Според министър Божидар Димитров, те са около 300 хиляди. Хората в Македония, които са също не по малко от 400 хиляди. Хората в Косово, които са над 60 хиляди. В Сърбия - Санджак има над 400 хиляди. В Гърция са над 200 хиляди. Всички те говорят - български или наречие и изпълняват исляма.
Не искам да пропусна, че в днешна Турция, по статистически данни от техни институти, живеят малко повече от 5 милиона, които също се определят като Помаци в повечето случаи говорят дори и перфектен български език.
Хора, бъдете добри, бъдете внимателни и не си позволявайте лукса да пренебрегвате тези истински хора, където и те да живеят, те просто се наричат Помаци.
Това е истината, не я забравяйте. Това е тяхната същност. Но, те не правят нищо което да е в противоречие на законите и конституцията на страните в които те живеят.
Те, просто са Помаци!
Ако, някои неща Ви се сторят като неистина, просто проверете, че дори и прадядото на Иван Сергеевич Тургенев се е казвал - Арслан Турген.
Подробности търсете в библиотеките. Истината е една и който иска винаги може да я намери, ако има добри намерения!

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Мине се не мине известно време и дойде некой турчин да ни поучава какви сме и що сме. Аман вече!!!
Любимият ми писател - Тургнев е помак!!??!! - е, вече се чувствам наистина горд помак!!
Винаги съм се чудел, аз като фен руската класика (а вече и помашка както е по-правилно), от къде такъв геней сред тях. И се оказва, че Тургенев, Пушкин, Рахманинов, Булгаков са християнизирани помаци от Казанска област.
Само помъчената душа може да роди такива шедьоври на световната класика.
Гордея се, че съм помак!

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Извинявай, Бай Ганьо, но Достоевски е по "помъчен" от Тургенев, а за него нищо не се казва.

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Оплесках се. В Москва е роден Достоевски. На около 800 км от Казан.
Да не би да е нещо потомък на интернирани помаци.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Този автор Япов не е помак, а македонец и като всеки един македонец, може да измисли нещо свръхестествено, ако не го броим това останалото е добър труд, който ни дава някаква престава за помаците през османския период.

Offline Dobrev

• Forum fan
(Променено от Модератор)
Тъй като част от коментара и документа е по-подходящ за тема свързана с "Македония" , не се откри такава, и част от него е преместен в тема "Малцинствената политика в България", засягаща малцинствата в България и по конкретно "Македонското"!  

.................................................................
В момента някои "историци" създават "помашка нация", като телефонограмите идват от далечния югоизток. Въпрос на интереси... Комунистите бяха съветски възпитаници, сегашните ни "историци" пък са арабски възпитаници ... Няма управия. Защо не вземе всеки да си гледа интереса и да си живее живота, а все се намират "заинтересовани лица" да ни мътят главите.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Този автор Япов не е помак, а македонец и като всеки един македонец, може да измисли нещо свръхестествено

Това как да го разбирам?За какво свръхестествено става дума,че нещо май съм пропуснал?

Offline pomak BG

• Historian
Свързано е с произхода на помаците. И той като българските историци, говори за едни които дошли и се омесили с други и трети и пети и така се сформирали помаците. Ако погледне архивите може и да се позамисли малко. Неговата версия ми напомня на версията на Мемишоглу само че е сменен героя, тук не става вече дума за куманите а за прабългарите мюсюлмани. Но ако погледнем реално той Япов не е историк, а правист, което е доста далеч от историята.

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Изтритo от Модератор!

Offline pomag

• Senior member
В България има поговорка "И ПРЕКАЛЕНИЯ СВЕТЕЦ , НЕ Е ДРАГ НА ГОСПОДА" -нещо подобно, да ме извините ако не е точна, но по-важното е, че нещо тук се започна да се изтъкваме - кой е по-по-най. Не мислите ли, че прекалената агресия един към друг минава границата на търпението. Онзи бил такъв, той не трябва да прави това защото е завършил еди какво си! Нека да не говорим за Петър Япов, че не е бил историк и работата му от тази гледна точка не е допринесла до истината за произхода на помаците. Виж те, че той на никъде не е категоричен дава повечето предположения и варианти. Нека да се радваме на този човек, че все пак е оставил нещо на помаците. Роден е в град Неврокоп и достатъчно обича помоците. Той е на преклонна възраст и достатъчно е информиран за историята и живота на помаците в Родопите и въобще на Балканите!

Offline aki

• Member
  • **
Здравей "pomag", съгласен съм с теб, че нещо запчванахме да се изтъкваме. Не е хубаво. Аз мисля, че трябва да сме доволни за издадената книга от П.Япов. Ами защо не вземе някой да се погрижи да проучи документи за произхода на помаците и да ги побликува. Много е лесно да се плюе, за този или онзи.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
pomak BG,
Мисля,че лично ти му дъжиш на П.Япов повече уважение от това,което показваш сега.Но ти си знаеш най-добре.

Offline pomag

• Senior member
Не искам да зословя спрямо съфорумцити си, но след като предговора на книгата и големи пожелания за успех за първата книгата на POMAK BG  са от Петър Япов и това всеки може да провери, немога да разбера защо е тази непоносимост към човека допринесъл за помаците- или лицемерим?

Offline muti6

• Adviser
(Променено от Модератор)
Тъй като част от коментара и документа е по-подходящ за тема свързана с "Македония" , не се откри такава, и част от него е преместен в тема "Малцинствената политика в България", засягаща малцинствата в България и по конкретно "Македонското"!  

.................................................................
В момента някои "историци" създават "помашка нация", като телефонограмите идват от далечния югоизток. Въпрос на интереси... Комунистите бяха съветски възпитаници, сегашните ни "историци" пък са арабски възпитаници ... Няма управия. Защо не вземе всеки да си гледа интереса и да си живее живота, а все се намират "заинтересовани лица" да ни мътят главите.

Нека да чуем твърдение по-различно от вашето.Като много знаете, оборете го човека.Знам, че древните са казали, че „в спора се ражда истината”.  Спорът винаги е свързан с различията...Един спор може да се води с добре подбрани доводи и да се провежда под формата на нормален разговор, ето тогава вече може да се роди наистина. Защото има хора доста инатливи, които обичат да спорят заради самия спор и заради "Заяждането". Вие също може да бъдете обвинени, че гоните подобни користни цели и този фантастичен блян(за българския произход на помаците) е в главите ви.Най-напред си изяснете статута на българите(От къде са дошли?Кои са те и от коя част на света са придошли?
Всички сме наясно за фалшификациите и манипулациите с истината, за историята на българите и великите сибирски народи.Лъжи, които благодарение на многогодишното им и манипулативно налагане от позицията на силата, са придобили статута на:
„единствената и неподправена истина”.
Когато изказваме някакво твърдение,редно е да бъде подкрепено с някакъв доказателствен материал.
И още нещо:За да се изказват подобни твърдения, човек трябва да е стъпил здраво на земята(демек да е наясно с историята ни и да има поне някакво знание за нея),а не да се строят въздушни кули и да използваме понятия, които до известна степен са размити(неопределени).
Никой и нищо няма да стане по-различно от това което Е!!!

Offline pomak BG

• Historian
Изтритo от Модератор!

Виж кво ще ти кажа, нямам желание да ..... и тази тема с такъв ....... (Модератор: - Част от коментарът е изтрит, защото съдържа обидно съдържание, дискриминира расово или призовава към етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие) ....... като теб. Не съм се оплаквал и не съм страхливец всеки ме знае къде съм и как се казвам. Ако толкова си мераклия да си премериш силите с мен ела чакам те. И прекратявам повече да ти отвръщам на .....(Модератор) ..... ти постинги.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42