"Помаците - една изстрадана история" - част от записките събирани от Япов!
Разговори и записки на Екзарх Йосиф с Рифат Бей:
"Земите към Черно море и Дунав са почертано български, но Македония е разноезична. Трябва обаче да подчертаем своято доминация и съобразно нея да търсим правата си. С война нищо няма да постигнем. ..... Негово величество Султана ни подкрепя в тези наши стремления. Но подкрепата му не се отнася за помаците. Те са много голям проблем. Закачим ли ги, ще предизвикаме гнева на Високата порта. По отоншение на гърците е също неясно. Гърците ги защитава Патриаршията. Гъркоманите са други - това са българи, които се черкуват в гръцки храмове. Тях именно трябва да откъснем. ...... Два въпроса са ми като кост в гърлото - помашкият и гъркоманският. И ако по въпроса за гъркоманите Високата порта се държи неутрално (дори в някои отношения ни подкрепя), то за помаците - там роля играе шейх-юл-ислямът. Скараме ли се с него, той би могъл да ни отмъсти в незнайни посоки. ..... Три пълни столетия ислямът влияе върху това население. Имайте предвид, че то е поставено в пълна изолация спрямо другите етноси, преди всичко с българите (отнася се за помаците). Откъсва се неперекъснато от тях. Сега ние, българите казваме, че те са "българо-мохамедани". Но, те самите не се чувстват българи. И турците не ги чувстват за свои. Оставени са сами на себе си. Помаци има и в земи, които са в Гърция. Тях гърците ги приемат за свои - за гръцки помаци. Там смятат българоговорещите за "славяногласни елини", а българският език за "славянски". ... Аз, като екзарх, упорито се занимавам с помашкият въпрос. И понеже съм в Истанбул, искам да разбера отношението на самите турци. Как Турция ги приема. Тук съществува научен център, назован "Помак-тюрклери", т.е. "турски помаци". .... Помашкият въпрос се оказва наистина един лабиринт. Заслужава си труда да му обърнете внимание, Неврокопският. Съпоставете една националност с друга и определете мястото на помаците сред тях. Запитайте се защо няма бракосъчетания между хора от различни националности. Или ако има, защо те са само в големите градове. Проучете кои народности и о кога са в Македония. Обещавам ви, ако се захванете с тези проучвания, ще ви помагам. Аз доста съм напреднал. От изключително значение за мен бяха изследванията на (помаците) познавачи като Митхад паша и Джевджет паша. За тази дейност ще помоля да ви съдейства не друг, а самият падишах Абдул Хамид хан ІІ, с когото от доста време сме приятели. Негово величество бе причината аз да стана духовно лице. Съгласих се, защото имаше Българска екзархия и след войната тя ще бъде изгонена от Истанбул. Екзарх Антим беше изпаднал в немилост. На добър час!"