Author Topic: Помаци, Торбеши, Горани в Румелия -един народ сме !!!  (Read 93898 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Расате,изглежда четеш само Евангелието,не и Корана!
Кой си ти да определяш един народ като помаците под общ знаменател,тебе питам. Цитирал си по горе това..
Цитат от- Расате по горе...

"П.с. Помаците са наследници на българи който не са понесли ангарията на хараджа,камо ли унижението на тези от равнината,които са се сблъсквали с унижението да си второ качество човек-каур,неверник и  винаги слуга на правоверните.

Хайде,докажи това  твърдение.!.?

Правиш ли разлика между Етнос,произход,националност,етническа група,самоопределение. ?

Това ,че сме родени в България и сме български граждани които обичаме родината си не ни ли дава право да се чувстваме различни от българите,това е наше право на самоопределение,и колкото такива като теб разберат това е положително за всички ни.Не ми казвай кой съм,аз също не искам теб да определям но горното твърдение е прах в очите,извинявай. Не си човека да определиш без доказателства такъв един изстрадал народ като ПОМАЦИТЕ!

Трагедията на един град като Стара Загора а и други такива е трагедия,факт което се е случило.Но факт е и трагедията на един народ-ПОМАЦИ на който един век все се опитват да го претопят,да сменят 6 пъти името му,да сменят религията му,да го разделят в днешните граници на Балканите!
Всеки един строй,режим, за времето си има положителен и отрицетелен смисъл,зависи кой и от какъв ъгъл вижда нещата.!
 И понеже стана дума за Османската империя,всеки е в правото си да отрича или критикува,но е факт.Ровейки се обаче никъде не видях в учебниците извън България,където и до днес е представено като Османско робство,наследство от измислената история останала от Комунизма.
Навсякъде по световните библиотеки се пише и чете като Отоманска империя,такава каквато е била преди това Византийската... и предходни във времето.!
    Ottoman Empire.
   http://www.infoplease.com/ce6/history/A0860176.html

Вземи се разходи повечко между хората от помаклъка, за да узнаеш за този народ вместо да се оповаваш само и единствено на Евангелието и грешний Софроний.....!!!

Назми горното е отговор на писанието ти,че не е имало османско робство-а сега ти изместваш темата към възродителният процес.За възродителният процес има извинение към всички български мюсюлмани и то на държавно ниво.И мисля,че въпросът вече е приключен.

То е факт,че Османската империя наподобява единствено на Византийската по това,че е империя на исляма,а Византийската е империя на Православието.Иначе в нищо друго.Византийската е империя на културата,има наследената правна система на Римската,която е заложена и в съвременният свят,еднакво данъчно облагане.Почти промишлено производство на хляб,оръжия,текстил и пр.Развитие на занаятчийството и много др.

Османската империя е с 300-400 години назад от Византийската.Тя е военизирана империя-Цялата земя е собственост на Султана.Спахийте управляват земя с която се изхранват,в отплата служат в армията.След спирането на завоевателните войни и спирането на плячката се появяват кърджалийте и империята започва да изостава.Правната и система няма нищо общо с Римската.

Византийската империя е първенецът в Европа и по развитие и по култура-Докато по времето на Византия са се делили на образованият изток и необразованият запад-по време на Османската империя нещата се обръщат-Западът и Ориента-След падането на изтокът Османците ни въщат с 200 години назад във военноплеменият строй и ни забавят поне  още с 100.

Виж само след освобождението на България какво става-тя от аграрна икономически слабо развита страна с бързи стъпки настига Европа и през 1912 години е по дееспособна и с много по добра икономика отколкото огромната пълна със залежи на нефт Османската империя и макар и джудже спрямо нея я побеждава в Балканската война.
Правиш ли разлика между Етнос,произход,националност,етническа група,самоопределение. ?

Това ,че сме родени в България и сме български граждани които обичаме родината си не ни ли дава право да се чувстваме различни от българите,това е наше право на самоопределение,и колкото такива като теб разберат това е положително за всички ни.Не ми казвай кой съм,аз също не искам теб да определям но горното твърдение е прах в очите,извинявай. Не си човека да определиш без доказателства такъв един изстрадал народ като ПОМАЦИТЕ!

Назми а ти правиш ли разлика между Етнос,произход,националност,етническа група,самоопределение?!
Мой думи-"помаците са наследници на българите приели исляма за да не плащат Харадж"

Произход-български.Доказателства:

1.Османските данъчни регистри,които са в България.
2.Език
3.Останали пред ислямски християнски празници като божик(коледа),Великден, Гергьовден, Димитровден и пр.
4.Фолклор
5.Някой хроники като арменски пътепис от 17 век.

Етнос:

За да се определи дали една група е етнос то трябва научна обосновка,а според обществените науки, изследвания и историографията е ясно, че помаците не са етнос, а културно-религиозна общност, едно културно религиозно малцинство.От друга страна помаците са твърде хетерогенна група,за да се говори за етнаквост-тях ги сближава само религията-в зависимост в коя част на България живеят те принадлежат и езиково,и фолклорно към тази област.

Самоопределение:

Назми не слагай всички помаци под общ знаменател-ти се оплакваш от диктат,а сам диктуваш.
Помаците са хетерогенни и в това отношение-една част се определят като българи(познавам много такива),друга като турци(също познавам такива),а трета като теб-като помаци.

П.с.
Намери един мой текст,където да съм нарушил,личното ти право на самоопределение-само един.
На всякъде пиша помаците,че са мюсюлмани с български произход или българо-говорещите мюсюлмани и пр.Което е свързано само с една наука и то историографията и няма нищо общо с теб и с всички ,които желаят да се самоопределят като различни от българите.

Offline Kaplan

• Adviser

Произход-български.Доказателства:
1.Османските данъчни регистри,които са в България.
2.Език
3.Останали пред ислямски християнски празници като божик(коледа),Великден, Гергьовден, Димитровден и пр.
4.Фолклор
5.Някой хроники като арменски пътепис от 17 век.

Расате, винаги ми е ставало смешно, като чуя че помаците са почитали християнски празници. Аз не едната, ами двете ръце барабар с краката си  слагам на сърцето и ти казвам, че Коледа, Великден, Гергьовден, Димитровден и т.н. не съм чул че се празнуват от помаците, както в моето населено място, така и в съседните, та чааак и на стотици и хиляди километри от мен не съм чул че помаците празнуват тези празници.  Пишеш смешни работи, или някъде си ги чул или си ги прочел и сега ги размахваш като неоспорими факти.

За Османските регистри нямам какво да кажа, нашият съфорумник Чечлията даде доста инфо относно тях.  :)

За езика имам някои забележки. Сега в момента казвам ДА, помаците говорят български език! В миналото обаче незнам дали езикът който са говорели е бил толкова български колкото е сега. В помашките села старите хора почти ги няма вече, но най-старите хора които се помнят по селата са говорели такъв диалект че дори и аз не разбирам. Преди време в Брезница също чух една стара жена - с рака на сърцето ти казвам трябваше ми преводач за да е разбера...

Фолклор - не съм съгласен, в българските фолклорни песни не съм чувал да се пее за фатмето, айшето...  ;)

П.П - така говориш за Османската Империя, че с една дума казваш  - тя е виновна за сегашното положение на България  ???

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Расате, винаги ми е ставало смешно, като чуя че помаците са почитали християнски празници. Аз не едната, ами двете ръце барабар с краката си  слагам на сърцето и ти казвам, че Коледа, Великден, Гергьовден, Димитровден и т.н. не съм чул че се празнуват от помаците, както в моето населено място, така и в съседните, та чааак и на стотици и хиляди километри от мен не съм чул че помаците празнуват тези празници.  Пишеш смешни работи, или някъде си ги чул или си ги прочел и сега ги размахваш като неоспорими факти.

За Османските регистри нямам какво да кажа, нашият съфорумник Чечлията даде доста инфо относно тях.  :)

За езика имам някои забележки. Сега в момента казвам ДА, помаците говорят български език! В миналото обаче незнам дали езикът който са говорели е бил толкова български колкото е сега. В помашките села старите хора почти ги няма вече, но най-старите хора които се помнят по селата са говорели такъв диалект че дори и аз не разбирам. Преди време в Брезница също чух една стара жена - с рака на сърцето ти казвам трябваше ми преводач за да е разбера...

Фолклор - не съм съгласен, в българските фолклорни песни не съм чувал да се пее за фатмето, айшето...  ;)

П.П - така говориш за Османската Империя, че с една дума казваш  - тя е виновна за сегашното положение на България  ???

За Гергьовден може да поспорим ;) Той се празнува и при вас. Въпроса е че в некои населени места преднамерено напоследък името му  е подменено. Относно другите празници- и при вас навремето се е празнувал Димитровден- сега вече не. Иначе помаците на други места ги почитат под една или друга форма, като това празнуване е най-силно сред помаците в Тетевенско които си празнуват почти всички християнски празници и то много много отдавна.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
За Гергьовден може да поспорим ;) Той се празнува и при вас. Въпроса е че в некои населени места преднамерено напоследък името му  е подменено. Относно другите празници- и при вас навремето се е празнувал Димитровден- сега вече не. Иначе помаците на други места ги почитат под една или друга форма, като това празнуване е най-силно сред помаците в Тетевенско които си празнуват почти всички християнски празници и то много много отдавна.

За Гергьовден си абсолютно прав!В моето село го празнувахме.Колеше се агне ;D
Обаче Гергьовден се е празнувал по нашите земи още в предхристиянски времена,празникът не е свързан с християнството при нас.
Димитровден не се е отбелязвал.Празнуваше се Касъм.

http://borino.org/?act=91&hid=1&sid=64

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
  За Гергьовден си абсолютно прав!В моето село го празнувахме.Колеше се агне ;D
Обаче Гергьовден се е празнувал по нашите земи още в предхристиянски времена,празникът не е свързан с християнството при нас.
Димитровден не се е отбелязвал.Празнуваше се Касъм.

http://borino.org/?act=91&hid=1&sid=64

А Касъм оти е баш на датата на Димитровден, оти е със същите обичаи и оти мюсюлманите извън Балканите го немат. Ако трябва да сме точни, то мюсюлманите имат само два празника- Рамазан и Курбан байрям. Всичко друго е наслагвания от предни религии ;) КараИбрахим, нищо християнско казваш че не е имало при вас в Гергьовден... а името му какво е? Да не би и то да не е християнско? Щото за славянин езичник с името Георги аз не съм чувал ;)

Offline Kaplan

• Adviser
Цитат на: Hashashin в Днес в 18:47:34                                           

За Гергьовден може да поспорим  ;) Той се празнува и при вас.   

Да, в бързината съм пропуснал - отбелязваме так.нар. Гергьовден само дето му казваме Хъдрълез. Незнам дали е общо с християнските обичаи... А че помаците от Тетевенско си празнували всички християнски празници - незнам може би :) Не познавам тетевенски помаци и незнам какви са им обичаите. Те са много далеч от родопите и можем да ги групираме като друга група помаци ;)  8)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Е, тъй де, бай Петко и дедо Настрадин Ходжа, налье всички тези неосновни празници и при Помаците, и при Торбешите и Гораните, и най-често съвпадащи по дати или с подобни имена както и на такивата на празнуващите немюсюлмани са с родов корен от преди Исляма и от преди Христа, и са тръгнали и водят първоначалото си от езическите еднакви празници на траките, които и при едните и при другите стигнали до днешно време с тези различия при двете основни религиозни групи като израсли от едно дърво, което не пречи и в днешно време да се почитат еднакво и от двете групи, без да се причисляват като чисто Христови или Мохамедови защото и тези двамата пейгамберини са пратеници на един и същи Всевишен Господ (Аллах), та затуй и с Помаците е така, както и с останалите около техь !    8) :) ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Е, тъй де, бай Петко и дедо Настрадин Ходжа, налье всички тези неосновни празници и при Помаците, и при Торбешите и Гораните, и най-често съвпадащи по дати или с подобни имена както и на такивата на празнуващите немюсюлмани са с родов корен от преди Исляма и от преди Христа, и са тръгнали и водят първоначалото си от езическите еднакви празници на траките, които и при едните и при другите стигнали до днешно време с тези различия при двете основни религиозни групи като израсли от едно дърво, което не пречи и в днешно време да се почитат еднакво и от двете групи, без да се причисляват като чисто Христови или Мохамедови защото и тези двамата пейгамберини са пратеници на един и същи Всевишен Господ (Аллах), та затуй и с Помаците е така, както и с останалите около техь !    8) :) ;)
Считам думите ти като признание, че християните и мюсюлманите имаме един родов корен (тракийски).

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Не разбирам защо някои хора определено с цел се опитват да изместят същноста на темата свързана в самото и заглавие!?
Темата е съществена и важна.!!!.

Помака винаги е бил раздвоен по отношение на произход,отношение на обществото към него.!
 И до днес тази тенденция или неразбиране на хората около нас ни прави по затворени в себе си.Конкретната идея това да се обединим под името" Rumelija" е най- доброто за помаците с оглед запазване на културното наследство,песни,традиции на помаците, на торбеши в Македония,на горанци в Косово и Босна.!
 Rumelia е била под флага на Османската Империя във времето,но е била обединител на народи в днешно време по същите земи.След 1912-15 година войните  остава разделен в граници,но и до днес запазил традиции,вяра, в болшинството си една религия- Исляма запазен и до днес!

Не виждам по добра алтернатива за нас от регистрираното културно обединение" Rumelija"-Румелия/ Регистрирано културно дружество на Помаци,Торбеши и Горанци.!.

Ако не то ни остава с години да се питаме кои сме,какви сме.???
Защо онези от Северна Гърция са като нас.???

Защо Торбеши,Горанци,Мърваци,Бошнаци... все един народ разделен днес има болката сам за себе си???

Конкретно ви препоръчвам да се прочете това,истини запазени..!

Не знам защо но тази тема е много важна като значение и исторически материал.

В Подкрепа на това Здружение предлагам един материал ,книга за помаците на наш съфорумник .Обхваща за нас помаците в различен етап от периода в 19 век. В началните страници е описано всичко с исторически документи!
  Авторите заслужават огромна Благодарност за труда им- Хюсеин Мехмед/ pomak BG,/  Onder...

СъдържаниеПРИЗНАНИЕ /ВМЕСТО ПРЕДГОВОР/Aспекти на идентификационната и терминологична проблематика на
населението в темата.
Идентификационни аспекти на населението.!

Контактите на арабите с населението на Балканския полуостров през
VII-X в...7

Контактите на селджуците с населението на Балканския полуостров
през ХІ- ХVІ в.
Създаване и укрепване на Османската империя и приноса и в разпространението на исляма в Мизия, Тракия и Македония..............17Терминологични аспекти на населението...................................................36
Помаците от Руско-османската война 1877-1878 г. до навечерието на
Балканскатa  войнa 1912-1913..........................................................................42
Помаците в Източна Румелия.......................................................................42

Помаците в Княжество  България................................................................53

Помаците останали на територията на........................................................64
Османската империя след подписването на Берлинския договор от
01.07.1878 г...64
Помаците по време на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. и
Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г....................................78
  Помаците в периода 1912-1923......................................................................84Помаците по време на Балканската война от 1912 г..................................84Покръстването на Родопите и Беломорието (1912-1913)..........................89Помаците по време на Междусъюзническата война от 16.06.1913 г.........101
Помаците от навечерието на Първата световна война до края на
управлението на БЗНС....................................................................................119
Помаците в периода 1924-1944 г...................................................................126
Помаците в периода 1924-1934 г...............................................................126
Помаците в периода 1934-1939 г...............................................................138
Помаците в периода от началото на Втората световна война до 1944 г....138
Бележки...169
Изворна литература.........................................................................................181
http://img524.imageshack.us/img524/5750/hmehmed.jpg

Offline Rasate

• Forum fan

Не никак смешно,а вярно-питай балканджийте като Фицинка
 http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1949.msg26673.html#msg26673

Както писах по горе помаците са твърде хетерогенна група във фолклорно,лингвистично и пр. отношение.

За езикът не си прав-български е ,но архаичен-и малко разбираем за сегашните българи.
-Православните българи,и след освобождението и книжовният български език е много силно повлиян от Чероквнославянският и Руският език.

Чероквнославянският език е по русчен вариант на старобългарският език.В който има малко нововъведения от староруският,като лексика.

Offline Rasate

• Forum fan

На едно мнение сме-само,че аз викам на тукашните траки-българи.Византийците са ги наричали освен с тяхното си име българи-и Траки,и мирмодонци,и гети,и мизи и т.н.
Както на сърбите са викали трибалти,а на хърватите далмати и т.н.

Offline Rasate

• Forum fan
Назми никой не спори срещу организацията.Да съществува,но не само за моабет-а да прави нещо за нашенците в Албания и Косово,където са най-зле.

Малко История:
Името Румелия е свързано с Византийската империя-както знаете терминът Византия е създаден през 19 век и означава- Източната Римска империя,на която българите и оттам руснаците са викали Румелия(Ромелия),а на жителите и Ромей(Румей)
В османската империя Румели е наследник на това име и с него са означени всичките и Европейски територии.

Помаци има не само на Балканите,но и в Анадола(римска провинция Анатолия).Затова българският вариант-Румелия ме устройва,като означаващ изцяло Източната Римска Империя,в които граници някога освен европейската част е и Анатолия. ;D ;)  :D

Е мърваците християни са се имали за българи,борили са се срещу гърците за признаването на българската екзархия..Затова и гърците така старателно са ги изтребили.Останалите живи са избягали в България-където има доста техни потомци.

Offline Rasate

• Forum fan
TORBESITE VO MAKEDONIJA TV emisija so FIJAT CANOSKI i SERIF AJRADINOSKI

Не се косете-тая историчка е типично чедо на македонистите- няма си помен от нищо.Шериф Трябваше да изложи от дека е произтекло името Торбеш-а именно от Богомилите-както казва един виден български историк-територията на мюсюлманите на Балканите изцяло съвпада с територията на богомилите.