Author Topic: Помаци, Торбеши, Горани в Румелия -един народ сме !!!  (Read 93934 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Не, не разбирам за християнското население... Според предходните регистри във всички села от Бабешко и Велинградско населението е било такова. Така че няма никаква разлика между което и да е село от региона.

Не разбирам също така, как може да твърдиш, че в дадено село е нямало хора с дадено име, без въобще да си преглеждал документацията? На това му се вика фанатизъм и точно заради това ставаш за смях, и както си тръгнал с овъртането, си на път тотално да станеш за смях.

Offline Hat

• Moderator
Пашово, Грашево ,Бирково , по две - три  хиляди - грандомания.
Еле па Биркова махала -три иляди има най малко.
Да не споменавам, че допреди  няколко десетилетия, бяха доста малки населени места
а през 15-16 век, не е сигурно дали са съществували .
Всезнаещ,като сьм посочил селата сьм имал предвид и заобикалящите ги махали с които дори може да се мине тази бройка.Преди да започнеш да плюеш малко си разчовьркай  промитият мозьк.Няма никаква грандомания това е горе долу истинският брой на населението можещ да го провериш ако желаеш.

Offline Hat

• Moderator
Не, не разбирам за християнското население... Според предходните регистри във всички села от Бабешко и Велинградско населението е било такова. Така че няма никаква разлика между което и да е село от региона.

Не разбирам също така, как може да твърдиш, че в дадено село е нямало хора с дадено име, без въобще да си преглеждал документацията? На това му се вика фанатизъм и точно заради това ставаш за смях, и както си тръгнал с овъртането, си на път тотално да станеш за смях.
Щом като не разбираш за християнското население значи толкова си и историк има много толямо значение,какво е било населеното място и ти по никакьв начин не можеш да твьрдиш обратното.Дали ставам за смях или не вьобще не ми дреме аз твьрдя това,което знам и сьм сигурен в истинността му.Ти щом си голям историк и ме обвиняваш вьв фанатизьм намери регистрите и ги посочи тук пред всички та да видим тогава,кой ще стане за смях посочил сьм ти населени места "велики историко".Действай.Впрягай машината да работи.Запомни добре,че когото твьрдиш едно нещо не е нужно да имаш само една книжка а е необходим кьртовски труд,който ти не си положил изглежда все още.Запомни добрече не само,че твьрдя това което ти казвам за имената ами сьм и абсолютно сигурен,защото сьм проверил всичко което е било вьзможно.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Щом като не разбираш за християнското население значи толкова си и историк има много толямо значение,какво е било населеното място и ти по никакьв начин не можеш да твьрдиш обратното.Дали ставам за смях или не вьобще не ми дреме аз твьрдя това,което знам и сьм сигурен в истинността му.Ти щом си голям историк и ме обвиняваш вьв фанатизьм намери регистрите и ги посочи тук пред всички та да видим тогава,кой ще стане за смях посочил сьм ти населени места "велики историко".Действай.Впрягай машината да работи.Запомни добре,че когото твьрдиш едно нещо не е нужно да имаш само една книжка а е необходим кьртовски труд,който ти не си положил изглежда все още.Запомни добрече не само,че твьрдя това което ти казвам за имената ами сьм и абсолютно сигурен,защото сьм проверил всичко което е било вьзможно.
Хат не се подигравай и не омаловажавай труда на Чечлиятя, защото ти на малкият му пръст не можеш да стъпиш. Като не знаеш по-добре си мълчи, а не отваряй голямата машина за плюене и не говори на аба, само щото трябва да кажеш нещо. Чечлията е сериозно момче и е посветил голяма част от времето си на търсене на истината. Резултатите излизат и е ясно че не ти харесват. Но колкото и да не ти харесват те са такива. Пред фактите и боговете мълчат, но Хат не мълчи, той оспорва и неоспоримото, може би се има за по велик от боговете ???

Offline Сидхарта

• Historian
Всезнаещ,като сьм посочил селата сьм имал предвид и заобикалящите ги махали с които дори може да се мине тази бройка.Преди да започнеш да плюеш малко си разчовьркай  промитият мозьк.Няма никаква грандомания това е горе долу истинският брой на населението можещ да го провериш ако желаеш.
Чак пък всезнаещ надали, но в сравнение с твоите оскъдни поднания ,може и така да се каже макар и нескромно.
Считам ,че формулировката на Чечлията а именно -Фанатизъм- е намясто, но това е дълга тема.
Та уважаеми Хат ,по горе писа точно определени села , сега се извъртя като включваш и други близки или по далечни махали, типично в твоя елементарен стил на измъкване -що не включиш и някои съседни градове, та дано ти излезе сметката.
Не знам откъде черпиш информация, но тя не е вярна, не само ти си ходил по тези места .
Относно спора ти с Чечлията, не чакай на готово ами отиди, потърси из архивите ,което си е трудна задача още повече че и да има документи ,те са на османо-турски писани на арабица, та задачата става още по трудна.
И накрая ,не е прав Чечлията че си за смях ,за съжаление си ,е точната дума.

Offline Hat

• Moderator
Хат не се подигравай и не омаловажавай труда на Чечлиятя, защото ти на малкият му пръст не можеш да стъпиш. Като не знаеш по-добре си мълчи, а не отваряй голямата машина за плюене и не говори на аба, само щото трябва да кажеш нещо. Чечлията е сериозно момче и е посветил голяма част от времето си на търсене на истината. Резултатите излизат и е ясно че не ти харесват. Но колкото и да не ти харесват те са такива. Пред фактите и боговете мълчат, но Хат не мълчи, той оспорва и неоспоримото, може би се има за по велик от боговете ???
Не мога да разбера защо мислиш,че се подигравам,напротив искам да се изясни това,което сме подхванали а аз друго не очаквам освен обиди вьв фанатизьм и сьжаление ама на мене ми дреме на "дедовия".Резултатите,които излизат пнрятелю аз не оспорвам ако си забелязал.Оспорвам населените места и от тук може да се стигне  до някаде но ако има желание разбира се.Само с обиди няма как да стане.

Offline Hat

• Moderator
Чак пък всезнаещ надали, но в сравнение с твоите оскъдни поднания ,може и така да се каже макар и нескромно.
Считам ,че формулировката на Чечлията а именно -Фанатизъм- е намясто, но това е дълга тема.
Та уважаеми Хат ,по горе писа точно определени села , сега се извъртя като включваш и други близки или по далечни махали, типично в твоя елементарен стил на измъкване -що не включиш и някои съседни градове, та дано ти излезе сметката.
Не знам откъде черпиш информация, но тя не е вярна, не само ти си ходил по тези места .
Относно спора ти с Чечлията, не чакай на готово ами отиди, потърси из архивите ,което си е трудна задача още повече че и да има документи ,те са на османо-турски писани на арабица, та задачата става още по трудна.
И накрая ,не е прав Чечлията че си за смях ,за съжаление си ,е точната дума.
Оскьдни,каквито искаш казвай за занинята ми те са си мои и аз на тях разчитам никога не сьм твьрдял,че сьм историк но на такива,като теб пишман историци никога не се давам Заключението ти че сьм фанатик и за сьжаление е признак на слабост и елементарност.Ти щом си ходил из велинградско знаеш,че около големите села има много махали и те функционират,като едно цяло но се опитваш да се подиграваш има и такива градове да знаеш и това е гр.Сьрница.От теб акьл за споровете си с сьфорумниците ни неща дрьж си го за тебе без това не е много,като гледам.

Offline Сидхарта

• Historian
Оскьдни,каквито искаш казвай за занинята ми те са си мои и аз на тях разчитам никога не сьм твьрдял,че сьм историк но на такива,като теб пишман историци никога не се давам Заключението ти че сьм фанатик и за сьжаление е признак на слабост и елементарност.Ти щом си ходил из велинградско знаеш,че около големите села има много махали и те функционират,като едно цяло но се опитваш да се подиграваш има и такива градове да знаеш и това е гр.Сьрница.От теб акьл за споровете си с сьфорумниците ни неща дрьж си го за тебе без това не е много,като гледам.
Чакай малко бе аркадаш ,това мое заключение се оказа че не е само мое ,поогледай се малко.
Що се отнася за интересите ми към историята ,то ти си последният от чиято отценка ще се поинтересувам
най малкото ,защото си пълен невежа в тази сфера.
От всичкото изписано досега от теб, не видях нещо с което да докажеш и обосновеш фанатично потдържаните от теб идеи.
И  накрая ,иронията която си съзрял по горе ,дори нея изглежда не си разбрал-тя бе персонална -не я хвърляй на друго място ,не е нормално това, замисли се ако можеш малко.

Offline Hat

• Moderator
Чакай малко бе аркадаш ,това мое заключение се оказа че не е само мое ,поогледай се малко.
Що се отнася за интересите ми към историята ,то ти си последният от чиято отценка ще се поинтересувам
най малкото ,защото си пълен невежа в тази сфера.
От всичкото изписано досега от теб, не видях нещо с което да докажеш и обосновеш фанатично потдържаните от теб идеи.
И  накрая ,иронията която си съзрял по горе ,дори нея изглежда не си разбрал-тя бе персонална -не я хвърляй на друго място ,не е нормално това, замисли се ако можеш малко.
Няма,какво да те чакам наслушал сьм се на глупостите ти. От всичко написано от мен трябва да си разбрал едно основно нещо и то е е че аз сьм помак и нищо не е в сьстояние да промени това камо ли пьк дрьнканиците на някакви пишман историци и за твоя радост ще продьлжавам все така да отстоявам позицията си колкото и фанатично да ви се струва това.Крайно време е да разберете,че има и такива хора.Щом като нещо не ви изнася започвате да изкарвате човека фанатик,лунатик и незнам си още какьв.Абе я ...........

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Такова нещо,като "Ахрене"  аз никога не сьм чувал из велинградска и бабешка околия вьпреки разговорите,които сьм водил с вьзрастни хора.Дори името Абдуллах не се среща вьобще из този район.Всички с които сьм говорил казват: "помаци сме от както се помним"
Тука из форумите се явяват разни всезнайковци,които с лека рька чели не дочели казват, кой какьв е от каде,как се появило наименованието "помаци" и кога.До сега аз не сьм прочел нито един смислен отговор по този вьпрос.До колкото разбирам ти приятелю си добьр историк и ще те моля да се опиташ да дадеш някакво смислено обяснение на многото всезнайковци и тук таме полуидиоти,които все се опитват да ни поучават какви сме и от каде сме.

Името Помак се е появило през 17-18 век в Тетевенският балкан и след това е преминало в Ловешко,в последствие името започнало да се използва за означаване на мюсюлманите с български произход в северна България.Това име възниква със започването на самоосъзнаване на народите населяващи османската империя-т.е. с началото на българското възраждане-преди това всички които са били мюсюлмани за християнското население са били турци,тъй като са изпълнявали"турската" вяра(оттук в народния фолклор идва термина потурчени,а не по-мюсюлманчени)
Името помаци започва да се налага като общо за всички мюсюлмани с български произход именно от държавата едва след освобождението-т.е. след 1879-1881.

Всички стари хора ,които си питал са ти казали именно това име,но те не са по стари от времето когато термина е наложен.

Свидетелство за това,че извън България то е непознато-в Македония се използва най старото име означаващи богомилите-"торбеши", в Гора се използва името наложено от Сърбите-Горанци,и в Босна е същото.

И накрая ХАТ разгледай хрониките от Босна и някой арменски хроники за Босна и виж как са се наричали преди Исляма та чак до 17 век-БУГРИ. ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Наистина не разбирам,защо не погледнем реално на нещата!
 Публикуваме тук видеоклипове,търсим исторически документ аджеба ние помаците за да се докажем пред света.
 Всеки човек би го направил.

В Османската империя/ началото на 14 век до 19 век/.. населението по тия земи е имало под опеката на Империята,приело Исляма.
Народ който е един и същ разселен в днешните земи и под различни имена- Помаци в България,помакос в Северна Гърция, Торбеши в Македония, Горанци в Косово,потурнаци по Албанско..!

Това което ни обединява е Румелия,и в тази гласност на истината е нужно всеки сам за себе си да приеме факта и се самоопредели..!
Самата инициатива на Торбешите в Македония да дадат публичност пред света заслужава уважение и почит.!

Прочетете декларацията им,в която НЯМА никакви опити за дискриминация,за територии...а за запазване културното наследство на един народ разделен от граници- Помаци,Торбеши,Горанци,Бошнаци,,,! За онези дето се интересуват се върнете в началните страници и четете,аз само ще припомня Началото на една инициатива, която заслужава много..

Промовирана Торбешка Декларација  .

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
                            "Румелия" - сдружение на братята Торбеши (Помаците) в Македония !

KRATKI
      На ден 8.01.2011 Во просториите на хотел ДРИМ беше оддржана свеченост по повод објавување на првата торбешка декларација ирзботена од авторот и претседател на ТКНЦ Румелија г-нот Шериф Ајрадиноски.
  По тој повод на оваа свеченост свое учество зедоа голем број на еминентни личности како представници од невладините организации, политиката и други здруженија.

KRATKI 

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Mikonos

• Member
  • **
Pohvala za Torbeshite ot Makedoniq.

Rumeliq moje da obedini vsichki ,no kad v tazi deklaraciq NE videh izselenite,emigrirali naslia POMACI v dneshna Turkie,tam ima mejdu 2-5 miliona pomaci musulmani ot BG,kade sa te v Torbeshka deklaraciq pod ime  Rumelia.

Neka Serif MKД,ili drugi kajat tova,v polza e  za pomacite.!

Amer & Elma Goranska Svadba 42