Author Topic: Помаци, Торбеши, Горани в Румелия -един народ сме !!!  (Read 94223 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Такова нещо,като "Ахрене"  аз никога не сьм чувал из велинградска и бабешка околия вьпреки разговорите,които сьм водил с вьзрастни хора.Дори името Абдуллах не се среща вьобще из този район.Всички с които сьм говорил казват: "помаци сме от както се помним"
Тука из форумите се явяват разни всезнайковци,които с лека рька чели не дочели казват, кой какьв е от каде,как се появило наименованието "помаци" и кога.До сега аз не сьм прочел нито един смислен отговор по този вьпрос.До колкото разбирам ти приятелю си добьр историк и ще те моля да се опиташ да дадеш някакво смислено обяснение на многото всезнайковци и тук таме полуидиоти,които все се опитват да ни поучават какви сме и от каде сме.
Човека ти е дал съвсем смислено обяснение, подкрепено от исторически факти. Това, че не ти харесва и не ти е изгодно си е лично твой проблем.

Offline tersid

• Adviser
Човека ти е дал съвсем смислено обяснение, подкрепено от исторически факти. Това, че не ти харесва и не ти е изгодно си е лично твой проблем.
Човекът,Чечлията който наистина заслужава адмирации ,не е дал обяснение ,а е дал предположение . Аз като ахрянин уважавам неговото мнение, но считам че произхода на наименованието, а и териториалния обхват на ахряните , не е изследван или ако е изследван , то той не  е окончателен и обоснован.

Offline Svetla

• Advanced member
хмм...

ич ни пузнавте аркадашье  :)  преди да се нарекът помаци чечлиите са се водили турци  8)
Точно така - наричали са ги "турци" по верски признак.

Offline Hat

• Moderator
Не ме принуждавай да влизам в празнословие и спам.Никаде не сьм споменал дали ми харесва или не.Аз имам собствено мнение и ще дьржа на него защото сьм сигурен по свое вьтрешно убеждение в правотата му и не ми пука дали на някой друг ще му изнася.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Не ме принуждавай да влизам в празнословие и спам.Никаде не сьм споменал дали ми харесва или не.Аз имам собствено мнение и ще дьржа на него защото сьм сигурен по свое вьтрешно убеждение в правотата му и не ми пука дали на някой друг ще му изнася.
Знаем, че си инат и без изрично да ни го казваш. Чечлията е умен и разумен човек и винаги говори с факти, независимо от неговото лично убеждение. Ако насадиш една пуйка с кокоши яйца, пилетата ще са с личното убеждение, че са пуйчета нали? Ама не са пуйчета ами пилета ;)

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Не знам, но някои хора или са напълно боси по история, или се държат като ощипани моми. Не е било имало такива и онакива фамилии в Смолянско... Имали били вътрешно убеждение... История не се пише на базата на вътрешни убеждения, а на факти.

В Османската империя като са писали регистрите, за фамилно име са вземали името на бащата, а не на рода. Т.е. ти ако се казваш Хюсеин, баща ти е Муса, а родът ви е Бошнакови, не те пишат Хюсеин Бошнак(ов), а Хюсеин Муса или Хюсеин, син на Муса.

Но нека приемем, че не си мюсюлманин и се казваш, Георги, син на Христо. В даден момент приемаш исляма и името Мохамед. Нали се сещаш, че не могат да те напишат Мохамед Христо или Мохамед, син на Христо. В такива случаи са използвали „служебните” фамили (или бащини имена – както искаш го разбирай) „Абдуллах” и „Ахрян”. „Абдуллах” идва от „абд” и Аллах и в превод от арабски означава „раб на Аллах”. Т.е. вместо Мохамед Христо ставаш Мохамед, раб на Аллах или Мохамед, [нескопосан] мюсюлманин.

Изследване за това служебно име „Ахрян” действително има и то е правено от западни османисти, и ако толкова държите на референция, ще ви намеря публикацията.

Тогава наименованието „ахряни” може да идва по две направления:

1. или когато ислямът се е разпространявал в Смолянско писарите са предпочитали повече „Ахрян” пред „Абдуллах” и това е станало нарицателно за всички от тоя регион;

2. или просто турците са наричали всички мюсюлмани в Смолянско „нескопосани мюсюлмани”, тъй като от скоро са били в исляма и първоначално не са били толкова на вътре в него.

Държа да отбележа, че „Ахрян” се е използвало предимно през 15 и 16 век, тъй като тогава не е имало много информация за исляма и немюсюлманите не са били много наясно, та като са приемали исляма в началото действително са били като в мъгла. С течението на вековете обаче немюсюлманите се запознават детайлно с исляма и когато го приемат, не са толкова нескопосани. Освен това тази „служебна” фамилия е характерна за целите Балкани, а не само за Смолянско. Примерно като отвориш регистъра от 1478 година, още на първата страница виждаш в Неврокоп хора с фамилни (бащини) имена Ахрян и Абдуллах.

Сега вярно, че това прецаква теорията на Дорсунски, но тя си е прецакана по принцип. Не че не е имало мюсюлмани на Балканите преди да дойдат турците, но не и както той го описва.

А това, че преди 100-120 години хората са се самоопределяли като турци, помаци, чечлии или не знам какво си е чиста доза спекулация, тъй като не почива на никакви доказателства. Ние не знаем като какви са се самоопределяли хората тогава.

Offline Hat

• Moderator
Не знам, но някои хора или са напълно боси по история, или се държат като ощипани моми. Не е било имало такива и онакива фамилии в Смолянско... Имали били вътрешно убеждение... История не се пише на базата на вътрешни убеждения, а на факти.

За да бьда искрен ще ти кажа, че наистина сьм "бос" по история в сравнение с вас историците но трябва да ти кажа, че през сьзнателният си живот,като помак никога не сьм се дьржал,като ощипана мома.Сьваршенно ясно ми е как се пише история и на базата на какво.Ти прочети още един пьт по внимателно,какво сьм написал по горе и тогава ако можеш ми отговори ако ли не няма смисьл да ми четеш конско и ти.Начел сьм се и сьм се наслушал.Аз никаде не сьм споменал смолянско за там ми е ясно,какво може да се каже.Пак ти повтарям,че такова нещо,като Ахряни и Абдуллах по велинградско и бабешко няма и не се е споменавало.Ти ако искаш пак си прочети конското или се опитай да дадеш някакьв смислен отговор.Имам дьлбоко вьтрешно убеждение,че все пак ще успееш.

Offline Hat

• Moderator
Знаем, че си инат и без изрично да ни го казваш. Чечлията е умен и разумен човек и винаги говори с факти, независимо от неговото лично убеждение. Ако насадиш една пуйка с кокоши яйца, пилетата ще са с личното убеждение, че са пуйчета нали? Ама не са пуйчета ами пилета ;)
Просто няма как да са пуйчета друже те просто са пилета каквито ги е сьздал Всевишният.Инат сьм трябва да знаеш но тава не е просто за кеф а се дьлжи на дьлбоко вьтрешно лично убеждение,което се базира на достоверна информация.Има и такива помаци,като мене и те не са малко трябва да знаеш.Просто сега набираме скорост.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
За да бьда искрен ще ти кажа, че наистина сьм "бос" по история в сравнение с вас историците но трябва да ти кажа, че през сьзнателният си живот,като помак никога не сьм се дьржал,като ощипана мома.Сьваршенно ясно ми е как се пише история и на базата на какво.Ти прочети още един пьт по внимателно,какво сьм написал по горе и тогава ако можеш ми отговори ако ли не няма смисьл да ми четеш конско и ти.Начел сьм се и сьм се наслушал.Аз никаде не сьм споменал смолянско за там ми е ясно,какво може да се каже.Пак ти повтарям,че такова нещо,като Ахряни и Абдуллах по велинградско и бабешко няма и не се е споменавало.Ти ако искаш пак си прочети конското или се опитай да дадеш някакьв смислен отговор.Имам дьлбоко вьтрешно убеждение,че все пак ще успееш.

Виж какво, внимавай какво твърдиш и кой предизвикваш, за да не стане като в темата за Туховища.

Offline Hat

• Moderator
Виж какво, внимавай какво твърдиш и кой предизвикваш, за да не стане като в темата за Туховища.
Виж какво звучиш ми много заплашително пьк да ти кажа не сьм от тия дето се плашат лесно.Много внимавам,какво твьрдя и сьм го написал ясно и точно а това кой предизвиквам хич не ми пука.Ако имаш да кажеш нещо по вьпроса кажи няма смисьл да влизаме в празни приказки.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Пак ти повтарям,че такова нещо,като Ахряни и Абдуллах по велинградско и бабешко няма и не се е споменавало.Ти ако искаш пак си прочети конското или се опитай да дадеш някакьв смислен отговор.Имам дьлбоко вьтрешно убеждение,че все пак ще успееш.

Виж какво звучиш ми много заплашително пьк да ти кажа не сьм от тия дето се плашат лесно.Много внимавам,какво твьрдя и сьм го написал ясно и точно а това кой предизвиквам хич не ми пука.Ако имаш да кажеш нещо по вьпроса кажи няма смисьл да влизаме в празни приказки.

Айде да не ти показвам подробните регистри за Бабек, Чепино и Лъджене от 15 и 16 век, че може напълно да те откажа от историята. Но ето ти примерно регистър на джелепкешани от 1576 година:

Пак ти повтарям,че такова нещо,като Ахряни и Абдуллах по велинградско и бабешко няма и не се е споменавало.

Не е имало Абдуласи, а? Аман от лъжливи и самонадеяни провокатори!!! Е заради такива като теб всички помашки историци ни взимат за смях!

Offline Hat

• Moderator
Айде да не ти показвам подробните регистри за Бабек, Чепино и Лъджене от 15 и 16 век, че може напълно да те откажа от историята. Но ето ти примерно регистър на джелепкешани от 1576 година:

Не е имало Абдуласи, а? Аман от лъжливи и самонадеяни провокатори!!! Е заради такива като теб всички помашки историци ни взимат за смях!
Виж какво ще ти кажа историко всички примери,които си дал по долу са от села в които е имало и християнско население има и сега така,че не се учудвам и няма да го оспорвам.Последното в което можеш да ме обвиниш е в провокаторство.Няма от какво да се срамувам,ако ти не ставаш за историк разбира се че ще те вземат за смях.На кривата ракета и космосьт и .........

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Виж какво ще ти кажа историко всички примери,които си дал по долу са от села в които е имало и християнско население има и сега така,че не се учудвам и няма да го оспорвам.Последното в което можеш да ме обвиниш е в провокаторство.Няма от какво да се срамувам,ако ти не ставаш за историк разбира се че ще те вземат за смях.На кривата ракета и космосьт и .........

Извинявай, ама ти каза, че нямало Абдуласи в тези села. Сега защо почваш да ми говориш за християнско население?????? Нали нямаше Абдуласи, ето че има. Християнското население го остави настрани. Обясни сега как се появиха тези Абдуласи, дето викаше, че ги нямало никога. Щом като в тези села имало и до днес християни и това [по някакъв мистериозен начин] ти пречело да обясниш Абдуласите, за чието съществуване отричаше, ето ти село Бабек, в което днес няма християни:

Offline Hat

• Moderator
Извинявай, ама ти каза, че нямало Абдуласи в тези села. Сега защо почваш да ми говориш за християнско население?????? Нали нямаше Абдуласи, ето че има. Християнското население го остави настрани. Обясни сега как се появиха тези Абдуласи, дето викаше, че ги нямало никога. Щом като в тези села имало и до днес християни и това [по някакъв мистериозен начин] ти пречело да обясниш Абдуласите, за чието съществуване отричаше, ето ти село Бабек, в което днес няма християни:

Много ясно защо ти говоря за християнско население щом си историк знаеш защо.Ти добре ми показваш Бабек но не разбирам,какво се опитваш да ми кажеш.Може би тука оказва влияние близкото Белица.Аз ще ти посоча две три села с чисто помашко население от по 2-3 хиляди човека в които няма нито един Абдуллах и не се е чувало за ахряни.Ето ти селата:
Грашево
Пашоро
Бирково  и т.н.
Ако и тук ми изкараш подобни писания ще дойда лично да се уверя в източника ти.

Offline Сидхарта

• Historian
Пашово, Грашево ,Бирково , по две - три  хиляди - грандомания.
Еле па Биркова махала -три иляди има най малко.
Да не споменавам, че допреди  няколко десетилетия, бяха доста малки населени места
а през 15-16 век, не е сигурно дали са съществували .