Author Topic: Помаци, Торбеши, Горани в Румелия -един народ сме !!!  (Read 93928 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Уважаема,Силвия. !

Химна на помаците този по горе е записан през  1994 година в Радио" Веселина" град Пловдив от оркестъра на Румен Родопски" Родопски извори".

Между другото само споменавам народния певец Родопски ми е гостувал в къщи,отделно от това когато пътувах за моя роден край и се налагаше преспивах в гр.Доспат в дома на  Савка Сариева -сестра на Родопски.!

Offline Силвия

• Advanced member

Аз разбира се знам, че живият контакт е нещо различно, добре знам това.

Мога все пак да кажа, че никога не съм проявява неуважение към който и да било тук. (Освен, че веднага мога да простя това, че не нарече "боса", "тънка", "шаблонна" и "интернет маниак".)

Не искам наистина да пиша повече в тази тема.
(Нито да се натрапвам на гости, както казваш, ако биха предпочели да ме няма.)

Ако искаш да ми кажеш още нещо, по-добре ми го напиши лично.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  Силвия,не разбрах къде те стяга чепика от факта,че сдружението носи името "Румелия"?
Доколкото знам,целта на организацията е признаването на названието "торбеши" като официално такова.И няма някакви териториални претенции към земите,които са били в границите на Римската империя. ;D
  Има ли причина,която да пречи сдружението да се казва "Румелия"?

Offline Gelina

• Forum fan

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
.........., помаци, торбеши и пр. съзнателно или не дават символичен знак, че това, което ги обединява, е една бивша империя. Надявам се все пак, или де да знам така ли е или не, че този знак не значи, че за нейното връщане се борят.

Вероятно, тези Нашенци Торбешите да не се борят за връщането на онази Империя, щоть ако е за Империя , то ний и сега си имаме такава - Европейска, дори и да си имат съмнителни символни знаци.  ::)
(По примера на питането към В.И.Кунчев: "Байо Василе, кать са освободи Болгарията, кого ще сложим за Цар? - Нам, не ни требва Цар, то, ако е за Цар , ний и сега си имаме Цар, който си седи на трона в Цариграда!)  ;D  ;)
Повечь ми мясьа, че и те кать наште Помаци се борят за малко място по Слънцето за да бъдат поне забелязани и записани в тефтерите като другите людье, а и да не им се бъркат много-много в традициите, в бита и в съзнанието за да ги видоизменят и приобщават постоянно , като да ги правят досъщ като по калъп с мнозинството, както това е ставало с Помаците от 12-та насам , в нашта любима демократска империя.  :)
Ще, потърся някой и друг ферман за техната организаци и ако открием нещо ще го закачим на Помашката бельа дъска, за да проверим дали пък нема нещо радикалистично!  ;D
Но едва ли , щот май, че и Торбешите са мирни хора, и досущ братя кать Помаците в БГ, само че на кой ли не му се приисква Те да бъдат повече революционни и разединителни, а и май е още по-напротив - Те искат да бидать обединителни кать всички Помаци и Ахмаци в the new Европската империя!  ;) :) ;)

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
Град Струга по всичко личи че ще се превърне в културно-информационен център на Помаци,Торбесхи,Горанци и Бошняци от всички балкански държави.Със удивителното място той е магнит за много туристи.На територията на Струга е имало селище още през неолита. По време на Римската империя градът се е намирал на Виа Егнация, свързваща източната и западната част на държавата.
Под името Струга, градът е споменат за пръв път през 11 век.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Между другото пък, можем да дадем идея на гр.Струга да опитат да си направят там "Помашки културно-информационен център" на Помаци, Торбеши, Горанци, Бошнаци, щото в нашта Мила Родина, май нещо Помаклъка не му се нрави много на Мнозинството, и ето ти поводи да се пътува на екскурзия до там, дори човек да си направи една снимка пред табелата !  :)  8)
Такъв Помашки център, доколкото знаем, май , че има в Ксанти или Гюмюрджина беше, ще проверим точно!  ;) :) ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
  Не знам защо някои хора скочиха като ужилени! Целта на самата организация вътре в самата Македония е да се признае това малцинство" Торбеши",които нямат никакви териториални претенции,но се чувствуват друг народ с традиции подобно на нас помаците в България,на горанци,косовци.Те са си в държавата и им прави чест,че държат да се знае че са се самоопределили така както в северна Гърция помаците бяха официално признати като Етнос! ФАКТ!!!
  П.С:- Благодаря на Гелина за автентичните снимки.!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Самата декларация и програма на Сдружение "Румелия" , все пак за да се види, че братята Торбеши (Помаците) в Македония, също няма за цел да разединяват Македония, а да се обединяват и интегрират в двора на Европата , но запазвайки своята крехка и хубава идентичност!  ;) :) ;)

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Пускам една нова тема в която,  да пишеме какво мислим за помаците в съседните ни държави. Писали сме много относно торбешите и гораните, сега нека пишем за тях в нова и специална за тях тема! Някой, ако е намерил интересно заглавие или тема. нека побликува, надявам се да Ви е интересно, в края на краищата ще можем да направим една сметка колко помаци сме всъщност и колко се познаваме и уважаваме! Знам, че имаме форумници от съседни страни, надявам се да се включат активно в темата.
 Дано да се получи интересна дискусия!

Не ги наричайте с името помаци-хората си имат различни имена:
-Торбешите си носят името още от когато са били богомили
-Горанците е сръбското име за мюсюлманите населяващите област Гора-те помежду си се наричат нашенци.
Бошняците носят името Бошняци някъде от края на 19 век,това име произлиза от името на областта Босна-преди това населението на Босненски Банат се е наричало с името Бугри.

Поздрави.

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
Град Струга по всичко личи че ще се превърне в културно-информационен център на Помаци,Торбесхи,Горанци и Бошняци от всички балкански държави.Със удивителното място той е магнит за много туристи.На територията на Струга е имало селище още през неолита. По време на Римската империя градът се е намирал на Виа Егнация, свързваща източната и западната част на държавата.
Под името Струга, градът е споменат за пръв път през 11 век.

Opstina Struga broi nesto nad 60.000 zhiteli,a nad 20.000 od niv se Torbeshi,a tokmu hotelot na slikata od desna strana pokraj plazhata e mestoto kade se odrzha sobirot i beshe izglasana so aklamacija Torbeshkata Deklaracija!.
Medjutoa za mene najgolema pridobivka beshe shto na toj sobir se zapoznav so nashiot brat Mehmed Boyukli(Metkata) i so drugi sonarodnici od Breznica,no za zhal morav istiot den da otpatuvam za Italia,no sepak bratot Sherif se pogrizhi za nivniot prijaten prestoj pri nas...
Se nadevam deka ova leto ce imame prilika da se zapoznaeme so ushte nashi soforumnici i sonarodnici od drugata strana na granicata!

Offline Rasate

• Forum fan
Уважаема,Силвия.
 Хайде да си говорим тук пред нашите съфорумници без  Copy/ Paste/ .
 Значи след Сан Стефанския мирен договор сключен след Руско Турската война следва Берлинския конгрес,който отменя този договор.

Какво става?- северна България остава като " Княжество България",южната част си остава Източна Румелия до преди Балканската война когато става разделение на тези народи днес един народ но с различни имена- Торбеши в Македония,помаци в България,Горанци,Албанци,Бошнаци,....ВСЕ ЕДИН НАРОД,идете в тези страни за да се убедите всичко е еднакво с нас помаците.

Какво значи това.?
  Значи да се намери обединител след като този народ умишлено е разделен да има различни имена в държавите си!

Това е Румелия!
  Погледнете картите за да разберете този народ как е трансформиран на Балканите с граници и имена в държавите където живеят!
Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, създадена според условията на Берлинския договор от 13 юли 1878 година, който обезсилва и заменя Санстефанския мирен договор. Главен град на Източна Румелия е Пловдив.

Назми прав си един народ,но разидинен и от религията-а защо ли?!

За произхода на бошняците има няколко теории и две са свързани с България-едната е за прокудените от Борил босяци-богомили.
Населението на Босна преди да се нарекат бошняци са се наричали бугри-това е документирано в доста хроники с различен произход-Австрийски,латински,арменски и собствени босненски.

Когато Босна бе част от Сръбската държава- сърбите вметнаха на босненските мюсюлмани,че хрониките обозначаващи ги като бугри са в резултат на религията,т.е. че са богомили(българската ерес)-а по произход,че са били всъщност сърби-тази политика е водена и по отношение и на християнското население на Македония,че са прави сърби,но по много по-агресивен начин поради общата граница с България.

Името Торбеши идва от названието на богомилите-същото име-фундагиагити (фундаити), т.е. торбоносци или торбеши са носели и изселените в Мала Азия българи богомили по време на Византиското владичество.

Offline Rasate

• Forum fan
Самата декларация и програма на Сдружение "Румелия" , все пак за да се види, че братята Торбеши (Помаците) в Македония, също няма за цел да разединяват Македония, а да се обединяват и интегрират в двора на Европата , но запазвайки своята крехка и хубава идентичност!  ;) :) ;)

Адмирирам тази идея поради факта,че като някой наши помаци много торбеши при преброяването в Македония са се писали ,че са Албанци завишавайки по този начин броят на албанците поради еднаквата им религия.