Author Topic: Помаци, Торбеши, Горани в Румелия -един народ сме !!!  (Read 93891 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Пускам една нова тема в която,  да пишеме какво мислим за помаците в съседните ни държави. Писали сме много относно торбешите и гораните, сега нека пишем за тях в нова и специална за тях тема! Някой, ако е намерил интересно заглавие или тема. нека побликува, надявам се да Ви е интересно, в края на краищата ще можем да направим една сметка колко помаци сме всъщност и колко се познаваме и уважаваме! Знам, че имаме форумници от съседни страни, надявам се да се включат активно в темата.
 Дано да се получи интересна дискусия!

Offline Kaplan

• Adviser
Нека започнем с областа Гора!

Го̀ра е географска област в Южно Косово и Североизточна Албания, населена основно с     гора̀ни. Общата ѝ площ е 433 км², от които в косовската част, наричана още Призренска Гора, се отнасят 385,6 км².
 След Балканските войни областта Гора влиза в състава на Сърбия. По време на Първата световна война, в края на 1915 година и в началото на 1916 година, е администрирана от български власти, след което преминава под Австро-унгарско управление. През 1918 година Гора е включена в състава на КСХС. През 1925 година, при определянето на границата между КСХС и Албания, областта окончателно е разделена на две части.

Според преброяването от 1991 г. в областта 91.68% се самоопределят като мюсюлмани (горанци), а 5.35% като албанци. Ислямът е основната религия в района, а местните жители говорят торлашки диалект, наричан „нашински“.

Гораните или горанците (друго самоназвание — нашинци или нашенци) са малка помашка общност, живееща в планинския район Гора, по северните склонове на Шар планина от двете страни на границата между Албания и Косово, на юг от Кукъс и Призрен. Албанците наричат населението на Гора горан (goranë), торбеш (torbeshë) или ги характеризират като потур (poturë)

Източник:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Гора_(област)

http://bg.wikipedia.org/wiki/Файл:Gora_region.png

Offline Kaplan

• Adviser
Някои знае ли защо в единият край на балканите едните се наричат "помаци", в другия край "торбеши", накаде "мърваци", "аповци", "дилсъзи" и т.н...

ЕvroPOMAK

• Guest
Мислеме, че общата обединителна характеристика на по-голяма част от тях като наименование е "Помаци", но всеки би трябвало да се нарича като подгрупа, както на тех си им е удобно и си им аресвьа!  ::)
"Помак" , това звучи гордо, смело, славно, музикално, напевно и любовно!  ;)

Offline Kaplan

• Adviser
Демьек хепси помаки сме, ама ани са зувот сакви други инакви, ма сичку на прави бирлик думата ПОМАК!! Дали сме в болгарску, гърску, македонцку или сърбску...;)

А дали някои може да даде оценка за броя на всички помаци на балканите ?
 Според мен надвишаваме 2 млн. души!!  Да не говорим за помаците изселили се в Турция много преди 1950-89 г. Които вече са забравили име, род, език и произход!

Offline TUFCA35

• Senior member
Демьек хепси помаки сме, ама ани са зувот сакви други инакви, ма сичку на прави бирлик думата ПОМАК!! Дали сме в болгарску, гърску, македонцку или сърбску...;)

А дали някои може да даде оценка за броя на всички помаци на балканите ?
 Според мен надвишаваме 2 млн. души!!  Да не говорим за помаците изселили се в Турция много преди 1950-89 г. Които вече са забравили име, род, език и произход!
Süleyman  donqkade sam saglasen no ne e savsem taka mnogo ot pomatsite sa si zapazili vsi4ko bratle i prikazkite sa im vinagi za  tam ot deto sa do6li  spomnqt si mirisa na gorite trevite  ne mogat da zabravqt i vkusa na vsi4ko koeto sa qli ne mogar da zabravqt parvite si stapki kam lübovta s momi4eta ili mom4eta tam kadeto sa bili rodeni i izrasnali  i smaka govorqt zatova

Offline Hat

• Moderator
Помаците в Турция може и да са забравили езика особенно по младите но произхода си в никакьв случай и не мога да го допусна още по малко род и име.

Offline Kaplan

• Adviser
Незная на истина, но според мен на истина има помаци в Турция, които незнаят, че предците са им преселници от  България, Гърция, Сърбия и др. Хора от моето село включително и близки са се изселили в Турция много отдавна в далечната 1912-13 г.  За тях все още никой нищо не е споменавал- каде са, с какво се занимават, носят ли същите имена, на родовете си... Със сигурност те не говорят български, мисля, че и техните не са им споменавали, че не са от местните, но не се знае все пак, пък и те до сега не са установили връзка със техните роднини тук...Това ме навежда до мисълта, че те незнаят от каде са...!

Offline Hadj

• Adviser
   В крайна сметка онова което е най-общото  и обединяващо преди всичко е исляма.Затова когато се изказват мнения,  за тези с някакви помашки корени,които се покръстват че са част от помашката общност аз се съмнявам пък макар и да ме укорявате.

ЕvroPOMAK

• Guest
Имали сме срещи с Помаци от чисто Помашки села по Туркията, които са прогонени от пожарищата и кланетата в България през 1912г., които все още си говорящ Помашки език, макар и по-трудно и почти забравен вече!  ::)
Жалкото е , че и тези Помаци повечето живеят в бедни селца и доста мизерно, като и нашите Помаци!  :(
А, още по-лошо е, че няма кой да ги проучва и да прави филми или да пише книги за тях и за техните драматични истории и спомени!  ???  8)

Offline deniz7

• Senior member
Някои знае ли защо в единият край на балканите едните се наричат "помаци", в другия край "торбеши", накаде "мърваци", "аповци", "дилсъзи" и т.н...
'помаци' 'торбеши' 'аповци' 'дилсъзи'=турци

Offline @xmet

• Senior member

Offline Ada_BG

• Avarage member
Не смятам 4е са забравили произхода си помаците където и да са.Един малък пример,скоро в нета се запознах е едно мом4е,на около 25 години,впоследствие се прехвърлихме да правим моаббет в скайпа.Мом4ето е с турско име,говори идеално турски(водили сме и видеоразговори),и аз като го попитах дали е местен или изселник,каза ми 4е са изселници от България,дори родителите му са родени в Турция,и той ме попита знам ли какво е помак. :)
Аз като му казах ,4е ком6иите ми са такива,ми каза просто:аз съм помак,само дето не знае нито български(което е естествено)нито пома6кия диалект.Това младо мом4е ,4ието семейство се е изселило преди близо 100 години,знае 4е   е помак :)

Offline TUFCA35

• Senior member
İskam i az da dobavq neşto .2008 godina bqh na rabota v Frantsiq v grad Nansy se streşnah s hora ot grad Smolqn koito sa se izselili 1912 godina i sa otişli v Turtsiq v grad Afion i ot tam pak v Frantsiq to kolko pokoleniq sa minali neznam no sega i nai mladoto im pokolenie kato naprimer detsata ot 10 godişna vazrast  govorqt na Smolqnski dialekt na pomaşki kakto se govori i v Smolqn kakto kazvaşe edno ot mom4etata tam na ime Redjep (ago q galim da dumam na naşenski ).Tova ne e nikak lesno da se zapaziş  a i  e mnogo gordo sa se nari4aş pomak

ЕvroPOMAK

• Guest
'помаци' 'торбеши' 'аповци' 'дилсъзи'=турци

ПОМАЦИ = ПОМАЦИ  :o