Аз мисля че едно голяма знаменитост на Корница несъмнено е Алил Чамуров които е най известния аскет в региона по време на комунизма:
Корнишка сватба. Тримата ходжи на селото.
Алил Чамуров, Мустафа Аметов и Байрям Кундев
Незнам само дали този за които говоря и този Имам на снимката са един и същ човек.
Но този аго Алил Чамуров за които говоря е извстен в Брезница като - Корнишкият Робинзон Крузо.
Той живееше по аскетичен начин в безлюдната местност - "Дельивици".
Там имаше голямо стадо от кози , една част негови, една част на хора от селата - Брезница, Корница и Лъжница.
Живееше в специален Аять, пригоден с голяма кошара в която затваряше козите си.
Обграден от вековна дъбова гора, сред скали и долини той грижливо пасеше стоката на хората.
Говореше се че той дори не е помнил колко време не е ходил в селото си изобщо.
Неговите близки му носеха переодично хляб, сол и други закупени от магазин провизии без които не може да живее човек.Там си е готвил вкусните гозби и южини - качамак,кутмачь различни варива, познавал всички горски билки.
Интересното за него е това че той е бил много интилигентен човек.
Грамотен.
Носили са му заедно с провизийте и дузина вестници които той грижливо е препрочитал по няколко пъти.
Най редовно е чел - "Работническо дело", "Труд" и т. н.
Брадясал с неугледен външен вид той е респектирал със знанията си ,много случайно преминаващи в гората , дървари,шумари, горски работници и какво ли не още.
За него и до днес се носят легенди в Брезница за това как е знаел наизуст имената на
управляващите върхушки на СССР и НРБ - съответно състава на ЦК на БКП и ЦК на КПСС
Определено той не е харесвал комунизма и това е една от причините той да води отшелнически начин на живот.
Но ако си помисли човек сега , направо му завиждам на екологичният начин на живот.
Знаел е законите на природата, интуитивно е намирал начини за оцеляване и зиме и лете.
Знаел всякакви лекове и цярове за лекуване на домашни животни като овце и кози от различни заболявания.
Знам обаче че рахметлията е починал и си спомням неговите фенове във Брезница с каква тъга разказваха за кончината му.
За него би могло да се напише и книга.
Например Караамет Брезнишки които е бил наеман да краде моми - след като са бягали от Брезница, за да не ги фанат родителите на откраднатата мома, те са се криели при Аго Алия Чамуров.
- Мустафа, незнам от къде ми хрумна, но защо си мисля че тука в тази тема пропълзява по брилянтен начин желание за цензура?