Author Topic: Из миналото на с.Корница  (Read 70083 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline recep78

• Member
  • **
Ynt: Из миналото на с.Корница
« Reply #60 on: January 14, 2010, 22:39 »
Истинското  име  на  Шлявата  е   Ибрахим  Гагалов. Неговата майка  е  от село Сиропул.Бягат  първи  за  Турция.Днес  в  село  Корница  няма  фамилия  Гагалови.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #61 on: January 15, 2010, 08:17 »
Много ми е интересно обаче , каква е родствената устна традиция на фамилиите от Корница - Гетови, Бегови и Бошнакови.
Семейство Бошнакови в Корница са преселници от с.Лъжница. Там тази фамилия е силно разпространена. Вероятно имат връзка с Босна, но това могат да го кажат хората от Лъжница.

За другите две фамилии нямам представа откъде идва наименованието им.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #62 on: January 15, 2010, 08:31 »

Панорама на село Корница

Корнишка сватба - сватбари на селския площад.

Ибрахим и Фатма Кундеви. Байрям Кундев със семейството си.

Корнишки  джемат--1958г.

Исмаил  и Пимбие Кундеви с техни роднини от с. Пещера.

1939г - Байрям и Фатма Кундеви със синовете им Саиди и Ибрахим

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #63 on: January 15, 2010, 08:50 »
Mustafa_b, чест ти прави за уникалните стари снимки  които си публикувал свързани с живота на наши братя и сестри ,като част от историята на  с.Корница.Това е един резерват от съдби на хора през годините. Снимките и спомени с тях  са уникални , запазени.!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #64 on: January 15, 2010, 09:03 »

Много ми е интересно обаче , каква е родствената устна традиция на фамилиите от Корница - Гетови, Бегови и Бошнакови.
По точно каква е тяхната история, от къде са се появили в Корница и защо фамилиите им имат такова звучене.

Фамилията Гетови се среща из цяла България и идва от името Гето, фамилията Бегов идва от турската дума Бег(бей) е старинна турска титла, която може да се изговори и като бей и като бег. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%B9

А фамилията Бошнакови също е често срещана и сред християните. Аз съм имал учител по английски Бошнаков, освен това познавам една жена Бошнакова. Достатъчен е един поглед в интернет и ще забележиш колко много християни носят същата фамилия.  навремето още преди турците, когато Босна е била независима често кралете и са се женели за български княгини и български боляри са вземали  босненки и те веоятно са идвали със прислугата си босненци. Може би от там идва фамилията.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #65 on: January 15, 2010, 09:30 »
Не вярвам да има футболен фен, който да не си спомня майстора на пряк свободни удари от 80-те - футболистът Пламен Гетов. Фамилни имена Бошнакови има и сред християните (справка - Гугъл). Но това е друга тема. Моля да не разводняваме настоящата, която е за миналото на с.Корница.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #66 on: January 15, 2010, 09:31 »
Да Мустафа прав си. Извинявам се за отклонението.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #67 on: January 15, 2010, 11:00 »
Аз мисля че едно голяма знаменитост на Корница несъмнено е Алил Чамуров които е най известния аскет в региона по време на комунизма:

Корнишка сватба. Тримата ходжи на селото.
Алил Чамуров, Мустафа Аметов и Байрям Кундев

Незнам само дали този за които говоря и този Имам на снимката са един и същ човек.
Но този аго Алил Чамуров за които говоря е извстен в Брезница като - Корнишкият Робинзон Крузо.
Той живееше по аскетичен начин в безлюдната местност - "Дельивици".
Там имаше голямо стадо от кози , една част негови, една част на хора от селата - Брезница, Корница и Лъжница.
Живееше в  специален Аять, пригоден с голяма кошара в която затваряше козите си.
Обграден от вековна дъбова гора, сред скали и долини той грижливо пасеше стоката на хората.
Говореше се че той дори не е помнил колко време не е ходил в селото си изобщо.
Неговите близки му носеха переодично хляб, сол и други закупени от магазин провизии без които не може да живее човек.Там си е готвил вкусните гозби и южини - качамак,кутмачь различни варива, познавал всички горски билки.
Интересното за него е това че той е бил много интилигентен човек.
Грамотен.
Носили са му заедно с провизийте и дузина вестници които той грижливо е препрочитал по няколко пъти.
Най редовно е чел - "Работническо дело", "Труд" и т. н.
Брадясал с неугледен външен вид той е респектирал със знанията си ,много случайно преминаващи в гората , дървари,шумари, горски работници и какво ли не още.
За него и до днес се носят легенди в Брезница за това как е знаел наизуст имената на
управляващите върхушки на СССР и НРБ - съответно състава на ЦК на БКП и ЦК на КПСС ;D
Определено той не е харесвал комунизма и това е една от причините той да води отшелнически начин на живот.
Но ако си помисли човек сега , направо му завиждам на екологичният начин на живот.
Знаел е законите на природата, интуитивно е намирал начини за оцеляване и зиме и лете.
Знаел всякакви лекове и цярове за лекуване на домашни животни като овце и кози от различни заболявания.
Знам обаче че рахметлията е починал и си спомням неговите фенове във Брезница с каква тъга разказваха за кончината му.

За него би могло да се напише и книга.
Например Караамет Брезнишки които е бил наеман да краде моми - след като са бягали от Брезница, за да не ги фанат родителите на откраднатата мома, те са се криели при Аго Алия Чамуров.

- Мустафа, незнам от къде ми хрумна, но защо си мисля че тука в тази тема пропълзява по брилянтен начин желание за цензура?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #68 on: January 15, 2010, 12:04 »
Метка, човекът за когото говориш мисля, че се казваше Ибраим Чамуров. Алил Чамуров е негов брат и е все още жив. Иначе всичко, което си написал е вярно - много начетен човек макар и водещ аскетичен живот.

Темата е за миналото на Корница, но идеята ни с Реджеп е да отразим това минало в снимков материал, затова съм я поместил в раздела "Фотогалерия". Няма никаква цензура, просто искам да има място за повече снимки. Разбира се, подобни коментари са изключително ценни, когато са във връзка с определена снимка.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #69 on: January 15, 2010, 12:10 »
Извинявам се много, но бях силно впечатлен, че и вие правите кутмач. Това ястие е характено за Стара планина и се приема за неин символ както в България така и в Сърбия. Не знаех, че се приготвя и на други места из България. Много интересно.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #70 on: January 15, 2010, 13:22 »
Kutmaça ( v TR koyutmaç ; koyu = gısto ) e starotyürkso yastie, znae se sışto pod imeto ''ovçarski specialitet'' i se pravi ot pryasno mlyako+zahar i hlyab

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #71 on: January 15, 2010, 13:26 »
И аз ще се отклоня малко за един жив отшелник:

Без удобствата на цивилизацията, като ток и телевизор, но напълно доволен от живота посрещна Новата година единственият жител на село Каменско в Стара планина. Стадото овце и собственикът му - 70-годишният Сабри са единствените обитатели на село Каменско. Закътано високо в Балкана, селището от години е обезлюдено. Самоделна табела напомня, че тук животът не е спрял, а порутените и изоставени къщи си имат пазач.

Откакто се помни Сабри живее в Каменско. Преди е имал и съседи, но те един по един предпочели по-цивилизовани места. Това, че никога не е имал ток и течаща вода в къщата си за него не е проблем, а начин на живот.

"Доволен съм, ами как! До сега не съм останал жаден, не съм останал гладен, пари нямам много, ама имам за харчлък", признава Сабри Мехмед.

Той има пет деца и девет внука. Всички живеят в най-близкото село - на 14 километра по-надолу. Когато му домъчнее, ходи да ги види и да си напазарува, но бърза да се върне в царството си.

"Имам си работа, отивам чистя - агнета, овце, магаре имам, една крава имам, отивам тук-там, денят минава. Сетне готвя, отивам за вода, дърва трябва да приготвиш", разказва Сабри.

Придобивките, с които е успял да свикне, са транзисторът и мобилният телефон. И тях зарежда в съседното село. За своите 70 години Сабри е в добро здраве, не се оплаква и умее да се радва на дребните неща - като новородените агънца или редките посетители.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #72 on: January 15, 2010, 13:47 »
Kutmaça ( v TR koyutmaç ; koyu = gısto ) e starotyürkso yastie, znae se sışto pod imeto ''ovçarski specialitet'' i se pravi ot pryasno mlyako+zahar i hlyab
Субиги знам че името е тюркско, но при нас се прави без захар и хляб, а се изварява много известно количество овче мляко докато стане много гъсто а след това се слага сирене и се слага в буркани да узрее доста дни.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #73 on: January 15, 2010, 14:11 »
Баща ми е овчар. Знам, че кутмачът се прави на есен, когато овчето мляко е най-гъсто, малко преди да "пресушат" (престанат да се доят) овцете. Издоеното на есен мляко се поставя на слаб огън и се бърка постоянно докато се сгъсти като кисело мляко. За съжаление, аз не мога да го ям :(

Offline recep78

• Member
  • **
« Reply #74 on: January 15, 2010, 14:15 »
Метка  и  Мустафа. Алил  Чамуров  ходжата  е имал  четри  деца -Ибрахим,Ахмед, Алил и  Зайпеп. Ибрахим  Чамуров  е роден  1920г. живял  е  75г. На  25г.той  избягва  от  селото  поради това, че   е  бил  главен  за  една   мома, а  тя  внавечерието  на  сватбата  го  излъгва, и  избягва  за  друго  момче. Той много   се  обидил  и  избягял   в  местноста  Дълевици.