Author Topic: ЗА или ПРОТИВ новините на турски език.  (Read 45405 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Gelina

• Forum fan
Кой тера автономност бе,б.м? >:(

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Така ли,в кой закон го пише?
Да част са от българската нация,а тъй като България е унитарна държава тя е еднонационална,следователно има един национален език в случаят БЪЛГАРСКИЯТ!
Сега разбра ли?

Официален, не национален.

А иначе закони много, но няма кой да ги спазва. По-важното е да разберем "що е то малцинство и има ли то почва в България":

Документи на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (от уики)

Освен дефинициите на Препоръка 1134 и Препоръка 1220 на ПАСЕ, както и информация за Рамковата конвенция на Съвета на Европа за защита на националните малцинства, дадени в тази статия, трябва да се отбележи, че на среща в Страсбург на 8 юни 2005 г. Европейският парламент излиза със становище, че „такава дефиниция се съдържа в препоръка 1201“, потвърждавайки критериите на Европейският съвет. Тази резолюция официализира дефиницията в рамките на Европейския съюз.

Дефиниция в Препоръка 1134 на Съвета на Европа

В Препоръка 1134 (1990 г.) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) се дава следното определение на понятието „национално малцинство“:

Обособена и утвърдена на територията на съответната страна група от хора, членовете, на която са граждани на държавата и проявяват отличителна религиозна, езикова, културна или друга характеристика, различаваща ги от мнозинството от населението. [1]

Дефиниция в Препоръка 1201 на Европейския парламент  

Тя е част от Препоръка 1201 от 1 февруари 1993 г. на Европейския парламент, която изисква от страните членки на съвета да приемат проект за допълнителен протокол към Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Член първи на проекта за протокол съдържа обхватно определение, основано на предложеното през 1979 г. от проф. Франческо Капоторти в доклада му от името на подкомисия за малцинствата на ООН. Според препоръка 1201, за национално малцинство може да става дума при наличието на пет условия:

Понятието национално малцинство описва група от граждани на дадена държава, които:
а. Живеят постоянно на територията на държавата и са нейни граждани;
б. Имат стари, солидни и трайни връзки с държавата;
в. Притежават типични етнически, културни, религиозни или езикови характеристики;
г. Достатъчно репрезентативни са, бидейки по-малко от останалата част на популацията в страната или даден неин регион;
д. Проявяват обща воля и тенденции към запазване на общностната им идентичност, в частност културата, религията или езика.[2]

На среща в Страсбург на 8 юни 2005 г. Европейският парламент излиза със становище, че „такава дефиниция се съдържа в препоръка 1201“, потвърждавайки критериите на Европейският съвет.

Offline fotakiev

• Forum fan
Кой тера автономност бе,б.м? >:(
Гелина, щом няколко десетки човека във форума са гласували в анкетата за отделен помашки етнос (без да са наясно: що е туй етнос и отговарят ли помаците на определението за отделен етнос) то това си е първата действителна крачка към заявката за автономност, или сепаратизъм или  според случая....

Та затова  представям разшифровката на понятието автономност и законните пътища за обособяването и
Друг е въпросът, че "ЗА" отделен помашки етнос са гласували и много турци, забанени са много смолянски помаци, и са натирени в ъгъла много българи...

П.С.Тук всички са твърде чувствителни към обвинения в сепаратизъм , но когато стане дума за това: как се нарича това, което правят и пишат във форума, на нормален юридически език, или Ви се разясняват законовите положения за делата на някои тук, незнайно защо рипат, че законът бил нищожен. При това: без да уточняват: кои са те и от позицията на какви си позволяват да анулират или приемат закони в тази страна, където са се родили и чиито граждани са.

Offline Gelina

• Forum fan
Сега с кого разговарям от двамата? 8)

Offline tersid

• Adviser

Следиш ли ми мисълта,сега слушай...

Сега обаче нещо за показалите желание и за помашка автономия и леко спъващи моменти:

Очите на страхът са големи.Няма нужда да ти следя мисълта ,защото тя е твърде ограничена.Понятието автономност не включва на всяка цена автономни територии.Ако някъде е ставало въпрос за автономия, то е ставало въпрос единствено за културна автономия ,нищо повече.Аз не съм чул и намек дори за автономността / така както ти я разбираш/  от цитираните от теб имена  , но от теб и тебеподобните постоянно го слушам. Освен това специално помаците и българските турци са препатили и мъдри хора и отдавна са разбрали че държавата като политическо образувание е апарат за терор над населението и няма никакво значение дали държавата ще се казва България ,Турция или Пакистан  или както и да е ,и че единственото което има значение е държавата да е справедлива еднакво за всички. Сега разбра ли?

Offline fotakiev

• Forum fan
Сега с кого разговарям от двамата? 8)
Питай Ондер: той вижда откъде пиша в момента и кой е моят ай-пи адрес

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
... без да са наясно: що е туй етнос и отговарят ли помаците на определението за отделен етнос...

Помаците са малцинство. Дефинициите в Препоръка 1134 и Препоръка 1201 на ПАСЕ го потвърждават. Спори се върху това дали са етническо или религиозно малцинство. Но спор, в това че са малцинство няма и не може да има.

Offline Gelina

• Forum fan
Не съм такава да досаждам на лични. ;) А и не е трудно Copy-Paste! Но това не е спора,пъки и съм "ЗА" новините,няма нужда да ви се обяснявам защо! ;)

Offline fotakiev

• Forum fan
Очите на страхът са големи.Няма нужда да ти следя мисълта ,защото те я твърде ограничена.Понятието автономност не включва на всяка цена автономни територии.Ако някъде е ставало въпрос за автономия, то е ставало въпрос единствено за културна автономия ,нищо повече.Аз не съм чул и намек дори за автономността / така както ти я разбираш/  от цитираните от теб имена  , но от теб и тебеподобните постоянно го слушам. Освен това специално помаците и българските турци са препатили и мъдри хора и отдавна са разбрали че държавата като политическо образувание е апарат за терор над населението и няма никакво значение дали държавата ще се казва България ,Турция или Пакистан  или както и да е ,и че единственото което има значение е държавата да е справедлива еднакво за всички. Сега разбра ли?
Разбрах те отново!Деже съм съгласен този път с повечето неща..

Какво направих аз, дадох съвет как единствено е възможно да станат реални всички претенции на горепосочените от мен.Нищо повече.... и то по законен начин,нали?

Offline fotakiev

• Forum fan
Помаците са малцинство. Дефинициите в Препоръка 1134 и Препоръка 1220 на ПАСЕ го потвърждават. Спори се върху това дали са етническо или религиозно малцинство. Но спор, в това че са малцинство няма и не може да има.
Да Мустафа,помаците са религиозно малцинство.Но какво сега?
Такива са и будистите, и кришнаитите, и атеистите, и бахайците, и грегорианците, и католиците, и муунистите,и...и...и..
И?
Когато мюсюлманите са били религиозно мнозинство, християните са видели от тях, унижение,дискриминация и експлоатация.
Има ли такава ДНЕС от страна на християните към мюсюлманите в България?

Offline Hadj

• Adviser
    фОТАКИЕВ,Изяви ли някой помак своята идинтичност веднага в главите ви се появяват таласъми.Нито сме сепаратисти нито се борим за автономия.Когато  искат да ме уязвят могат да ме наричат ......помак/с най-различни епитети/ а когато  гордо кажа че съм такъв казват че няма такива.Разберете веднъж за винаги че ние много по достойно ще защитим родината си ака се наяложи.Точна поради тази причина  много хора около мен между нас си споделят че са помаци и се придържат към традициите на дедите си  но не смеят да го заявят защото се страхуват че ще ги нарекат сепаратисти или талибани.Но аз се радвам че бъдещето е на Европа без граници и тези настроения срещу различните около нас постепенно ще изчезнат.

Offline Hat

• Moderator
Fotakiev  много бих искал лично да се срещнем,за да ми обясниш,какво е това етнос щях да те попитам и това ти като какьв даваш оценка на тези,които искат отделяне на помаците,като етнос, че неса наясно с това понятие.Как смееш да обвиняваш група от хора в сепаратизьм и пр.Виждам че си склонен да стигнеш и по далеч в тези обвинения.Лично не се нуждая от нито от една твоя разшифровка или сьждение но би било добре ако проявяваш малко повече тактика и уважение кьм сьфорумниците си.

Offline fotakiev

• Forum fan

Fotakiev  много бих искал лично да се срещнем,за да ми обясниш,какво е това етнос щях да те попитам и това ти като какьв даваш оценка на тези,които искат отделяне на помаците,като етнос, че неса наясно с това понятие.Как смееш да обвиняваш група от хора в сепаратизьм и пр.Виждам че си склонен да стигнеш и по далеч в тези обвинения.Лично не се нуждая от нито от една твоя разшифровка или сьждение но би било добре ако проявяваш малко повече тактика и уважение кьм сьфорумниците си.
От законова гледна точка претенциите на част от съфорумците,а не на всички не може никога да се изпълни.Затова нагледно показах начина.И сега пак недоволни!Нямате угода ей...

Offline Gelina

• Forum fan
Не се връзвайте на Фотакиев и подобни нему! ;) Не виждате ли ,че във всяка тема дъвчат едно и също. Можеха да създадат нови теми,които да са интересни,но и те като някои свои политици предпочитат етническа карта, без да знаят,че тя вече е демоде. 8)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Когато мюсюлманите са били религиозно мнозинство, християните са видели от тях, унижение,дискриминация и експлоатация.
Има ли такава ДНЕС от страна на християните към мюсюлманите в България?
İma ima gn Fotakiev, tezi 10 minuti sa ne samo unijenie no i gavra. Diskriminaciyata na hristiyanite v Osmanskoto prebivavane e bila v polojitelen smisıl zaştoto ne sa gi vzimali v armiyata i ne sa umirali desetki hilyadi po frontovete. Unijenie e da se pravi referandum otnosno speçeleni prava svırzani s elementarnoto çoveşko pravo koeto vi go diktuvat ot ES. Za şovinizma v BG vseki e nayasno.
Za magistralnite obiri podpomagani ot oficialni lica sışto. Da se obira Turçin may se tolerira do izvestna stepen. A za maltretirane i izbivane v blizkoto ni minalo tuk se e pisalo dosta.
Razberete nay-posle çe v sıvremenna BG nyama pırvoklasni i vtoroklasni grajdani. Ne go razbirate no şte vi go obyasnyat s podhodyaşt ezik.