Добре, а след като тези граждани, на които майчиният им език не е български по конституция имат право да "изучават и ползват своя език", защо е цялата тази патардия (та чак и до референдум се стигна) с новините на турски език?
Нещо повече, ал.3 изрично регламентира кога (къде) е задължително използването на официалния език.
Хайде сега покажи член от Закона (за медиите, в частност БНТ), който да задължава използването единствено на български език.
Това се подразбира от наименованието на телевизията бе - Национална - т.е. ползва се националният език. Още нещо искаш ли да ти потърся в конституцията?
Относно новините на турски език по БНТ виж какво казва един българин от Германия:
Малко трагикомична картина се получава с тази новина - референдум за или против новини на турски по Българската национална телевизия. Референдуми в България трябва да има, но не и за такива маловажни неща като новините на турски език. Те трябва да бъдат просто да бъдат прекратени в националния ефир от съответните органи с извинение за тази ненормална ситуация поддържана толкова години. Що за откачена телевизия е тази, в която човек гледа едно предаване, отива да си сипе чаша вода и като се върне не разбира вече нищо защото са започнали новините?!? Мен лично това ме отврати от тази телевизия и при толкова много други които съм гледал още не съм попаднал на друга с подобна многоезична програма. Който желае да си направи телевизия на друг език може да заповяда, но да го направи със собствени средства. Това че 9% от населението се счита за турско не го освобождава от данъци и също така не прави турския език официален в България. Тоест всички обяснения за толерантност и вечния страх ”леле не ги махайте да не стане като в Сърбия” са според мен един съвсем грешен подход. Хората живеят и общуват заедно и едни новини не променят това. В Германия също няма новини или други предавания на турски език по официалните телевизии за които всички задължително плащат данък за телевизия (не просто обикновени данъци). Тук никой не се и замисля дали да не покаже малко уважение към 2.5 милиона официално преброени турскоетнически жители и да им пусне 10 минути да се радват. Официалният език е немски и това е. Данъчната декларация е на немски и паспортът също. Или може би трябва да започнат и личните карти в България да се издават на език според предпочитанията на приносителя?!? България е страна, която обединява на една територия българските граждани независимо от тяхната религия и етнос, но за да могат да се нарекат един народ то трябва предпоставките заложени в Конституцията все пак да се спазват и да се общува на официалния(те) езици и да се следват ценностите заложени в тази конституция и в обществото. Тези ценности в България включват и толерантност, но нека тя не бъде бъркана с беззаконие, което позволява на всеки да провокира и подтиска околните на базата на това че има права само защото се плоди по-усилено. Референдумът в Швейцария не е против джамиите и исляма а против навлизането на едно общество, което не се придържа към нормите на държавата, в която пребивава и с това ограничава свободите на нейните пълноправни граждани. Надявам се, че много малко от хората четящи това ще намерят за нормално брат да заколи сестра си заради това, че е решила да се омъжи за немец или да живее без да се забулва като нинджа в една светска държава, гарантираща й това а и други права. Е, стига толкова. Да помислим сега за някои по-важни теми и да оставим този популизъм, а съответните органи да си свършат работата.