Author Topic: ЗА или ПРОТИВ новините на турски език.  (Read 45396 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline rado

• Senior member
Da tam dwata ezika sa oficialni i ne sa zadyacseni da wladejat drugija, tuk ne e taka i slawa Bogu.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Посочи ми член от Конституцията или друг закон, който да зъдължава българските граждани да владеят българския език.

Offline Hadj

• Adviser
   По принцип новините на турски нас помаците не ни касае.Пък то и колко траят,докато започнат и са свършили.Ако действително  е установено че няма    нужда от тях спирането им може да сатене и  без толкова шум и създаване на настроения както падат    много  предавания .Върнете се обоче в случилото се  в близката история и ще видите че когато политиците са имали нужда ог гласовете на мюсюлманите  са били много щедри  по осигуряване на техните права,след това ката станат силни считатче са били много щедри и си вземат обратно подаръка.
    Ако все пак се насрочи референдум мисля че основната чост от гражданството няма въобще да гласува.

Offline abc

• Forum fan
И аз смятам, че това е излишна и ненужна показност. За референдум мястото е дали да има АЕЦ, дали да ни проверяват коренспонсенцията, дали да сме в НАТО и неща от сорта. Референдум за 10 минути новини е глупаво и излишен харч на пари.

Offline Hat

• Moderator
   По принцип новините на турски нас помаците не ни касае.Пък то и колко траят,докато започнат и са свършили.Ако действително  е установено че няма    нужда от тях спирането им може да сатене и  без толкова шум и създаване на настроения както падат    много  предавания .Върнете се обоче в случилото се  в близката история и ще видите че когато политиците са имали нужда ог гласовете на мюсюлманите  са били много щедри  по осигуряване на техните права,след това ката станат силни считатче са били много щедри и си вземат обратно подаръка.
    Ако все пак се насрочи референдум мисля че основната чост от гражданството няма въобще да гласува.
Не можеш да кажеш нас помаците не ни касаят новините на турски език.Смятам,че ни касаят и то доста най малкото от солидарност,като единоверци мюсюлмани.Когато и да се вьрнем назад в най новата бьлгарска история виждаме само едно ВИНАГИ СМЕ БИЛИ УПОТРЕБЯВАНИ.Питам се сега,когато уж вече сме сьбудени дали ще го допуснем отново.И недей да си мислиш,че гражданството няма да гласува.Ще видим.

Offline abc

• Forum fan
Не става въпрос за солидарност, а за смисленост.

Offline Шали

• Advanced member
...И недей да си мислиш,че гражданството няма да гласува.Ще видим.

Кворум няма да има поради поне 20 причини  ;D Поредният кьорфишек :-\

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Tova za referanduma si e golyam maytap. Neshto kato Bay Ganyo v banyata. Az sım za provejdaneto i, za da razbere bılgarskiya narod kade i za kakvo se harçat danacite im. Neka i pensionerite razberat kak gi precakvat upravlyavaştite. Tozi referandum ştyal da struva na dırjavata okolo 10-15 mln leva
Ne samo çe sam za referanduma no iskam i da se prekratyat tezi novini za da razberat evropeycite kogo sa vzeli kato çlen. Neka razbearat i kyurdite v TR na koite im se dade edin kanal ot nacionalnata TV. Neka da razberat i Turcite v TR kakvo e ES. Neka da razberat kak osnovni prava na etnosite se podlagat na razni manipulacii s politiçeski celi. Neka sled tozi referendum se napravi drug i za Turskoto kafe a posle i za Turskite seriali ;D Ako zakısate s parite obadete se da vi podpomognem ;D

sirrio

• Guest
Посочи ми член от Конституцията или друг закон, който да зъдължава българските граждани да владеят българския език.

Ето ти:
Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

sirrio

• Guest
Само за информация, в Македония въпреки че 40% от населението са албанци, официалният език е един - македонски.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ето ти:
Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

И как така хем бяла, хем черна овца? "Право и задължение" не са ли взаимно-изключващи се понятия? Алинея (2) пък съвсем ме обърка:

(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.

sirrio

• Guest
И как така хем бяла, хем черна овца? "Право и задължение" не са ли взаимно-изключващи се понятия?

Разбирай го като задължително право :) Думата задължение е с по-голяма тежест в случая от "право". Съвсем логично е официалният език във всяка нормална държава да е задължителен за гражданите й поради простата причина, че всички държавни институции (с които неминуемо всички граждани контактуват) ползват този същия официален език при работата си.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Добре, а след като тези граждани, на които майчиният им език не е български по конституция имат право да "изучават и ползват своя език", защо е цялата тази патардия (та чак и до референдум се стигна) с новините на турски език?

Нещо повече, ал.3 изрично регламентира кога (къде) е задължително използването на официалния език.

(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.

Хайде сега покажи член от Закона (за медиите, в частност БНТ), който да задължава използването единствено на български език.

sirrio

• Guest
Добре, а след като тези граждани, на които майчиният им език не е български по конституция имат право да "изучават и ползват своя език", защо е цялата тази патардия (та чак и до референдум се стигна) с новините на турски език?

Нещо повече, ал.3 изрично регламентира кога (къде) е задължително използването на официалния език.

Хайде сега покажи член от Закона (за медиите, в частност БНТ), който да задължава използването единствено на български език.

Това се подразбира от наименованието на телевизията бе - Национална - т.е. ползва се националният език. Още нещо искаш ли да ти потърся в конституцията?
Относно новините на турски език по БНТ виж какво казва един българин от Германия:
Малко трагикомична картина се получава с тази новина - референдум за или против новини на турски по Българската национална телевизия. Референдуми в България трябва да има, но не и за такива маловажни неща като новините на турски език. Те трябва да бъдат просто да бъдат прекратени в националния ефир от съответните органи с извинение за тази ненормална ситуация поддържана толкова години. Що за откачена телевизия е тази, в която човек гледа едно предаване, отива да си сипе чаша вода и като се върне не разбира вече нищо защото са започнали новините?!? Мен лично това ме отврати от тази телевизия и при толкова много други които съм гледал още не съм попаднал на друга с подобна многоезична програма. Който желае да си направи телевизия на друг език може да заповяда, но да го направи със собствени средства. Това че 9% от населението се счита за турско не го освобождава от данъци и също така не прави турския език официален в България. Тоест всички обяснения за толерантност и вечния страх ”леле не ги махайте да не стане като в Сърбия” са според мен един съвсем грешен подход. Хората живеят и общуват заедно и едни новини не променят това. В Германия също няма новини или други предавания на турски език по официалните телевизии за които всички задължително плащат данък за телевизия (не просто обикновени данъци). Тук никой не се и замисля дали да не покаже малко уважение към 2.5 милиона официално преброени турскоетнически жители и да им пусне 10 минути да се радват. Официалният език е немски и това е. Данъчната декларация е на немски и паспортът също. Или може би трябва да започнат и личните карти в България да се издават на език според предпочитанията на приносителя?!? България е страна, която обединява на една територия българските граждани независимо от тяхната религия и етнос, но за да могат да се нарекат един народ то трябва предпоставките заложени в Конституцията все пак да се спазват и да се общува на официалния(те) езици и да се следват ценностите заложени в тази конституция и в обществото. Тези ценности в България включват и толерантност, но нека тя не бъде бъркана с беззаконие, което позволява на всеки да провокира и подтиска околните на базата на това че има права само защото се плоди по-усилено. Референдумът в Швейцария не е против джамиите и исляма а против навлизането на едно общество, което не се придържа към нормите на държавата, в която пребивава и с това ограничава свободите на нейните пълноправни граждани. Надявам се, че много малко от хората четящи това ще намерят за нормално брат да заколи сестра си заради това, че е решила да се омъжи за немец или да живее без да се забулва като нинджа в една светска държава, гарантираща й това а и други права. Е, стига толкова. Да помислим сега за някои по-важни теми и да оставим този популизъм, а съответните органи да си свършат работата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Това се подразбира от наименованието на телевизията бе - Национална - т.е. ползва се националният език. Още нещо искаш ли да ти потърся в конституцията?

За пръв път чувам за "национален език" :o Националистите вече и нови термини внедриха. Изобщо не ме интересува мнението на онзи в Германия. Защото в България има милион повече от него, които пряко ги засяга проблемът с тези новини.

Както и да е - дискусията ми с теб приключи. Намам намерение да си губя времето с хора, използващи подобни на горното обръщения.