Author Topic: ЗА или ПРОТИВ новините на турски език.  (Read 45421 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
По принцип, хората, на които им пречат тия новини, са доста малък процент в действителност.Нацията съдържа много етноси,та биха могли  да направят по пет  минути и за другите по-многочислени малцинства - примерно на ромски, арменски или там които са също много(помашки да кажем).Питам се, кой ще спечели от това зорлем да се създава напрежение на етническа основа? Обществото не-със сигурност, но виж двама,трима популисти(националисти), притеснени от спада на рейтингите си - със сигурност.Каква е тая национална карма бе хора ? Защо трябва да застинем в развитието си до ХІХ век.
За сетен път  ще отвлекат вниманието от реалните проблеми, но накрая ние ще им плащаме сметката.Заключение:Видимо е ,че новините на турски език по БНТ, са много важни,значими и съдбоносни за българския народ.Видимо е и друго,че питат народа само за най-маловажните неща в държавата.А онези наши граждани ,които  знаят турски, но не и български, от Анкара ли трябва да научават новините или от София?

Offline rcn

• Senior member

Isyankar

• Guest
Турски език в ефир? Въпрос на тълкуване

Какво пише в Рамковата Конвенция за защита на малцинствата

Алинея 1 от член 11 на част III на Европейската харта за регионалните или малцинствените езици към Съвета на Европа гласи следното: „За ползващите регионални или малцинствени езици на териториите, където тези езици се говорят, съобразно положението на всеки език, до степента на преките или непреките компетенции, пълномощия или роля в тази област на държавните власти, и зачитайки принципа за независимост и автономия на медиите, Страните се задължават... да осигурят създаване на най-малко една радиостанция и един телевизионен канал на регионалните или малцинствените езици или да поощрят и/или да улеснят създаването на най-малко една радиостанция и един телевизионен канал на регионалните или малцинствените езици... да поддържат подготовката на журналисти и друг персонал за медиите, използващи регионалните или малцинствените езици”.

Така е написано черно на бяло. Спор няма.

Разбира се, този текст няма никаква законова сила у нас по простата причина, че България засега не е част от тази харта (Македония е, а Сърбия и Румъния са я подписали, но без ратификация).

Ратифицирана от 38-oто народно събрание (още преди 10 години) със закон обаче е Рамковата конвенция за Защита на националните малцинства.

Какво пише там конкретно за използването на малцинствен език в средствата за масово осведомяване? Член 9 от Раздел I започва със задължението на страните да признаят, че правото на свобода на изразяване на всяко лице, принадлежащо към национално малцинство, включва свободата да отстоява мнение, да получава и разпространява информация и идеи на малцинствения език, без намеса на държавните власти и независимо от границите.

Има обаче уточнение – алинея 1 не препятства Страните да изискват лицензиране, без дискриминация и основано на обективни критерии, на звуковото радиоизлъчване и телевизионните предавания или кинематографията.

Конвенцията не установява конкретен механизъм за създаване на телевизионни и радиопредавания за националните малцинства.

От Съвета на Европа „насърчават и препоръчват” страните да позволят радиотелевизионни предавания по обществените канали и дори да финансират частните канали в тази насока. 
„Законово задължение” не фигурира.

И още един аспект – член 21 от Раздел III на Конвенцията: „Нищо в настоящата рамкова Конвенция не може да се тълкува като предоставящо каквото и да е право на участие в каквато и да е дейност или на извършване на каквото и да е действие, противоречащи на основните принципи на международното право и в частност на суверенното равенство, териториалната цялост и политическата независимост на държавите”.

Според текста на документа се предвижда разработването на национално законодателство, което да защити правата на човека, включително и на отделните етнически групи.

Понятието “национално малцинство” обаче не е формулирано. Така всяка държава получава възможност сама да определи в законодателството си как да защитава правата на представителите на други етнически групи.

Чл. 2 от конституцията ни определя България като “единна държава”, в която “не се допускат автономни териториални образувания”. Чл. 36 пък осигурява правото на всеки да се ползва от своя език, ако българският не му е майчин, а други разпоредби осигуряват останалите индивидуални граждански и човешки права.
Още по темата
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Прието е, че „национално малцинство” се създава при конфликти и прекрояване на граници, когато територията, където живее даден етнос, бъде завзета от друга държава.

Затова България прие, че в страната ни живеят етнически, а не национални малцинства.

В разясненията към Рамковата конвенция за Защита на националните малцинства съвсем ясно се посочва, че етническите, езиковите, религиозните и културните различия не водят непременно до създаването на национални малцинства и никой няма право произволно да избира принадлежността си към тях.

В тази връзка една Франция например отказва да подпише конвенцията. Защото претенции за национално малцинство може да предявят бретонци, елзасци, провансалци и гасконци, а и защо не и множеството африкански изселници от бившите френски колонии. 

Белгия и Люксембург (по същите причини) пък се ослушват за ратифицирането на документа, въпреки че са го подписали.

Германия, въпреки че първата асоциация на обикновените хора е свързана с турското малцинство, всъщност е добавила съпътстваща декларация при одобряването на Конвенцията, в която са упоменати само две национални малцинства – датчани и лужицки сорби. Турците, които са около 4 милиона, са имигранти и не могат да бъдат приети за малцинство по смисъла на конвенцията.

Гърция и Турция категорично отказват да подпишат конвенцията. С други думи малцинствата в тези държави не могат да се ползват с привилегиите на националните. А в Турция например има близо 20 милиона кюрди.

Тук трябва да отворим една скоба, че в турския телевизионен ефир от тази година има 24-часов изцяло кюрдски канал, но все пак става въпрос за няколко милиона потенциални избиратели, нали?

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/12/18/turski-ezik-v-efir-vypros-na-tylkuvane.82764

Offline jemal

• Historian
Интересно ми е как стоят нещата в държавите с два или повече официални езика? Длъжно ли е населението на Квебек да владее английски?

Интересни въпроси mustafa_b. В Канада, където се намира въпросната провинция Квебек населението е френско говорящо,за което много от съфорумците знаят.През всичките тези столетия откакто са там, тези канадски французи  никой не се е опитвал да ги възродява и да им налага английският, въпреки,че англииско говорящите са били мнозинство.Още повече те са признати за равноправен компонет на родината си и техният език-френския,е официален наравно с английския. Дали населението на Квебек владее английски,както  нашите деди по необходимост са владеели и гръцки и турски, така и канадските французи владеят английски, и не мисля, че някой ги задължава да го учат. Необходимостта на днешно време всеки да борави с повече от един език е очевадна, поне аз съм го изпитал на собствения си гръб.Знаенето на чужд език е цяло съкровище. За съжаление една част от българското общество все още живее в миналото и робува на стари стереотипи.Реваншизма бошува в главите на българките националисти вече сто години,и те лесно няма да преглътнат факта,  че в България могат да се излъчват новини и на турски. Ако претендираме,че сме модерна съвременна държава,  то всички нейни поданици имат право да се развиват свободно, и нека да потърсим косурите у себе си най-напред,а не да виним за собствените си недостатъци другите.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Vij sega neşto po temata;
Борисов и Ердоган пратиха лош хабер на Волен Сидеров. Референдум май няма да има

CNN TÜRK разпространи стенограмата на разговора между премерите на Турция и България за провеждането на референдум за свалянето на новините на турски от ефира на БНТ.

Реджеп Ердоган звъни и казва:

-         В последно време в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците, и тези изказвания пораждат действително безпокойство. Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци.

Последният пример за това е идеята на партия "Атака" за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутните новини на турски език по Българската национална телевизия.

С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността. Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на демокрацията, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни.
Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото, и ще изолирате подстрекателските действия.

Бойко Борисов отговаря:

- Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли. Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език.

http://rodopi24.blogspot.com/2009/12/blog-post_490.html

Lele male kakva golema razlika vijdam mejdu dvamata :D

Shumarov

• Guest
Интересни въпроси mustafa_b. В Канада, където се намира въпросната провинция Квебек населението е френско говорящо,за което много от съфорумците знаят.През всичките тези столетия откакто са там, тези канадски французи  никой не се е опитвал да ги възродява и да им налага английският, въпреки,че англииско говорящите са били мнозинство.Още повече те са признати за равноправен компонет на родината си и техният език-френския,е официален наравно с английския. Дали населението на Квебек владее английски,както  нашите деди по необходимост са владеели и гръцки и турски, така и канадските французи владеят английски, и не мисля, че някой ги задължава да го учат. Необходимостта на днешно време всеки да борави с повече от един език е очевадна, поне аз съм го изпитал на собствения си гръб.Знаенето на чужд език е цяло съкровище. За съжаление една част от българското общество все още живее в миналото и робува на стари стереотипи.Реваншизма бошува в главите на българките националисти вече сто години,и те лесно няма да преглътнат факта,  че в България могат да се излъчват новини и на турски. Ако претендираме,че сме модерна съвременна държава,  то всички нейни поданици имат право да се развиват свободно, и нека да потърсим косурите у себе си най-напред,а не да виним за собствените си недостатъци другите.

Много точно мнение, jemal! Аз писах в тази тема, че се намирам в Испания и тука се излъчват новини на различните езици за всяка провинция. На никой не му пречи този факт! Всеки намира знанието на друг език за богатство и се отнася с толерантност към различните! Както е видно от мненията на някои съфорумници и от самия слух за провеждане на референдум против излъчването на новини на турски език, в България през 2009 година още са подвластни  на страсти от средновековието! И това е тъжно!

десс

• Guest
Аз съм да няма и то от чиста икономическа гледна точка-рейтингът им е близък до нулата-т.е. БНТ ако бе частна медия досега отдавна да ги няма,мисля,че парите на данъкоплатеца трябва да се харчат по ползотворно.

Offline Шали

• Advanced member
Аз съм да няма и то от чиста икономическа гледна точка-рейтингът им е близък до нулата-т.е. БНТ ако бе частна медия досега отдавна да ги няма,мисля,че парите на данъкоплатеца трябва да се харчат по ползотворно.

Toва е така десс, но ако ми кажеш кои предавания по БНТ са по-гледаеми, или да не сме голословни - кои предавания ти гледаш??? Програмният поток на Националната е пълен абсурд - всички културни предавания за завряни в десета глуха в ранните следобедни часови пояси, българско кино-само понеделник вечер, европейско - йок. Ако вземем да бистрим целите и задачите, които има една национална телевизия ще установим, че БНТ не ги изпълнява.
Та, какво да пуснат на мястото на новините на турски, ако ще търсим рейтинг??? Да не вземе да се окаже, че това предаване е едно от малкото, които отговарят на потребност на данъкоплатците ;)

десс

• Guest
Toва е така десс, но ако ми кажеш кои предавания по БНТ са по-гледаеми, или да не сме голословни - кои предавания ти гледаш??? Програмният поток на Националната е пълен абсурд - всички културни предавания за завряни в десета глуха в ранните следобедни часови пояси, българско кино-само понеделник вечер, европейско - йок. Ако вземем да бистрим целите и задачите, които има една национална телевизия ще установим, че БНТ не ги изпълнява.
Та, какво да пуснат на мястото на новините на турски, ако ще търсим рейтинг??? Да не вземе да се окаже, че това предаване е едно от малкото, които отговарят на потребност на данъкоплатците ;)
Самата икономическа политика на БНТ е сбъркана.Тя е много далечна от потребностите на хората и слугува само на тези които са на власт.Мисля,че цялата програмна схема трябва да се промени и самата телевизия да задоволява културните потребности на българина,защото със всичко останало той е прекалено задоволен-само там нещата куцат.

Shumarov

• Guest
И медиен експерт!!

десс

• Guest
  ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Евентуален референдум по този въпрос би бил пълна глупост.  Излишно харчене на парите на данъкоплатците, т.е. на всички нас (поне на тези, които си плащат редовно данъците).  И се чудя как Бойко Борисов се връзва на манипулациите на Волен Сидеров...

Конкретно по темата: Ако се има предвид ЗА или ПРОТИВ новини на турски език по БНТ, то съм категорично против, защото считам, че това е противоконституционно.  Освен това защо един етнос в България трябва да е по-привилегирован от другите - цигани, арменци, евреи?  По тази логика и те трябва да имат новини на техните езици по БНТ. Не съществуват пречки за новини или други предавания на турски или други езици по частните канали.

Прочетох всички мнения по темата.  Защо се разсъждава така елементарно?  След като сме били против новините на турски език, то сме били и против турския етнос в България...  А посочените примери с Испания и Канада нямат абсолютно никаква връзка с темата. 

Shumarov

• Guest
Връзката, която имат посочените примери с Канада и Испания е как обществото в тези страни стои над такива смешни неща, PNK2003!
Аз съм на мнение, че на какъвто и език да са поднесени новините, те се поднасят тенденциозно и имат манипулативен ефект върху зрителите!Такъв е ефекта и от този кьорфишек за референдума-отвлича се вниманието на хората с глупости от реално съществувашите проблеми! А това, че конституцията не позволява новини на други езици не ти ли напомня, че конституцията има нужда от промяна?Аз не съм експерт, но промяната на конституцията беше някаква лека козметика, като отмяна на ръководната роля на БКП!

десс

• Guest
Връзката, която имат посочените примери с Канада и Испания е как обществото в тези страни стои над такива смешни неща, PNK2003!
Аз съм на мнение, че на какъвто и език да са поднесени новините, те се поднасят тенденциозно и имат манипулативен ефект върху зрителите!Такъв е ефекта и от този кьорфишек за референдума-отвлича се вниманието на хората с глупости от реално съществувашите проблеми! А това, че конституцията не позволява новини на други езици не ти ли напомня, че конституцията има нужда от промяна?Аз не съм експерт, но промяната на конституцията беше някаква лека козметика, като отмяна на ръководната роля на БКП!

Нямам нищо против новините на турски език,но кой ли ги гледа.Другото е,че ако трябва да има предавания на турски език трябва да са на местно ниво,а не на общо национално,тй като тези новини си е чисто и просто  мерене на големината на....  на партийте-тъй като това си е измиване на ръцете и на едните и на другите.Ако се създадът повече предавания на местно ниво- хем вълкът ще е сит хем агнето цяло.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Шумаров, споделям мнението ти за референдума.  Виждаш какво съм посочил по-горе в своето - за мен е пълна глупост подобен референдум.

Канада е федерация, а Испания е разделена на автономни и исторически области.  Разликите с България са огромни.  В този смисъл не са удачни посочените примери.

Ако има новини на турски език по БНТ, то трябва да има и на арменски, цигански, еврейски и т.н.  Не си ли съгласен?  Зададох въпрос в предишното си мнение - защо един етнос трябва да е привилегирован спрямо друг.