Author Topic: ЗА или ПРОТИВ новините на турски език.  (Read 45408 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
PNK2003, съгласен съм с теб ако ставаше дума за това дали да има новини или не на турски. Но проблемът, е че новините ги има и в случая става дума за отмяна на вече придобити права. С това този въпрос не е на дневен ред (постфактум), а ГЕРБ и Атака ако милеят много за останалите етноси, трябва да свикат референдум с въпрос "Трябва ли арменците, ромите, евреите... да имат новини на родния си език по БНТ". 

Shumarov

• Guest
Съгласен съм, че не трябва едните да са привилегировани!Не намирам за нормално обаче, разликата в административния начин на устройство на териториите да лишава от емисии на майчин език малцинствата.В Испания това е разрешено по следния начин:
Националната телевизия излъчва на едни честоти на валенсиано, на други честоти на катала, на други на еускера, и т.н. При добро желание всичко се постига.
Но настрани желанията и възможностите, пушилката, която вдигат болните мозъци за този референдум, може да им подпали главите.А тогава става страшно, защото покрай сухото гори и мокрото!

Offline osoitza

• Avarage member
В западните покрайнини в Сърбия  разрешиха българите да учат български език в училище,
   А какво става тук ??

малко късно де, но учат всъщност български език 2 часа мисля или най много 4 часа седмично. С много мъки има една или 2 паралеки в гимазията в които 100% се преподава на бг, нещо като нашите езикови гимназии. Аз не съм 100% сигурен , но мисля турски тук също се изучава 2/4 часа седмично от турците?

що се отнася по темата - не ми пука. За мен новините на турски са маловажен проблем, с тях или без тях нищо не се променя. турците масово са насочили сателитките към съответния спътник и гледат 100% турска телевизия..

Преиграва се, прах в очите на българите и помпане на електорат на Атака и ДПС.

Isyankar

• Guest
Абе няма да има референдум - стига сте се хабяли да пишете. :)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Шумаров, споделям мнението ти за референдума.  Виждаш какво съм посочил по-горе в своето - за мен е пълна глупост подобен референдум.

Канада е федерация, а Испания е разделена на автономни и исторически области.  Разликите с България са огромни.  В този смисъл не са удачни посочените примери.

Ако има новини на турски език по БНТ, то трябва да има и на арменски, цигански, еврейски и т.н.  Не си ли съгласен?  Зададох въпрос в предишното си мнение - защо един етнос трябва да е привилегирован спрямо друг. 

Vıvejdaneto na tezi 10 minuti beşe manipulaciya pred ES i sega pak se manipulira no tozi pıt s elektorata. İnaçe nie si znaem koi kolko sa faşisti, lumpeni i diskriminatori. Tezi neşta sa normalni za edna Balkanska dırjava s çervenofaşistko minalo tokuşto trıgnala po pıtya na demokraciyata.

Offline vladoatan

• Member
  • **

Референдум за Сънчо

Следя с интерес дебатите относно референдума за новините на турски език. Идеята е трогателно малоумна и може би затова се радва на широка парламентарна подкрепа.

Оказа се, че най-големият проблем на държавата в момента са едни петминутни новини, които се излъчват в слабо гледано време по една слабо гледана телевизия. Почти никой не ги гледа, но те са страшна драма за целия народ. Излиза, че икономиката е добре, всекидневните обири и отвличания на хора са добре, пенсиите са супер, здравната система цъфти, само тия новини спъват прогреса и трябва да се похарчат милиони левове, за да питаме хората какво мислят по тоя въпиющ въпрос.

Аз не схващам логиката, но от друга страна като добросъвестен гражданин си давам сметка, че трябва да подкрепям всяка парламентарна инициатива. Особено ако идва от средите на управляващите. Властта трябва да се поддържа, дори когато се осира. Затова предлагам да доразвием тази идея с още няколко подобни референдума.

Не търпи отлагане референдумът за Сънчо. Докога ще търпим този подривен елемент да приспива будната гражданска съвест? И то на най-младите! Какво да очакваме от поколение, на което години наред му се повтаря от екрана: „лягайте, заспивайте”? С такива хора ли ще градим нашето европейско бъдеще?

Аз и всички истински българи от форумите сме на мнение, че Сънчо е заплаха за националната сигурност и трябва да бъде спрян веднага. Но нека не използваме тоталитарни методи, а да свикаме един референдум и да питаме хората какво мислят.

А какво да кажем за „Мелодия на годината”, която пък беше спряна въпреки народната воля? Десетилетия наред българският данъкоплатец е лишен от годишни мелодии. А после данъчните гонят певците и ги питат за приходите им. Ами какви приходи да имат хората, като няма „Мелодия на годината”, от която да ги изкарат? Не е зле да се спретне един референдум и по този въпрос, за да се види какво мисли електоратът. Защо мълчим за кулинарните предавания? Там ситуацията е скандална. Вследствие на тези рубрики хиляди хора вече са с наднормено тегло, висок холестерол, проблеми с кръвното налягане и т.н. Показването на манджи в национален ефир е едно насилие над зрителите, което трябва да бъде спряно. А как да бъде спряно? Разбира се, с референдум.

Публична тайна е, че и спортните предавания предизвикват справедливо възмущение у истинските българи. Тези предавания не се правят в съответствие с националните интереси. Едно време спортните журналисти съобщаваха за световни рекорди на български състезатели, за медали, титли и отличия, а сега вече не съобщават такива неща. Защо? Защото са злонамерени подлоги на чужди интереси и мразят Майка България! Така че не е лошо да се направи и един референдум по темата „Искате ли да има спортни предавания?” Нека хората да решат.

Освен новините на турски, голям проблем са и новините на български. Нима откривате в тях езикът свещен на нашите деди? Нима чувате родната реч омайна, сладка, на дяда Вазова? Нима долавяте ромона на народната песен? Нищо подобно. Новините се четат на един примитивен, опростачен, псевдомодерен език, който няма нищо общо с нашите корени и национална идентичност. В сегашния си вид новините на български са антипатриотични като език, следователно са заплаха за националната сигурност и трябва да бъдат забранени. Но и по този въпрос е най-добре народът да се произнесе.

Изобщо предлагам да влезем в една серия от референдуми по важни въпроси като горепосочените. Но трябва да внимаваме да не изпаднем в дребнотемие и да не правим национални допитвания по маловажни въпроси какъвто например е въпросът за мажоритарната избирателна система. Не е редно да занимаваме хората с глупости, а само с най-важното.

Референдуми до дупка!

Да живее питането!

http://www.ivosiromahov.com/2_article/a57.html

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
  :D

Offline isa71

• Forum fan
Борисов: Сега не е моментът за референдум

Президентът Георги Първанов е прав, че провеждането на референдум за новините на турски по БНТ1 е капан за мен”, каза вчера премиерът Бойко Борисов в предаването “Годината” по “Дарик” радио.

Той се съгласи с държавния глава и за това, че сега не е моментът за подобно обществено допитване, но подчерта, че парламентът трябва да вземе мъдро решение.

“Първанов е прав и за това, че в Европа референдум по този въпрос няма да бъде толериран добре, защото няма да бъде достатъчно справедлив. Нормално е мнозинството да гласува повече в сравнение с малцинството. Важно е да не се създаде междуетнически конфликт”, каза още министър-председателят. Защо тогава Борисов подкрепи инициативата на “Атака”, запита водещият на предаването Кирил Вълчев. Премиерът се оправда с това, че подобно обществено допитване било залегнало в обещанията на партията. А “Атака” твърдо заставала зад малцинството на ГЕРБ в парламента. Затова премиерът предложи компромисен вариант - само в районите със смесено население да се излъчват новини на турски.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=319847

EVROPOMAK

• Guest
Май, некво ново развитие с "Хаберлера" на турски език по БГ-телевидьение!  :o

http://www.dnes.bg/politika/2009/12/20/es-ni-natisna-za-novinite-na-turski-prizna-borisov.82875

ЕС ни натисна за новините на турски, призна Борисов20.12.2009 12:12171 Въпреки това аргументите на премиера били повече против Haberler-a 
"ЕС беше изключително остро настроен към тази наша идея и аз не бих си позволил, колкото и да ми е важна подкрепата на партиите, да рискувам имиджа на страната в Брюксел”.
Така премиерът Бойко Борисов коментира въпроса защо си е променил позицията относно референдума за новините на турски език.
"Аргументите са много повече против новините, отколкото обратното, но реакцията беше такава, че не изисква и коментар дори”, допълни Борисов пред БНР.
Dnes.bg припомня, че изненадващо в събота премиерът се обърна на 180 градуса по отношение на искания референдум за новините на турски език по националната телевизия.
Още по тематаБорисов: Първанов е прав. Референдум за Haberler-а е капанДПС: Не така с новините на турски по БНТДПС се жали за Haberler-a в Брюксел
"Първанов е прав, че референдумът за новините на турски език е капан за премиера”, съгласи се тогава Бойко Борисов.

Ами, че той май, че е време и с новините на Цигански и на Помашки!
Засега привлегията е само за два етноса, айде ЕВРОПО - събуди се, че има още такива нерешени въпроси, специален хабер ли чекаш, или ... ?  :D  ;)

Shumarov

• Guest
Хехе! Няма отърване от съюзи!Едно време съветския казваше какво да прави Тато, сега европейския съюз кара мутрата да си променя мнението! Става по-смешно от самия кьорфишек за референдума.Още по-весело ще стане, ако сега рипнем и ние помаците да поискаме хабери на помацки.Да ни казват кана има по барчинкине! :D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Az vinagi sım bil za referendum zaştoto oçakvah ne samo dırpane na uşi no i lobut i tekmeta. Mi to ludi umora nemat ;D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Външният министър Румяна Желева заяви от своя страна, че референдум няма да има, защото "ще ни се смеят хората".

Номинираната от България за еврокомисар Желева коментира, че "не може мнозинството да се произнесе за нещо, което засяга една по-малка част от хората".
"В този смисъл референдумът губи своя смисъл и значение, защото ще  бъде предрешен неговият резултат. Не можем да правим такъв референдум, защото ще ни се смеят хората", посочи Желева. http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160016&srcpos=7

Offline muti6

• Adviser
БНТ: Законът защитава новините на турски

В момента БНТ не може еднолично да свали новините на турски език.
Това заяви директорът на Националната телевизия Уляна Пръмова в дискусия на тема присъствието на новините на турски език в национален ефир.
Тя уточни, че в момента няма аргументи и мотиви, които могат да послужат за промяна на програмната лицензия на телевизията.
Пръмова информира, че въпросът за присъствието на турските новини в национален ефир е бил повдигнат преди месец пред СЕМ.
От там обаче категорично са заявили, че те (турските новини, б.р.) не са в нарушение на Закона за радиото и телевизията.

http://news.ibox.bg/news/id_2015504333

Offline abc

• Forum fan
Рейтинга на тези новини е между 0.1 и 0.3 което значело, че го гледат средно 15 000 човека. 2 села. Не знам колко струват новините, референдума е 20 млн. Не знам кой гледа изобщо Канал 1.

Isyankar

• Guest
Тези новини трябва да бъдат премахнати от ефира, а на тяхно място от 16:10 до 17:10 да се излъчва 1 час програма насочена към българите от турски етнически произход - и по-конкретно УРОЦИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК С ТУРСКИ ПРЕВОД ! Това ще бъде от много по-голяма полза за онези, които гледат турски новини, защото не разбират български или някой иска да каже, че целта на новините не е интеграция, а сегрегация ??