Български > Фото-галерия
Султаните през Османската империя
Kaplan:
Аз пък мисля, че за разпадането на империята играе роля и безхаберното пилеене на финанси от султаните в последните няколко десетилетия от съществуването на империята.
Най-явен пример за това е двореца Долмабахче в Истанбул. Построен е бил през 19 век. Като за построяването султанът е използвал 14 тона злато и още 40 тона сребро! Султан Абдулмеджид дори забранил да се използва стъкло, а само кристал за прозорците.
Други примери са стотиците султански джамии, за които също са били ползвани тонове злато и сребро за украшение.
Разбира се това не е причината да се разпадне империята, но с това се допринасяло за финансовите кризи които настъпвали в империята през 18-19 век. С това естествено отслабвала и империята като цяло. През края на 18 и началото на 19 век дори Османската империя за кратко била във финансов банкрут и финансово била зависима от чуждестранни сили!
Kaplan:
Абдул Меджид II (1926 – 1944)
Ахмед IV Нихад (1944 – 1954)
Осман IV Фуад (1954 – 1973)
Мехмед Абдул Азиз II (1973 – 1977)
Али Васиб (1977 – 1983)
Мехмед VII Орхан (1983 – 1994)
Ертогрул Осман V (1994 – 2009)
Осман Баязид (2009-...)
Това щяха да бъдат султаните след 1923 г. Ако Мустафа Кемал не беше направил преврат.
akif aliev:
suleyman94-Имаш ли представа къде се намира се сегашния султан в изгнание.Чувал съм,че семейството живее във Франция или Египет.Просто нищо не се говори за това.
Kaplan:
Akif за последният султан единственото което съм чувал, е че когато е посетил Турция, обикалял Истанбул, като един обикновен западноевропейски турист! Никой не знаел кой е от къде идва и какъв е! Жалко нали?- наследник на велика империя да се лута из някогашната столица на империята на предците му, като обикновен човек, непознат на никого!
akif aliev:
Темата беше за султаните,но вече не е така.Що се отнася за това дали са допринесли на някого с нещо по-добре изгледайте един филм във Vbox-''Империя на вярата''. Особено четвърта част,на български език е.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version