Български > Дискусии

Мустафа Кемал Ататюрк

(1/3) > >>

sunny:
Мустафа Кемал Ататюрк
 По официалната биография е роден в Солун през 1881 г.Учи във военно училище в родния си град, а по-късно през 1895 г. и във военна академия в Битоля. Но .... някои изследователи се натъкнали на любопитния факт, който се потвърждава че Мустафа Кемал Ататюрк произхожда от нашенски род от Голо бърдо.Съобщава, че родителите на Ататюрк били преселници в Солун от село Себища в Голо бърдо, населено с българо-мохамедани /помаци/.В Солун ги знаели като себищалиите, така бил наричан и синът им Мустафа. Жители от Голо бърдо и сега свидетелстват, че родът на тачения турчин тръгва от тяхното село Себища.
Друга интересна подробност е показана в документалният  филм„Мустафа“ Става въпрос за това че на младини създателят на новата турска държава бил военен аташе в София Кемал Ататюрк е обичал българка Димитрина Ковачева
 влиза завинаги в сърцето на дипломата.Както казва той по-късно - Там в България оставих частица от моята младост - обичах хубава девойка, но не ми я дадоха! Едва ли е случайно че бракът му с Латифе Ханъм продължава само две години и описани от Ипек Чалъшлар.
В края на октомври 1931 г. Кемал Ататюрк изповядва: "Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция" /в-к "Утро", 22 октомври 1931 г./.
Като заключение излиза че Ататюрк /Бащата на турците/ много вероятно е да е българин.

Hat:

--- Quote from: sunny on November 29, 2009, 22:56 ---Мустафа Кемал Ататюрк

Като заключение излиза че Ататюрк /Бащата на турците/ много вероятно е да е българин.

--- End quote ---
Всичко много добре но самозаключението е много грешно та дори и цинично.

sunny:

--- Quote from: hat on November 30, 2009, 21:34 ---Всичко много добре но самозаключението е много грешно та дори и цинично.

--- End quote ---
Казах че е много вероятно да е така.Но за циничното определение не съм съгласен защото българи и турци за тия 500 г.така са се смесили че само оня отгоре може да каже кой какъв е.
Хипотезата за това Мустафа Кемал Ататюрк да е помак с българско потекло се лансира и от някои турски автори.И ще е по добре да се посочват факти за или против а не квалификации които нямат нищо общо с темата.
Освен това мисля че дори и да излезе че произхода му не е от турски род това едва ли ще омаловажи делата които той е сторил.
РР.Българи и турци сме по близки и колкото и да не им се иска на някои това е още една причина да се забрави миналото и да се гледаме като приятели. :)

rcn:

EvroPOMAK:
Теьйя дни на разходка по сокаците на Исламболь, случайно попадаме на адинь тамошен възрастен Помак, който слушейки нашенските ни раздумки за помака Мустафа Кемал, изненадващо ни задума на старовремски нашенски с един кратък отговор, който на подобрен нашенски език прозвуча горе-доле така:  ::)
"По времето на своето управление Мустафа Кемал Ататюрк изрично е поръчал за трите основни тамошни вида войски как и кой трябва да ги ръководи по негово и след неговото време!  :o  8)
От сухопътните, военноморските и военновъздушните войски - задължително двама от ръководещите генерали на двата рода войски требва да бъдат Помаци! "  :)
Рече и отсече нашенският тамошен Помак и продължи да криволичи с таксито си по тамошните добреасфалтирани исламболски сокаци с гордо вдигната глава и тананикайки си некаква нашенска песничка!  ;D  :)  ;)
Язъкь, че не ни остана много време да проверяваме дали се спазва тува твърдение нейдьи из  прашните военни архиви, но некой друг път кать има повекье време, ще сторимь справката!  ;) :) ;) 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version