Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421033 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #1110 on: May 05, 2011, 20:49 »
Първо към към Петя:

"Още един мост,който и до днес се използва и от местни,и от туристи Намира се в Буйновското ждрело,малко преди Ягодинска пещера."

Като са го построили местните помаци този мост, те ли пак построиха няколкото римски калета охраняващи пътя минаващ през въпросния мост ???

Сега към Hadj:

"...........Но всичко е възможно виж как ягодинския Светилек стана на Свети Илия!............."

Хадж, след като успя да преведеш от Български на помашки вр. "Св. Илия" на "Светилек" дай да продължим и с други имена на местности от село Ягодина дето не звучат така добре на нашия език.
В средата на селото има едно хълмче дето се казва "Черква" дай някой адекватен превод да не звучи толкова грозно.
Преведи и "Попини лъки" - може би по подходящо ще е да се казват оджови лъки, дай някакви по подходящи имена и за "Селище", "Градище" и за десетките други месности там, дето не звучат добре на нашия помашки език.
Маьрхаба, "Каменчо" - амь ти как си мислиш, че тея строежи не са строени от местните  Помаки ли?  ???
И мостовете, и пътищата, и калетата, и крепостите, са строени само от Помаките и от техните Бубайкове и техните по-по-по-стари Бубайкове, още от бир-заман и от бир-вакъть откакто съществуват зидарските инструменти в тоз район - питай по-старите людье и техните още по-стари!   8)
Зерь, да не дойдать по тея баире да зидат императорите, хановете и везирите - те май само са размахвали камшика и са си въртели синджирчето на пръстите си за бабаитлъкь!  ;D
Продължавай да зидаш в сайта със същатата мистрия и терзия белькимь измайсторимь нещо бележито - аьй, за сега, бай, че да не земье да падне кофражьа!   ::)
А, за смяна на имената на местностите, можем да думамье друг път, кать иззидамье втория кать на конака за юнака, чьи това е бая длегьа тема за надприказванье! ;) ;)

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
« Reply #1111 on: May 05, 2011, 23:21 »
          Ей,хора по-полека с новодошлите.Не видяхте ли,че Камен се е регистрилал в 02.42 часа,а постинга му е в 03.50 часа. Това значи,че човек в този късен час може да допусне и грешки.Като например за моста.Петя никъде не е споменавала,че моста е строен от помаци,а много ясно казва,че е от римско време.Единствената грешка на Петя е,че моста не прехвърля река Девинска,а река Буйновска.Още през седемдесетте години на миналия век съм чувал от стари хора от с.Ягодина името на върха,като Светиилия,като ударението пада на второто и.Пък на хълма му викаха Чарково,а не Черква.Пък ти Каменчо помисли за имената на следните местности от Вашето село като:Мурадина,Ушовица,Юрукова лака,Бараклии,Маданя,Юмерска барчина,Адемовите черноци,Саръ яр и мн. други и най вече на местността Дивото гробе.Позаинтересувай се.Може спокойно да попиташ Видния историк от Вашето село,който се срамува да каже,че е роден там само и само да не го изкарат помак.Говоря за Юсеин  Асанов  Адемов.Той е изследовател на историята.Пък какво и колко е изследвал историята на родния си край не знам,защото такива писания не съм срещал.Ако не съм в час - извинявам се много.Пък доколкото си спомням имате и други историци,но хайде да спрем,че ще оттегчим читателите на форума.Е малко си поизложи и с Попини лъки,но нейсе. ;) :( ???

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1112 on: May 06, 2011, 00:06 »
Ей,хора по-полека с новодошлите.Не видяхте ли,че Камен се е регистрилал в 02.42 часа,а постинга му е в 03.50 часа. .............
Амь, да приемаме всеобщо, че наш "Камень" е направил неволна грешка зарадьи ранната регистрация, а и от късният среднощен час на четене и списване не е видель зидариитье на ониье людье - Помаките!  8) ;D :) ;) ;) ;) 

• Senior member
« Reply #1113 on: May 06, 2011, 13:35 »
Тука май стана някакво объркване.:)
В предния ми постинг са два моста,единият е по пътя за  Ягодина ,а другия е около Девин(Кемеров мост).Не знам защо,но снимките не се виждат..
Към Камен:
Траки,римляни ,помаци -който и да ги е постройл,те са останали за нас като наследство,както казах и до днес се използват някои от тях.
 "Попини лъки " се знае защо се казва така,но не е нито Ягодинска ,нито Триградска,а е  Буйновска  местност.Точно там буйновци са орали с пияните попове нивата си.
А освен "Св.Илия",сред местните е по-познато името "Балабанска кайо" на въпросния връх.
Какво да кажем за "Имамова дупка"....извинете "Ягодинска пещера","Башиш".

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #1114 on: May 06, 2011, 15:42 »
  Петя,не ча тава е най-важното но за да не накараш триградчани да считат че им отнемаш землищата отбий се някъде където има карта на  землищата на населените места и се убеди чи това е триградско-за което аз съм сигурен 100%,както и със сигурност зная защо местността се нарича Попини лъки.Впрочем някой хора оправдават кланетата и опожеряването на помашките села около Триград точно като сочат за виновни нипличани които са впрягали попа в рало.

• Senior member
« Reply #1115 on: May 07, 2011, 15:00 »
Хадж,всъщност местноста е доста голяма най-вероятно и ягодинци,и триградци имат земя там,но доколкото знам по-голямата част е принадлежала на нипличани.Но найстина това няма значение....
На 100% съм сигурна ,че те не са набедени  за орането с попа,и не защото съм го прочела някъде.
Имали са причина за да направят такова нещо....и аз да бях на тяхно място на попа пак нямаше да му се размине.
Ясно е ,че смърта на един човек независимо дали е поп,ходжа или др.,не може да оправдае опожаряването на едно село,та камо ли на повече.Може би това е било само повод...,но и другите села са се разбунували след това.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1116 on: May 07, 2011, 21:26 »
В Родопите пак пропищяха от мечките   :(  ???

07.05.2011 18:30187| 
След зимния сън, мечки нападат добитъка на хората
Мечките в Родопите се събудиха и започнаха да нападат домашни животни и кошери.

Прецедент! МОСВ плаща 130 бона за убит от мечка мъж Сънувам мечката, съдя министерството!Мечки вилнеят в Смолянско
При последните набези мечка убила четири овце в обора на Снежана Пашова. Това се случило в местносстта Лопуха край чепеларското село Богутево.

Местните жители се притесняват, че при зачестяващите нападения могат да пострадат и хора.

Миналата година в Смолянско мечка се нахвърли върху жена, която оцеля по чудо. Друг човек обаче – Никола Шиков, бе убит – нападнат, докато събирал дърва в местност близо до село Кутела.

Наскоро роднините му осъдиха екоминистерството на първа инстанция да плати 130 000 лв. кръвнина.
http://www.dnes.bg/stranata/2011/05/07/v-rodopite-pak-propishtiaha-ot-mechkite.117935

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1117 on: May 08, 2011, 21:54 »
http://www.otzvuk.net/news/dots-georgi-mitrinov-gubim-balgarite-v-severna-gartsiya-turt
Хубава статия,ама как да стане това ,като има партии дето имат девиз  "цигани,помаци и турци на сапун" или "марш в анадола резак".Дали тези партии могат да ни сберот ???

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1118 on: May 08, 2011, 22:16 »
Ето и целиет текст, че поневгашь, другите сървъри изключват и прегарят, та не може да се прочете само чрез показаната интернет връзка, па като си е на Помашкиеть закачен, като вечен ще се вижда завинаги!   ;) 8) ;D :) ;)

Доц. Георги Митринов: Губим българите в Северна Гърция, турцизацията е необратима

Последна промяна на: 16:12, 06.05.2011 г. Автор: Геновева Дикова В рубрика: Интервю 36 Посещения0 Коментара
България няма национална стратегия за българите от пограничните села в Северна Гърция. Това заяви в интервю за вестник „Отзвук“ доц. д-р Георги Митринов от Института по български език “Проф. Любомир Андрейчин”, който участва в научната конференция на тема „Христо Караманджуков и Родопите“ в Смолян. Според учения, който се е посветил на диалектологията и изследва родопското говорно богатство, за българите оттатък границата трябва да се погрижи българската държава, защото турцизацията е напреднала и е необратим процес. Ще загубим децата, които вече са турскоговарящи, алармира доц. Митринов.

Доц. Георги Митринов е роден на 25.11.1958 г. в с. Славейно, (някогашното Карлуково), Смолянско. Работи в Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин” – София, в секция “История на българския език”. Занимава се с изследване на родопското говорно богатство и като цяло на етнографските особености на родопското и тракийското българско население. Проучва Среднородопската възрожденска писмена традиция, публикува материали за писмени паметници и за писмената традиция в Златоград. Публикува материали в специализирани и научнопопулярни издания за българските родопски говори в Златоградско. Изследва говорите на селищата от някогашната Златоградска кааза, които днес са на територията на Република Гърция – с. Луджата, Сареле, Мемково, Джуванци, Угурли и др. Специално внимание отделя на темата за “помашкия” език, или на опитите в Гърция и Турция да се обоснове наличието на “помашки” език, който или е различен славянски език от българския, подобно на македонския език във Вардарска Македония (гръцка теза), или е език от тюркската група езици, който няма нищо общо с българския език (турска теза). Носител на медал за заслуги в духовната сфера на община Златоград.

Доц. Митринов, занимавате се с говора на хората в селата на Северна Гърция. Бихте ли казали те ли говорят диалекта на златоградчани или златоградчани техния?

Работата не е чак такава. Диалектите са си най-различни. В Северна Гърция смятат, че имат един помашки език там, но това са диалекти, които са продължение на нашите. Неслучайно Ахъчелебийско е включвало селата чак до Шахин и Муставчево надолу. Отделно Даръдерската кааза си включва селата под Златоградско. Диалектът, който се говори в Златоград и Златоградско – ъ-говор, също е и под Златоград – даръдерския говор. Аз съм описал в една публикация границите – това са Мемково, Луджата, Джуванци, чак до Угурли. Останалите говори, които са по-на запад, под Рудоземско, той е ъ-говор също, но надолу чак до над Ксанти са широко о-говори, каквито са в Смолянско – мож, рож, коща и т.н. Няма разделяне на друг принцип, освен на строго диалектен. Ахъчелебийско и Смолянско в говора си продължава чак до Ксанти, както е описвано от Стою Шишков и Любомир Милетич, макар че той не е ходил, а се позовава на Стою Шишков. Дъръдерско – Златоградско, си хваща неговия район. Гюмюрджинските говори си обхващат района под Момчилградско, една част отсам Маказа и друга част оттатък Маказа. Всичко си е строго оформено като една цялост. Не може да се говори за някакви деления на южни и северни или по някакъв друг признак освен териториален.

Според Вас злоупотребява ли се с израза помашки език? Неотдавна гръмна новината, че в Северна Гърция са пуснали телевизионен канал на помашки език?

Злоупотребява се да. От гръцка гледна точка са лоялни спрямо българската идея не толкова, а спрямо това население, защото гърците са еволюирали след близо 50 години, та и повече тормоз над това население. Не му е давано право да учи, да си купува коли, отнето му е било правото на свободно придвижване, да ходи в чужбина да работи. Едва демократизацията в последните 20-ина години промени това и то полека-лека. Сега изведнъж те узряват за идеята, понеже има много силна турска инвазия, дайте да ги обособим, но на принципа на категоризацията – да им създадем някаква езикова норма, която да не е в никакъв случай българска, защото все пак това си е опасно. Да си бъде някаква си специфична, тяхна, помашка. Което е безумие от наша гледна точка. Някои дори и тук твърдят, че това е добре, защото ето, виждате ли, поне ще се откъснат от турцизацията. Да, ама трябва да държим сметка, защото в една Македония, когато ужким, създавайки македонски език, са се откъснали от сърбизация, изведнъж се оказва, че са всичко друго, но не и българи. Процесите оттатък границата са необратими – турцизацията е толкова силна, особено в Гюмюрджинско и в Димотишко, дори и в Ксантийско. Там обикновенният българомохамеданин казва – аз съм турчин. Питам го – защо си турчин ти? Кажи ми – думаш нашенско, родопско, обичаите (адетите) са ти нашенски, а ти си турчин – как става това? Пък той отговаря: “Оти Туркия ми е на гърбос, мене ме Туркия чува, а Булгаристан нищо не прави за мене”. Има и други – някои възрастни хора казват: “Е, пък и айтува е Булгария”.

На съборите край Златоград, на връх “Св. Костантин и Елена”, гостите от Гърция масово говорят турски език?

Вижте, турцизацията е необратим процес. Защо така го наричам – така са се получили нещата, че след като това население е било тормозено, идва едно връщане назад, обаче вече нишата е запълнена. На всеки събор, какъвто и да е той на тези села, а те си възраждат съборите, ще ви кажа какво се случва. Да кажем Угурли има 100 семейства само в Турция, имат пръснати хора по цяла Северна Гърция. Такива хора се събират. И като идат там, последният случай беше за село Балъджи, което е под Горно Къпиново, три часа са стояли и чакали да започнат събора. Кажете ми сега кого са чакали? Чакали турския консул. Къде е българският, къде е българската телевизия. Там има само две български програми, които пробиват и от тях се леят кючеци. Къде са българските образователни предавания. Канал Екси бил частна инициатива. Кой ще ти даде в Гърция частна инициатива – да правиш предавания на т. нар. помашки език. Това си е целенасочено и подкрепяно от държавата. Никой не може да ме убеди, че не е така. Така е и с вестниците и т.н. Аз пак питам къде е българското начинание? И на миналата конференция повдигнах въпроса. Прибираме си докладчетата и си заминаваме. Нямаме национална стратегия за това население. Няма национална стратегия и за македонските българи. Нямаме и за западните покрайнини. Изоставена работа. Аз не знам тази държава въобще как успява да има обаяние сред тези хора оттатък, защото има в Северна Гърция хора, които обичат България. Говорят за България като за родна страна, говорят за местното население като за братско. Макар че има и една част с промити мозъци. Те пък са забравили, че идват от Гюмюрджинско, че през 1913-та година са колили и изнасилвали безобразно родните си братя и сестри , а сега са дозрели до идеята, че през 40-те години България им е била една сепарация. Били ги били, че носели фесове. Лошо е това, разбира се, че не е хубаво, но тоя човек не е дорасъл до някаква идея като тази на дружба “Родина”. И тук си има по селата хора, които са консервативни и не можеш да го накараш да свали на жена си шалварите и да й сложи рокля (дето викат на родопски да й лае гъзон). Той си знае – навън да се забулва, в къщи да са разбабулва. Лошо е, че този вакуум не може да се запълни, защото нямаме стратегия, нямаме български предавания. Тия от другата страна викат – ние слушаме булгарско, ама нищо му са не сятаме. Като идем у Булгария до Филипополи горе-долу са сятаме, значи от източните български говори се сеща. До Пловдив. От там нататък, от книжовния български език те нищо не се сещат. Знаете ли, че трябва във всички смолянски вестници да имате рубрики за тези хора и да се разпространяват оттатъка. Местни телевизии, радиопредавания, там нищо нямат.

В този смисъл духовната криза в България според Вас докъде е стигнала?

В този смисъл България е една разсипана държава, без всякаква стратегия и е разграден двор за всички. Не говоря като националист. Аз не смятам, че съм националист, говоря като обикновен българин. Познавам хора, които имат роднини оттатъка – и христяни, и мюсюлмани. Виждам и им знам отношенията и виждам, че има много механизми да бъдат приобщени тези хора. Има такива, дето искат децата им да дойдат да учат тук. Аз съм имал случай възрастен човек да ми казва, че иска да научи българската азбука. Защо е това желание – да се прави пред мен на важен!? Не. Това си е естествено желание. И тези неща трябва да се изпълнят при това население, което е все още трилигнвистично – говорят турски, местен диалект български и гръцки. Защото пък децата, които идват, са туркоезични. И викам там на един ходжа: “Оти ги опускате децаса, какво ша стане сетне, нашенсконо ша са батърдиса”. Пък той ми отговаря: “Да бе, те сетне ша го научат пак”. Даскал, който е завършил в Турция, ей такива невръстни деца вървят около него. И той им се кара, че говорят на родния диалект и им говори на турски.

Кажете вие как опазихте този родопски диалект и продължавате да го говорите?

Аз съм си родопчанин и така си говоря. Пък и с диалектология се занимавам. Като си говоря на родопски, особено в Родопите, виждам колко странно им е на другите. Какво ли си викат – тоя пък на какъв се прави. Вижте, аз преди време си мислех да направя една друга дивотия – да взема да сглобя примерно проект за създаване на родопския език, както македонски, и да взема да изпратя едно предложение за сътрудничество. Това са едни регионални особености, които така или иначе отмират. Но някъде, както в Скопие, както в Ксантийско, каквото и да стане, каквато и турцизация да има, все ще си има кътчета, където ще остане този български диалект. Зорът обаче е какво се случва сега. Има села, където фолклор, носии, всичко е турско, нищо родопско вече няма, обаче има други като Муставчево, където носийките им са нашенски, пеят родопска песен, е и тя е по-различна. Така че ние трябва по някакъв начин да работим за тези хора. Аз си живея с Родопите.

Идвате ли си често в Славейно?

Не, нямам време. Умря и баба ми – стожерът, който ме изпълваше и ми държеше духа. Вчера, преди да тръгна, отворих един тефтер, където си записвам едни бисери от Петково, едни мисли. Имам такива към 2-3 хиляди. Записвам си ги в тетрадката. И ага ги запишеш, си споминаш за чиляка – кога, по какъв повод ти ги е казал. Това е една архаика, която си отива. Явно е, че си отива. Времето е такова. Но оттатък процесите са такива, че би могло нещо да се направи. Пробив някъде все ще стане, но защо по този начин. Никой от ентусиастите в това отношение не ще нито много пари, нито нищо. Искаме да имаме възможност да влияем на процесите в тази част на Гърция, без да правим инвазия, без ексцесии, но за съжаление не става. Държавата няма стратегия. Сакън да не подсурнем тоя или оня. Така или иначе този проблем го има с българо-езичното мюсюлманско население там. Гърците сами виждат, че то се турчее. Идва другото – да почнат на гръцки да говорят, ама и това не става. Идеята е да ги приобщим към нашенското население отсам границата. Защо да няма механизми, лостове това да стане. Да се правят срещи на разделени села. Аз 15 години търся финансиране от порядъка на 1000-2000 лв., за да се организира един такъв събор в дадено село, защото самите люде искат и казват – сбери на, бе, сбери на.
http://www.otzvuk.net/news/dots-georgi-mitrinov-gubim-balgarite-v-severna-gartsiya-turt

Тук-таме добре изречено, но Аго Доцентов май нещо са пообърква - губят сьа Помаците като БГ-граждани и селянье (бивши), а и най-вече от такива припеви като туй в заглавното до втръсване песнопеене!  8) :o ;D ;)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #1119 on: May 09, 2011, 09:01 »

Тук-таме добре изречено, но Аго Доцентов май нещо са пообърква - губят сьа Помаците като БГ-граждани и селянье (бивши), а и най-вече от такива припеви като туй в заглавното до втръсване песнопеене!  8) :o ;D ;)
Бьлгария за наше голямо сьжаление винаги е била глуха и сляпа относно проблемите на помаците.Сигурен сьм един ден тя ще плати много висока цена за това.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #1120 on: May 09, 2011, 10:21 »
Бьлгария за наше голямо сьжаление винаги е била глуха и сляпа относно проблемите на помаците.Сигурен сьм един ден тя ще плати много висока цена за това.
Заплаха към родината ли долавям Хат? И кой е кръчмаря, комуто България ще плаща? И кажи каква е тая висока цена де.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1121 on: May 09, 2011, 12:20 »
Малка и измъчена статийка за Помаците - нещо като прокълнатите спасители на България, а може би , и не само те ?!?   ::) ??? :(

Една аргатска история на родопчани в Гърция:

Последна промяна на: 13:33, 29.04.2011 г. Автор: Анита Чолакова В рубрика: Репортаж 92 Посещения2 Коментара

Вътре има цветен телевизор с ужасно качество, но го гледаме, защото е единствения начин да разберем нещо за останалия свят. А когато след месец разбрахме, че се хваща българско радио, привечер с часове мъжете стояха в колата, да слушат родна реч, и аз, Пеех вместо да плача, не исках чорбаджията да ме гледа с насълзени очи

Не ме питайте коя съм и откъде. Аз съм една от хилядите, от стадото аргати в Гърция. Тук няма значение кой си, какъв си. Даже името ти няма значение, защото те ти го изменят. Нарочно сякаш не ти го произнасят правилно, за да ти е гадно всеки път, когато се обърнат към теб. Така като че ли ти “помагат” да загубиш самоличността си.

Отидохме в Гърция да работим добре, съвестно и да изкараме пари. И давахме всичко от себе си, за да харесат работата ни. Дълго време не можех да разбера дали съм в реален свят, или не сънувам онова, което ми се случва. Всичко беше толкова различно. Чудех се дали съм постъпила правилно, отивайки там за аргатин, предвид висшето ми образование. Но.. правилно беше. Убедих се на 15-тия ден от банковото SMS-известие за преведената ми о излязох в отпуск. Беше жалка. В Гърция бях я изработила за осем дена като аргатин. А ние именно заради парите бяхме отишли там. Ако си останехме в България, нямаше как да издържаме семейството си. С приходите, които получавахме, трябваше да спрем да живеем. Последните месеци бяха съсипващи за нас.

В Гърция нито е леко, нито е лесно, нито е приятно. Напротив. Ад е. Имаш шеф, на който почти нищо не можеш да кажеш. Няма да забравя думите му още първия ден. Понеже настоях с мъжа ми да спим в отделна стая, не заедно с вуйчо му, тъй като стаи имаше. А той каза: “Вие не сте дошли тук на почивка, а на работа”. А ние наистина бяхме там с нагласата за работа. Просто имаше възможност да бъдем самостоятелни. Все пак сме семейство и вуйчото не е мой роднина, а на мъжа ми. Това му го обясних на гръцко-английски език и той ме разбра. Но получих тази реплика като плесник. Ще я помня винаги заради начина, по който я изръмжа. Ние така и не се подчинихме. Нощем вуйчо си вземаше чаршафите, завивките и се пренасяше по тъмно в кухнята. Там имаше легло. Сутрин още в 5,30 се връщаше обратно при нас. Закусвахме, пиехме кафе и напускахме стаята.

Тъпото е обаче, че родната ти държава те е прогонила. Същата държава, която те е изучила, на която си работил добре, плащал си години наред данъци – държавата, за която те е боляло, за която си милеел. Но именно тя не те е оценила. Не те е признала и те е прогонила. Тоест в БГ колкото и да работиш, няма никакъв смисъл. Аз вече не знам какво е България. Тя определено не е майка, не е родина. Само ни е създала. Тоест тя е като ония ромки, които раждат деца и не им мислят за бъдещето. Просто ядат и пият, и се веселят. Просто се раждаш с тежката участ да бъдеш българин. Като проклятие е това.

В БГ има много красота, хубави извори, хубави планини, чисто небе. Красиво е. И само толкова. Тя, държавата, не те подкрепя, че си неин син. Праща те да робуваш, и после като се върнеш, даже ще ти прибере част от това, което си донесъл. Точно като онези цигани, дето си пращат децата на просия. Или си работещ просяк в България, или отиваш на робия в чужбина. И във всички случаи държавата ти взима – осигуровки, застраховки, простотии. Но тя само взема и нищо не дава. Мисля си, че на България няма как да й върви. В Гърция го осъзнах. Откак България си прокуди хората навън, тя вече е обречена. Защото прокудените, когато започнат да ги въртят на бавен огън по чуждите държави, започват рано или късно да си проклинат собствената държава – тази, която е причина за болките и страданията им. Защото ти имаш знания, умения, които в родината ти никой не е оценил и отиваш другаде, където ставаш роб на ужасно по-тъп работодател от теб, но с пари, и оня почва да се гаври с тебе. Към кого тогава ще насочиш гнева си – естествено към родината ти. Кого ще проклинаш – нея. Защото там, в чужбина ти си едно нищо. Просто предмет. Към теб никой не се отнася като човек, с човешки потребности, като личност. На никой не му пука за теб. А пък за чувства е направо смешно да се говори. Ти си само средство, чрез което той ще изкара пари. И колкото те експлоатира повече, толкова той повече ще спечели.

Трябва да работиш дори когато от теб тече кръв, че си се наранил, и нямаш време да се превържеш, нямаш време да притиснеш нараненото място и да изохкаш. Тогава почваш да проклинаш, да псуваш шибаната ти държава, която ти е причинила това. И тя, България, сега е прокълната от много хиляди души, които се превиват и пържат под жаркото слънце на нивата на някой чорбаджия. Затова България е обременена. Твърде много хора са й сърдити, обидени, наранени до кръв. Твърде много хора я кълнат. Защото държавата те праща за роб. Дори да нямаш робска психика, да си борбен, тя те прекършва от безпаричие. И ти отиваш и молиш да те вземат за роб. Там вече те довършват.

Напоследък се чудя коя съм. Би трябвало тук да осъзнаваш и да си внушаваш, че си никой. Да се самоубедиш, че твоето име нищо не значи, и твоята личност също. Цял живот си градил авторитет, държал си на ценности като чест, достойнство, възпитавал си децата си в такива ценности. Оказва се, че тук тези ценности нямат стойност. В Гърция ползват името ти само за да те отличат от останалото стадо аргати, когато те пращат от едно място на друго. За да знаеш, че точно ти трябва да отидеш някъде, че ти трябва да се качиш на платформата или да слезеш. Ти си само аргатин. Нищо друго. Това трябва да приемеш за себе си. Ти не си нищо друго. Прав беше брат ми, когато ми каза, че тръгнеш ли за Гърция “екстрите” като чест, достойнство, себеуважение трябва да ги оставиш у вас, зад вратата. Потегляш без тях. Работиш колкото работиш и като се върнеш, пак си ги вземаш. Защото като се прибереш, имаш роднини, приятели, за които си ценен, които те обичат такъв, какъвто си. А тук си нищожество. Ето, веднъж комшийката, албанка, по време на работа си направи шега с шефа, която не му се понрави и той каза, че от утре не е на работа. А тя хиляди пъти му се извини, казваше му, че е било на шега казаното от нея. Но той беше непреклонен.

Трябва да оставиш себеуважението си защото там, където отиваш, ще си правят гаргара с тебе, ще те пращат през минута тук-там, на ден по няколко пъти ще се качваш и слизаш, защото на тъпия ти шеф така му харесва, да си прави експерименти с групата. Няма значение че си жена, ще вършиш мъжката работа, при наличие на няколко мъже. Макар че няма никаква логика и полза нито за тебе, нито за него. За да се съхраниш обаче, на теб не трябва да ти пука. Трябва да притъпиш всичките си човешки усещания – за глад, за жажда, за нужда от тоалетна, за болка. Защото няма такива филми като: “На мен ми се ходи до тоалетната”. Ще стискаш. Или пък че си се ударил много лошо и трябва да постоиш докато ти се поразмине. Няма. Продължаваш. Трябва да се дисциплинираш максимално и да спреш да усещаш. От теб се изисква само да работиш – бързо и качествено. Макар че, особено в началото, или ти извървя бързината, но губи качеството, или обратното.

Мислех си за управляващите в България. Всички, които се изредиха досега, допринесоха за това да прокудят толкова свестни хора навън. Защото не им пука. Мисля си, че имат двойнствен живот. Единият е за пред камерите и обективите, но другият е истинският – този, в който ядат, пият, веселят се, правят си сделките, от които да спечелят за себе си, за децата и внуците.

Най-тъпото в цялата картина с гурбетчилъка е, че ти ставаш всъщност доброволен роб. Доброволен, защото ти си се молил да те вземат. Имаш свободата да си отидеш, ако искаш, и никой няма да те спре, като естествено не си вземеш парите. Но пък роб, защото отношението към теб като работник е такова. Заради шибаната ти държава обаче ти не си тръгваш, въпреки че колата ти е паркирана в двора, дотогава, докато въобще е поносимо и търпимо положението. Докато съвсем не ти падне пердето, докато ти издържат нервите и физиката ти. А ние всъщност нищо друго не искаме, не дойдохме за печалба. Просто да си издържаме семейството, децата.

За гърка ти си най-долнопробното същество. Сутринта си закусил в 6,30 и обядваш в 14,00. Отделят ти се 15 минути, за да изгълташ двете филийки, които си си взел. Ти тогава толкова си прегладнял, че просто дъвчеш по бързата процедура. Лапаш и пробутваш хляба с вода, че няма време да се бавиш да го преглъщаш нормално. Всичко трябва да става бързо. И няма почивки – една 15-минутна за кафе в 10 часа и втората 15-минутка е за обяд. Толкоз. Има дни, в които жегата е непоносима. Иде ти да си пожелаеш смъртта. Понякога работата е толкова мръсна, че след като дълго си се къпал, хавлията пак става на леш от избърсването. На моменти ми иде да ревна от умора. Не знам къде да я слагам тая умора, за да издържа и да продължа.

Защото назад път няма. Ние знаем от какво сме избягали – системен недостиг на пари, заем оттук-оттам, срам да поискаш пак и пак. Така че връщане назад няма. Но и напред няма. Трябва да търпиш. Ти си в средата, в нищото. В ада. И се питаш дали това е сън, дали е истина. Но като толкова дълго боли, и като толкова тежи, а ти все не се събуждаш, значи не е сън, а истина. А от тоя ад не можеш да се събудиш. Ох, майко, майчице. “Ах, да знаеш майко, на какво съм место, нито вода има, нито сянка има”, както се пее в една песен.

Един ден от болка и умора не можех да търпя повече. Бях на прага на силите си. Трябваше да плача. Но аз пях. Работих като на живот и смърт. И пеех. Тъжни – пирински, македонски и родопски песни. Но не плаках. Не му направих това удоволствие на финдикото (чорбаджията).
http://www.otzvuk.net/news/edna-argatska-istoriya-na-rodopchani-v-gartsiya

• Senior member
« Reply #1122 on: May 17, 2011, 11:09 »
Црънча: Четем Корана, та да не падне моста!

Четем Корана, та да не падне моста!“, това казва кметът на доспатското село Црънча за опасния мост, който е на единствения път към селото със 750 жители. Те могат да останат в пълна изолация, ако се скъса моста. Мостът е много опасен, всеки момент може да рухне, казва Делибашев. Съоръжението било направено временно, след като црънчанци водели „война“ със съседното село Бръщен за вода в началото на 90-те години на миналия век, разказват местните. Преди „войните“, на мястото имало дървен мост. След тях от общината аварийно сложили железобетонен, обаче според специалисти той е бил само временно решение и не бил предвиден със здравина и стабилност за постоянен обект. След толкова години река Доспатска, която е много пълноводна, изровила основите му. „Сега вече основите направо са във въздуха, изровени са изцяло, всеки момент може да стане голяма трагедия на този мост. Цялото население продължаваме да минаваме през него, със страх и ужас“, казва Делибашев. Освен от трагедии, местните се притесняват и от факта, че няма да имат никакъв подход към селото, ако моста поддаде. От община Доспат са подали още през 2009 г. проект за 700 хил. лв. за нов мост в бившата Междуведомствена комисия по бедствия и аварии. „Мостът наистина е много опасен, крайно належащо е да бъде подменен със стабилно съоръжение“, казва зам. – кметът на Доспат Бисер Чаушев. Сега обаче се наложи да се напише по – евтин проект, че първия бил много скъп и ще чакаме още, казва Делибашев.
http://smolyanpress.net/?p=10027

• Senior member
« Reply #1123 on: May 28, 2011, 18:21 »
Мечките отново нападат...

3 животни изяде мечка в Триград.

...Първият път стръвницата нападнала стадото в местността Чаирите и убила овца и коза. По-късно  е намерена втора убита овца в района на местността Казларето, съобщи Екатерина Гаджева от екоинспекцията в Смолян. ...
http://smolyanpress.net/?p=10410

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1124 on: June 01, 2011, 11:27 »
Малко видео за част от неволите на Помаците в баирите около с.Осиково !  ::)

http://www.btv.bg/video/131511830-Sled_polovin_vek_chakane_Osikovo_veche_ima_pat.html
http://www.btv.bg/story/947366100-Polovin_vek_chakane…_patyat_pochti_stiga_do_Osikovo.html