Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421017 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline rabie

• Candidate member
  • *
Re: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #1080 on: February 28, 2011, 09:12 »
,,Gord sam 4e sam pomak" Obosnovete se za6to ste gordi 4e ste pomaki kakvi veliki dela sa storili dedi te vi momi4eto mi e na 10 god i me pita za istoriqta ni za obi4aite za kyltyrata i traditsiite a az ne znaq kakvo da i kaja 6te se radvam da nay4a ne6to pove4e tyk za minaloto ni i vsi4ko ostanalo kakvi sme otkade idvame az nqmam roditeli maja mi sa6to i ni6to ne znaem za proizxoda si osven 4e sme pomatsi i  izpovqdvame islqm  blagodarq predvaritelno

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #1081 on: February 28, 2011, 14:02 »
,,Gord sam 4e sam pomak" Obosnovete se za6to ste gordi 4e ste pomaki kakvi veliki dela sa storili dedi te vi momi4eto mi e na 10 god i me pita za istoriqta ni za obi4aite za kyltyrata i traditsiite a az ne znaq kakvo da i kaja 6te se radvam da nay4a ne6to pove4e tyk za minaloto ni i vsi4ko ostanalo kakvi sme otkade idvame az nqmam roditeli maja mi sa6to i ni6to ne znaem za proizxoda si osven 4e sme pomatsi i  izpovqdvame islqm  blagodarq predvaritelno

Ами най-великото според мен, е че въпреки кръстилки и възродителни процеси сме си запазили религията и в до-голмяма степен имената си :) 
 Ние сме един мирен народ, работлив, на никой зло не сме направили, в която държава ни откарат спазваме законите и правилата им... когато ни тъпчат си трайкаме с мисълта че нещата ще се оправят... живеем си мирно в планината, не сме тръгнали да вдигаме революции и да всяваме разединение в народа...
В миналото сме си били така, както сме и сега. Не сме били завоеватели, никого не сме клали, не сме палили чужди села   :). Все неща с които можеме да се гордеем и да се отличим от останалите ''балканоиди''  ;)
 Защото според мен, това че си заклал 5-10 хил. войници, или да изгориш няколко села, или да тръгнеш на някого насила да сменяш религията... не е нещо с което можеш да се похвалиш или гордееш!
 Единственият ни проблем е, че сме много доверчиви и сме склонни да вярваме на всичко, а тази наша наивност винаги ни изиграва лоша игра.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #1082 on: February 28, 2011, 15:01 »
Ами най-великото според мен, е че въпреки кръстилки и възродителни процеси сме си запазили религията и в до-голмяма степен имената си :) 
 Ние сме един мирен народ, работлив, на никой зло не сме направили, в която държава ни откарат спазваме законите и правилата им... когато ни тъпчат си трайкаме с мисълта че нещата ще се оправят... живеем си мирно в планината, не сме тръгнали да вдигаме революции и да всяваме разединение в народа...
В миналото сме си били така, както сме и сега. Не сме били завоеватели, никого не сме клали, не сме палили чужди села   :). Все неща с които можеме да се гордеем и да се отличим от останалите ''балканоиди''  ;)
 Защото според мен, това че си заклал 5-10 хил. войници, или да изгориш няколко села, или да тръгнеш на някого насила да сменяш религията... не е нещо с което можеш да се похвалиш или гордееш!
 Единственият ни проблем е, че сме много доверчиви и сме склонни да вярваме на всичко, а тази наша наивност винаги ни изиграва лоша игра.
За паленето на села, можем да поспорим, но както и да е.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1083 on: February 28, 2011, 19:15 »

Здравей,Рабие,и добре дошла във форума!
Тук можеш да откриеш много неща за нас,помаците.Ще ти е нужно време да прочетеш всичко и някои писания може и да не са верни.Но труда си струва.Ще има какво да разказваш на детето си.

Offline farad

• Member
  • **
« Reply #1084 on: March 01, 2011, 07:03 »
razbira se 4e nasilieto za nikogo ne e gordost a proqva na slabost no spored men ,,pomak'' e izmislen epitet kakto i bulgaromoxamedanin mislq 4e 6tom sme otdelen etnos ne e nyjno da ni ki4at s podobni prozvi6ta nito sme bulgari nito sme poma4eni ili pomaga4i edinstvenite koito ni pravixa na maimyni ini smenqxa imenata 50 pati tova sa bulgarite

• Senior member
« Reply #1085 on: March 08, 2011, 12:41 »
Доброволци правят карнавала в Ксанти

Програмата на форума предвижда презентации на тема: „Тракийските народни празници. Карнавалът в Ксанти – пример за бъдещи дейности за побратимяване на градовете, с акцент върху социалното сближаване и създаване на заетост“. По темата ще бъде направена историческа ретроспекция на провежданите тракийски народни празници. Ще се представят и дейности, свързани с организирането на карнавала в Ксанти, неговия икономически и социален аспект, в т.ч. ролята на доброволците.Ще се обсъждат и предложения за засилване ролята на съществуващите и създаване на нови побратимявания между градовете.Програмата предвижда и посещение на работилницата за изработване на карнавалните костюми, както и участие в нощния карнавален парад.Участниците във форума ще станат част от събитията, свързани с инициативата на доброволци от Ксанти за изработване на най-голямата карнавална маска. Очаква се представител и експерти на „Книгата на рекордите на Гинес“ да потвърдят новия световен рекорд на централния площад в Ксанти, съобщиха от АРО.В неделя e голямото карнавално шествие.
http://smolyanpress.net/?p=7452

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Ynt: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #1086 on: March 09, 2011, 22:04 »
razbira se 4e nasilieto za nikogo ne e gordost a proqva na slabost no spored men ,,pomak'' e izmislen epitet kakto i bulgaromoxamedanin mislq 4e 6tom sme otdelen etnos ne e nyjno da ni ki4at s podobni prozvi6ta nito sme bulgari nito sme poma4eni ili pomaga4i edinstvenite koito ni pravixa na maimyni ini smenqxa imenata 50 pati tova sa bulgarite

Какво имаш предвид?
Като според теб помаци е изкуствен епитет и сте отделен етнос-какви сте,аргументирай се?!

• Senior member
« Reply #1087 on: March 10, 2011, 12:18 »
Още превеждат иззетата ислямска литература

В литературата, която бе иззета при специализираната акция на ДАНС за предотвратяване на радикалния ислям в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик се съдържат проповеди, различни от Корана и традиционния ислям. Това е установено, каза на пресконференция в Окръжна прокуратура Смолян зам.-главният прокурор Валери Първанов. Той дойде в Смолян, за да присъства на отчета на дейността на Окръжна прокуратура.

Първанов заяви, че работата по изследването на литературата продължава, което са прави с редица експертизи. Затруднението идва от факта, че материалите са на чужд език и трябва да се превеждат от специалисти, тъй като става въпрос за специализирана религиозна литература, която след това трябва да се анализира дали е религия или идеология.  След експертизата на част от литературата, специалистът богослов е установил, че в нея се съдържат проповеди, които не са от исляма, а са идеология, насаждаща агресия, етническо и религиозно противопоставяне.

Зам.- главният прокурор посочи, че най-вероятно делата за иззетата ислямска литература в Смолян, Пазарджик и Благоевград ще се обединят в едно дело. По думите му центърът на радикалния ислям е в Пазарджик, а в Смолян и Благоевград имало емисари, които следват и преподават идеологията, подчинени на ядрото в Пазарджик.

„Центърът на групата, разпространяваща въпросните антидемократични идеологически проповеди, е в Пазарджик, а Смолян и Благоевград са групи емисари, подчинени на това ядро, затова крайното решение ще е на прокуратурата в Пазарджик“, каза Първанов.

Според него, трябва да се докаже, че материалите, иззети от трите региона са идентични. След изготвяне на пълните  експертизи ще бъдат повдигнати обвинения.

Иззетата в Смолян литература още се превежда. Експертите не се ангажират със срок, защото става дума за огромна по обем работа и експертизи по три дела.
Специализираната акция на ДАНС се проведе на 5  октомври м.г. , срещу нерегистриран клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями“.

Бяха извършени oбиски, претърсвания и изземвания в 10 жилища и офиси в  трите общини – Рудозем, Мадан и Доспат, в търсене на литература, електронни носители и документи свързани с незаконната организация. Открити бяха голям брой
пропагандни материали, както и финансови документи, бяха иззети компютри. Сред претърсваните домове тогава бе и този на Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. Проверявани бяха имама на Рудозем Хайри Шерифов и Байрям Ушев, който е преподавател в курса за хафъзи в Мадан и е проповедник към Районното мюфтийство, както и духовник от Доспат.
http://smolyanpress.net/?p=7625

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1088 on: March 10, 2011, 15:36 »
За назье простолюдиетьо, дет си немаме много хабер и не правим ичь голема разлика между идеология и ислям, си е бая заплашително и притеснително, че ако се окаже да има некви спящи и задремали клетки на радикален ислям по тея баирье в мирните Родопи низь Пашмаклийско, та май требува още баяь да са рови по-тейя райони и за преоблечени преселници от Арабистана, иья одьещи пешь, иья варвещьи на камилье!  ::) ???
Амь, то направо що не требва и да земать да се направи некви по-сложни претършуваньия по тея планини и къшли, дали пък там случайно толкоз време да не се укрива и оня антиислямският и антисветовниет теророрист и амерички ученик Османа Бен Гаден, току глей от некаде изкочи избръснал се , лъснал се или облечен в шаечни потури и си прекопава мирно и тихо картофената нива с мотиката, или пък си кара дърва с магаренцето си, а те наште и световните бранници го дирят напразно низ Авганските баирье и пущинаци толкозь мегдань времье.  :o :) ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #1089 on: March 12, 2011, 22:44 »
  Поздрави от един обиден помак наш Боян Добрев. Обиден е на доста хора дето се прикриват с фалшиви никове и принудиха това младо момче дето в душата си е Помак повече от всеки от нас,то си личи! Вижте Блога му,вижте помашките песни дето е качил,вижте темите му за чешмите в Родопите,помашкото в душата,а не името на човека!Не е напуснал сайта ни за разлика от други дето парадираха с гръмки фрази,никове,опити да се заиграват с болките на нас помаците!
Въз подзиме съм легнала - Радка Кушлева. Родопите

Въз подзиме съм легнала,
въз пролете съм станала.
Всичко от земя излиза,
пък я нах земя тарнувам!
Въз подзиме съм легнала
въз пролете съм станала,
Цала съм зима лежела,
лежела и още болнела!
Ага са е пролет пукнала,
я сам нах ванка излела.
Всичко сай било цветнало,
цветнало и още листнало,
И моян зелен босилек
и моян червен карамфил!
Сичко от земя излиза,
пък я нах земя тарнувам!
Умирам, майчо, умирам
тебе са вяра не фата,
Малко ще да ма погльодаш,
мночко ще да ма споминаш!

Утре ще сватба да има на нашесо дворе широко,
Права щет люлка да правят,
мене щет летве да турят!
Ага ми дойдат майчинко,
хожене от джамаене,
сафтене от медресене,
Ти да ми, майчо, отвориш
моине мажар сандаци
и да ми, майчо, извадиш
моено тьонко дарийе,
врит да ги дара одариш:
Хожемнем дльоги яглъци,
сафтенем сърмени чеврици,
Асаню майчо да дарищ,
шарена риза набрата,
върх ризана му яглъчек,
върх яглъчекън чеврица,
върх чеврица кесица,
върх кесицана кичица,
от моян ситен босилек,
от моян червен карамфил!
На кичицъна алтънчек
от моесо фесче алено.

Умирам, майчо, умирам
тебе са вяра не фата!

Иди ми майчо порукай
мижова Фатме да дойде.
Гиздило да хи харижам,
либено да хи отстъпям,
Чи на мен късмет не било
млада невяста да ида
на Хасанюви дворове,
на Хасанюви конаци!

Умирам, майчо, умирам
пък тебе са вяра не фата!

Скоро щем да са раделим!
Още си Фатме думаше
и са със душа раздели!
Плакала и майка плакала
по Фатме мила майчина.
Три деня е вътре даржала,
от милост е никому не казала,
От жалост е във двор закопа!
Та че си майка извади
фатминно тьонко дарийе.
Врит си ги дара одари
както си фатме порача,
Каквото от дар остана
майка го купен сторила
на среде равни дворове,
турила малко борница,
та че си купен запали
и си са жално провикна:
Каксо ми горят дарове
тъй ми гори сърцесо
по моя Фатме хубава,
Че си ми млада отиде
нах чернана земя длибока.
Сичко от земя излиза,
пак тя нах земя отиде!

П.С:- От Блога на един Помак от Смоленско,сега скита по Америката.! Б.Д- един от нас помаците по света.!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #1090 on: March 13, 2011, 00:55 »
Назми, благодаря за добрите думи! Знаеш защо не пиша в този сайт вече.
Не е заради личните обиди, а заради това, че от доста време модераторите в сайта единствено киснат тук за да пускат по някой заядлив двуредов коментар след всеки пост, който не им оттърва.Не пиша, заради това, че същите тези модератори си позволяват да минават и да променят и да трият нещата, които са им неудобни в моите мнения. Това обезсмисля всяко писане тук - не ми се занимава да минавам и да си чета старите мнения за да видя къде точно модераторите са ми променили думите. Гледам някои от старите ми мнения са "редактирани" по толкова неграмотен начин, с такива елементарни правописни и граматически грешки, че всяко желание на човек да пише тук се изпарява.

Другото, което ме спира да пиша тук, е че моето лично виждане за помаците не съвпада с това на ръководството.

Моята позиция е:
1. Помаците сме българи приемали доброволно исляма в продължение на няколко века, както е видно от османските регистри.
2. Помаците сме религиозно, а не етническо малцинство. Можем да говорим за няколко етнографски помашки общности, но не за етнос помаци. Етнос помаци за мен няма, не може и да бъде научно оправдан. Всички опити да се създаде такъв са политически спекулации.
3. Другата спекулация, която виждам тук редовно да се пробутва е понятието "помашки език". Това също е абсурдно твърдение, тъй като и християните и мюсюлманите говорят едни и същи диалекти, а това са диалекти на българския език. 

От доста време виждам, че тази моя позиция съвсем не съвпада с позицията на ръководството.
Модераторите вместо да се опитват да водят конструктивен диалог, единствено пускат по някоя злобна забележка, така че няма смисъл от писане повече тук.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #1091 on: March 13, 2011, 06:36 »
Бояне,разбирам те човешки. Твое право си е да пишеш или не,това е лично право.!
За мен като Администратор на този сайт всички са еднакви,хората тук съм свикнал с тях както и те с мен.Старая се не само аз,но и Рахмие,Ондер всекидневно да сме тук,да следим за реда,за рейтинга на този сайт помашки.
Така че,реагирах писах защото ме заболя че не си тука! Твойте теми,постинги са едни от най-четените,факт е. Това за Модераторите дето триели постинги и подправени наистина сега научавам,има опция за Раздел да се следи действията на Модераторите ни,но не всеки ден всеки от нас има възможност да следи.А и като част от Екипа на pomak.eu щом сме ги избрали значи им имаме доверие.
Нещата са наистина сериозни,аз го чувствувам.Сайта няма онази сила на дискусии както по рано.! Тука сме основно помаци,турци,българи и какви ли не.Редно е в този сайт всеки от нас да има уважение.Винаги съм държал на постоянството,това че всеки от нас помаците се стремим да узнаем истината за нас.Нека има дискусии,исторически документи,архиви публикувани.

Скоро Ръководството на сайта ще направи необходимите промени в Модераторския екип след съгласуване,целта е сайта отново да възвърне силата на диалога и това да се чувстваме тук като Дом на помаците.

П.С:- Извинявам се за Спама,но става въпрос за един наш съфорумник от Смоленско,и е редно като член на Екипа на този сайт да споделя публично и мнението на Екипа на този сайт.Дали ще пише или не Боян Добрев си остава тук с уважението не само на Ръководството,а и от нашите съфорумници,той си е един от нас самоопределил се.

Horovodna kitka. Vievska Folk Grupa 
                         От: boyandobrev | Създадена: 28.10.2008  Прочетена -25,196 

Offline Hat

• Moderator
« Reply #1092 on: March 14, 2011, 09:27 »
Назми, благодаря за добрите думи! Знаеш защо не пиша в този сайт вече.
Не е заради личните обиди, а заради това, че от доста време модераторите в сайта единствено киснат тук за да пускат по някой заядлив двуредов коментар след всеки пост, който не им оттърва.Не пиша, заради това, че същите тези модератори си позволяват да минават и да променят и да трият нещата, които са им неудобни в моите мнения. Това обезсмисля всяко писане тук - не ми се занимава да минавам и да си чета старите мнения за да видя къде точно модераторите са ми променили думите. Гледам някои от старите ми мнения са "редактирани" по толкова неграмотен начин, с такива елементарни правописни и граматически грешки, че всяко желание на човек да пише тук се изпарява.

Другото, което ме спира да пиша тук, е че моето лично виждане за помаците не съвпада с това на ръководството.

Моята позиция е:
1. Помаците сме българи приемали доброволно исляма в продължение на няколко века, както е видно от османските регистри.
2. Помаците сме религиозно, а не етническо малцинство. Можем да говорим за няколко етнографски помашки общности, но не за етнос помаци. Етнос помаци за мен няма, не може и да бъде научно оправдан. Всички опити да се създаде такъв са политически спекулации.
3. Другата спекулация, която виждам тук редовно да се пробутва е понятието "помашки език". Това също е абсурдно твърдение, тъй като и християните и мюсюлманите говорят едни и същи диалекти, а това са диалекти на българския език. 

От доста време виждам, че тази моя позиция съвсем не съвпада с позицията на ръководството.
Модераторите вместо да се опитват да водят конструктивен диалог, единствено пускат по някоя злобна забележка, така че няма смисъл от писане повече тук.

Аз сьм един от помаците,който винаги се е старал да отстоява  противоположната позиция на изразената по горе и винаги бих бил против,защото сьм убеден в истиността на позицията,която аз сьм приел да защитавам. Старал сьм се  да разбирам хората с различно мислене от моето и да водя "конструктивен" диалог толкова,колкото ми позволяват вьзможностите не мога да приема обвиненията,защото никога,като модератор не сьм си и помислял дори да подправям и изопачавам мнения на наши сьфорумници и това може да се провери много лесно разбира се.Напротив старал сьм се да убеждавам да разберат,че истината,която ни представяха до сега е една голяма льжа,която льсва при един прочит  на учебник по история от началният курс.Десетки години ни караха да се срамуваме от това,което сме унижаваха ни по зверски и какво ли още не.Питам аз това ли е  правилният начин по който трябва един брат да се отнася кьм друг ако те наистина са братя.Може ли векове наред дедите ти да носят и пазят вярата си и някой с един замах да промени всичко,защото това не му харесва.Аз едно нещо не мога да разбера самите бьлгари християни много добре знаят,как се приема християнството,каква жестокост е претьрпял бьлгарският народ,колко народ е изтребен,цели родове това няма аналог в световната история и да седнеш тук да ми обясняваш,как е приет исляма и какви са помаците на мен ми се струва налудничаво.Винаги ще пледирам за признаването на помашки етнос,защото само то ни позволява да имаме някаква сигурност,че няма да се повторят издевателствата от преди години а и ще даде вьзможност да сьхраним по по пьлноценен начин традициите и обичаите си.Децата ни ще растат горди и няма да носят белега на срама с който са дамгосани бащите и дедите ни.Това е моя лична позиция но сьм сигурен,че такава ще заемат и много помаци от моят роден край Велинградският да се надявам,че такава позиция ще заемат и всички онези,които го посетят.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #1093 on: March 14, 2011, 10:52 »
Напълно съм съгласен с Боян. Относно триенето и приначаването също мога да кажа, че и аз съм страдал от това и не случайно разпращах постингите си на половината активни потребители, за да видят разликата след като модераторите се намесят и изтрият или пренапишат моят постинг. Нееднократно съм алармирал за това, но глас в пустиня.
Хат, когато прочетеш толкова, колкото е прочел Боян можеш да спориш с него, иначе можеш само да мълчиш и да се учиш от познанията на този човек.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #1094 on: March 14, 2011, 11:05 »
  Хе-хе,Балканджи ага!
 Не е въпроса колко е прочел човек,а какво точно?
Тук нямам предвид нито Боян,нито Хат,забележката ми е само процедурна :)
А относно триенето-върло съм против да се трие каквото и да било само защото е различно от моето!Ако всички сме на едно мнение,значи умният отсъства :)