Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421476 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #1005 on: December 07, 2010, 10:19 »
Преди да почнеш да съжаляваш за другите,научи се да се самосъжаляваш, за теб ефекта ще е благотворен.
Когато почнеш да съжаляваш някого , не му натяквай безспирно съжалението си ,защото ти самият вече си за съжаление.
Градивната злоба има много по добър ефект от хленчещото  съжаление. Така ,че не се моли за друг ,моли се за себе си.
Злобата има само деструктивен ефект и за злобния и за околните.

• Senior member
« Reply #1006 on: December 12, 2010, 11:27 »
Преди да почнеш да съжаляваш за другите,научи се да се самосъжаляваш, за теб ефекта ще е благотворен.
Когато почнеш да съжаляваш някого , не му натяквай безспирно съжалението си ,защото ти самият вече си за съжаление.
Градивната злоба има много по добър ефект от хленчещото  съжаление. Така ,че не се моли за друг ,моли се за себе си.
Самосъжалението и злобата на никого не са помогнали!

• Senior member
« Reply #1007 on: December 12, 2010, 11:40 »
Ето още един кмет(вече бивш),който се бори за оцеляването на селото си и съселяните си:

Бай Васил Шайков  е на 83 години. Живее в китното селце до границата - Кестен, което е с около 100-ина жители. Бай Васил, обаче, не е известен само в Кестен, а и по целия регион, че и по страната се прочу.  Дядо Васил първо нашумя преди 5 години, когато поиска … бик от Президента. Упоритият родопчанин не само поиска бик, но писа за това писма на Президента в продължение на две години. Дядо Васил посочил, че ако няма бик, може да бъде пратен и осеменител. На държавния глава той е излагал и други най-болезнени проблеми на кестенци.
И така дядо Васил пише писма на институциите и досега.
Последно прати писмо до правителството. В него той настоява да има лекар в селото, тъй като сегашното джипи не може да стига и хората оставали не обслужени или се налагало да пътуват до Триград. Обяснили му, че няма как за толкова малко жители да се прати лекар, защото няма как да се изхранва, пък и младите лекари не искат изобщо да чуят да идат на село. Бай Васил обаче знае, че хората са ценни и  е упорит и лесно не се предава. Ще продължи да пише.
Целият трудов стаж на бай Васил от 37 години, преминал като кмет и то не само на Кестен, а и на още 8 околни села. Аха и да успее да спретне пътя до селото, с помощта на първия на партията в Смолян Величко Караджов, и дошла демокрацията. Така към 8 км път – особено нужни за близо 300 жители на Кестен и Жребово, седял не асфалтиран след това десетилетия. И на него му било болно…
Селцето е на един хвърлей от Северна Гърция. През браздата местните от двете страни лятото често си говорят. Южните им съседи им казвали: Вие по времето на Тодор Живков живеехте добре, ама сега сте жива скръб. Затова бай Васил прописал…  “Пиша да се знае, че и тук живеят хора – не хайвани“, пали се бай Васил.
Пускали писма до здравните служби в Смолян, откъдето все му отговаряли, че няма пари, и че по закон трябва да е така. Ами да променят закона, ядосва се родопчанинът.

"Решил съм додето не оправят проблема с фелдшера да не спирам да пиша“, отсича бай Васил. За фелдшера смята и на Световната здравна организация и ЕС да проводи хабер.“Да пратят един войник по-малко в Ирак и ще има пари за една здравна служба за 10 години“, нарежда родопчанинът. Ззащото е убеден, че и в последното село заслужават да имат човек, който да им мери кръвното и да им изписва илачите ежедневно.
Казва още:
„Аз съм червен. Партиен член съм от 1951 г. и такъв ще умирам. С червения билет ще ме заравят – така искам.“ Винаги се е интересувал какво става в държавата и затова гледа непрестанно новините. Буден е още за първата емисия по радиото в 4 ч. През целия ден следи радиото и телевизията и си ляга, след като чуе последните новини в 10 ч. „Трябва да има демокрация, ама и ред и дисциплина. Само с демокрация правим щуротии. Не си гледаме сиромашията, ами фукарлъка. Мерим се с Америка да пращаме войници в Ирак. Трябва да вземем пример от гърците – има ли техни войници някъде – няма. Те си оправят къщичката“, ядосва се бай Васил. И сяда на пишещата си машина и пише, поредното писмо до институциите.
http://smolyanpress.net/?p=4333

Бай Васил

с.Кестен,общ. Девин

• Senior member
« Reply #1008 on: December 18, 2010, 15:21 »
                                          Община Златоград ще прави улици към пътя за Гърция с 2 млн. евро

бщина Златоград спечели проект за 2 млн. евро, съобщиха от общинската управа.

Съвместният направляващ комитет по програмата за Европейско териториално сътрудничество между България и Гърция одобри проекти на стойност над 63 млн. евро, сред които е и проектът на община Златоград. Разработката е за изграждане на комуникационно трасе – гр. Златоград – ГП „Златоград – Термес – Ксанти”.

В рамките на проекта се предвижда покриване на речното корито над река Малка река, между улица „Стефан Стамболов” и ул. „Ахрида”, изграждане на транспортен мост над река Голяма река и пътната отсечка между транспортен мост и ул. „Ст.Стамболов” и пътно кръстовище на бул. „България”.

Ще бъдат изградени тротоари по двете страни на моста и паркинг със 76 паркоместа. Предвижда се обособяването на автобусна спирка и обезопасителни съоръжения, както и поставянето на асфалтова настилка на 3 416 кв. м. Инвестицията е на стойност 1 930 903,91 евро.
С оглед организацията и облекчаването на пътнико потока, както и осигуряването на безопасни условия за движение на хора и автомобили, с отваряне на граничния преход и въвеждане в експлоатация на международния път Златоград-Термес-Ксанти, община Златоград възложи изготвянето на Градоустройствено комуникационно трасе, обединяващо движението на автомобили от Смолян и Кърджали в посока Република Гърция. Част от това трасе е и предвиденият за изграждане участък по посочения по-горе проект. С неговата реализация ще се благоустрои съществуващата пътна инфраструктура в центъра на града и ще се осигури нормално движение на автомобилния трафик. С реализацията и на този проект изцяло ще се осъществи идеята на местната власт за нова визия и благоустрояване на Златоград, съгласно Концепцията за развитие на централната градска част, обсъдена с жителите на всички квартали на Златоград, посочват от администрацията на кметът Мирослав Янчев.
http://smolyanpress.net/?p=4650

• Senior member
« Reply #1009 on: December 20, 2010, 14:41 »
                                          8 хиляди скиори дойдоха за откриването на сезона в Пампорово

Над 8000 туристи дойдоха в Пампорово за откриването на зимния сезон. Данните за броя на туристите са на полицията и бяха оповестени от шефът на ОД на МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

За сигурността на туристите в курорта от днес вече на пистите денонощно ще дежурят 8 полицаи, които са първата ски полиция в страната. Те са оборудвани с модерни шведски екипи.

Откриването на сезона беше доста по-многолюдно от други години, заради безплатния лифт обявен днес. Хора от всички краища на страната можеха да се срещнат на пистите.

Духът на празник го имаше през целия ден, заради демонстрациите на Стената на синхронно спускане в различни красиви фигури.

Специална изненада за всички беше изпълнението на каба гайда на химна на Европа от гайдарят на Валя Балканска Петър Янев. В продължение на почти час, той свири без да спира, което накара хората да се дивят какъв е обема на белите му дробове и издръжливостта му. Ритмите му събраха туристите на родопско хоро. На каба гайдата си Янев изсвири химна на Европа – „Одата на радостта“, „Джингъл бел“, химна на Родопите – „Бела съм, съм бела юначе“ и дори “ Тих бял Дунав се вълнува“.

Двама министри дойдоха в ски облекла и откриха сезона със спускане по пистите. Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска даде символичния старт на спусканията по белите писти на родопския курорт, заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков.

http://smolyanpress.net/?p=4717

• Senior member
« Reply #1010 on: January 03, 2011, 14:19 »
С хоро в реката изпращат старата година в Триград

Що се чуе гюрюлтия, то се знае, че сме ние…“. В тъмната нощ дузина мъже хванати един друг за раменете играят хоро и пеят насред ледените води на река Триградска. „Загряваща“ бутилка се предава от ръка на ръка. Всеки отпива и продължава в тежкия родопски такт. Пеещите в реката не са изскочили от някоя от книгите за Хари Потър магически създания, а са си съвсем истински родопчани. Шеговитата им песен оглася на връх Нова година девинското село Триград. Изпълняват я мъжете от рода Хаджийски. С къпане в реката по стародавна традиция така те отбелязват края на старата и началото на новата година. Вярата на рода е, че реката отмива греховете им и те биват погълнати от „Дяволското гърло“...............В рода вярват, че водите на Триградска ги освобождават от греховете им от отминалата година. С измиването в празничната нощ, те са сигурни, че влизат чисти в новата година, че всичко лошо и изчезнало от телата и душите им. През годините не ги спирал нито дебел сняг, нито лют студ, за да изпълнят ритуала. Рязали сме лед дебел 40 см и пак сме се къпали, казва Костадин и добавя: Случвало се е да ни се смеят, че подскачаме заедно да счупим леда, но не пропускаме. Обикновено излизали от смразяващите води целите обледени. Вярвайки, че го правят за здраве и берекет, никой от тях не се бил разболявал от нощното къпане.

http://smolyanpress.net/?p=5097

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #1011 on: January 03, 2011, 15:02 »
Браво браво, ей големи българи! Машалла!

Offline С.Стефанов

• Avarage member
« Reply #1012 on: January 03, 2011, 21:13 »
      Познаваш ли ги.Пита ли ги дали са българи.Погледни ги добре. ???

Offline Radoslav

• Avarage member
« Reply #1013 on: January 04, 2011, 09:25 »
А ти Санко познаваш ли ги? Щото аз имам роднини в Триград и всичките за себе си казват че са българомохамедани. Демек българи с мюсюлманска вера. А и имам съоученик от тоя род. Стой си там в североизточна България и не са меси в неща дето не ги разбираш.

Offline С.Стефанов

• Avarage member
« Reply #1014 on: January 04, 2011, 11:03 »
    Аз защото не ги разбирам тези работи си стоя кротко в Североизточна България,където съм дошъл по "Собствена воля".Ако си в час ще знаеш,кои хора,защо и как са се преместили от Помашко из цялата страна и света.Или ще кажеш "Защо не слуша и одобрява мъдрите слова и действия на Партията майка".Точно за този район не ми говори,защото до болка ми е познат.Аз имам по-големи основания от когото и друг да било да смятам,че корените ми са християнски,но не го правя, защото не съм сигурен.Помня само заветите на дядо ми,който ми казваше "Аз съм се родил помак,баща ти е помак и знай,че и ти си помак."Трябва ли да извърша предателство на идеалите на моите предшественици и в името на какво?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1015 on: January 04, 2011, 11:50 »
Браво браво, ей големи българи! Машалла!
Тези, на снимката по-горе не са никакви чужденци , а са си едни най-обикновени Български граждани и леко пийнали Помаци, таман скочили от Новогодишната софра и отишли в Триградският гьол да изтрезняват, а и на такива градусови ахмаци не се казва "машалла", защото е обида за тях и бая гюнахь за такова възхваляване!  :o ;D ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #1016 on: January 04, 2011, 12:11 »
Тези, на снимката по-горе не са никакви чужденци , а са си едни най-обикновени Български граждани и леко пийнали Помаци, таман скочили от Новогодишната софра и отишли в Триградският гьол да изтрезняват, а и на такива градусови ахмаци не се казва "машалла", защото е обида за тях и бая гюнахь за такова възхваляване!  :o ;D ;)
Евро що ме се струва че май вече надмина себе си и се оля? Кого наричаш чужденец? Българина в собсвената му държава ли? И ти си лице на нашия сайт ??? Тежко и горко на сайт с такова лице. Аллах курусун дето се вика.Ей тва име българин, особено когато смоленски помак се назовава с него ти бърка някъде като че  се спомене и скачаш като ужилен. Ама айде поне да не се знаехме кой какъв е и за какво се бори,ама нейсе. За тебе Евро важи със страшна сила една народна песен "Стига ми са момне ле надигай, надигай, барем да ни та познавам познавам, чия си момне ле дощеря, дощеря"

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #1017 on: January 04, 2011, 12:34 »
Евро що ме се струва че май вече надмина себе си и се оля? Кого наричаш чужденец? Българина в собсвената му държава ли? И ти си лице на нашия сайт ??? Тежко и горко на сайт с такова лице. Аллах курусун дето се вика.Ей тва име българин, особено когато смоленски помак се назовава с него ти бърка някъде като че  се спомене и скачаш като ужилен. Ама айде поне да не се знаехме кой какъв е и за какво се бори,ама нейсе. За тебе Евро важи със страшна сила една народна песен "Стига ми са момне ле надигай, надигай, барем да ни та познавам познавам, чия си момне ле дощеря, дощеря"
Абре, аланколунь, ти изобщо четеш ли преди да пишеш и мислиш ли, след като четеш, а само цапаш и мърсиш навред по сайта?  :o
Там е писано, че тея подпийналите не са никакви чужденци, а са си местни екземпляри, без значение като какви и що ще се наричат или определят смолянските помаци, дали "болгари", дали "ахмаце", дали "бабури", дали "кяфури", дали "марсянци" или "иностранци", мен тва изобщо не ме валнува, най-малко пък ТИ да ме определяш като лице на сайта, с което наистина още в началото на годината ставаш хептен нагъл и нахален!  >:(
Аамман от нравоучителна граждания и непомакия, но белким за сефтье философстваш по тези теми тук и почти винаги съвсем ненаместо!  :o ???
Бъди си каквто си сакаш и не досаждай на всички тук с твоите антипомакарски мераци, че дори и на мен ми омръзнаха твоите излияния, колкото и търпение да има човек да ти чете и слуша постоянните заяждания с всякой Помак, а вероятно требва да си намериш друго по-правилно место да си пееш и тананикаш обърканите песни и наставления, кой , какъв, защо и все в същият тон!  >:(
Като не си Помак, не се чувствай да бъдеш такъв, и тук, и отгоре на това да мислиш вместо другите , кой какво е казал, дали така е казал, и какво е значело това изречено!
Аааманн от такива умници, пророци и гадатели ........ , ако не е помак, то ще е бетерь ахмак, все така, че човек да се отврати вече да влиза в този сайт!!!  ??? >:(

Offline Hat

• Moderator
« Reply #1018 on: January 04, 2011, 13:29 »
   .Аз имам по-големи основания от когото и друг да било да смятам,че корените ми са християнски,но не го правя, защото не съм сигурен.Помня само заветите на дядо ми,който ми казваше "Аз съм се родил помак,баща ти е помак и знай,че и ти си помак."Трябва ли да извърша предателство на идеалите на моите предшественици и в името на какво?
Прочетох няколко пьти това,което си написал за да го осмисля и да ти кажа честно останах малко обьркан.Какви са тези "Големи" основания,които да те карат да се чувствуваш християнин и че корените ти са християнски и все пак ти се сьмняваш.Сподели с нас ако обичаш може би тук е мястото да откриеш сьмишленици и да направиш най правилните изводи за произхода си.Лично аз считам обаче,че твоите основания и сьмнения са неоснователни ти имаш заветите на дядо си и баща си които за нищо на света аз не бих подложил на сьмнение.Просто бих се поразровил малко  и бих направил всичко вьзможно да се убедя в правотата на дедите си.Успех ти желая от сьрце.Истината е само една единствена няма как да са повече, тука в родната  ни Бьлгария непрекьснато ни натякваха да се сьмняваме вьв всичко и отчасти успяваха.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #1019 on: January 04, 2011, 13:45 »
Абре, аланколунь, ти изобщо четеш ли преди да пишеш и мислиш ли, след като четеш, а само цапаш и мърсиш навред по сайта?  :o
Там е писано, че тея подпийналите не са никакви чужденци, а са си местни екземпляри, без значение като какви и що ще се наричат или определят смолянските помаци, дали "болгари", дали "ахмаце", дали "бабури", дали "кяфури", дали "марсянци" или "иностранци", мен тва изобщо не ме валнува, най-малко пък ТИ да ме определяш като лице на сайта, с което наистина още в началото на годината ставаш хептен нагъл и нахален!  >:(
Аамман от нравоучителна граждания и непомакия, но белким за сефтье философстваш по тези теми тук и почти винаги съвсем ненаместо!  :o ???
Бъди си каквто си сакаш и не досаждай на всички тук с твоите антипомакарски мераци, че дори и на мен ми омръзнаха твоите излияния, колкото и търпение да има човек да ти чете и слуша постоянните заяждания с всякой Помак, а вероятно требва да си намериш друго по-правилно место да си пееш и тананикаш обърканите песни и наставления, кой , какъв, защо и все в същият тон!  >:(
Като не си Помак, не се чувствай да бъдеш такъв, и тук, и отгоре на това да мислиш вместо другите , кой какво е казал, дали така е казал, и какво е значело това изречено!
Аааманн от такива умници, пророци и гадатели ........ , ако не е помак, то ще е бетерь ахмак, все така, че човек да се отврати вече да влиза в този сайт!!!  ??? >:(
Ми като мърся ти хвани метлата и премети като  бившия вече Глобал дето го викаме пак на сайта бре. Радослав много ясно е написал "българи", а и казваш че са "чужденци". Айде не на мене тия ако обичаш. А най добре що не вземеш да ме баннеш че не съм ти изгоден много много нито на теб нито на много други тук. А антипомакарски мераци и въжделения имаш ти а не аз. Защото твоите тези, твърдения и откровения единствено могат да навредят на помаците. Барем да не те познавам .