Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421805 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #765 on: March 23, 2010, 14:48 »
Хат, това което съм написал е верно, иди и кажи на някой мюсюлманин в Смолян помак и да видим как ще реагира. И Хамдико ти каза, ама ти пак не възприемаш. Прочети и на Боян Добрев едно изказване, която скоро Назми ни припомни и ще видиш как се самоназовават болшинството от смолянските помаци. Ние тук ги наричаме така за по голямо удобство, но те си имат друго самоназвание което предпочитат. А за  това кое звучало гордо и кое не аз не съм казал и една дума. Всеки сам си решава кое за него е гордо и кое не.

Свободен чове

• Guest
« Reply #766 on: March 23, 2010, 14:53 »
Hat, тъй като очевидно се обръщаш към мен ще се опитам да ти отговоря, макар постът ти да ми е малко неясен.
Помаци като термин използвам в този сайт, така сме го приели, нали така. Не ми е проблем. Аз лично към мен държа да се обръщат всички с думата бългромохамеданин. Това определение е най-точно. Забелжи, не "българомосюлманин", а "българомохамеданин" предпочитам. Има разлика, най-вече в степента на религиозно отдаване, ако мога така да се изразя.
Идяхте и вчера потребителя Рамзес, той дори не претендираше, че е изобщо мюсюлманин, но не значи, че не е помак. Аз съм против неговото банване. Трябваше малко толерантност, да го оставим да се ориентира. Колоритен беше, аи много показателен, че ние хората с младежки дух и светски настроени, съвсем не мислим и не се обръщаме към миналото.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #767 on: March 23, 2010, 15:44 »
Балакджи, ние помаците в Смолян - различни сме. някои сме отдавна българи и се срамуваме да ни казват помаци, други сме българи само за пред хората , а в къщи сме си нашенски, и една малка част сме истински вярващи мюслюмани , дори имената сме си върнали. но повечето се пишат за българи и аз не обвинявам никого за избора му да бъде какъвто иска. само искам да споделя как мое съседско момиче  се влюби и се събраха да живеят с българче - добро момче, но родителите (инелегнтни хора) казаха ние помакиня не щем за снаха и това не е диничен случаъй имам и съседка женена за българин, но тя винаги е едно стъпало по-ниско в очите на собственият си мъж , а сег и на децата си. въобще толкова объркани съдби и наслоен негативизъм срещу помаците, турците, циганите, че ума не ти побира. за мен ще кажа имам две снахи едната е българка едната е помакиня - в моя дом живеят хора надраснали земните ежби за величие на някой етнос. дано и всички да го преодолеят, но докато има великите българи - моите помашки братя и сестри ще страдат и ще бъдат други. е това е от смолян

разкажи нещо на балканджията ,за камен

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #768 on: March 23, 2010, 15:45 »
Hat, тъй като очевидно се обръщаш към мен ще се опитам да ти отговоря, макар постът ти да ми е малко неясен.
Помаци като термин използвам в този сайт, така сме го приели, нали така. Не ми е проблем. Аз лично към мен държа да се обръщат всички с думата бългромохамеданин. Това определение е най-точно. Забелжи, не "българомосюлманин", а "българомохамеданин" предпочитам. Има разлика, най-вече в степента на религиозно отдаване, ако мога така да се изразя.
Идяхте и вчера потребителя Рамзес, той дори не претендираше, че е изобщо мюсюлманин, но не значи, че не е помак. Аз съм против неговото банване. Трябваше малко толерантност, да го оставим да се ориентира. Колоритен беше, аи много показателен, че ние хората с младежки дух и светски настроени, съвсем не мислим и не се обръщаме към миналото.
мумията отиде в друго измерение ;D ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #769 on: March 23, 2010, 16:04 »
разкажи нещо на балканджията ,за камен
За Камен Буров знам достатъчно, няма какво да ми разказва.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #770 on: March 23, 2010, 16:09 »
Балканджията от толкова много познания за Смолянско чак е посинял.Двадест дни не бях влизал във форума и сега що да видя то семо ноговия огън,абе ще  запали някоя плевня със 150 помаци.Този човек освен да клечи пред компютъра няма ли  да свърши някаква полезна работа ,имам чувството че е поставен да дава "най-точните" отговори.Дайте му малко почивка да иде да чишка че както е седнал може да подмокри доста теми.
     Хората  които пишете знайте че освен родинци ими и други  в смолянско-и такива които не се обиждат да се наричат помаци,но  нямат нерви да издържат на тези които са в този форум.
    Със здраве към лятото пак ще си пишем иншаллах.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #771 on: March 23, 2010, 16:25 »
Балканджията от толкова много познания за Смолянско чак е посинял.Двадест дни не бях влизал във форума и сега що да видя то семо ноговия огън,абе ще  запали някоя плевня със 150 помаци.Този човек освен да клечи пред компютъра няма ли  да свърши някаква полезна работа ,имам чувството че е поставен да дава "най-точните" отговори.Дайте му малко почивка да иде да чишка че както е седнал може да подмокри доста теми.
     Хората  които пишете знайте че освен родинци ими и други  в смолянско-и такива които не се обиждат да се наричат помаци,но  нямат нерви да издържат на тези които са в този форум.
    Със здраве към лятото пак ще си пишем иншаллах.
Хадж, първо добре дошъл.
Ако обичаш въздържай се от квалификации, особено обидни такива, показващи твоята ниска култура и морал. Не си ти човека, който ще ме квалифицира. Ясно ли е? Ще те замоля да запазиш добрия тон на дискусия и да не се излагаш като кифладжия с детските си глупости!

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #772 on: March 23, 2010, 17:17 »
За Камен Буров знам достатъчно, няма какво да ми разказва.
не тоя ,а от перник

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #773 on: March 23, 2010, 20:51 »
Селям на всички, Иса, малко познавам Камен, но въпреки, че според мен е добър мюсюлманин той не е помак. Той си е българин по произход, а до преди няколко години и по религия. Това, че е проумял Напътствието на Всемилостивия и е приел Исляма не го прави помак. Аз вече писах, че човек може да се чувства какъвто си поиска, а най-правилно е да не се чувства никакъв. Защото така лесно се поддава на предрасъдаци и без да иска може да изпадне в положение да угнети някой без причина. Нека не забравяме, че Аллах не деле хората на българи, турци, помаци, ахряни, българомохамедани, българомюсюлмани, българоатеисти и т.н. Той дели хората на праведни и грешници. Нека молим Всемилостивия да ни насочва по правия път и да бъдем от радващите се на Ахирета.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #774 on: March 23, 2010, 21:00 »
Като уточнение към предния ми пост ще кажа, че има безброй доказателства, че именно националните доктрини са довели до почти всички войни, а за тези за които не са били причина са били оправдание. Националността може да доведе само до противопоставяне. Нека бъдем просто хора. Аз, пък и хората на които мога да въздействам, умишлено не тачим никакви помашки (или както други ги наричат български) обичаи, защото по своята същност те са езически. Това е само един пример как ако човек да речем се смята за истински помак той трябва да стане рано на 6-ти май (Адрелес) и да се мие с роса от Здравец и да се люлее на дрян. Това обаче е езически обичай и от гледна точка на религията е Ширк (съдружаване) и представлява голям грях. Според мен и за земния живот и особено за отвъдния ще е по-добре да не отдаваме значение кой какъв е по произход, защото човек не си избира произхода, а какъв е по характер и държане.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #775 on: March 24, 2010, 00:49 »
Селям на всички, Иса, малко познавам Камен, но въпреки, че според мен е добър мюсюлманин той не е помак. Той си е българин по произход, а до преди няколко години и по религия. Това, че е проумял Напътствието на Всемилостивия и е приел Исляма не го прави помак. Аз вече писах, че човек може да се чувства какъвто си поиска, а най-правилно е да не се чувства никакъв. Защото така лесно се поддава на предрасъдаци и без да иска може да изпадне в положение да угнети някой без причина. Нека не забравяме, че Аллах не деле хората на българи, турци, помаци, ахряни, българомохамедани, българомюсюлмани, българоатеисти и т.н. Той дели хората на праведни и грешници. Нека молим Всемилостивия да ни насочва по правия път и да бъдем от радващите се на Ахирета.

Не го познавам човека и нямам право да съдя,но си задавам въпроса по какви подбуди си е сменил религията?Това е сериозна стъпка в живота на човек и не може току-така,хоп!Нещо като "Пена вече не е к.".

Offline mechta

• Senior member
« Reply #776 on: March 24, 2010, 07:47 »
всички религии са преплетени с езически обичаи, тъй че в която и да се включиш все ще си и езичник. религиозността не води до истинска вяра ако отричаш другите. това и Мевляна го е казал.ако сме истински вярващи - няма да има различия между нас, защото ще уважаваме всяко човешко създание. езическите ритуали са една религия, която не е вплетена в канони, а естествена връзка на човека с природата и мое мнение  /което на натрапвам на никой/ че тя винаги ще остане между хората , защото не ограничава свободата на избор както правят религиите.религиозните политики са докарали на човечеството повече злина отколкото езичеството. кажете ми има ли политика без да е вплетена с религия.смяната на религията е опит да се търси различното в живота, но човек само се лъже. и по този начин става жертва на една или друга страна. бъдете такива каквито сте и приемайте и другите такива каквито са - това все пак го е казал Джелялетин Руми Мевляна.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #777 on: March 24, 2010, 09:20 »
всички религии са преплетени с езически обичаи.
Така е, но не официално а привнесено поради не правилното и разбиране.
тъй че в която и да се включиш все ще си и езичник
Но това не означава че имат нещо общо с религията.Можеш да го разбереш единствено ако встъпиш в религията.
Ако не се включиш рискуваш да си останеш езичник, да вярваш в камъни и дрънкулки.Това по-добрия вариант ли е?
религиозността не води до истинска вяра ако отричаш другите
Но води до това да не ги отричаш.
това и Мевляна го е казал
Цитирай
ако сме истински вярващи - няма да има различия между нас
Правилно - но вярващи в какво.Кога ще сме по-единни - когато всички вярваме в едно и също нещо или когато всеки си вярва в неговия идол или обичай.Наоколо сме дестина села, а все различни обичаи.
езическите ритуали са една религия, която не е вплетена в канони
Езическите ритуали са не една а много не официални религий навсякъде по света, свързани със суеверие, което ги вкарва в истинските канони на безизходицата.
защото не ограничава свободата на избор както правят религиите
Да не ограничава - днес вярваш в камъни, утре в дървета, в други ден в звезди......., защо не и някой измислен бог.
.религиозните политики са докарали на човечеството повече злина отколкото езичеството
Има ли някъде статистика от какво са загинали най много хора? Само в България, годишно загиват близо 1000 души от ПТП.
кажете ми има ли политика без да е вплетена с религия
Ако в някои политици има религия, то това не се усеща, а би трябвало да е значително повече.
бъдете такива каквито сте
Ако си лош - бъди си лош.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #778 on: March 24, 2010, 15:52 »
направо си завидях. не е дадено на всеки да разбира кодирани послания. езичеството е във всеки и всичко, и езичеството не са само камъни и идоли, в тях има първичността на днешните вярвания. нима сред днешните религозни канони няма идолопоклонничество? да, има и в исляма и в християнството и в будизма и всички религиозни деноминации. истинските вярващи не се крият зад фалшивата фасада на някоя религия - те са там където никой не ги търси- сред бедните и слабите. а това , че ти приятелю не си чел Мевляна, Курана, Библията, Ведите и пр. веднага личи по аналитичните ти опити, от които лъха обща култура и тук таме нещо чуто и минало във всеобща комерсиална употреба.  колкото за катастрофите - те са си наказание Свише - Той, Всевишният знае кой колко струва и вижда всяко наше дело. и всичко става с негова воля.   и друго - Всевишният ни иска да го делим, и да го припознаваме само като наш и единствен. по- скоро не умееш да вникнеш в синтетиката на моите анализи. ако погледнеш днешното поколение - то е обезверено именно от прекалената религиозност, а не вяра в действие , почти 90 на сто показност и отричани на различния човек.колко радени от нашите мюслюмани са истински вярващи?колко са и истинските християни>? всичко е политика и борба за спечелване на души.аз мисля, че бъдещата нова вяра трябва да бъде вяра в доброто и истината, защото "няма религия по-висша от истината" това е цитат от един много умен човек, не от мен. хората търсят именноо това независимо къде и как искат да вярват./чакам следващият анализ/

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #779 on: March 24, 2010, 16:35 »
Ako е възможно, мод да отдели постовете ни в нова тема (може би) или да ги прати където им е мястото :)

Мечта, бихте ли започнал(а) да използвате главната буква за начало на изреченията си?

нима сред днешните религозни канони няма идолопоклонничество? да, има и в исляма и в християнството и в будизма и всички религиозни деноминации. ...
Не, няма. Дайте пример в подкрепа на думите си! Будизмът не го причислявайте към монотеистичните религии.
...ако погледнеш днешното поколение - то е обезверено именно от прекалената религиозност, а не вяра в действие , почти 90 на сто показност и отричани на различния човек.колко радени от нашите мюслюмани са истински вярващи?колко са и истинските християни...
Вярващ не се става с раждането, а пътят е индивидуален и всеки сам трябва да си го извърви. Може да се случи на 25 год., може и на 60. :) Кое (какво) наричате показност?