Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421817 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Петя

• Senior member
Ynt: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #750 on: March 23, 2010, 11:40 »
Е именно де,щото сме сред народа и живота не ми е само този сайт,казвам,че тука те гледат какъв човек си,а не дали си помак или християнин.А това е много по-важно! ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #751 on: March 23, 2010, 11:41 »
Балканджи прочети много внимателно по горният пост и размисли над него и чак тогава давай квалификации,кой подготвен и кой не.
Хат, познанията на Мечта за смолянско са горе долу колкото твоите за смолянско и моите за ядрена физика ;)І

Offline Петя

• Senior member
« Reply #752 on: March 23, 2010, 11:49 »
колко сте далече от реалността. интересно защо хората се страхуват. а в Барутин как да се заличат застреляните мирни граждани и десетките ранени. това че хората мълчат не означава че всичко е наред. преди три дни бях там. двама трима приятели не правят обществото. имам чувството че сайта се споделя между няколко души. не интернет, а живо общуване е нужно с хората, за да разбереш техните проблеми - болки и радости. слезте долу при народа, защото сайта освен развлечение и съобщения нищо друго не требва що се отнася до опознаване на действителността.
Какъв страх Мечта?Като говориш за страх,говори в първо лице,единствено число.Ако найстина познаваш хора от Барутин,щетеше да знаеш какви са.Те са доста нахакани и отворени.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #753 on: March 23, 2010, 12:04 »
Хат, познанията на Мечта за смолянско са горе долу колкото твоите за смолянско и моите за ядрена физика ;)І
Ти трябва да си ядрен физик в такьв случай.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #754 on: March 23, 2010, 12:10 »
Ти трябва да си ядрен физик в такьв случай.
За съжаление не съм, от ядрена физика разбирам колко магарето от космоса.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #755 on: March 23, 2010, 12:18 »
балканджи, колко ти плащат за антипомащината, ако греша моля да ме извиниш вземам си думите назад

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #756 on: March 23, 2010, 12:29 »
Мечта, действително ме обиждаш и те моля да вземеш думите си назад защото са неверни, хулни и обидни за мен. Как може да говориш такива неща. Първо на първо, аз съм приятел на помаците и нееднократно съм го доказал, няма какво да обяснявам на теб, второ аз самия имам помашко в себе си, така че няма как да съм антипомак, и трето не говори глупости ако обичаш. Плаща ли ми били- ти добре ли си да попитам? Единственото което правя и е да защитавам смолянските помаци и тяхното самоопределение, пътя който те са избрали- защото това е тяхно изконно право което никой не може да им отнеме.
Да си видял някога да казвам на другите помаци какви са, някога да съм ги самоопределял? За мен те също имат свещенното право на самоопределение, на което никой не може да посегне. Всеки сам избира пътя и самоопределението си Мечта, това е моето верую и винаги съм го защитавал. Ти си този който казва на смоленците какви са и какви трябва да бъдат. Аз ги приемам такива каквито те самите са решили, както приемам другите помаци такива каквито те са решили да бъдат.  
Държа да ми се извиниш за неверните клевети!

Offline mechta

• Senior member
« Reply #757 on: March 23, 2010, 12:38 »
балканджи, аз предарително ти се извиних. но аз живея вече 40 години в Смолян и не мога да разбера как защитаваш нас помаците тук. Млади приятелю, помака има една тайна, която ако знаеш няма да се правиш на защитник а на човек, който дава право на другия да мисли различно, да има своята си култура, история, минало, да живее със своите си разбирания за живота. помака не иска рецепти за живота си, той ги е получавал години наред

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #758 on: March 23, 2010, 12:42 »
... второ аз самия имам помашко в себе си, така че няма как да съм антипомак...
Всички използваме думата "помак", но всеки влага различен смисъл в нея, нямаме единна формулировка.
Тези, които защитават тезата, че всички помаци са задължително мюслими, скоро писаха тук, че "ще си останеш помак, но не може да бъдеш наречен мюслим" и т.н. Обърквацията е факт и често си противоречат участниците във форума. Аз отдавна се отказах да определя за себе си що е то помак, защото самоопределящите се мислят  различно за себе си и са свободни в тази посока. Ти Балканджи, какво искаш да кажеш в цитираното?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #759 on: March 23, 2010, 12:44 »
Мечта мисля, че бях много ясен и точен в постинга си. Дълбоко ме съмнява истинноста както на личността ти, така и на изкаванията, защото съм твърде наясно какво е положението в Смоленско, както и на много други членове на сайта, които са имали досег със региона. Ако си от смолянско много добре щеше да знаеш настроенията там, а не да говориш на аба.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #760 on: March 23, 2010, 12:49 »
Ти Балканджи, какво искаш да кажеш в цитираното?
В смолянско понятието помак от повечето помаци се възприема като религиозно понятие, а не като етническо. За тях за да си помак трябва да си мюсюлманин, ако не си вече мюсюлманин не си и помак. Именно поради това там предпочитат да се наричат българи мюсюлмани. А и там особено пък в района на град Смолян дори се обиждат от думата помак. Както се казва свят- широк, хора всякакви. Но това си е тяхното право на самоопрделение и не мога да разбера защо някои хора не го приемат?

Offline mechta

• Senior member
« Reply #761 on: March 23, 2010, 12:58 »
Балакджи, ние помаците в Смолян - различни сме. някои сме отдавна българи и се срамуваме да ни казват помаци, други сме българи само за пред хората , а в къщи сме си нашенски, и една малка част сме истински вярващи мюслюмани , дори имената сме си върнали. но повечето се пишат за българи и аз не обвинявам никого за избора му да бъде какъвто иска. само искам да споделя как мое съседско момиче  се влюби и се събраха да живеят с българче - добро момче, но родителите (инелегнтни хора) казаха ние помакиня не щем за снаха и това не е диничен случаъй имам и съседка женена за българин, но тя винаги е едно стъпало по-ниско в очите на собственият си мъж , а сег и на децата си. въобще толкова объркани съдби и наслоен негативизъм срещу помаците, турците, циганите, че ума не ти побира. за мен ще кажа имам две снахи едната е българка едната е помакиня - в моя дом живеят хора надраснали земните ежби за величие на някой етнос. дано и всички да го преодолеят, но докато има великите българи - моите помашки братя и сестри ще страдат и ще бъдат други. е това е от смолян

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #762 on: March 23, 2010, 13:07 »
Балакджи, ние помаците в Смолян - различни сме. някои сме отдавна българи и се срамуваме да ни казват помаци, други сме българи само за пред хората , а в къщи сме си нашенски, и една малка част сме истински вярващи мюслюмани , дори имената сме си върнали. но повечето се пишат за българи и аз не обвинявам никого за избора му да бъде какъвто иска. само искам да споделя как мое съседско момиче  се влюби и се събраха да живеят с българче - добро момче, но родителите (инелегнтни хора) казаха ние помакиня не щем за снаха и това не е диничен случаъй имам и съседка женена за българин, но тя винаги е едно стъпало по-ниско в очите на собственият си мъж , а сег и на децата си. въобще толкова объркани съдби и наслоен негативизъм срещу помаците, турците, циганите, че ума не ти побира. за мен ще кажа имам две снахи едната е българка едната е помакиня - в моя дом живеят хора надраснали земните ежби за величие на някой етнос. дано и всички да го преодолеят, но докато има великите българи - моите помашки братя и сестри ще страдат и ще бъдат други. е това е от смолян

Мечта, казах ти няколко малки исключения не значат че при всички е така. И самият живот в Смолянско го потвърждава, колкото и ти да говориш и в много от случаите да си измисляш. Когато фактите говорят, тогава и мечтите мълчат, ама нейсе, ти си на опаки на фактите. Как може да кажеш че една майка е стъпало по ниско за децата си??? Не те ли досрамя да изречеш тази лъжа? Айде моля ти се си измисляй филми и не ни вкарвай в тях!

Свободен чове

• Guest
« Reply #763 on: March 23, 2010, 13:38 »
Защо търсите измислено напрежение между християните и нас помаците в Смолянско?
Ако разгледаме на основа селища, в малките села сме изцяло или помаци, или християни. Ако да има външна примес (на католици, правлосалвни. турци), те напълно са приели помашките бит и обичаи. Дет' се вика стават по помаци и от помаците.
В по-големите селища - като Девин, Смолян, Неделино, Златоград, помашкото пак е преобладаващо, но проблеми с християните просто няма. Гаджосват се, женят се помежду си, заедно се забавляват.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #764 on: March 23, 2010, 14:45 »
Браво бе Цецо да сте живи и здрави всичките помаци из Смоленско.

Ако да има външна примес (на католици, правлосалвни. турци), те напълно са приели помашките бит и обичаи. Дет' се вика стават по помаци и от помаците.
 Гаджосват се, женят се помежду си, заедно се забавляват.
Може да се намерят и такива да ви обвинят в асимилация на другите етноси.Сепаратизам и прочие.Само не мога да разбера,защо често Балканджия,като добьр познавач на Смолянските помаци пише,че много се сравували от това,че ги именували помаци,било обидно дори имало някакви други термини дето били по за предпочитане и по гордо звучали от помаците.