Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 425946 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
Ynt: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #735 on: March 22, 2010, 14:54 »
...негативизвма е преодолян и една от причините са браковете между християни и мюсюлмани, които са доста често явление там.

Да си дойдем на думата  ;D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #736 on: March 22, 2010, 15:46 »
Да си дойдем на думата  ;D
Скьпа Пепи много дьлго го мачкахме този вьпрос.Дали си струва да го започваме наново.Но ако имаш нещо ново давай.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #737 on: March 22, 2010, 15:53 »
Ай да не спамим темата а?

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #738 on: March 22, 2010, 16:34 »
Скьпа Пепи много дьлго го мачкахме този вьпрос.Дали си струва да го започваме наново.Но ако имаш нещо ново давай.
Помаците от смолянско и девинско не са ми специалност ;) и нема да спамим, щом Балканджи, така мило прикани. Но Балканджи, май бъркаш причините и последствията. Браковете стават реалност след като престане да се гледа на някого като "втора ръка" (или пък той да се самоподценява като такъв), не мислиш ли?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #739 on: March 22, 2010, 16:41 »
Пепи, аз не знам някога на помаците във Смолянско и Девинско да се е гледало като втора ръка хора от страна на местните християни. Тъкмо обратното. Но събитията около 1912 пораждат известно недоверие между общностите, което на днешен етап е почти изкоренено и елиминирано. Браковете са ставали и когато е имало недоверие- любовта не пита.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #740 on: March 23, 2010, 09:14 »
Пепи, аз не знам някога на помаците във Смолянско и Девинско да се е гледало като втора ръка хора от страна на местните християни. Тъкмо обратното. Но събитията около 1912 пораждат известно недоверие между общностите, което на днешен етап е почти изкоренено и елиминирано. Браковете са ставали и когато е имало недоверие- любовта не пита.
Балканджи това,че ти незнаеш незначи,че не се е гледало на помаците от този регион,като на хора по долу от другите.Имам приятели от с.Барутин и от Неделино,които са на сьвсем друго мнение.Местната оправа с подкрепата на ЦК на БКП бяха отворили пропасти между различните общности ти ми говориш за някакво си "известно недоверие"което днес е почти изкоренено и елиминирано.Дрьн дрьн ярина казваше един бивш политик.Запомни,че пропасти трудно се заличават.Трябва много много време двадесет години  нестигат.Малко са много малко трябва да се сменят поколения.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #741 on: March 23, 2010, 09:21 »
Хат, Барутин географски и етнографски си принаджлежи към Чеча и няма нищо общо със Смолянско. Прикачен е изкуствено към административната единица наречена Смолянска област. Много добре знаеш, че там нравите и обичаите са коренно различни от тези в Смолянско и Девинско. А относно Неделино- винаги ще има единици които изпитват недоверие, но това не значи, че това там е правило. Какво недоверие, какви пет лева когато в Неделино няма някой, който да няма роднина женен или за християнин, или за помак ??? В Смолянско като цяло недоверието е преодоляно, въпреки че някои хора все още изпитват такова, но с времето и това ще изчезне. Хат, нямаш преки наблюдения върхо смоленците и моля те не се изкавай неподготвен!

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #742 on: March 23, 2010, 10:05 »
 hat,
Те поколенията вече се смениха. :)

Offline Петя

• Senior member
« Reply #743 on: March 23, 2010, 11:04 »
Балканджи това,че ти незнаеш незначи,че не се е гледало на помаците от този регион,като на хора по долу от другите.Имам приятели от с.Барутин и от Неделино,които са на сьвсем друго мнение.Местната оправа с подкрепата на ЦК на БКП бяха отворили пропасти между различните общности ти ми говориш за някакво си "известно недоверие"което днес е почти изкоренено и елиминирано.Дрьн дрьн ярина казваше един бивш политик.Запомни,че пропасти трудно се заличават.Трябва много много време двадесет години  нестигат.Малко са много малко трябва да се сменят поколения.
Хат сам казваш "бяха отворени пропасти" и това е в мин.време,сега такива проблеми почти няма.Особенно пък на по-младите хора изобщо не им пука да ли си помак или не.Или те харесват,като човек,или не.И аз имам приятели в Барутин,доколкото съм видяла и там тенденцията е такава.С усилията и на помаците и на християните,тези пропасти са се затворили и продължават да се затварят на места,това може само да ни радва.Ето например в Смолян(в града)дори в действащото в момента гробище се погрбват мюсюлмани и християни,гроб до гроб.В Девин пак е общо гробището,но от едната страна е мюсюлмаското,от другата християнското,за разлика от Смолян.Какви пропасти има тогава?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #744 on: March 23, 2010, 11:07 »
В квартала, в който живея във Варна християнските и мюсюлманските гробища също са смесени. Един до друг може да видиш паметник с кръст и мюсюлмански надгробни камъни.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #745 on: March 23, 2010, 11:20 »
Бих се радвал да е така,както казвате.Това,което сьм видял и сьм чул ме кара да сьм на отсрещната страна.Аз като един от неподтотвените сьм се докоснал до болката на хора от този регион и реших да го споделя.Някои всезнаещи и можещи щом така казват нека им повярваме.Пак казвам ще се радвам ако се затварят пропасти,каквито и да са те вместо да се отварят нови.Пропаста си е пропаст.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #746 on: March 23, 2010, 11:24 »
Ами така е Хат, аз ти казах- има някои изключения, но изключението единствено потвърждава правилото, а правилото е, че в Смолянско недоверието отдавна го няма и е отстъпило място на приятелството и прекрасните взаимоотношения между християни и мюсюлмани. Както казва Петя, там никой не те гледа коя вяра държиш, а какъв човек си!

Offline mechta

• Senior member
« Reply #747 on: March 23, 2010, 11:34 »
колко сте далече от реалността. интересно защо хората се страхуват. а в Барутин как да се заличат застреляните мирни граждани и десетките ранени. това че хората мълчат не означава че всичко е наред. преди три дни бях там. двама трима приятели не правят обществото. имам чувството че сайта се споделя между няколко души. не интернет, а живо общуване е нужно с хората, за да разбереш техните проблеми - болки и радости. слезте долу при народа, защото сайта освен развлечение и съобщения нищо друго не требва що се отнася до опознаване на действителността.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #748 on: March 23, 2010, 11:39 »
Балканджи прочети много внимателно по горният пост и размисли над него и чак тогава давай квалификации,кой подготвен и кой не.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #749 on: March 23, 2010, 11:39 »
Мечтичке, де го видя тоз страх бе джаном? Чак от страх смолянските помаци гледам са се изпокрили. Абе стига с глупости моля те, какъв страх, какви глупости. Страх в смолянско няма, и да е имало било е преди сума ти години. От какво ги е страх в смолянско ако межеш да ми кажеш??? Ти очевАдно не си от оня край- личи си по всичко. Аз имам приятел от Барутин и не виждам да го е страх от нещо. Ами даже напротив- доста е нахакан и общителен. Така че глупостите със страха в Смолянско просто не минават!