Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426042 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #570 on: March 07, 2010, 21:05 »
Петя най напред искам да ти честитя 8 март и да ти пожелая много здраве,щастие и любов.Искам да те попитам ти замисляла ли си се някога защо помаците в Смолянско са по "заблудени" относно произхода си в сравнение с тези от другите райони."Бьлгарското самосьзнание" при вас е най силно изразено защо ли.Какво значи:
,защото много добре си знаем корените и произхода.
Ако наистина беше така ти дали щеше да си Петя сега......... може би Айше  знам ли.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #571 on: March 07, 2010, 21:15 »
Ами, тъй де, без да бъркаме гражданството с етноса и самосъзнанието, нали тази тема беше за Помаците от този район!  ::)
За българите, турците и циганите, още няма отворена такава тема тука, но като дошли гости - хожгелдин им и селям на все!  ;D  ;)

Offline Петя

• Senior member
« Reply #572 on: March 08, 2010, 10:23 »
Петя най напред искам да ти честитя 8 март и да ти пожелая много здраве,щастие и любов.Искам да те попитам ти замисляла ли си се някога защо помаците в Смолянско са по "заблудени" относно произхода си в сравнение с тези от другите райони."Бьлгарското самосьзнание" при вас е най силно изразено защо ли.Какво значи:Ако наистина беше така ти дали щеше да си Петя сега......... може би Айше  знам ли.
Хат благодаря ти за пожеланията!Естествено,че съм се замисляла.Може би си мислите,че "българското ни самосъзнание" е дошло благодарение на "Родина",ВП и комунистите,но това не е точно така.Ако беше така,днес нямаше да има помаци с друго мнение по въпроса,защто възродителния процес не е вилнял само в смолянско,нали?Ами ако не бях Петя,можеше и Айше да съм,или с някакво друго име,но едва ли бих повярвала,че съм турски,арабски и т.н. произход.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #573 on: March 08, 2010, 11:17 »
Петя най напред искам да ти честитя 8 март и да ти пожелая много здраве,щастие и любов.Искам да те попитам ти замисляла ли си се някога защо помаците в Смолянско са по "заблудени" относно произхода си в сравнение с тези от другите райони."Бьлгарското самосьзнание" при вас е най силно изразено защо ли.Какво значи:Ако наистина беше така ти дали щеше да си Петя сега......... може би Айше  знам ли.
Хат, иди и кажи на смолянските помаци в очите че са заблудени и най-малкото което ще направят е искренно да ти се посмеят ;)

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #574 on: March 08, 2010, 11:53 »
Абе, хора, стига сте се джавкали за тоя произход. През вековете тук е било такава мешавица, че ако някой си мисли, че си знае произхода просто се лъже. Всеки сам за себе си може да си проследи родословното дърво доколко може и да си изгради предства. Аз лично знам от своя дядо, че неговия баща /не си спомняше за дядо му, понеже е починал млад/ се е казвал Абдулах и не е знаел друг език освен този който говорим сега /дали е помашки или български в момента не ми се спори/. Аз се рових в архива в Смолян и проследих неговия произход /поне така си мисля/ назад до 1795 като моят пра-пра дядо също е бил Абдулах /това е разпространено име в рода ни/ - преди това не открих нищо.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #575 on: March 08, 2010, 11:59 »
Хамди ние говорим не толкова за произхода, защото си прав че никой не си знае точния произход на Балканите, ами по скоро за самосъзнанието в смолянско. За това че помаците са говорили същия език както и сега те подкрепям напълно, а за родословието можеш да се поровиш в османските архиви и ще изкочи нещо- 100%

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #576 on: March 08, 2010, 14:29 »
ъпротивата за признаване на помашкия етнос, изразяващ непризнаване на вакъвската собственост на ислямската общност и възстановяване на съборените джамии, месчиди и метрасета, представлявали паметници на културата. Примери за това са съборената каменна джамия в Златоград (1978 г.), съборената джамия в Мадан (1956 г.), които са паметници на културата от 9 век, доказателство за това е намереният камък, датиращ от 9 век. Забраната за възстановяването тюлбето Енихан баба в община Баните. Също така и забрана за строителство на джамия в Баните. Изкопаването на част от гробищата през 1982 г. в с. Старцево е открита и тракийската могила, представляваща паметник на културата с национално значение и продължаване на изкопните работи през 2007 г. на останалата част от долните гробищата от фирма „Елиас”, което никак не е случайно (това е тракийското название на с. Старцево), с което се показва, че все още комунистическата държавна сигурност е добре функционираща, чрез организираната престъпност във всичките й форми, запазила мечтата си близкото минало, с хората, внедрени в държавата, законодателната, изпълнителната, съдебната власт. Те са съвременните „герои”, с методите тормозят всеки, който си помисли за демокрация. Първите действия от тяхна страна да освободят личността от работа, да всеят страх в дадената личност и да го унизят. Ако ли този човек се намира в местното самоуправление или друга институция, бива отстраняван с познатите им методи. Като примери - кметът на с. Цацаровци, избран с демократичен вот, директорът на училището на с. Долен и народният представител Кешиф Капсъзов, а човекът, който се справи с поръчката, от директор на училището в с. Старцево кметува два мандата на община Златоград. Даже си въобрази, че може и на гръцките помаци да помогне в тази насока, но за съжаление това не се случи. По негова идея се построиха църквата в селата Старцево и Неделино. На връх Костадин параклисът. Но за сметка на това е жив, когато е послушен. Непослушните, като господин Каров от Неделино- директор на гимназията през 1997 г., беше уволнен, както и много други като него. В тази посока се прилага от всички структури в региона. . Николай Гигов с книгата „Послания от космоса”, показват мераците на простотията в близкото минало, до вчера Делю хайдутин, златоградчанин, без роднини, става старцевлия, без род. Местността Света Неделя от 1927 г. закупена от Булюк Башов, до тогава се наричала местността Купена, защото самият връх има вид на купа сено, така че руският пример за асимилиране на Волска България няма как да се приложи в Родопите, въпреки опитите на руската общност да строи християнски храмове с руски светци като църквата в гр. Смолян - „Св. Висарион Смолянски”. Старото име на град Смолян е Пашмакли. След 1936 г. град Смолян е побратимен с област Смоленкс. Опитите помашкият фолклор да се представи като български също търпи неуспех, защото песента „Аго Сюлмане” няма как да стане „Бате Стояне”. Може да накараш човек името си да задържи по различни поводи, които го карат да оцелее, но когато почувства своята земна мисия, той предпочита да си отиде като мюсюлманин. Не знам какво печели собствената ми държана, като кара хората да са раздвоени и да проявяват своето двуличие и лицемерие, без да имат право на избор. Това много добре е отразено в книгите на Евгения Иванова „Приобщени и отхвърлени”, на Бозов „ В името на името”, издание на БАН, в книгата „Покръстване на българо-мохамеданите в българо-християни през 1912-1913 г. по документи на Светия синод” и др. На телевизионния екран се тиражират евтини камуфлажни, манипулационни продукции от рода на „Време разделно”, „Козият рог”, „Гори, гори огънче” и др.

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv167ram

Свободен чове

• Guest
« Reply #577 on: March 08, 2010, 15:04 »
Точно в контекста за Смолянска област ето това е напълно вярно:

..телевизионния екран се тиражират евтини камуфлажни, манипулационни продукции от рода на.....„Гори, гори огънче” и др.

, защото те ми снимат в с. Рибново, па го пишат, че демек е станало в с. Мугла. Ни носиите са такива, ни нищо. Те това е евтин камуфлаж. Щото кой ще ти се занимава с Мугла, то Мугла не е най-представителното помашко село, всички се юркат да снимат в с. Рибново и така се формира общественото мнение, че всички помаци са като тях. Ей за т'ва мугленци бяха превъртели като почна да се излъчва филма, ама не стига само те, ами засегнати се почувстваха пробългарските помаци от селата Дорково, Костандово в община Ракитово.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #578 on: March 08, 2010, 15:11 »

, защото те ми снимат в с. Рибново, па го пишат, че демек е станало в с. Мугла. Ни носиите са такива, ни нищо. Те това е евтин камуфлаж. Щото кой ще ти се занимава с Мугла, то Мугла не е най-представителното помашко село, всички се юркат да снимат в с. Рибново и така се формира общественото мнение, че всички помаци са като тях. Ей за т'ва мугленци бяха превъртели като почна да се излъчва филма, ама не стига само те, ами засегнати се почувстваха пробългарските помаци от селата Дорково, Костандово в община Ракитово.

а останалото не е ли вярно.
в рибново му викат сюлмане,а пък вие стояне-еи за тва

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #579 on: March 08, 2010, 15:17 »
Хамди ние говорим не толкова за произхода, защото си прав че никой не си знае точния произход на Балканите, ами по скоро за самосъзнанието в смолянско. За това че помаците са говорили същия език както и сега те подкрепям напълно, а за родословието можеш да се поровиш в османските архиви и ще изкочи нещо- 100%
Красноречиви примери за горенаписаното откриваме във войската на Александър Македонски. Отрядите от тракийци-войни, наречени „промохон”, са най-смелите и основна ударна сила в битките, които водят до победите. Първото робско въстание, водено от Спартак по време на Римската империя, е пример за свободолюбие. Защитниците на „Родос” (древното име на Родопите) по време на Византийската империя, без значение на тяхната духовна принадлежност, защитават целостта от нашествениците. С идването на Османската империя на Балканите, голяма част от траките, които още 7-8 век, отразено в писмото на цар Борис I до папа Николай IV, са приели исляма, предлагат услугите си на Везира, като хранят конете и извършват молитвите, като имами на войската. Възхвала, отразена до Султана от Везира и искайки мнението какво да прави с тази общност, на което Султанът отговаря: „Не ги закачай, ползвай се от услугите им”. Възползвайки се от тази даденост, Везирът, възхитен от тяхната боеспособност ги нарича „башибозук” (първи в боя). Откъдето идва и името помак, като „помагач към придошлата общност, за опознаване на Всевишния създател на Вселената, като идеология на ислямското послание - Корана. С упадъка на Ислямската империя помашката общност се защитава от деморализацията със създаването на помашката република – 1825 г. до 1885 г.от Ахмед ага Тъмрашлията, който става символ на порядъка и морала. След 1912 г. започват различните възродителни процеси, етническо прочистване спрямо този етнос. Унищожени са селата - Тъмраш, Горно Смилян, изклани са с. Горно Шеренка и с. Върба. Последните всяка година правят възпоменание (мевлют). Това е само малка част от жестокостите, на които е подложена помашката общност, инициатор за нечовешкото отношение е Светият синод. Следващият опит е в периода 1937 - 1944 г., когато се прави опит за етническо прочистване, като евреите - български граждани се заселват в Родопите, а се прави опит за подмяна с помаците. Резултат от политиката на цар Борис I. Дори упрекван от собствената си майка за това си деяние, с примера, като в градината си унищожила всичките си видове рози и оставила само белите, забелязвайки тази промяна, попитал майка си, кой е направил тази поразия. Майка му отговорила, нали той това иска и му казала, че България е красива със своето различие, което повлияло и за неговата кончина. Но въпреки това комунистическата идеология не е извлякла поука от това нещо. През 1972 г. повтаря този опит спрямо помаците, 1984 г. го прилага и към турската-ислямска общност в България, който я води до световна изолация, довела до демократичните промени, с голи идеологии не може да се даде националност и етническа принадлежност. Това е историческа истина, потвърдена от времето. Но псевдодемокрацията се очертават наследници на Самуиловата слепота, лишени да видят във времето и да се поучат от миналото.

Свободен чове

• Guest
« Reply #580 on: March 08, 2010, 15:21 »
Виж сега, аз лично песента я слушах с текст "Сюлмане", подарена ми беше от Петя, за което й благодаря. Не съм много по фолклора, а по по-битовата част на нещата, но все пак важна е самата музика според мен, тя се е появила далеч преди говора. Това й е уникалното. А че ще има една песен няколко кавъра, както е модерно да се нарича днес, аз персонално не виждам нищо лошо. Тази песен не ангажира никого лично. Но сравни филмът "Гори, гори огънче" с песента да видиш разликата. Във филма директно се посочва лъжливо село като сцена на действие. Ето това възмущава. Ако бяха измислили някакво село с въображаемо, недействително име, никой нямаше да обърне внимание и никой нямаше да дига патардия, та чак да се пишат протестни писма до БНТ, до в. Стандарт, имаше дори едно издание на предаването "Панорама" по БНТ специално за филма.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #581 on: March 08, 2010, 15:29 »

Мугленци и сега откачат като чуят за този филм,още не им е минало.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #582 on: March 08, 2010, 15:32 »
Красноречиви примери за горенаписаното откриваме във войската на Александър Македонски. Отрядите от тракийци-войни, наречени „промохон”, са най-смелите и основна ударна сила в битките, които водят до победите. Първото робско въстание, водено от Спартак по време на Римската империя, е пример за свободолюбие. Защитниците на „Родос” (древното име на Родопите) по време на Византийската империя, без значение на тяхната духовна принадлежност, защитават целостта от нашествениците. С идването на Османската империя на Балканите, голяма част от траките, които още 7-8 век, отразено в писмото на цар Борис I до папа Николай IV, са приели исляма, предлагат услугите си на Везира, като хранят конете и извършват молитвите, като имами на войската. Възхвала, отразена до Султана от Везира и искайки мнението какво да прави с тази общност, на което Султанът отговаря: „Не ги закачай, ползвай се от услугите им”. Възползвайки се от тази даденост, Везирът, възхитен от тяхната боеспособност ги нарича „башибозук” (първи в боя). Откъдето идва и името помак, като „помагач към придошлата общност, за опознаване на Всевишния създател на Вселената, като идеология на ислямското послание - Корана. С упадъка на Ислямската империя помашката общност се защитава от деморализацията със създаването на помашката република – 1825 г. до 1885 г.от Ахмед ага Тъмрашлията, който става символ на порядъка и морала. След 1912 г. започват различните възродителни процеси, етническо прочистване спрямо този етнос. Унищожени са селата - Тъмраш, Горно Смилян, изклани са с. Горно Шеренка и с. Върба. Последните всяка година правят възпоменание (мевлют). Това е само малка част от жестокостите, на които е подложена помашката общност, инициатор за нечовешкото отношение е Светият синод. Следващият опит е в периода 1937 - 1944 г., когато се прави опит за етническо прочистване, като евреите - български граждани се заселват в Родопите, а се прави опит за подмяна с помаците. Резултат от политиката на цар Борис I. Дори упрекван от собствената си майка за това си деяние, с примера, като в градината си унищожила всичките си видове рози и оставила само белите, забелязвайки тази промяна, попитал майка си, кой е направил тази поразия. Майка му отговорила, нали той това иска и му казала, че България е красива със своето различие, което повлияло и за неговата кончина. Но въпреки това комунистическата идеология не е извлякла поука от това нещо. През 1972 г. повтаря този опит спрямо помаците, 1984 г. го прилага и към турската-ислямска общност в България, който я води до световна изолация, довела до демократичните промени, с голи идеологии не може да се даде националност и етническа принадлежност. Това е историческа истина, потвърдена от времето. Но псевдодемокрацията се очертават наследници на Самуиловата слепота, лишени да видят във времето и да се поучат от миналото.
Иса, къде намеси великия Везир, княз Борис І, башибозука (турска дума, а не арабска), траките и помаците. То стана бетер от македонските писания. Траките са неразривна част от днешните българи- неоспорим факт- доказан и от генетическите изследвания. Но траки като народност не могат да се запазят до това време, тъй като славяните поради своята многочисленост отдавна са ги претопили. Оцелели са единици романизирани и елинизарани траки именно поради това че са се имали за ромеи и не са се омесили със варварите, запазвайки езика и обичаите си. Останалите траки са станали чисто и просто част от славяните като са им повлияли в голяма степен. Да може и да е имало отделни хора проиели исляма, но мислиш че християнски държави като Византия и България под чието управление са били Родопите ще позволят на тяхна територия и то погранична да живее компактно мюсюлманско насление, имайки предвид че мюсюлманите са били най=големите им врагове по това време? Да в Константинопол е имало мюсюлмани, но са били търговци временно пребиваващи там. Показателен е и факта, на пленяването на един селджукски бей (емир) от византийците заедно със всичките му хора, насилствената им христяинизация и заселване до Константинопол, от където след 200 години те успяват да избягат в България а царете им дали земи на север от Варна, където и до ден днешен живеят наследниците им гагаузи и пазят ревностно православната си вяра, макар и насилственото им покръстване. Просто е немислимо Византия и България да допуснат друговерци свободно да живеят в управляваните от тях земи, имайки предвид епохата и обстоятелствата!

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #583 on: March 08, 2010, 16:11 »
Виж сега, аз лично песента я слушах с текст "Сюлмане", подарена ми беше от Петя, за което й благодаря. Не съм много по фолклора, а по по-битовата част на нещата, но все пак важна е самата музика според мен, тя се е появила далеч преди говора. Това й е уникалното. А че ще има една песен няколко кавъра, както е модерно да се нарича днес, аз персонално не виждам нищо лошо. Тази песен не ангажира никого лично. Но сравни филмът "Гори, гори огънче" с песента да видиш разликата. Във филма директно се посочва лъжливо село като сцена на действие. Ето това възмущава. Ако бяха измислили някакво село с въображаемо, недействително име, никой нямаше да обърне внимание и никой нямаше да дига патардия, та чак да се пишат протестни писма до БНТ, до в. Стандарт, имаше дори едно издание на предаването "Панорама" по БНТ специално за филма.

именно такива са комунистите-измисляха,лъжеха,сменяха имената на хората ,променяха имената и във песните,променяха даже и историята ,за да угодят на руснаците,умишленно прикриваха някои неща

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #584 on: March 08, 2010, 16:16 »
Иса, къде намеси великия Везир, княз Борис І, башибозука (турска дума, а не арабска), траките и помаците. То стана бетер от македонските писания. Траките са неразривна част от днешните българи- неоспорим факт- доказан и от генетическите изследвания. Но траки като народност не могат да се запазят до това време, тъй като славяните поради своята многочисленост отдавна са ги претопили. Оцелели са единици романизирани и елинизарани траки именно поради това че са се имали за ромеи и не са се омесили със варварите, запазвайки езика и обичаите си. Останалите траки са станали чисто и просто част от славяните като са им повлияли в голяма степен. Да може и да е имало отделни хора проиели исляма, но мислиш че християнски държави като Византия и България под чието управление са били Родопите ще позволят на тяхна територия и то погранична да живее компактно мюсюлманско насление, имайки предвид че мюсюлманите са били най=големите им врагове по това време? Да в Константинопол е имало мюсюлмани, но са били търговци временно пребиваващи там. Показателен е и факта, на пленяването на един селджукски бей (емир) от византийците заедно със всичките му хора, насилствената им христяинизация и заселване до Константинопол, от където след 200 години те успяват да избягат в България а царете им дали земи на север от Варна, където и до ден днешен живеят наследниците им гагаузи и пазят ревностно православната си вяра, макар и насилственото им покръстване. Просто е немислимо Византия и България да допуснат друговерци свободно да живеят в управляваните от тях земи, имайки предвид епохата и обстоятелствата!
сто хиляди сахабета са се пръснали по целия свят,и само византия няма да ги пусне,как ти се струва