Принипно не може да се иска от религиозно лице да нарушава принципите си. Тоест съобразно догмите всеки ритуал трябвада се изпълнява ,така както е предписано.Знам ,че в Девинско и Смолянско е имало такива инциденти при които близките на починалите искат да се съобразят с тяхната воля или волята на починалия,в разрез със принципите на духовното лице,изхождайки от позицията на някакакви необясними предразсъдъци,незнание или егоизъм. В такъв случай ,щом има разминаване между желанията и принципите ,би следвало близките на починалия да не викат духовно лице за изпълнение на ритуала и сами да си подемат грижата за починалия.Духовното лице също не трябва да нарушава принципите ,които са повелени и които ако не ги изпълнява ,не би следвало да е духовно лице.Присъствал съм на едно,две,три погребения при които близките са искали починалия да се погребе в ковчег, но не им мина желанието ,защото се подходи компромисно ,тоест починалия беше в кяфин в ковчега и бе погребан без капака на ковчега. Според мен само дотам достига компромисното решение, а такива волни съчинения за ковчези,китки, музика ,тъпани и фанфари всеки може да си прави ,само че без ходжата ,просто трябва да си поръча граждански ритуал ,гробари,конферансиета и оркестър ,за да му отдадат те необходимата почест която се полага на един починал .
Има правила ,а едно от тях е "както си дошъл ,така ще си отидеш"