Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426222 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #330 on: February 21, 2010, 11:50 »
Здравейте, от доста време чета статиите и дискусиите в сайта и съм с противоречиви чувства. Реших да си напиша мнението, понеже се вписвам в контекста на темата - помак съм от Смолянско (по-точно от Рудозем). Мисля, че преди да се дават такива квалификации, като: "родоотстъпник", "проводник на чужди държавни интереси" и пр. е хубаво да се дефинира понятието "помак". Защото с интерес разбрах, че има хора които дори претендират да са мюсюлмани и твърдят, че са горди с това, че са помаци. Хора, осъзнайте се. Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя.Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации. Това да бъдеш горд, че си някакъв е патент на диктаторските режими за по-лесно управление на масите и е започнало още през Римската империя, но в 20 век взима връх и доведе до много локални конфликти и дори до световни войни. Дори и сега държавите отделят ужасно много пари за национална пропаганда - Proud to be american, russian, european, bulgarian, greek and so long. Това е пълен идиотизъм. Още по-смешно е, когато някой казва, че е горд помак, всъщност не е толкова смешно, колкото жалко. Все пак (поне според моите разбирания) помак означава и мюсюлманин. Ислям означава смирение и изобщо гордостта в Исляма е толкова голям грях, колкото и одумването(гъйбета). В този смисъл е жалко, човек претендиращ да е мюсюлманин да е горд с каквото и било, още по-малко с нещо за което не е полагал никакви усилия. 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #331 on: February 21, 2010, 12:04 »
Да, липсва му угодната история,оная която да гъделичка прикрития му национализъм.
Tersid само да ти кажа, че много от смолянските помаци са много по големи български националисти от мене и го демонстрират постоянно. Не знам какво е твоето определение за националист, но аз се самоопрделям като родолюбец.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #332 on: February 21, 2010, 12:05 »
Здравейте, от доста време чета статиите и дискусиите в сайта и съм с противоречиви чувства. Реших да си напиша мнението, понеже се вписвам в контекста на темата - помак съм от Смолянско (по-точно от Рудозем). Мисля, че преди да се дават такива квалификации, като: "родоотстъпник", "проводник на чужди държавни интереси" и пр. е хубаво да се дефинира понятието "помак". Защото с интерес разбрах, че има хора които дори претендират да са мюсюлмани и твърдят, че са горди с това, че са помаци. Хора, осъзнайте се. Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя.Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации. Това да бъдеш горд, че си някакъв е патент на диктаторските режими за по-лесно управление на масите и е започнало още през Римската империя, но в 20 век взима връх и доведе до много локални конфликти и дори до световни войни. Дори и сега държавите отделят ужасно много пари за национална пропаганда - Proud to be american, russian, european, bulgarian, greek and so long. Това е пълен идиотизъм. Още по-смешно е, когато някой казва, че е горд помак, всъщност не е толкова смешно, колкото жалко. Все пак (поне според моите разбирания) помак означава и мюсюлманин. Ислям означава смирение и изобщо гордостта в Исляма е толкова голям грях, колкото и одумването(гъйбета). В този смисъл е жалко, човек претендиращ да е мюсюлманин да е горд с каквото и било, още по-малко с нещо за което не е полагал никакви усилия.  
Хамдико, много си прав. Не знам точно как е в исляма, но християнството учи да не се възгордяваме. Може би така е и в исляма. Поради тази причина в църквите през средновековието зографите не са се подписвали. Не съм особен специалист по религиите, но предпологам че имаш предвид нещо подобно.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #333 on: February 21, 2010, 12:06 »
Уважаеми/а/  Hamdiko!
Преди да пишете би било редно да изразите елементарно уважение на предходните преди вас.
Неприемливо е, когато даден член се рег и още с първия постинг се опитва да ни учи какви сме.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #334 on: February 21, 2010, 12:09 »
"Хамдика", то ако се погледне тук малко по нашироко и настрани, се вижда, че като най-голема гордост със своята националност изпитват и с която се хвалят най-вече са "Турките" и "Болгарите"!  :o
Та, след тойья коментар, аз като Помак се чудя да се гордея ли, като другите етноси или да се срамувам и да се унижавам, че съм такъв, без да ползваме закрилата и покривалото на религията като основна опора!  ???
Като погледнеш, всеки от тези другите народи или етноси си се гордее с нещо, от което значи, че това може да е дори и от преместването на камъните детьу думашь тъй, че Помаците поне там могат наистина  да бъда най-най-гордите хора, че се преместели най-най-много камъни и са изкопали най-най-много пръст на земята в това число и от рудниците по Рудоземско и по Маданско!  8)
А, пък и за гордоста на Помаците, че са пренесли най-много тежести на гръб да не говорим, защото за носенето на тези тежести от Смолянско, изглежда са ги малко позабравили и тука май, че требва да се питат повече Помаците от Неврокопския край и от ЧЕЧ-а, които все още носят стотици и хиляди кошове с тютюн и тонове от камъни по нивите или други природни и национални тежести на гръб!  :(
Тъй, че дай да позволим и да разрешим и на Помаците с нещо да се гордеят, дори и с камъните, за да не изостават от техните съседи и комшии в голямата им гигантска гордост !  ;)
Ах, за малко да забуримь и друго, какво ще кажеш за бившия Помак - Мустафа Кемал, който приел и станал Туркин, детьу на всеки негов паметник в "Туркията" е записано, "че се гордее, че е туркин", като как я виждаш тая негова гордост, рахметлията, като вредна или като народополезна!  8)

Offline tersid

• Adviser
« Reply #335 on: February 21, 2010, 12:11 »
Tersid само да ти кажа, че много от смолянските помаци са много по големи български националисти от мене и го демонстрират постоянно. Не знам какво е твоето определение за назионалист, но аз се самоопрделям като родолюбец.
Балканжи ,стига си се разтапял от нереална псевдонационална романтика. Някак си ,не  подхожда  на човек от който се очаква да  помъдрява.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #336 on: February 21, 2010, 12:12 »
Балканжи ,стига си се разтапял от нереална псевнонационална романтика. Някак си ,не  подхожда  на човек от който се очаква да  помъдрява.
Не те разбрах добре, Терсид.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #337 on: February 21, 2010, 12:24 »
 Хамди,ти сигурно знаеш че наистина в Смолянско  човек за да се съхрани като помак са си нужни доста усилия.Не виждам какво лошо има в това човек да е горд със своите корени.Човек може да се гордее и само със шарените халища които е оставила баба му.Това да се гордееш с нещо свое не значи да гледаш с пренеблежение към различното.Поне по стечение на историята помаците не страдаме от национализам.
  А балканджията за байряма маже да ти изпрати тава с баклава!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #338 on: February 21, 2010, 12:26 »
Hadj, с удоволствие :)

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #339 on: February 21, 2010, 14:09 »

Здрасти, Hamdiko, виждам, че за времето от кгато си регистриран сигурно вече си добил представа за основните теми, около които се въртят споровете тук. Сигурно си забелязал, че тук е пълно с тънкообидни хора и изглежда думите "осъзнаване", "осъзнавам" в каккъвто и контекст да са употребени, се приемат като мръсни думи от много участници тук  ;)
Та така и с гордостта. Много си прав, че се хвърлят маса пари и усилия, изграждат се национални митове с цел създаване на чувство за гордост заради принадлежността към дадена нация. Това си има и добри и не толкова добри страни. Лошо е когато даден човек, гордеейки се с нещо, да се отнася пренебрежително към онези, които нямат повод да се гордеят с неговото нещо  ;) Особено пък, както казваш, когато той няма никаква заслуга за предмета на своята гордост...
Друг е въпроса, че много от тези, които толкова се гордеят тук във форума, съвсем не са такива в реалния живот. А това е жалко, защото според мен е признак на дълбоки комплекси...

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #340 on: February 21, 2010, 14:21 »
Селям, това за което апелирам е толерантност. Не може да я изискваме от другите, а ние самите да не сме толерантни. Така както аз виждам мисията на сайта е всеки да може да изказва свободно мнението си по теми свързани с помаците, дори и ако това мнение е антипомашко. Ако не съм прав - извинявам се. И понеже вече бях заплашен с бан ще побързам да кажа мнението си за носиите и имената които подтеми се вплетоха в основната тема на дискусията. Първо за носиите - тук носиите са различни. Приемете го. Моята прабаба (Рахметлийката) почина през 1988 точно на 100 години по паспорт, а тя самата ми е разказвала, че е била на 7-8 години когато баща и отишъл да запише че се е родила в Ксанти(те е от едно село което сега е в Гърция и административният им център е бил Ксанти). Демек си беше на 107-108 години. Та тя никога не е носила шалвари (поне не такива каквито са в арденския край -Жълтуша например) Тук жените носят нещо подобно на дълги долни гащи стигащи малко под коляното - викаме им калци. При това не е задължително да са шарени, но обикновено са шарени де. Просто казвам, че има и друг цвят и по това също се отличават от шалварите. Но забрадки винаги са носели (до възродителния процес) или т.нар тесетемель. Това мога да кажа за носиите - те са достатъчно закрити за да не разкриват женските прелести пред чужди мъже. А относно имената - името е  лично право на всеки човек и всяко насилие в това отношение е ужасно. Принуждаването на хората да променят имената си от възродителите обече е не по-малко лошо от това днес някои да принуждават хора да носят мюсюлмански имена. А името е важно пред хората, а не пред Аллах. Когато Пратеникът (САС) на Аллах бил попитан кои имена са предпочитани от Аллах той отговорил: "Най-предпочитани от Аллах са имената Абдулах и Абдурахман, ако хората си ги заслужат". За немюсюлманите ще обясня: Абдулах означава раб на Аллах, а Абдурахман - раб на Всемилостивия. Т.е. ако хората които носят тези имена са праведни раби на Аллах то имената им са предпочитани от Него. Вие познавате ли хора с имена като Ахмед, Иса, Ибрахим и дори Мохаммед, които употребяват алкохол и не влизат в джамия, защото аз познавам. И честно казано предпочитам точно тези хора да бяха с имена като Асен, Христо и Петър. Според мен са важни действията и помислите, възнамерението(нийьета) на деден човек, а не името. Иначе тук проблеми с погребенията нямаме и ми е много интересно как в Девин имат. В смисъл когато се погребва даден човек никъде не му пише името - за надгробния камък е нужно технологично време за изработка и се слага по-късно (при нас е след еликито за меитина). А и отговорността за това се носи от близките, не от имама водещ дженезето. Имаше един случай в който едни хора искаха меитина да бъде в ковчег - тогава имама съвсем спокойно разясни на близките целтта и правилата при погребението в Исляма и те естествено се съгласиха меитина да си бъде в кефин. Т.е всичко опира до липса на информация и комуникация. Най-вероято (дори и да не бъда баннат) няма да пиша повече във форума, затова желая на всички ви успех.
Аллах да бъде доволен от вас.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #341 on: February 21, 2010, 14:28 »
dim56, пак си в десетката!
Hamdiko, ! И добре дошъл! :) (при все, че не съм от домакинския екип ;))

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #342 on: February 21, 2010, 15:24 »
добре дошъл хамдико
и двата поста ти са много хубав
остани в форума,назми сигорно не ги е чел,пък ти прави забележка,дано се усети и ти се извини
и все пак остани

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #343 on: February 21, 2010, 15:40 »
.... Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя. Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации.

"Хамдика", гледам и двата твои коментара и си умувамь!
По първият - Според менья, въпроса, коментарите и отговорите за гордоста останаа с бая неизвестности!?!  ???
- - -
... за което апелирам е толерантност..... Според мен са важни действията и помислите, възнамерението(нийьета) на деден човек, а не името. Аллах да бъде доволен от вас.

"Хамдика" гледам и вторият ти коментар и разбирам накрая , ако не греша, катьо думать некои от по-горните, изглежда, че и да не си от ичь лесно обидчивитье!  8)
Пьа гльодам, че и покрай гордостта и липсата на гордост при тебье, за особени заслуги покрай тебе се появиха и нови пророци с много пророчества и прозрения !   :D :o
+++
Та, призива ми е, Аллах и на тебье да помага и да е доволен от твоите дела!  ;)

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #344 on: February 21, 2010, 16:15 »
европомак,аллах дава всичко на хората,и тои отрежда всеки какъв да е.със къкво си нещо повече от другите.аллах не обича горделивите.сура желязото-,,За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците,,