Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426296 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #210 on: December 17, 2009, 14:59 »
Абе Хат, аз така ги разборам нещата,. Родоотстъпничеството и смяната на религията нямат нищо общо. Имам приятели дето станаха будисти, те да не би да са родоотстъпници. Айде стига моля ти се.

sirrio

• Guest
« Reply #211 on: December 17, 2009, 16:44 »
Защо ли и аз нещо не мога да схвана логиката на hat за религията и родоотстъпничеството? Може да поясни малко, че и ние да разберем.

Offline Hadj

• Adviser
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #212 on: December 17, 2009, 17:42 »
   Балканджия, не съм ходжата на Селча а сам потомак на поп Матей който турците са потурчили.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #213 on: December 17, 2009, 18:12 »
     А сега по темата за шалварите: Д ействетелно в Средните Родопи поне в последните  100 г.  в облеклото на жената е нямало шалвари.Омъжените жени са ходили с черно фередже и в ежедневието бяла кърпа/ ЯШМАК ИЛИ АШМАК/,а момите са носели сая/в някой селища наречена янтерия или антерия/.След като са били прогонени през балканската война и са живяли като беженци няколко години  в Драмско от там възприемат да шият фустани.Понеже записвам песни и в много от тях се говири за шалвари/поне десет такива песни имам/ и винаги съм искал жиените които ми ги диктуват да  са песни от нашия край и те  казваха че са наши ,тогава ги питах ами защо се пее за шалвари те ми отговаряха че някога  жените са носели шалвари.Иначе в Девинско даже и в турските села няма шалвари.
     Носиите на помакинете са много различни даже в съсдни села.По добре да си говорим  за красотата на носиите ,за красивите фесчета,за плетените гердани,тъкани поесчета/кушаци/ и когато се  представя смолянско не да се показва само костюма на християнката.А дали с шалвари или без шалвари нашите майки и баби са пазили достойно
прелестите  си.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #214 on: December 17, 2009, 18:20 »
...и да помолим ако има някой от този край да представи снимки от миналото или от настоящето на възрастни жени от това село (район).

Същата мисъл бе и моята четейки последните 3 страници по темата. А и не всички сме специалисти по шалварите и без никава визуализация трудно разбирам разликите, които, примерно Балканджи, отбеляза.

П.С. В страни от глупашките заяждания кой е Балканджи и кои са старите мишки зад нови никове, спорът представи интересни гледища :) Благодаря на участниците.
Не може само да се плюе, нека се и поблагодари за знанието и старанието на съформуците ни.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #215 on: December 17, 2009, 21:36 »
щом някой пише за Селча и аз се намесвам и то с право. първо г-н Ясен Шуров под диктата на същите тези от "Родинци" измишльоти историята на българите от Селча - то тракийци ли не ги изкара, слявани ли не ги изкара, прабългари ли не ги назова. с него бих дикутирала на четири очи ако има смелост. първо Селча е било смесено село - 12 рода турци, един арнаути, останалите помаци. бих могла да ги изредя. ще цитирам думите на една позната "Джим кума а в паспорта ми пишеше , чи сам туркиня."и това е вярно - Отурските родове там са Оджакови, Имамови, Саръпъйъклар, Сакаджиеви, Опови, Фотенлиеви и други. този наш творец в речника на Селча посочва турски думи като запазени тракийски думи.

Здрасти!
Първо искам да те помоля за една лична услуга.
В началото като почна да пишеш останах с впечатлението, че си мъж, сега пък излиза, че си жена. Също така посочваш, че си турчин като дядо ти, после пишеш че си помакиня. Моля те за малко изяснение. Не е нужно да се представяш лично - уважавам желанието за анонимност на всеки тук. За сметка на това уважавам много пъти повече хората, които излизат във форума и пишат открито с името си - колкото и да спорим и да се караме с Метка и Х. Мехмед, те винаги ще имат 100 пъти повече уважение от моя страна, в сравнение с "анонимките".
Нагледали сме се на няколко анонимни "списвача" под десетки никове и имена, затова те моля да разясниш. Подхвърлянията ти за това, че сме били приели исляма преди турците ми напомнят много на постовете на Дорсунски.

По същество.
Относно носията - възможно е жените да са носили шалвари в миналото - все пак това е било задължителното облекло за мюсюлманската жена. Явно доста отдавна са ги изоставили обаче. По старите снимки, които съм разглеждал (от 40-те и 50-те години) са вече без шалвари. Ако имаш по-стари снимки(от преди `40-те), сподели ги с нас!

Както знаеш, селото ни се намира между 2 турски села - Стоманово и Фотиново. Съвсем естествено е, смесените бракове да са с турци от съседните села. Това никой не го отрича. И до ден днешен продължаваме да се женим помежду си.

Относно описаните от теб родове, тук ще се позова на историята:

"През последните чумави години 1836-1838 измряла голяма част от мъжкото население на Селча. По това време започнало заселване на няколко фамилии дошли отвън. Много бедни младежи идват от съседните села и се задомяват като зетьове тук. През чумавите години и при други следващи епидемии като "сипката", в Селча изчезнали едни от най-големите фамилии като Мерджанови, Манжови, Краахмедови, Карамалакови, Шанкови, Рашови, Сердарови, Мустафинови, Карамитанови, Карасалиеви, Камберови, Башови, Жениви, Амозови, Омови и др."

Фамилиите, които си посочил/а са именно от новодошлите заселници.
"Арнаудови. Арнаутя (албанец) е дошъл през 1910 г и се заселил тук от областта Ряка в Албания. Отбивал военната си служба в турската армия по постовете на Чернатица (Модър, Карабалкан и Персенк)"
"Оджакови - тази фамилия е преселена от с. Фотиново през 1902 г. На единия от оджаковите братя продължават и до днес да му викат турчина."
"Имамови - местна фамилия произлязла от "имам" - духовен свещеник у мюсюлманите."
"Опови - заселват се тук около 1890 година. По това време последната част от юруците и техните стада от района на Лисичево се изселват за Гърция. Привързан към този край, Мустафа Юруков се заселва със семейството си в Селча и не пожелал да последва другите юруци за Гърция. Купува имот от селчанци и заживява тук, негови наследници са днес фамилията Опови. Родът му бил от с. Белчища, Драмско."
"Фотенлиеви - преселена от с. Фотиново през 1895 година. Преселват се две фамилии - едната наследява старата фамилия Беличеви, другата наследява старата фамилия Шабанови."  Едните от Фотенлиевите продължаваме да си ги знаем като турци - доколкото знам децата им също знаят турски, за разлика от всички останали на село.
За Саръпъйъклар за първи път чувам, и в историята не пише нищо за тях. Може ли да поясниш чии роднини са? За Сакаджиеви също не знам да са с турски корен . . .  

Може ли да разкажеш какво знаеш. Ще ми бъде интересно.

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #216 on: December 18, 2009, 17:47 »

Напълно съм съгласна с теб, Hajd. Поне в самия Смолян и селата от коритото по горното течение на Арда  съм сигурна, че шалварите отсъстват(чувала съм,че ги има в села нататък от Девин). Антериите обаче са били задължителни в облеклото на момата, невестата, жената помашка. В момента нямам възможност да кача други снимки, затова споделям тези, които открих с помощта на чичо Google. Носията на цветната снимка обаче си е моя, шита е преди около 150 години,запазена е почти цялостно. Шалварите тук не присъстват (за разлика от антерията) ;)
     По добре да си говорим  за красотата на носиите ,за красивите фесчета,за плетените гердани,тъкани поесчета/кушаци/ и когато се  представя смолянско не да се показва само костюма на християнката.А дали с шалвари или без шалвари нашите майки и баби са пазили достойно
прелестите  си.
Все пак мнението ми тук изцяло се припокрива с твоето

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #217 on: December 18, 2009, 18:06 »

Сто годишен помашки село в чанаккале - Турция (2006)

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #218 on: December 18, 2009, 18:09 »
 Понеже видях феса на мъжа на снимката за разведряване на обстановката искам да ви разкажа една забавна история:
  През 1939 г. когато  са сменяли облеклото на помаците и не са им разрешавали да излизат облечени с фереджета и фесове мой стар мижо/на дядо ми брат/ взел тигана и намазал с черно червения  си фес.Така излязал до дюкяна да купи туй-онуй.Като се връщал  обече заваляло дъжд и чернилката от феса му се стекла по лицето ,опитвайки   се да го избърше той още повече размазал чернилката понеже била мазна.Като се прибрал в къщи блестели само очите и зъбите му.И така  жените от фамилията  след толкова напрежение и плач успели да се посмеят от сърце.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #219 on: December 18, 2009, 18:20 »
Само аз ли откривам разлика между първата и втората снимка в постинга на rhodop_girl?

Намерих същата (втората) снимка в източник, който изобщо не ми изглежда надежден.

http://www.blogger.com/profile/07195257405544118346

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #220 on: December 18, 2009, 18:41 »
е разликата се вижда от километри  ;D незнам защо я почертаваш, може би е умишлена  ;) Не претендирам, че източниците са надеждни...споменах, че съм използвала Google  ;) Просто исках да ги споделя!  8)  :P

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #221 on: December 18, 2009, 18:57 »
е разликата се вижда от километри  ;D незнам защо я почертаваш, може би е умишлена  ;) Не претендирам, че източниците са надеждни...споменах, че съм използвала Google  ;) Просто исках да ги споделя!  8)  :P

Rodop_girl, нека моето момиче живота да ти е песен.Вашенска , Нашенска песен.
Нека животът да ти бъде Халал.
За първи път виждам чисти , истински носии от твоя край, за които щяло о нещяло, комити от несвъртка претендират че са ваши представители или собственици едва ли не.
Тези които казват как изглеждат вашите носии сте Вие , ти ....
 - А не Сулю. Пулью, Атанас и аз.....

Начина по които си се нагиздила, му казваме - накиприла..
Пожелавам ти един ден от Rodop_girl да станеш - Pirin_daughter/пиринска _ снаха/
Таман ша има кой да ти прави видеоклипове, ето какви:

Ibraim Bektash & Gaitani, Breznitsa

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #222 on: December 18, 2009, 19:01 »
rhodop_girl, да разбирам ли, че носията на жената във втората снимка е типично християнска и според теб?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #223 on: December 18, 2009, 19:29 »
В края на 1937 година се правят и първите плахи стъпки за промяна на женското облекло, което до това време сред българите мюсюлмани е изцяло религиозно.

http://rodinec.blogspot.com/

Специално внимание се обръща за премахването на външните белези на турската принадлежност в облеклото - фесовете за мъжете и фереджетата и мехтените при жените българки мюсюлманки, и заменянето им с шапки и забрадки.

http://rodinec.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

...по случай днешния голям религиозен празник „Рамазан байрам”, призоваваме всички българи мохамедани от Родопската област да скъсат с вековния мрак и невежество, като: Мъжете хвърлят веднъж завинаги инороднаат шапка – феса и го заменят с българска народна шапка, а жените да сменят постепенно черното було (мехтен), което е знак на робство и безчовечие, и да го заменят с народно облекло.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #224 on: December 18, 2009, 20:19 »
Един въпрос малко извън темата, но като четох дискусията за шалварите ми дойде на ум и мисля, че тук ще получа отговор. Бих искал да разбера шалвароведите-туркофоби ядат ли баклава и как я преглъщат като знаят, че е турска. Благодаря предварително.

П.С. "Туркофобия" не е клевета, обвинение или голословно твърдение, а просто "Агрегатно състояние на духа по тези географски ширини" (перифраза на покойния академик Николай Хайтов).