Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426335 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline mechta

• Senior member
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #180 on: December 16, 2009, 18:50 »
приятели, много от вас са млади и не помнят, пък и няма от къде да разберат какви дрехи са носили нашите баби и прабаби. Селчанската носия я свалиха още 1937/38 година. дали вашите баби са живи от онова време?значи трябва да са малко на 85 години, за да ви дадат някаква достоверна информация. както на Балканите, така и в Родопите за се заселили различни племена, но никой не е изследвал това разнообразия в онези далечни години. както не помните ученическите унуформи от 60-те години на мин. век, така и онези дрехи са изчезнали, но не съвсем. в някои села има хора и над 80 годишни - те ако могат ще ви осветлят по тези проблеми. и не винаги шалварите са еднакъв модел, а че са ги носили в Родопите всички -е вярно.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #181 on: December 17, 2009, 08:46 »
До колкото знам шалварите в западните Родопи и Пирин навремето са представлявали тесни бели панталони, който жените са си слагали под ризите, а накрая на тези панталони е имало шевици. Почти идентична дреха са носили жените в Западна Европа по това време, само дето техните са завървашвали с дантели. В Златоградско и Ловешко помаците са носили шалвари, много подобни на тези на турците поради географската си блисозост с компактни маси турско население. В Средните и част от Източните Родопи липсват данни за носене на шалвари, под каквато и да е форма. А относно снимките и картините- нема как да са възрожденска фалшикация- тъй като голяма част от тях са правени от абсолютно неутралните западно европейци и американци. Не вярвам да кажете, че и те са възродители. Ама и аз не знам какво толкоз сме се хванали за облеклото.

P.S. Носията показана от Рахмие е от вашия неврокопски край и нема нищо общо с носиите от Смолянско. Единствено кафтана напомня кафтаните носени в някой златоградски села, но имайки предвид че подобни кафтани са носели и богатите търновчанки и пловдивчанки не е особено показателно.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #182 on: December 17, 2009, 09:08 »
Балканджия много му разбираш на шалварите ако не си го прочел от някаде то си мисля,че бая ти е дебела помашката жилка.Иначе,какво те дьржи толкова дьлго време тук.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #183 on: December 17, 2009, 09:12 »
Дебела или тънка, нема никакво значение. Важното е че я има.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #184 on: December 17, 2009, 09:53 »
Съгласен съм, че носията на помакините в Неврокопско има много повече общ облик с тази на нашенците (гораните), отколкото в Смолянско. В смолянския край поразиите на националистическата политика през миналия и настоящия век са добили трагикокомични размери. Ето помашка носия от едно село, намиращо се само на 5 км от Златоград и опазило традиционната си носия, благодарение на факта, че е останало в гръцко. Селото е Кетенлик (снимката е на pomakBg):

Добре се забелязва, че шалварите са си там, където са били винаги, както сега така и през миналите векове.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #185 on: December 17, 2009, 10:03 »
И за сходния облик на носията в Неврокопско и гораните:

1. Снимка от с.Лъжница :

2. Горанки:

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #186 on: December 17, 2009, 10:06 »
Мустафа аз ти казах, че в Златоградско шалвари има нали? Там си е имало има и сега. Аз ти говоря за Средните и част от източните Родопи където никога не е имало, а ти ми пускаш снимка от Златограско- па макар и останало в Гърция.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #187 on: December 17, 2009, 10:13 »
Понеже пак се спомена Селча, някой има ли представа дали оправиха пътя между Селча и Фотиново и дали по този път са Фотинските водопади. Научих, че са красиви.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #188 on: December 17, 2009, 10:25 »
Фолклорна Група - С. Върбина

Фоклорна група от село Върбина, Маданско. Това са абсолютно автентични носии от Въбина на повече от 100 години. Както знаеш в Маданско Родина не е имала особени успехи, така че нема как да подмени носията. А че носиите са автентични знам лично от самите върбинци.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #189 on: December 17, 2009, 11:04 »
Балканджи, изворите от които точиш  географски и етнографски ресурси са  сухи. Излагаш на показ въпиюща некомпетентост и само прекалено доброто възпитание на съфорумците засега те спасява от  грубо опровержение.
Правя ти забележка да се запознаеш с географското  райониране на България ,защото не си наясно кое населено място в кой район попада. А за шалварите и автентичните носии,не се прави на шалваровед и не им прави генеалогия ,не си наясно с много неща. Излагаш неверни писания и държиш ,че те са крайна мяра.Не е приемливо за обективното познание на съфорумци които искат на научат нещо от извора на неподправеното.
Имаш смелостта да говориш и за дейноста на "Родина" ......... . Незнам , но според теб твоите събеседници са празни бурзани, а това не е добре.Никога не подценявай никого ,винаги  и той знае нещо което ти не знаеш.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #190 on: December 17, 2009, 11:36 »
Брей, брей, брей Терсиде ти си бил голем разбирач. Я ми кажи къде е Върбина ако не е в Маданско, може би е в Бургаско а аз да съм се объркал тотално. Вай и нови думи гледам си измислил. Айде некой да ме опровергае де. Само да не е некой като част от пишещите в темата дето хич нищо немат общо със смолянско ама се представят за първи смоленци. Брей и що трябва смелост да се говори за Родина? Да не би в затвора да ме вкарат или в лагер да ме пратят щом говоря за нея? Брей страшна работа. Кина ша праем и я знам ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #191 on: December 17, 2009, 11:53 »
Център на културното развитие на населението от с. Върбина е НЧ “Братан Шукеров” и библиотеката към него с над 10 000 тома литература . Гордост за всички нас е групата за изворен фолклор към читалището с ръководител Мария Гълъбова, в която участвам и аз. Част от изявите на групата са на събори в Копривщица—І-во място, Рожен-2006-І-во място и други.

http://vasilev89.hit.bg/index_files/Page422.htm

Ясни са ми.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #192 on: December 17, 2009, 11:56 »

http://vasilev89.hit.bg/index_files/Page422.htm

Ясни са ми.
Така ли ?! Айде изясни ми, моля те, защото на мене не ми е ясно, какво ти е ясно.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #193 on: December 17, 2009, 11:58 »
И понеже шалваросахме темата. Ще споделя нещо което може да прозвучи тривиално ,но тое оставило белег в паметта ми.
Помня когато мина поредното рязане на шалвари в Смолянско и то се приемаше от хората като акт на вмешателство върху личната им свобода и личен избор . Помня и сълзите на майките и бабите.Съпротива явна и тиха имаше ,но не беше оставен и сантиметър територия на която да се стъпи ,за да се прояви относителна независимост. Целия националкомунистически апарат беше впрегнат  в насилствената борба срещу "вековната изостаналост" .Цели орди от активисти на "културната революция" ,режеха и сваляха шалвари ,сваляха кърпи от главите, не пускаха на работа,в автобуси,учреждения, не продаваха хляб и т. н.
Като ,че ли облеклото беше виновно за "изостаналоста". В знак на някакъв отпор майките и жените ни почнаха да носят басмени панталони. И на тях посегнаха. Почнаха да носят анцузи ,а те са така да се каже "светско облекло" нямаше как да го пипат. Кое е дразнещо в цялата тая дандания .Дразнещото за мен е ,че национализма не оставя място за свобода избора на човека и правото му свободна еволюция в разбирането на модерния свят  и нормалното навлизане на модерния живот в обществото .Така е и днес.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #194 on: December 17, 2009, 12:00 »
Терсиде джаном от кое място си в Смолянско, да споделиш ако не е тайна разбира се ;) А, забури и да кажеш къде е Върбина ;)