Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421134 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #135 on: December 15, 2009, 13:37 »
Няма как дати го кажа по просто. Съжалявам.

Offline Hat

• Moderator
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #136 on: December 15, 2009, 13:38 »
В спора се ражда и истината па макар и с цезарово сечение.Разликата е огромна най малко вьв времеви период но на теб не ти харесва "опомняне" привьрженик си на по стриктни мерки.Опомнянето е висш мисловен процес само ти напомням не те уча.
pomak

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #137 on: December 15, 2009, 13:43 »
За твое голямо съжаление смоленските помаци нямат нужда от ''опомняне", оти нищо на са забурили.

Явно забурените сме ние. Пък и толкова години така и не се опомнихме. Както и да е. В крайна сметка, както вече бе казано - не е важна семката, а плодът.

Лек им път на "незабурените"! 
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #138 on: December 15, 2009, 13:44 »
В спора се ражда и истината па макар и с цезарово сечение.Разликата е огромна най малко вьв времеви период но на теб не ти харесва "опомняне" привьрженик си на по стриктни мерки.Опомнянето е висш мисловен процес само ти напомням не те уча.
Рекох ти че нема какво да се опомнят оти нищо не са забравили. А на рестриктивните мерки до колкото виждам си привърженик ти, а не аз.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #139 on: December 15, 2009, 13:49 »
Терсид мисля, че ти схванах идеята. Да ти кажа в Смолянско мнозиснството мисли така, въпреки че има и хора мислещи другояче.

Мустафа явно не се ме разбрал добре. Не съм казал, че сте забурени а казах, че в смолянско нищо не са забурили, че да се опомнят. Хората си гледат живота и хич не ги интересува, че някой иска да ги "опомни". Пътя им никак не е лек, но благодаря за пожеланията тъй като и аз  се чуствам близък с тях.

Offline Leyla

• Avarage member
« Reply #140 on: December 15, 2009, 13:59 »
Притча за спора от Антонио де Мелло

Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят Истината.
Един път решил да продемонстрира пред учениците си "ценността" на спора:
- Как пада филията - с намазаната страна отгоре или отдолу? - попитал той.
Учениците започнали да спорят:
- Разбира се, отдолу.
- Не, отгоре.
- Дайте да проверим! - казал Учителят.
Намазали филия с масло, хвърлили я във въздуха и тя паднала с маслото нагоре!
- Аз спечелих!
- Само защото аз допуснах грешка. - казал Учителят.
- Каква грешка?
- Намазах филията от другата страна.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #141 on: December 15, 2009, 14:14 »
НА точното място е притчата.Повече ми прилича на древно китайска.Поучителна е.
pomak

Offline tucson

• Candidate member
  • *
« Reply #142 on: December 15, 2009, 15:02 »
Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме  известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха   една организация,която беше ярък носител и  изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #143 on: December 15, 2009, 15:30 »
Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме  известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха   една организация,която беше ярък носител и  изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!
Малко ти е объркан поста Тусон, не става ясно кой как се самоопеделя и как се самоопределя. Виж там дето съм ти подчертал с червено и го пооправи. Точно пък от Маданско имам един много добър приятел, помак от когото знам доста неща за помаците. Факт е че в Маданско са малко по-религиозни отколкото в Смолян, но това нема нищо общо със самоопределението им. Пък и малко ме съмнява да си от смолянско, така малко на пожар се регваш и с първия си пост веднага нещо ново. Май приличаш, на наш Цецо, но в обратен вариант. Демек некой друг с много никове ама дето не го лови ни цар, и пъдар ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #144 on: December 15, 2009, 15:38 »
Явно е искал да каже, че първите се определят като българи, за разлика от последните.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #145 on: December 15, 2009, 16:19 »
А защо трябва да става ясно кой как се самоопределя? Все пак не говорим за един човек, за едно село, а за цял регион!!! Абсурдно е всичко да се поставя под общ знаменател или да се правят сравнения от вида тук са по- религиозни, там са по-българи. Нещата са строго идивидуални за всяка една личност, както възприятията, самоопределянето и ценностите. Всеизвестно е,че в Мадан много се държи на религиознанието и все пак това не е предпоставка за обощаващи констатации.....

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #146 on: December 15, 2009, 16:32 »
Аз това казах също. Че такова е мнението на мнозинството в смолянско, но има и хора които мислят другояче и това си е съвсем нормално. Всеки си избира сам пътя.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #147 on: December 15, 2009, 16:34 »
А защо трябва да става ясно кой как се самоопределя?
Ами ,защото някой е воден от мотивирано любопитство да знае някой си как  определя. Все едно ,че като получи удовлетворяващ егото му отговор ,ще повярва и ще го приеме .В повечето случаи хората знаят какъв отговор се очаква и съответно задоволяват болните амбиции на любопитстващия.С това нищо не се променя ,нито самоопределението на благоразумния човек ,нито определението на любопиткото .ВСъщност най добре се работи с хора които са прозрачни в желанията си.Или с други думи понякога е добре да се  употребява ,а понякога и злоупотребява със онези които особено настоятелно държат да чуят думите и уверенията ,че сме много ,ама много чисти българи или гърци ,или турци.Да е агому ,драго.  

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #148 on: December 15, 2009, 17:48 »
     Ало балканджия,
одново някой започна да говори от името на всички от смолянско!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #149 on: December 15, 2009, 18:32 »
    Ало балканджия,
одново някой започна да говори от името на всички от смолянско!

- Балони които се пукат.
Балканджия знае как се правят теа работи.
Не сме били давали на смолянските помаци да разказват за устната си традиция.Егати и балона.
Балканджия поне ме цитирай някъде, или ми искай оставката  защо е нужно да ме сатанизирате по недостоен начин.
Ами къде беше Боян Добрев да разкаже за прочутият му род от Селча който е бил елитен?
Вместо това той ме атакува че съм инициатор на генериране на небивалици.
Но Хадж, радвам се че има в твое лице и друга гледна точка.Освен тебе има и Шумаров, Родоп гърл, Шефкет..
Много сте и е редно да припомняте от време на време за себе си.
Защото знаем кое е истинското и автентичното.А това е нещо с което един ден и феодалните старци от БАН ще трябва да се съобразяват повярвайте ми..