Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426378 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #135 on: December 15, 2009, 13:37 »
Няма как дати го кажа по просто. Съжалявам.

Offline Hat

• Moderator
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #136 on: December 15, 2009, 13:38 »
В спора се ражда и истината па макар и с цезарово сечение.Разликата е огромна най малко вьв времеви период но на теб не ти харесва "опомняне" привьрженик си на по стриктни мерки.Опомнянето е висш мисловен процес само ти напомням не те уча.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #137 on: December 15, 2009, 13:43 »
За твое голямо съжаление смоленските помаци нямат нужда от ''опомняне", оти нищо на са забурили.

Явно забурените сме ние. Пък и толкова години така и не се опомнихме. Както и да е. В крайна сметка, както вече бе казано - не е важна семката, а плодът.

Лек им път на "незабурените"! 

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #138 on: December 15, 2009, 13:44 »
В спора се ражда и истината па макар и с цезарово сечение.Разликата е огромна най малко вьв времеви период но на теб не ти харесва "опомняне" привьрженик си на по стриктни мерки.Опомнянето е висш мисловен процес само ти напомням не те уча.
Рекох ти че нема какво да се опомнят оти нищо не са забравили. А на рестриктивните мерки до колкото виждам си привърженик ти, а не аз.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #139 on: December 15, 2009, 13:49 »
Терсид мисля, че ти схванах идеята. Да ти кажа в Смолянско мнозиснството мисли така, въпреки че има и хора мислещи другояче.

Мустафа явно не се ме разбрал добре. Не съм казал, че сте забурени а казах, че в смолянско нищо не са забурили, че да се опомнят. Хората си гледат живота и хич не ги интересува, че някой иска да ги "опомни". Пътя им никак не е лек, но благодаря за пожеланията тъй като и аз  се чуствам близък с тях.

Offline Leyla

• Avarage member
« Reply #140 on: December 15, 2009, 13:59 »
Притча за спора от Антонио де Мелло

Един Учител никога с никого не спорел, защото знаел, че спорещите се стремят да докажат своята правота, а не да намерят Истината.
Един път решил да продемонстрира пред учениците си "ценността" на спора:
- Как пада филията - с намазаната страна отгоре или отдолу? - попитал той.
Учениците започнали да спорят:
- Разбира се, отдолу.
- Не, отгоре.
- Дайте да проверим! - казал Учителят.
Намазали филия с масло, хвърлили я във въздуха и тя паднала с маслото нагоре!
- Аз спечелих!
- Само защото аз допуснах грешка. - казал Учителят.
- Каква грешка?
- Намазах филията от другата страна.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #141 on: December 15, 2009, 14:14 »
НА точното място е притчата.Повече ми прилича на древно китайска.Поучителна е.

Offline tucson

• Candidate member
  • *
« Reply #142 on: December 15, 2009, 15:02 »
Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме  известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха   една организация,която беше ярък носител и  изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #143 on: December 15, 2009, 15:30 »
Здравейте!Аз съм помак от Смолянско.Факт е,че съзнанието на помаците в цяла България и специално на тези в Смолянско е много объркано и комплицирано до неузнаваемост.Помаците в самата област са силно нехомогенни.Тези в Златоград,Неделино,Баните,Чепеларе и Смолян с редки изключения биха се самоопределили като помаци(особено по-младите).Докато помаците в Рудозем и Мадан винаги са се самоопределяли като помаци и помашката идентичност там е относително по-силно съхранена.Някъде по средата са Доспат и Девин.Ако трябва да перифразираме  известната поговорка можем да кажем,че всички пътища водят към Смолян-що се касае до помаците.
Държавата и службите правят всичко възможно да няма помаци или те да бъдат омаломощени и натикани в ъгъла.Ликвидираха   една организация,която беше ярък носител и  изразител на ислямската идентичност на помаците,и в същото време се правят позорни конференции с цел продължаване на манипулацията и гнета над нашата общност.
Молим Създателя да ни дава сила и напътствие!
Малко ти е объркан поста Тусон, не става ясно кой как се самоопеделя и как се самоопределя. Виж там дето съм ти подчертал с червено и го пооправи. Точно пък от Маданско имам един много добър приятел, помак от когото знам доста неща за помаците. Факт е че в Маданско са малко по-религиозни отколкото в Смолян, но това нема нищо общо със самоопределението им. Пък и малко ме съмнява да си от смолянско, така малко на пожар се регваш и с първия си пост веднага нещо ново. Май приличаш, на наш Цецо, но в обратен вариант. Демек некой друг с много никове ама дето не го лови ни цар, и пъдар ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #144 on: December 15, 2009, 15:38 »
Явно е искал да каже, че първите се определят като българи, за разлика от последните.

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #145 on: December 15, 2009, 16:19 »
А защо трябва да става ясно кой как се самоопределя? Все пак не говорим за един човек, за едно село, а за цял регион!!! Абсурдно е всичко да се поставя под общ знаменател или да се правят сравнения от вида тук са по- религиозни, там са по-българи. Нещата са строго идивидуални за всяка една личност, както възприятията, самоопределянето и ценностите. Всеизвестно е,че в Мадан много се държи на религиознанието и все пак това не е предпоставка за обощаващи констатации.....

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #146 on: December 15, 2009, 16:32 »
Аз това казах също. Че такова е мнението на мнозинството в смолянско, но има и хора които мислят другояче и това си е съвсем нормално. Всеки си избира сам пътя.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #147 on: December 15, 2009, 16:34 »
А защо трябва да става ясно кой как се самоопределя?
Ами ,защото някой е воден от мотивирано любопитство да знае някой си как  определя. Все едно ,че като получи удовлетворяващ егото му отговор ,ще повярва и ще го приеме .В повечето случаи хората знаят какъв отговор се очаква и съответно задоволяват болните амбиции на любопитстващия.С това нищо не се променя ,нито самоопределението на благоразумния човек ,нито определението на любопиткото .ВСъщност най добре се работи с хора които са прозрачни в желанията си.Или с други думи понякога е добре да се  употребява ,а понякога и злоупотребява със онези които особено настоятелно държат да чуят думите и уверенията ,че сме много ,ама много чисти българи или гърци ,или турци.Да е агому ,драго.  

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #148 on: December 15, 2009, 17:48 »
     Ало балканджия,
одново някой започна да говори от името на всички от смолянско!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #149 on: December 15, 2009, 18:32 »
    Ало балканджия,
одново някой започна да говори от името на всички от смолянско!

- Балони които се пукат.
Балканджия знае как се правят теа работи.
Не сме били давали на смолянските помаци да разказват за устната си традиция.Егати и балона.
Балканджия поне ме цитирай някъде, или ми искай оставката  защо е нужно да ме сатанизирате по недостоен начин.
Ами къде беше Боян Добрев да разкаже за прочутият му род от Селча който е бил елитен?
Вместо това той ме атакува че съм инициатор на генериране на небивалици.
Но Хадж, радвам се че има в твое лице и друга гледна точка.Освен тебе има и Шумаров, Родоп гърл, Шефкет..
Много сте и е редно да припомняте от време на време за себе си.
Защото знаем кое е истинското и автентичното.А това е нещо с което един ден и феодалните старци от БАН ще трябва да се съобразяват повярвайте ми..