Здравейте, не съм писал доста отдавна, но прочетох постингите в тази тема и се видях длъжен да напиша нещо и аз. Аз съм християнин, но както много хора знаят имам и жилка от смолянските помаци. Поради това смятам, че имам правото и моралното задължение да драсна няколко реда. Вижте какво това, което казват Петя и Исметага е напълно вярно. Имам десетки приятели и близки от Смолянско, както помаци така и християни. Огромна част от помаците в Смолянско имат българско самосъзнание, а гледам че когато го изявят много от вас им се нахвърлят и ги нападат. Нали това е изконното право на всеки човек- правото на самоопределение?! Те са се самоопределили като българи, значи са такива.Нали мнението ви беше, че никой неможе да ''самоопределя" другиго? За смолянските помаци думата помак или ахрянин не означава нищо повече от етнически българин с мюсюлманско вероизповедание. Така смятат моите приятели помаци от там. Нали нашия Глобал модератор казва, че устната традиция е най важна? Защо тогава не се вслушате в устната традиция на смолянските и девински помаци? Аз самия съм слушал от стари хора от помашките села там, за приемането на исляма. Знам как е станало в Буйново, Ягодина, Триград. Слушал съм и за Брезе. Смолянските помаци се самоопределят като българи, а много от другите се самоопределят като отделен етнос. Това е ненакърнимо право и на едните и на другите. Не мога да разбера, защо смоленсците биват наричани ''предатели", "отстъпници", ''хора сменили идентичността си" и още какво ли не. Уважавайте техния избор, както те уважават вашия. Там хората също са преживели Възродителния процес, лежали са по лагери, интернирани са, но са намерили сили да простят и да заживеят нормален живот с християните, живот в разбирателство и обич. Там вече не се делят на християни и мюсюлмани, а всеки е първо човек, добър илки лош, а после е мюсюлманин или християнин. Има една арабска поговорка "Който не гледа в миналото си е сляп с едното око, а който гледа само в миналото е сляп и с двете". Така че моля ви не обвинявайте смолянските помаци в 7-те смъртни гряха само защото се чустват българи и много от тях се покръстват. Това е техния живот и техния избор, никой няма нито правото нито властта да им се меси!