Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421109 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline todor

• Avarage member
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #105 on: December 14, 2009, 01:41 »
 :D dali sa 40 ili 50 ili nz kolko godinii moje i 100 da minat vse taq,procesa e neizbejen
malko ostanaha horata koito s gordost zaqvqvat 4e sa pomaci
pove4eto predpo4itat dasi mal4at
ako gi popitat napravo mojebi 6te si kajat kakvi sa no kato cqlo gledat da izbqgvat taq tema

Offline tersid

• Adviser
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #106 on: December 14, 2009, 10:44 »
:D dali sa 40 ili 50 ili nz kolko godinii moje i 100 da minat vse taq,procesa e neizbejen
malko ostanaha horata koito s gordost zaqvqvat 4e sa pomaci
pove4eto predpo4itat dasi mal4at
ako gi popitat napravo mojebi 6te si kajat kakvi sa no kato cqlo gledat da izbqgvat taq tema

Нострадамусе, незнам за какви неизбежни процеси прогнозираш ,но след сто години може въобще хора да няма.Прав си ,че има хора които открито заявават , и има хора които предпочитат да мълчат, но мълчанието е мълчаливо съгласие за реалната констатация.Мълчанието като поведение е и резултатна величина от едно стогодишно уравнение което се е решавало сам със знак минус,засега изгледите са ,че плюсовете стават повече ,заради това ,че хората малко по малко разбират ,че собственото им благополучие зависи от собствените им ръце и ум а не от отмълчаливо съглашателство.Засега оставаш на ниво лъжепророк опитай с нешо друго ,например дали след сто години въобще ще има живот , държави,нации или само  китайци.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #107 on: December 14, 2009, 13:53 »
subigi kurt това го обеснявай на други хора,аз нямам проблем.Обесни го на онези дето са се вманиачили да доказват,че по произход са араби,кюрди и какви ли не.А доказателствата за това им са напълно измислени и фалшиви,повечето.За сажаление днес се оказа,че е много по-удобно и финансово по-изгодно да се обявиш за какъв ли не.
May che nay-izgodno e da si s hristiyansko ime. Slagaş si krıstçe na vrata i hayde v Plovdiv ;D Taka nikoy nyama da te unijava, rabota garantirana, Sarıevci plaştat i t.n.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #108 on: December 14, 2009, 15:40 »
Темата нали е за изказване на тези от Смолянско и за представяне на реалността там...Ами оставете ги на спокойствие де. Кво сте настръхнали и сте тръгнали да има давате наклон на .... Всички с това изтъркано Саръевци ги определяте и вие - много големите "Помаци" и много гордите, които се биете в гърдите, но САМО виртуално, им давате оценка и съвети без да са ви я искали.  :o Аре стига сте заливали форума с едни и същи ваши мнения, общо взето сме ги разбрали вече, щото един човек едва ли може да каже нещо ново след 200 поста (та дори и абс  ;D). Тук наблюдавам, че участват нови лица, явно извън тази тема не чувстват уют за участие, оставете ги спокойно да представят своите мнения. И да лаете, и да ги плюете, че не са ГОРДИ колкото вас от произхода си или там всичките ви обвинения, все тая....нищо няма да промените. Изборът кой какъв се чувства е личен и как ще го заявява в обществото също. Спрете с надцакването от "помак" та по-голям и с хуленето на смолянските, девинските и исикията  :D
Благодаря Ти, Господи!

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #109 on: December 14, 2009, 17:48 »
Защо не пишем ли?:
   1. защото цензурата е насочена в антибългарски настроения.
   2.Защото сме първо българи и после по религия мюсулмани.
   3.Живеем в сговор и взаимо помощ с братята българи християни,и ако не се видим взаимно в беди и радости Помашкия сайт няма да разбере за това!!!!
   4.Загърбихме вече стари вражди,защото сме броени по селата в родопите.
   5.С какво сте помислили за помаклъка в смолянския край?писъх сумати статии за незгодите и получих само подигравки(вие там в смолянско имате комплекси) и отклоняване на темата.
  =.не може да бъдете институция,ако се коментира избирателно за проблемите в родопите и намиране на решение за разрешяването им ,но не в ущтръб на националните български интереси.
    6.Копнах темата за да не се истрие пак избиратерно с мнения ,които отърват
Повече няма смисъл да пиша в този форум и моля за БАН

Offline TUFCA35

• Senior member
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #110 on: December 14, 2009, 18:32 »
ami az nese rakovodq ot statistikii ami izkazvam mnenieto si ot li4na gledna to4kaa
mladite hora v devinsko i osobeno v devin predpo4itat da praznuvat koleda i veligden otkolkoto bairqm
smesenite brakovee po4ti vinagi zavar6vat s dete hristiqn4e
poznavam mn pomaci koito naprimer kato otidat v plovdiv ne kazvat 4e sa pomaci ta dori i slagat krast na vratovete si za da nqma ni nai malko samnenie 4e sa pomaci
emi kvo dati kaja pove4eto mladi nese gordeqt s tva 4e sa pomaci i ne govorqt za tva
opitvat se dase priob6tqt kam mnozinstvoto
eto z atova mislq 4e sled 50 god nqma da ima pomaci .....
pomatsi e imalo i vinagi şte ima ne sled 50 ami do potopa

Offline mechta

• Senior member
« Reply #111 on: December 14, 2009, 21:22 »
щом някой пише за Селча и аз се намесвам и то с право. първо г-н Ясен Шуров под диктата на същите тези от "Родинци" измишльоти историята на българите от Селча - то тракийци ли не ги изкара, слявани ли не ги изкара, прабългари ли не ги назова. с него бих дикутирала на четири очи ако има смелост. първо Селча е било смесено село - 12 рода турци, един арнаути, останалите помаци. бих могла да ги изредя. ще цитирам думите на една позната "Джим кума а в паспорта ми пишеше , чи сам туркиня."и това е вярно - Отурските родове там са Оджакови, Имамови, Саръпъйъклар, Сакаджиеви, Опови, Фотенлиеви и други. този наш творец в речника на Селча посочва турски думи като запазени тракийски думи. ето как иде да де каже, че човек за да пише история в България - трябва да знае три езика - гръцки, турски и помашки, или български.има много фактически грешки в тази книга.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #112 on: December 15, 2009, 07:55 »
Защо не пишем ли?:
   1. защото цензурата е насочена в антибългарски настроения.
Бъркаш непозволяването на антитурски изказвания с антибългарските настроения.
2.Защото сме първо българи и после по религия мюсулмани.  

Всички сме българи след като живеем в тази държава. Но българите по етнос, не могат да бъдат по-българи от българските турци в този смисъл. Помаците са също не по-малко българи от останалите.
3.Живеем в сговор и взаимо помощ с братята българи християни,и ако не се видим взаимно в беди и радости Помашкия сайт няма да разбере за това!!!!

А с братята турци не живеете ли в разбирателство?
4.Загърбихме вече стари вражди,защото сме броени по селата в родопите.
 5.С какво сте помислили за помаклъка в смолянския край?писъх сумати статии за незгодите и получих само подигравки(вие там в смолянско имате комплекси) и отклоняване на темата.
  =.не може да бъдете институция,ако се коментира избирателно за проблемите в родопите и намиране на решение за разрешяването им ,но не в ущтръб на националните български интереси.
    6.Копнах темата за да не се истрие пак избиратерно с мнения ,които отърват
Повече няма смисъл да пиша в този форум и моля за БАН

Никой няма да те трие, до момента, в който престъпиш границата на етническата търпимост. Антитурски, както и антибългарски, антиалбански, антимакедонски, антигръцки, антиамерикански и прочие анти-етнически (национални) изказвания не се допускат във форума. Това е залегнало и в правилата.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #113 on: December 15, 2009, 08:38 »
Айде обесете го сега човека, че си е позволил да си каже мнението. Мнението на ismetaga за мен е миродавно. Каква е крайната цел? Да знаем за какво иде реч.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #114 on: December 15, 2009, 08:48 »
Скьпи братя и сестри от цяла смолянска област аз лично очаквам още по яростна сьпротива от вас по отношение на самоопределението ви.Вие посвикнахте с новите си имена,започнахте да приемате християнството,като ваша религия и хоп някакви си тука ви нарушават идилията.За вас тези хора са ходжи,ислямисти,фундаменталисти и пр.не скьпи братя и сестри тези хора тук са запазили истинската си сьщност много от тях или техни близки са минали през огьн и жупел,за да могат сега те да се чустват такива каквито са и те го заявяват с гордост.Те просто няма от какво да се срамуват.Положението в целият смолянски вилает е доста по различно при вас нещата винаги се мерят с друг аршин.Дори някои от вас като Исмет ага се страхува някой да не му застраши правото на самоопределение,че тука се водят антибьлгарски пропаганди нищо подобно това са плодове на затормозената психика и замьглено самоосьзнаване.Очакваме ви.
pomak

Offline abc

• Forum fan
« Reply #115 on: December 15, 2009, 09:02 »
hat иронията и сарказма към различномислещия не е конструктивна. Затормозена психика, замъглено самоосъзнаване, дрън-дрън. Жалко е, че помаците в помашкия сайт са малко. А защо? Може би не се идентифицират с него? Може би идеите му са неприемливи за тях? От относително некраткото ми пребиваване тук видях как вкупом, включително и на лични бива нападнат, оплют и заклеймен всеки помак, който има резерви към теориите и твърденията. Виждал съм гнусни лични, изпратени от иначе имащи претенции за уважаваност, виждал съм размахване на пръст към помаци, за това, че контактуват с християни, че не споделят тезите за произход, че не са достатъчно отдадени на Аллах и т.н и т.н. Комунизъм отвсякъде :) Жалкото е, че тези хора се предават твърде бързо, а случайният човек попаднал случайно тук прочита за дискриминацията, за крехката психика, за вечното вайкане и мрънкане, за отричането на всяка връзка с България и българското и си отива с обобщено мнение за помаците като общност. А не е така. В случая тези, които крещят най-силно имат най-добра чуваемост. А какво крещят те всички чуваме.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #116 on: December 15, 2009, 09:05 »
hat иронията и сарказма към различномислещия не е конструктивна. Затормозена психика, замъглено самоосъзнаване, дрън-дрън. Жалко е, че помаците в помашкия сайт са малко. А защо? Може би не се идентифицират с него? Може би идеите му са неприемливи за тях? От относително некраткото ми пребиваване тук видях как вкупом, включително и на лични бива нападнат, оплют и заклеймен всеки помак, който има резерви към теориите и твърденията. Виждал съм гнусни лични, изпратени от иначе имащи претенции за уважаваност, виждал съм размахване на пръст към помаци, за това, че контактуват с християни, че не споделят тезите за произход, че не са достатъчно отдадени на Аллах и т.н и т.н. Комунизъм отвсякъде :) Жалкото е, че тези хора се предават твърде бързо, а случайният човек попаднал случайно тук прочита за дискриминацията, за крехката психика, за вечното вайкане и мрънкане, за отричането на всяка връзка с България и българското и си отива с обобщено мнение за помаците като общност. А не е така. В случая тези, които крещят най-силно имат най-добра чуваемост. А какво крещят те всички чуваме.

abc, ти си КЛЕВЕТНИК.
Най добре е да се самосезираш.Уважаваме достойнството на всеки човек.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #117 on: December 15, 2009, 09:15 »
Самозезирах се. Но за уважението изобщо не е вярно. Или не е точно дефинирано. Говорейки в мн. число от чие име го твърдиш? Аз не съм усетил неуважение към който и да е било от страна на управата сайта с изключение на теб. Когато заклеймяваш някого като враг без да го познаваш дали не е клевета? Не ти ли писах, че тези дни четох постовете ти няколко страници назад и навсякъде усетих неприязън към България и всичко българско?

Здраве да е. Всеки е такъв, какъвто е.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #118 on: December 15, 2009, 09:21 »
hat иронията и сарказма към различномислещия не е конструктивна. Затормозена психика, замъглено самоосъзнаване, дрън-дрън. Жалко е, че помаците в помашкия сайт са малко. А защо? Може би не се идентифицират с него? Може би идеите му са неприемливи за тях? От относително некраткото ми пребиваване тук видях как вкупом, включително и на лични бива нападнат, оплют и заклеймен всеки помак, който има резерви към теориите и твърденията.

Няма как да знаеш какво получава в пощенската си кутия "истинския помак". Освен, разбира се, ако нямаш и други регистрации, в които да се представяш за такъв.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #119 on: December 15, 2009, 09:27 »
Определения като "истински помак", "истински българин", "шувенист", "антибългари", "антипомаци" не използвам, в този ред не съм твърдял, че знам какво получава истинския помак. За времето обаче през което съм във форума съм общувал с доста помаци. Някои от тях вече не пишат. Те не харесват радикалните идеи на шепа други помаци, а обидени явно от отношението на своите са споделяли какво отношение и забележки са получили. Не е трудно да се сетиш, но не си се събудил. Разбира се, че нямам друга регистрация в която да се представям като помак. Като не помак също. Разбира се, че няма да кажа кои са те.