Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421085 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #60 on: December 09, 2009, 21:21 »
От кого го браните Хат? От другите помаци? България нямаше да е същата ако БКП я нямаше, но така и никой не ми даде смислен отговор в какво е виновен Божидар Димитров.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #61 on: December 09, 2009, 22:54 »
авс Божидар Димитров е рожба на тази БКП,той е един от най видните творци – прекроители на историята на Бьлгария.  Благодарение на такива като него лижегьзци днес няколко поколения зрели бьлгарски граждани са с изкривено разбиране относно произхода си ако щеш.Той много често е в противоречие сьс самия себе си. Незнам какьв по смислен отговор искаш.Относно това за браненето ти си отдавна тук и си наясно.И в този ред на мисли аз не разбрах и ти с каква нагласа си.
pomak

Offline isa71

• Forum fan
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #62 on: December 10, 2009, 09:05 »
абц,факта че Б.Димитров е бил доносник е достатъчен.Ако например твоя комшия е донасял за твоите родители,ти този човек как ще го възприемеш,ще му вярваш ли............

Offline abc

• Forum fan
« Reply #63 on: December 10, 2009, 09:09 »
isa71 не съм чел Божидар Димитров това, но надявам се да се пусне някой линк към доносите му. Вече всичко е достъпно  в нета. Аз знам, че той се е занимавал с друго, не с това.

За второто - има простими и непростими грехове. Всички сме хора всички грешим. Първо ще му отровя кокошките, пък после ще му простя.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #64 on: December 10, 2009, 09:30 »
абц забележи за къкво става въпрос-
,,Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е мажоритарен кандидат-депутат и водач на бургаската листа на партия ГЕРБ, е снасял информация за бившата Държавна сигурност под три псевдонима, всичките от които хански имена. Това стана ясно, след като комисията по досиетата провери участниците в парламентарната надпревара за съпричастност с бившите служби.
Димитров се подвизавал като агент на ДС под ханските псевдоними Кардам, Тервел и Телериг. Той е вербуван от капитан Цветан Станимиров през 1973 г. Писал е доносите си собственоръчно.
В края на миналата година тогавашната соцдепутатка Татяна Дончева поиска отварянето на досието на шефа на НИМ с аргумента, че атаките му срещу нея може да са свързани с агентурното му минало.

http://www.monitor.bg/article?id=204099

Offline petq

• Member
  • **
« Reply #65 on: December 10, 2009, 17:31 »
Първо исказвам само моето мнение,не пиша от ничие друго.Относно за произхода на помаците съм напълно убедена в това което казах,а това за "чисти" българи имах предвит християни и мисля ,че повечето ме разбраха.Време разделно е един много хубав филм,в него се отразява част от истината за помаците,но извода ми за помашкия произход не е само от там,определено.Пък и има куп доказателства за това,др е въпроса,че някои хора си затварят очите за тях.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #66 on: December 10, 2009, 17:59 »
Първо исказвам само моето мнение,не пиша от ничие друго.Относно за произхода на помаците съм напълно убедена в това което казах,а това за "чисти" българи имах предвит християни и мисля ,че повечето ме разбраха.Време разделно е един много хубав филм,в него се отразява част от истината за помаците,но извода ми за помашкия произход не е само от там,определено.Пък и има куп доказателства за това,др е въпроса,че някои хора си затварят очите за тях.

Просто попитах, тъй като ми се стори познат стила на писане. "Доста" хора влизат тук през парадния вход с крещящото си първо мнение "помаците са чисти българи (християни)". После се оказва, че във всичките тези хора има нещо общо. Така бе и с Тралала.

Здравей и добре дошла, Петя!
Случайно да познаваш Tralala (една изключително уважавана от мен участничка във форума)?
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #67 on: December 10, 2009, 18:19 »
     Петя,аз не познавам цецо от Селча.Ама ти го питай той чувал ли е за писателя Николай Хайтов който е живял във вашия край и имаше доказателства че хора от Селча са учавствали в баташкото клане.Не са ли пазили  по онова време спомена за потурчването.Пък и друго го попитай-Колко смесени бракове имат с турците от съсдните села-Фотен и Стоманово.Така че ако някога са били  "чисти" българи сега се се измарсили омешили са  се с турци.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #68 on: December 10, 2009, 19:26 »
     Петя,аз не познавам цецо от Селча.Ама ти го питай той чувал ли е за писателя Николай Хайтов който е живял във вашия край и имаше доказателства че хора от Селча са учавствали в баташкото клане.Не са ли пазили  по онова време спомена за потурчването.Пък и друго го попитай-Колко смесени бракове имат с турците от съсдните села-Фотен и Стоманово.Така че ако някога са били  "чисти" българи сега се се измарсили омешили са  се с турци.

Гледам, че сте захванали да коментирате селото ми.
Хадж, къде са ти доказателствата, че сме участвали в баташкото клане?
Наслушал съм се на идиотщини в този форум, но това за първи път го чувам.
Фабриката за фалшификати ли пак вкарахте в действие?
Да, Хайтов е живял в нашия край - бил е директор на горското стопанство в Лисичево и Девин. Не е особено обичана фигура на село - старите хора помнят с какво пренебрежение се е отнасял към нас. Дивите му разкази също представят една хиперболизирана реалност, целяща да шокира незапознатия литературен консуматор. Популярността му на писател обаче не може да се отрече, дори и да е спечелена на наш гръб. Именно това хиперболизиране и студиите му по търсене гроба на Васил Левски, както и връзките му с комунистите го направиха директор на съюза на писателите в БГ.
Та, какви доказателства имал Хайтов за участието ни в баташките събития? Посочи къде са публикувани!
Отново се опитвате да ни очерните ;) Не сте намерили точния адрес.
Интересно защо постоянно ровите в Батак? Явно много хора имате интерес да поддържате темата отворена и не искате да я оставите в миналото.
Видяхте, че не ви се връзваме на идиотщините и сега се опитвате и Батак да ни припишете. Батак е бил основният ни търговски център и всичко, от което се е нуждаело селото се е сдобивало от там, там е продавало и продукцията си.
И тъй като не обичате да четете документи, а поставяте превес на "устната традиция" над историята, да видим какво споделят помаците от Чепино за събитията в Батак:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2753.msg43544.html#msg43544

"Савна, савна ле, потеглиха,
потеглиха ле нанадоле,
наредиха ле шес байрека:
баш байрека бе банянскиа,
той си тръгна ле най-напреде,
па по него доркоскиа,
па третиа бе костандоски,
четвъртиа корвяньето,
петиа бе ракитоски,
шестия бе лаженскиа."

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2753.msg43544.html#msg43544

За смесените бракове: да имаме доста смесени семейства - и с турци, и с православни българи и с католици. Разбираме си се добре и си живеем заедно.
За твое инфо именно с турците от Фотино сме имали доста вражди в миналото и се е стигало до сериозни разпри и побоища, но сега всичко е останало в миналото.

Интересно защо много хора тук се интересувате единствено от миналото и забравяте да живеете тук и сега. Много е лесно да обвиняваш другите и миналото за неспособността си да се реализираш в настоящето. Точно хората, които не могат да се реализират като личности постоянно търсят някой с когото да се оправдаят - то не бяха репресии, то не бяха възродители, то не бяха покръстители - всички са ви виновни, само не и самите вие.

Ако евреите се оплакваха постоянно от хилядите години на репресии и преследвания, масови изтребления и антисемитски настроения, то отдавна да са изчезнали от лицето на земята. Това, което можем да се научим от тях е да извлечем поука от трудностите и да гледаме напред.

P.S.
Какво стана с "предосманските" ви надгробни камъни с арабски надписи?
Оказа се, че всички са от 18 и 19 век, и годините са по хиджра.  ;D
Трябва пак да впрегнете фабриката за фалшификати.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #69 on: December 10, 2009, 20:16 »
И след толкова дълъг постинг да не си помисли,че ни промени мнението? 8)

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #70 on: December 10, 2009, 21:33 »
И след толкова дълъг постинг да не си помисли,че ни промени мнението? 8)

Ужас! Вай, вай! Какво да правим сега?
Да си спрем децата от детската градина, задето Гелинката не си е променила мнението ...

Нали знаеш, че ми дреме на огромния капацитет за повечето мнения в този форум.  ;)

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #71 on: December 10, 2009, 23:05 »
Ех!!!Николай  Хайтов бил написал.Какво е написал бе хора?Такъв фантазйор!По всичко си личи, че си приличате, само дето е живял в друго време.Що не земете и вие да драснете по някой ред та да ви дадат по някоя телевизия.Хайтовци под път и над път.Така ви се иска.
Боян.Тоя израз за капацитета ти.Първо не е ясно за какав капацитет става въпрос.Второ маика ти те познава от рождение питаи нея тя те познава наи добре. И не ми намигай след такива простотии не ъм ти гадже.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #72 on: December 11, 2009, 08:43 »
Бояне!

Не само ти си тука "Персона нон грата" :)

Така че това да не те притеснява. Сайта е отворен за всички желаещи па макар да имат различно мнение по въпросите от болшенството...

Имаме и други членове помаци, които са със българските си имена в обществото, но нямат доблеста да си го признаят пред всички, а се представят, като най-великите помаци... Еи човешкото лицемерие си няма граници, язик...

Колко теми сме опитвали да отворим за преките ни познати случаи, за предателства и доносничества от помаци, но те обикновенно не са ни интересни и се пренебрегват :). Имаме си един Боян тука, когото може да обвиняваме за всичко, макар че тои е още млад и не е пряко замесен в събитията които ние помним. Май така е по лесно... :)
Няма оправия...
"Възможностите съществуват, за да се възползваме от тях! "

Offline Hat

• Moderator
« Reply #73 on: December 11, 2009, 08:59 »

Интересно защо много хора тук се интересувате единствено от миналото и забравяте да живеете тук и сега. Много е лесно да обвиняваш другите и миналото за неспособността си да се реализираш в настоящето. Точно хората, които не могат да се реализират като личности постоянно търсят някой с когото да се оправдаят - то не бяха репресии, то не бяха възродители, то не бяха покръстители - всички са ви виновни, само не и самите вие.

Ако евреите се оплакваха постоянно от хилядите години на репресии и преследвания, масови изтребления и антисемитски настроения, то отдавна да са изчезнали от лицето на земята. Това, което можем да се научим от тях е да извлечем поука от трудностите и да гледаме напред.

P.S.
Какво стана с "предосманските" ви надгробни камъни с арабски надписи?
Оказа се, че всички са от 18 и 19 век, и годините са по хиджра.  ;D
Трябва пак да впрегнете фабриката за фалшификати.

Интересно мнение та чак заинтригуващо за човек с "огромен капацитет"само не разбрах кое те кара да мислиш,че хората тук се интересуват само от миналото си та чак забравяли да живеят в настоящето.Лично смятам,че всеки един от тука присьстващите е завьршен,като личност и с оформен вече характер.Всеки в една или друга степен е разбил насажданата ни дьлги години заблуда и е трьгнал да тьрси истината за себе си и децата си.Това че ти все още не си го направил не ти дава право да правиш толкова елементарни изводи някак си не ти отива на огромният капацитет.Конфуций казва,че и най дьлгият пьт започва с пьрвата стьпка ние вече сме я направили а ти дори вьрвиш в обратна посока.Имам чуството,че заблудата ти е толкова силна и от години е накарала сетиватати да закьрнеят и да тьнеш в мрак.Ако има някой етнос,който да прилича на евреите по изтьрпените мьки и унижения то това са помаците,вьпреки всичко те са оцелели и са по целият свят тьрсейки истината за себе си.А там кьдето са те наистина са пример за подражание.Каква фабрика,какви фалшификати недостойно мислене за човек с "огромен капацитет".
pomak

Offline muti6

• Adviser
« Reply #74 on: December 11, 2009, 10:19 »
Ужас! Вай, вай! Какво да правим сега?
Да си спрем децата от детската градина, задето Гелинката не си е променила мнението ...

Нали знаеш, че ми дреме на огромния капацитет за повечето мнения в този форум.  ;)
Научи се да надделяваш лошите мисли,угризенията и унилите представи,които тровят духа.Не ги вземай на сериозно!
 Като гледам, най-доброто разрешение на твойте дилеми е да се гръмнеш, просто не виждам друг изход.И това ми било VIP-Persona non grata!