За "Родина" първо съм чула от обикновени хора,помаци и когато разказваха за това което са правили,лицата им грейваха.Очите им заблестяваха,като обесняваха каде са ходили,как са играели хора,какви песни са пеели,колко горди и доволни са били,когато са печелели някакво надиграване или надпяване и т.н.Никой от тях нито веднъж не каза нищо лошо,че някой,от Родинци да ги е обидил с поведение или думи.Хората тук пазят хубави спомени от "Родина".Това за фереджетата,и въобще за възродителния процес отговорност носят само комунистите.Родина не е била нито фашистка,нито комунистическа организация,замисъла й е бил съвсем морален и хуманен!!!Относно мюфтийвството,изобщо не ме интересува,в джамия не влизам,но наистина звучи смешно.Възродителния процес е бил грешка и за това няма да се повтори,споко.Но и днешното бездействие на държавата,спрямо появилите се вече и в смоленско,ислямистки-фанатични организаций също е голяма дрешка.Аз лично много ще се радвам все повече конференций да има на тази тема и то не само в Смолян.