Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421801 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Ynt: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #810 on: March 25, 2010, 06:50 »
. а това , че ти приятелю не си чел Мевляна, Курана, Библията, Ведите и пр.  колкото за катастрофите - те са си наказание Свише - Той, Всевишният знае кой колко струва и вижда всяко наше дело. и всичко става с негова воля.   и друго - Всевишният ни иска да го делим, и да го припознаваме само като наш и единствен.

mechta

Радвам се че си чела корана, но от това би следвало да знаеш, че той отрича езичеството.Ако не знаеш къде го пише, мога да ти дам сурите и аетите където това е много ясно изразено.И Всевишния освен , че не иска да го делим , не иска и да Го съдружаваме. Знаеш ли какво е съдружаване или ширк? 

Offline tersid

• Adviser
« Reply #811 on: March 25, 2010, 09:02 »
mechta

Радвам се че си чела корана, но от това би следвало да знаеш, че той отрича езичеството.Ако не знаеш къде го пише, мога да ти дам сурите и аетите където това е много ясно изразено.И Всевишния освен , че не иска да го делим , не иска и да Го съдружаваме. Знаеш ли какво е съдружаване или ширк?  
Гече ,общо взето си прав, но дали някакви остатъци от стари езически ритуали ,представляват езичество?Един оцелял езически ритуал,според мен едва ли представлява  съдружаване с идоли и тотеми ,защото такива липсват в тези ритуали.
Мисля ,че старите езически практики които все още ги има запазени тук таме сред нашето племе ,са практики които доказват сравнително със заобикалящите ни ,нашата различна идентичност и не представляват многобожие и  в този смисъл няма и отделяне от мюсюлманската общност.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B8%D1%80%D0%BA

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #812 on: March 25, 2010, 10:21 »
     Жителите на девинското село Осиково обмислят провеждането на референдум за отделянето на селото от пределите на община Девин и област Смолян и включването му в териториалния обхват на община Родопи в област Пловдив.

Кметът на селото Велин Палигоров ще се срещне с кмета на община Родопи, за да разговарят за приемането на Осиково на своя територия. Няколко са причините, които Палигоров изтъква в полза на решението селото да премине под опеката на община Родопи.

Според него заради лошия път администрацията на община Родопи е по-близка отколкото тази на община Девин. Освен това селото е вдадено към пловдивската община, релефът е по-равнинен, а и пловдивската община е по-богата. Кметът на Осиково посочи, че община Девин е забравила селото. Според кмета през последните 15 години общината не е инвестирала никакви пари за развитието му, въпреки че хората си плащат данъците. „Искахме от общината справка какво е инвестирала в селото, но оттам ни отказаха такава, подчерта Палигоров. Той отбеляза, че другите села на територията на община Девин са получили инвестиции за по 100-200 хил. лв. – подпорни стени, улици, а въпреки докладните, които той е писал до общината, в Осиково няма нищо - нито улици, нито канавки, нито водопроводи. Палигоров посочи, че селото е получило само малко цимент и водопроводни тръби, които са за жълти стотинки.

Другата причина, поради която хората да искат да преминат в Пловдивска област, е липсата на информация за това ще се асфалтира ли пътят до селото. Заради лошия път хората протестираха на два пъти. В момента до края на март протестите са спрени, но ако няма информация дали ремонтът ще започне през април, протестите ще започнат отново.

Свободен чове

• Guest
« Reply #813 on: March 25, 2010, 10:32 »
Има резон за исканията на кмета на Осиково. Селото е значително по-близо до Кричим отколкото до Девин. До колкото съм забелязал, отсечката от пътя Кричим-Девин, която се пада в област Пловдив, е значително по-добре поодържана спрямо остатъка в област Смолян.
Без друго повечето осиковци имат имоти в Кричим (голяма част от изселилите се живеят там), така че една такава идея има нужда да бъде разгледана.
Имах съученик от Осиково, който когато се прибираше към селото си, чакаше на стоп в Кричим, някой да го вземе по пътя за Девин и след като го свалят на разклона за Осиково, пешачката се прибираше до къщи по черния път. Казваше, че там само джипове и товарни коли минават с лекота. А за зимата просто не ми се мисли.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #814 on: March 25, 2010, 11:04 »
  Цецо, чувал съм да казват хубавото на лошия път е, че като го минеш после малко неща в живота могат да те изплашат.   Този съученик от техникума ли е? А до Кричим как се е добирал, през Пещера и Козарско или по друг път?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #815 on: March 25, 2010, 11:14 »
Беглик в 90% от постингите си питаш за качеството и разположението на пътната настилка- или си от Транспортното министерство или от някоя пътно строителна фирма ;)

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #816 on: March 25, 2010, 11:40 »
Балканджия, има и трети вариант, следвам препоръката на Алеко. Тази година, юли месец ще се навършат 27 години от един мой луд преход от Галата до х. Черноморец. Имаш ли представа колко километра е по брега? Отне ми половин ден с почивки.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #817 on: March 25, 2010, 11:43 »
Беглик от Галата до Черноморец не е кой знае колко километра, и аз съм ходил. Похвално е че обикаляш страната. Евала!

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #818 on: March 25, 2010, 11:48 »
Балканджия, благодаря. Даде ми кураж да го повторя.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #819 on: March 25, 2010, 11:51 »
В момента поради нечуваните валежи тая зима там част скатовете на брега са неустойчиви и има опасност от свличания- внимавай!

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #820 on: March 25, 2010, 11:57 »
Благодаря.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #821 on: March 26, 2010, 12:39 »
Гече ,общо взето си прав, но дали някакви остатъци от стари езически ритуали ,представляват езичество?Един оцелял езически ритуал,според мен едва ли представлява  съдружаване с идоли и тотеми ,защото такива липсват в тези ритуали.
Мисля ,че старите езически практики които все още ги има запазени тук таме сред нашето племе ,са практики които доказват сравнително със заобикалящите ни ,нашата различна идентичност и не представляват многобожие и  в този смисъл няма и отделяне от мюсюлманската общност.

tersid, не мога да се съглася ,че общо взето съм прав.В това разбиране или си прав или не си.Няма полувенчата истина.
Остатъци от езически обичай има, а това , че са остатъци не ги прави не езически и мисля , че съвсем не са малко.Като започнем от "сините оченца" за пазене от уруки, много предмети, които съпътстват дадени ритуали, вярване в хороскопи , числа, и т.н. са все неща които отклоняват акидата (убеждението).Да това не разделя мюсюлманската общност и няма многобожие, но не е задължително да има многобожие за да има ширк.Даже паказнастта също е ширк. Голяма част от меканците по време на пратеника (САС), вярващи в Аллах, но ползващи за посредници идоли, които да им посредничат с Него (днес някой светила в исляма са призовавани със същата цел), са били определени за мушрици.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #822 on: March 27, 2010, 14:00 »
Имам чуството че си даваш само мнението. На твойто място бих се въздържал, ако не съм сигурен с доводите си. Вярно че шиитите в Иран призовават светци в молитвите си да ходатайстват пред Аллах за тях, но между митичните божества изразявани чрез идули и споменатите светци разликата, че вторите все пак са били реални хора, които са живяли някога и някъде. Друг е въпроса дали тези хора ще имат това право да се застъпват на Съдния ден.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #823 on: March 27, 2010, 16:55 »
Имам чуството че си даваш само мнението. На твойто място бих се въздържал, ако не съм сигурен с доводите си. Вярно че шиитите в Иран призовават светци в молитвите си да ходатайстват пред Аллах за тях, но между митичните божества изразявани чрез идули и споменатите светци разликата, че вторите все пак са били реални хора, които са живяли някога и някъде. Друг е въпроса дали тези хора ще имат това право да се застъпват на Съдния ден.

Аз съм сигурен в доводите си.Ако не си забелязал - даваме мнения за ширка.Ако имаш нещо против това което съм писал - дай доводи.Не ме карай да се съмнявам в качествата ти на имам.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #824 on: March 27, 2010, 17:05 »
Не те карам да се съмняваш в каквото и да е било, просто те саветвам да не си категоричен, тъй като даването на фетва за туй и унуй не е лека работа. Имам Ахмед Хамберли например за да даде отговори на 14 въпроси отправени от жители на Багдад се нуждаел от дни и успял да отговори само на 4 от тях. А по онова време той бил най-големия учен в областта на Фъкъха и Ислямското право. По горе спомена за показноста и спомена че е ширк. Вярно че показността и възгордяването не е от нещата които обича Аллах, но пък че е ширк някак си трудно може да го приеме това човек.