Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 432367 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #60 on: December 09, 2009, 21:21 »
От кого го браните Хат? От другите помаци? България нямаше да е същата ако БКП я нямаше, но така и никой не ми даде смислен отговор в какво е виновен Божидар Димитров.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #61 on: December 09, 2009, 22:54 »
авс Божидар Димитров е рожба на тази БКП,той е един от най видните творци – прекроители на историята на Бьлгария.  Благодарение на такива като него лижегьзци днес няколко поколения зрели бьлгарски граждани са с изкривено разбиране относно произхода си ако щеш.Той много често е в противоречие сьс самия себе си. Незнам какьв по смислен отговор искаш.Относно това за браненето ти си отдавна тук и си наясно.И в този ред на мисли аз не разбрах и ти с каква нагласа си.

Offline isa71

• Forum fan
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #62 on: December 10, 2009, 09:05 »
абц,факта че Б.Димитров е бил доносник е достатъчен.Ако например твоя комшия е донасял за твоите родители,ти този човек как ще го възприемеш,ще му вярваш ли............

Offline abc

• Forum fan
« Reply #63 on: December 10, 2009, 09:09 »
isa71 не съм чел Божидар Димитров това, но надявам се да се пусне някой линк към доносите му. Вече всичко е достъпно  в нета. Аз знам, че той се е занимавал с друго, не с това.

За второто - има простими и непростими грехове. Всички сме хора всички грешим. Първо ще му отровя кокошките, пък после ще му простя.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #64 on: December 10, 2009, 09:30 »
абц забележи за къкво става въпрос-
,,Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е мажоритарен кандидат-депутат и водач на бургаската листа на партия ГЕРБ, е снасял информация за бившата Държавна сигурност под три псевдонима, всичките от които хански имена. Това стана ясно, след като комисията по досиетата провери участниците в парламентарната надпревара за съпричастност с бившите служби.
Димитров се подвизавал като агент на ДС под ханските псевдоними Кардам, Тервел и Телериг. Той е вербуван от капитан Цветан Станимиров през 1973 г. Писал е доносите си собственоръчно.
В края на миналата година тогавашната соцдепутатка Татяна Дончева поиска отварянето на досието на шефа на НИМ с аргумента, че атаките му срещу нея може да са свързани с агентурното му минало.

http://www.monitor.bg/article?id=204099

Offline petq

• Member
  • **
« Reply #65 on: December 10, 2009, 17:31 »
Първо исказвам само моето мнение,не пиша от ничие друго.Относно за произхода на помаците съм напълно убедена в това което казах,а това за "чисти" българи имах предвит християни и мисля ,че повечето ме разбраха.Време разделно е един много хубав филм,в него се отразява част от истината за помаците,но извода ми за помашкия произход не е само от там,определено.Пък и има куп доказателства за това,др е въпроса,че някои хора си затварят очите за тях.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #66 on: December 10, 2009, 17:59 »
Първо исказвам само моето мнение,не пиша от ничие друго.Относно за произхода на помаците съм напълно убедена в това което казах,а това за "чисти" българи имах предвит християни и мисля ,че повечето ме разбраха.Време разделно е един много хубав филм,в него се отразява част от истината за помаците,но извода ми за помашкия произход не е само от там,определено.Пък и има куп доказателства за това,др е въпроса,че някои хора си затварят очите за тях.

Просто попитах, тъй като ми се стори познат стила на писане. "Доста" хора влизат тук през парадния вход с крещящото си първо мнение "помаците са чисти българи (християни)". После се оказва, че във всичките тези хора има нещо общо. Така бе и с Тралала.

Здравей и добре дошла, Петя!
Случайно да познаваш Tralala (една изключително уважавана от мен участничка във форума)?

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #67 on: December 10, 2009, 18:19 »
     Петя,аз не познавам цецо от Селча.Ама ти го питай той чувал ли е за писателя Николай Хайтов който е живял във вашия край и имаше доказателства че хора от Селча са учавствали в баташкото клане.Не са ли пазили  по онова време спомена за потурчването.Пък и друго го попитай-Колко смесени бракове имат с турците от съсдните села-Фотен и Стоманово.Така че ако някога са били  "чисти" българи сега се се измарсили омешили са  се с турци.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #68 on: December 10, 2009, 19:26 »
     Петя,аз не познавам цецо от Селча.Ама ти го питай той чувал ли е за писателя Николай Хайтов който е живял във вашия край и имаше доказателства че хора от Селча са учавствали в баташкото клане.Не са ли пазили  по онова време спомена за потурчването.Пък и друго го попитай-Колко смесени бракове имат с турците от съсдните села-Фотен и Стоманово.Така че ако някога са били  "чисти" българи сега се се измарсили омешили са  се с турци.

Гледам, че сте захванали да коментирате селото ми.
Хадж, къде са ти доказателствата, че сме участвали в баташкото клане?
Наслушал съм се на идиотщини в този форум, но това за първи път го чувам.
Фабриката за фалшификати ли пак вкарахте в действие?
Да, Хайтов е живял в нашия край - бил е директор на горското стопанство в Лисичево и Девин. Не е особено обичана фигура на село - старите хора помнят с какво пренебрежение се е отнасял към нас. Дивите му разкази също представят една хиперболизирана реалност, целяща да шокира незапознатия литературен консуматор. Популярността му на писател обаче не може да се отрече, дори и да е спечелена на наш гръб. Именно това хиперболизиране и студиите му по търсене гроба на Васил Левски, както и връзките му с комунистите го направиха директор на съюза на писателите в БГ.
Та, какви доказателства имал Хайтов за участието ни в баташките събития? Посочи къде са публикувани!
Отново се опитвате да ни очерните ;) Не сте намерили точния адрес.
Интересно защо постоянно ровите в Батак? Явно много хора имате интерес да поддържате темата отворена и не искате да я оставите в миналото.
Видяхте, че не ви се връзваме на идиотщините и сега се опитвате и Батак да ни припишете. Батак е бил основният ни търговски център и всичко, от което се е нуждаело селото се е сдобивало от там, там е продавало и продукцията си.
И тъй като не обичате да четете документи, а поставяте превес на "устната традиция" над историята, да видим какво споделят помаците от Чепино за събитията в Батак:

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2753.msg43544.html#msg43544

"Савна, савна ле, потеглиха,
потеглиха ле нанадоле,
наредиха ле шес байрека:
баш байрека бе банянскиа,
той си тръгна ле най-напреде,
па по него доркоскиа,
па третиа бе костандоски,
четвъртиа корвяньето,
петиа бе ракитоски,
шестия бе лаженскиа."

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2753.msg43544.html#msg43544

За смесените бракове: да имаме доста смесени семейства - и с турци, и с православни българи и с католици. Разбираме си се добре и си живеем заедно.
За твое инфо именно с турците от Фотино сме имали доста вражди в миналото и се е стигало до сериозни разпри и побоища, но сега всичко е останало в миналото.

Интересно защо много хора тук се интересувате единствено от миналото и забравяте да живеете тук и сега. Много е лесно да обвиняваш другите и миналото за неспособността си да се реализираш в настоящето. Точно хората, които не могат да се реализират като личности постоянно търсят някой с когото да се оправдаят - то не бяха репресии, то не бяха възродители, то не бяха покръстители - всички са ви виновни, само не и самите вие.

Ако евреите се оплакваха постоянно от хилядите години на репресии и преследвания, масови изтребления и антисемитски настроения, то отдавна да са изчезнали от лицето на земята. Това, което можем да се научим от тях е да извлечем поука от трудностите и да гледаме напред.

P.S.
Какво стана с "предосманските" ви надгробни камъни с арабски надписи?
Оказа се, че всички са от 18 и 19 век, и годините са по хиджра.  ;D
Трябва пак да впрегнете фабриката за фалшификати.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #69 on: December 10, 2009, 20:16 »
И след толкова дълъг постинг да не си помисли,че ни промени мнението? 8)

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #70 on: December 10, 2009, 21:33 »
И след толкова дълъг постинг да не си помисли,че ни промени мнението? 8)

Ужас! Вай, вай! Какво да правим сега?
Да си спрем децата от детската градина, задето Гелинката не си е променила мнението ...

Нали знаеш, че ми дреме на огромния капацитет за повечето мнения в този форум.  ;)

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #71 on: December 10, 2009, 23:05 »
Ех!!!Николай  Хайтов бил написал.Какво е написал бе хора?Такъв фантазйор!По всичко си личи, че си приличате, само дето е живял в друго време.Що не земете и вие да драснете по някой ред та да ви дадат по някоя телевизия.Хайтовци под път и над път.Така ви се иска.
Боян.Тоя израз за капацитета ти.Първо не е ясно за какав капацитет става въпрос.Второ маика ти те познава от рождение питаи нея тя те познава наи добре. И не ми намигай след такива простотии не ъм ти гадже.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #72 on: December 11, 2009, 08:43 »
Бояне!

Не само ти си тука "Персона нон грата" :)

Така че това да не те притеснява. Сайта е отворен за всички желаещи па макар да имат различно мнение по въпросите от болшенството...

Имаме и други членове помаци, които са със българските си имена в обществото, но нямат доблеста да си го признаят пред всички, а се представят, като най-великите помаци... Еи човешкото лицемерие си няма граници, язик...

Колко теми сме опитвали да отворим за преките ни познати случаи, за предателства и доносничества от помаци, но те обикновенно не са ни интересни и се пренебрегват :). Имаме си един Боян тука, когото може да обвиняваме за всичко, макар че тои е още млад и не е пряко замесен в събитията които ние помним. Май така е по лесно... :)
Няма оправия...

Offline Hat

• Moderator
« Reply #73 on: December 11, 2009, 08:59 »

Интересно защо много хора тук се интересувате единствено от миналото и забравяте да живеете тук и сега. Много е лесно да обвиняваш другите и миналото за неспособността си да се реализираш в настоящето. Точно хората, които не могат да се реализират като личности постоянно търсят някой с когото да се оправдаят - то не бяха репресии, то не бяха възродители, то не бяха покръстители - всички са ви виновни, само не и самите вие.

Ако евреите се оплакваха постоянно от хилядите години на репресии и преследвания, масови изтребления и антисемитски настроения, то отдавна да са изчезнали от лицето на земята. Това, което можем да се научим от тях е да извлечем поука от трудностите и да гледаме напред.

P.S.
Какво стана с "предосманските" ви надгробни камъни с арабски надписи?
Оказа се, че всички са от 18 и 19 век, и годините са по хиджра.  ;D
Трябва пак да впрегнете фабриката за фалшификати.

Интересно мнение та чак заинтригуващо за човек с "огромен капацитет"само не разбрах кое те кара да мислиш,че хората тук се интересуват само от миналото си та чак забравяли да живеят в настоящето.Лично смятам,че всеки един от тука присьстващите е завьршен,като личност и с оформен вече характер.Всеки в една или друга степен е разбил насажданата ни дьлги години заблуда и е трьгнал да тьрси истината за себе си и децата си.Това че ти все още не си го направил не ти дава право да правиш толкова елементарни изводи някак си не ти отива на огромният капацитет.Конфуций казва,че и най дьлгият пьт започва с пьрвата стьпка ние вече сме я направили а ти дори вьрвиш в обратна посока.Имам чуството,че заблудата ти е толкова силна и от години е накарала сетиватати да закьрнеят и да тьнеш в мрак.Ако има някой етнос,който да прилича на евреите по изтьрпените мьки и унижения то това са помаците,вьпреки всичко те са оцелели и са по целият свят тьрсейки истината за себе си.А там кьдето са те наистина са пример за подражание.Каква фабрика,какви фалшификати недостойно мислене за човек с "огромен капацитет".

Offline muti6

• Adviser
« Reply #74 on: December 11, 2009, 10:19 »
Ужас! Вай, вай! Какво да правим сега?
Да си спрем децата от детската градина, задето Гелинката не си е променила мнението ...

Нали знаеш, че ми дреме на огромния капацитет за повечето мнения в този форум.  ;)
Научи се да надделяваш лошите мисли,угризенията и унилите представи,които тровят духа.Не ги вземай на сериозно!
 Като гледам, най-доброто разрешение на твойте дилеми е да се гръмнеш, просто не виждам друг изход.И това ми било VIP-Persona non grata!