Ще кажа, каквото знам по въпроса с уговорката, че не съм се занимавал със сериозно проучване на въпроса и по темата мнението ми се формира от приказки на стари хора - т.е. не знам доколко това отговаря на истината. Ние ги наричаме "егупти" - с "е" и се смята че са хора дошли от Египет. Сигурно знаете, че старото име на Мадан е Маден (думата е арабска и доколкото знам означава ковач). Та в райно рудниците се експлоатират още от тракийско време, но добивът и обработката на металите се е развил през късното Средновековие. Тогава османците докарали ковачи от Египет, които да правят оръжия за армията им. И именно те, женейки се за местни жени създали егуптите, които са малко по тъмни от нас, но не са цигани. Те дори не разбират езика на циганите, които идват да просят например,(и в Рудоземска и Маданска общини няма постоянноживеещи цигани). Егуптите освен по цвета по нищо друго не се различават от нас - мюсюлмани са и водят същия начин на живот, строят си къщи, обработват земята и т.н., в смисъл, че доста се различават от циганите. Това е което аз знам.