Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426118 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #480 on: February 26, 2010, 09:06 »
Е не можа ли да го кажеш малко по-така това изречение - все пак говориш за жени, не за овце или крави.
Умишлено използвах този израз тьй като прочетох,че дори и нормални семейства вземали семенен материал и то с предпочитание от черен или мургав мьжага дарител на сперма.В биологичните си нужди сме много близки до животните и решех,че ще звучи по добре,като "женски" отколкото жени.Ако сьм обидил някого моля да бьда извинен.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #481 on: February 26, 2010, 15:30 »
Незнам черната боя къде се тачи и къде не,но тука, не съм останала с впечатление да има голяма любов между помаци и агупти.Има някаква търпимост.Дори когато се използва думата "агуптин" звучи по-обидно и от "циганин".В смолянско най-разпостраненият вариянт за произхода им е,че са потомци на цигани и помаци,но това е спорен въпрос.Въпреки това имаме доста прилики с тях,дори те са по-религиозни от повечето помаци.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #482 on: February 26, 2010, 16:40 »
Незнам черната боя къде се тачи и къде не,но тука, не съм останала с впечатление да има голяма любов между помаци и агупти.Има някаква търпимост.Дори когато се използва думата "агуптин" звучи по-обидно и от "циганин".В смолянско най-разпостраненият вариянт за произхода им е,че са потомци на цигани и помаци,но това е спорен въпрос.Въпреки това имаме доста прилики с тях,дори те са по-религиозни от повечето помаци.
Петя трябва да се научим да ги уважаваме такива,каквито са и да тьрсим и извличаме положителното от взаимоотношенията си с тях.Пьк и не само с тях а с всички около нас,за да имаме хармония вьтре в самите нас.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #483 on: February 27, 2010, 12:32 »
Петя трябва да се научим да ги уважаваме такива,каквито са и да тьрсим и извличаме положителното от взаимоотношенията си с тях.Пьк и не само с тях а с всички около нас,за да имаме хармония вьтре в самите нас.
Да,с това съм напълно съгласна!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #484 on: February 27, 2010, 12:37 »
   Браво на сайта,играе и роля на превъзпитание-ще  спем да  казваме ,че "агуприн" е по-обидно от "циганин".Защо ли пък и да си циганин е обидно?

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #485 on: February 27, 2010, 13:38 »
    Циганин е толкова обидно колкото и помак, някои го приемат за обида други пък за достоинство , въпрос на гледна точка!

Свободен чове

• Guest
« Reply #486 on: February 27, 2010, 13:39 »
:) Трябва да се включи графа "агупти" при следващото преброяване на населението. :))) хахах Щом има и такива хора и така се самоопределят, пък и така ги знаят всички :) 1:1 като с нас помаците :)).
Щото и те биха казали: "Ние не сме нито българи, нито цигани, нито помаци, нито турци". Ние имам наша собствена уникална столетна история и не искаме да бъдем претопявани (асимилирани) от преобладаващите етноси към които се опитват да ни причислят.

П.С. Горното е като шега, но е показателно. Не мислите ли как някои от нашите отиват толкова надалеч, че настоятелно и открито да се иска графа "помаци" при следващото преброяване.

Свободен чове

• Guest
« Reply #487 on: February 27, 2010, 14:57 »
Сега след малко по-детайлно проучване от моя страна (поразпитах тук-там) се оказа, че общоприетото е агуптите да са потомци на брак основно между българин-християнин и циганин и в пренебрежимо нищожна част от помак и циганин. Това последното и аз го знаех, но реших да не рискувам, а все пак да поразпитам, понеже е всеизвестно на всички ви, че брак между помак и циганин е толкова рядко явление, колкото и прелитането на Хелеевата комета край Земята. В Смолян има цяла махала с агутпи, няходящи се в кв. Устово.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #488 on: February 27, 2010, 15:34 »
Сега след малко по-детайлно проучване от моя страна (поразпитах тук-там) се оказа, че общоприетото е агуптите да са потомци на брак основно между българин-християнин и циганин и в пренебрежимо нищожна част от помак и циганин. Това последното и аз го знаех, но реших да не рискувам, а все пак да поразпитам, понеже е всеизвестно на всички ви, че брак между помак и циганин е толкова рядко явление, колкото и прелитането на Хелеевата комета край Земята. В Смолян има цяла махала с агутпи, няходящи се в кв. Устово.
На мен ума не ми го побира всичко това,но друго си е човек да е напълно освободен.

Свободен чове

• Guest
« Reply #489 on: February 27, 2010, 15:38 »
За сетен път ще припомня, че темата е за Смолянско, а не за това колко побира мозъкът на tersid.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #490 on: February 27, 2010, 15:42 »
За сетен път ще повторя, че темата е за Смолянско, а не за това колко побира мозъкът на tersid.
Издивявай не знаех ,че ти си отговорник за  тази тема и следиш за спама.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #491 on: February 27, 2010, 17:25 »
   Хамди,ако обичаш обясни на тези хора за агуптите,във вашия край особено маданско ги има.Пък те са си по темата защото са част от населението на Смолянско.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #492 on: February 27, 2010, 17:54 »
Ще кажа, каквото знам по въпроса с уговорката, че не съм се занимавал със сериозно проучване на въпроса и по темата мнението ми се формира от приказки на стари хора - т.е. не знам доколко това отговаря на истината. Ние ги наричаме "егупти" - с "е" и се смята че са хора дошли от Египет. Сигурно знаете, че старото име на Мадан е Маден (думата е арабска и доколкото знам означава ковач). Та в райно рудниците се експлоатират още от тракийско време, но добивът и обработката на металите се е развил през късното Средновековие. Тогава османците докарали ковачи от Египет, които да правят оръжия за армията им. И именно те, женейки се за местни жени създали егуптите, които са малко по тъмни от нас, но не са цигани. Те дори не разбират езика на циганите, които идват да просят например,(и в Рудоземска и Маданска общини няма постоянноживеещи цигани). Егуптите освен по цвета по нищо друго не се различават от нас - мюсюлмани са и водят същия начин на живот, строят си къщи, обработват земята и т.н., в смисъл, че доста се различават от циганите. Това е което аз знам.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #493 on: February 27, 2010, 19:20 »
  Много интересно!Чувал съм в Петричко да ги наричат "гюпци",което произлизало от "египтяни".Ако има някой,който да знае нещо повече,нека да пише!

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
« Reply #494 on: February 27, 2010, 20:04 »
За "Агуптите" от Смолянска област, е интересно да се търси и техният произход, от всеки който има свободно време за проучване и развлечение, но щом тези хора от много години живеят сред Помаците и се радват на добро отношение и внимание от Помаците, а освен това и те вече са се оприличили с етноса на Помаците, значи и те щом се считат за Помаци, нека да се чувстват такива като нас Помаците!  8)
Ний не сме Дискриминатори, че да ги отлъчваме и делим, може само да ги проучваме, но щом те са част от Помаците и се радват да бъдат такива, дори и колкото и малцинствена група да са били някога, те са се влели в общността и от векове са били добре дошли в групата на Помаците, макар и да са се занимавали с рударство, налбанство, ковачество и други характерни за тех занаяти, те са станали Помаци и Помагачи на Помагачите!  ;D  ;)