Браво, "МЕТКА", направо си заслужи и имаш адна почерпка от мен за тея убави Помашки песньи!
Врощьашь ме неколко години назаде, когьа и язье като по-младо Помаче с адьна автентична фолк бандьа за Помашки песни и неколко ергени и моми - Помаци, пеехме песни и дрънькахме с тамбури в Помашки носии, като ахмаци-аматьори и участвахме на Копривщенския сабор - 94!
Видехме бая зор и с носенето на спечелените награди и с печенетьо и хапването на "Помашко чивермье", но си струвашье, отьи даже ньа съобщиха и по микрофонетьо и уредбите, като първата фолк група за Помашки песни и танцье, даже и "Френцькото телевиденьие" ни направи филмьче, без от това известьеване да придойде, ни дъж, ни ветерь, ни светкавици, ни гръмотевици, ни даже война с другите етноси не произьлезоха!
Слушал съм и песньята на Северин (Сафет) Чаушев, която също ми аресва, но май, че повече ми аресва тая на "Брезничките Вити Гайтани", оти ма врощьа в казармените години назад, когьа като войници-новобранци привзьомахме полигоните на старото Помашко село "Лялево" и други помашки села по ЧЕЧ-а!
От, тея убави и звучни песни, направо чилекь шьа си влезне в грехь, че ша поьчне да му се обажда некав остарял ген от хромозомната му верига на пра-пра старите наследници на Помаките (нали една от версиите за произхода на Помаките е, че те некогашь били и големи Певачи и големи Пиячи - като арабите преди да приемат исляма, и много големи Веселячи ),
че ша земе на чильякь да му се припие, я "Помашка безалкохлна бира", я некво по-силно "Гроздьеноо питие", да сьа чудишь кое иье право и кое иье криво, дали "Селската Софиянщина" или "Софийската Селяния", но карай да върви, пусни ощьи неква Помашка "Брезнишко Гайтанска" музика, па кой квото и ще, да си пие, да си пее и да си мисли!