Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 432325 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline mechta

• Senior member
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #45 on: December 08, 2009, 20:10 »
славова, мислех да не вземам "думата", но такива като теб дето отидат в некой по-голям град извън Родопите веднага започва да се бори със срама си, че е помакиня, въобще ако си такава. я престанете с това турцизиране и ислямизиране.първо седнете над истирията за християнските престъпления от самото създаване, минете през кръстоносните походи, после през светата инквизиция, която ако не се лъжа ппросъществува до към края на 19 век.,та да стигнем дефакто до възродителните процеси 1913, 1934-37, 1962, 1972 та до 1984г. е от тези процеси колко помаци и турци останаха със имената си. погледнете нашите деца, те са с български имена и въпреки всичко се опитват да защитят малкото идентичност, която са съхранили дедите им. стига с тази асимилация. какво демократично има в България? знаете ли какво е гражданска позиция? какво е демократична сжобода? нека да оставим децата ни да се изразяват такива каквито се чувстват. да и дадем възможност да запазят красотата в различията. и мисля, Гелина е едно красиво име от културата ни. нима турците и помаците нямат култура? днес се опитваме да я задушим като при комунизма ставаше това. ние с вас сме пенсия по начин на мислене- тесногръдо, без да даваме да мислят различно. и моля, тези, които водят този сайт да не изтриват писаното от мен. защото пак ми мерише на нещо прокомунистическо. от мен толкова. Аллах да поживи всички честни хора и християни и мюслюмани и друговерци,пък и атеистите.кой както разбира.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #46 on: December 08, 2009, 20:47 »
Браво, "МЕТКА", направо си заслужи и имаш адна почерпка от мен за тея убави Помашки песньи!  ::)
Врощьашь ме неколко години назаде, когьа и язье като по-младо Помаче с адьна автентична фолк бандьа за Помашки песни и неколко ергени и моми - Помаци, пеехме песни и дрънькахме с тамбури в Помашки носии, като ахмаци-аматьори и участвахме на Копривщенския сабор - 94!  :o
Видехме бая зор и с носенето на спечелените награди и с печенетьо и хапването на "Помашко чивермье", но си струвашье, отьи даже ньа съобщиха и по микрофонетьо и уредбите, като първата фолк група за Помашки песни и танцье, даже и "Френцькото телевиденьие" ни направи филмьче, без от това известьеване да придойде, ни дъж, ни ветерь, ни светкавици, ни гръмотевици, ни даже война с другите етноси не произьлезоха!  ;D
Слушал съм и песньята на Северин (Сафет) Чаушев, която също ми аресва, но май, че повече ми аресва тая на "Брезничките Вити Гайтани", оти ма врощьа в казармените години назад, когьа като войници-новобранци привзьомахме полигоните на старото Помашко село "Лялево" и други помашки села по ЧЕЧ-а!  ;D
От, тея убави и звучни песни, направо чилекь шьа си влезне в грехь, че ша поьчне да му се обажда некав остарял ген от хромозомната му верига на пра-пра старите наследници на Помаките (нали една от версиите за произхода на Помаките е, че те некогашь били и големи Певачи и големи Пиячи - като арабите преди да приемат исляма, и много големи Веселячи ),  :D че ша земе на чильякь да му се припие, я "Помашка безалкохлна бира", я некво по-силно "Гроздьеноо питие", да сьа чудишь кое иье право и кое иье криво, дали "Селската Софиянщина" или "Софийската Селяния", но карай да върви, пусни ощьи неква Помашка "Брезнишко Гайтанска" музика, па кой квото и ще, да си пие, да си пее и да си мисли!  ;D  ;)

Offline rado

• Senior member
« Reply #47 on: December 08, 2009, 20:49 »
О, вие сте истински правоверни, къде е прошката?? Нима християните не са страдали??? Нима всичко е толкова просто?Ние - добрите--- Вие лошите. Е хора твърде елементарно. Нали трябва да се разбираме и да сме близки.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #48 on: December 08, 2009, 20:58 »
Браво, "МЕТКА", направо си заслужи и имаш адна почерпка от мен за тея убави Помашки песньи!  ::)
Врощьашь ме неколко години назаде, когьа и язье като по-младо Помаче с адьна автентична фолк бандьа за Помашки песни и неколко ергени и моми - Помаци, пеехме песни и дрънькахме с тамбури в Помашки носии, като ахмаци-аматьори и участвахме на Копривщенския сабор - 94!  :o
Видехме бая зор и с носенето на спечелените награди и с печенетьо и хапването на "Помашко чивермье", но си струвашье, отьи даже ньа съобщиха и по микрофонетьо и уредбите, като първата фолк група за Помашки песни и танцье, даже и "Френцькото телевиденьие" ни направи филмьче, без от това известьеване да придойде, ни дъж, ни ветерь, ни светкавици, ни гръмотевици, ни даже война с другите етноси не произьлезоха!  ;D
Слушал съм и песньята на Северин (Сафет) Чаушев, която също ми аресва, но май, че повече ми аресва тая на "Брезничките Вити Гайтани", оти ма врощьа в казармените години назад, когьа като войници-новобранци привзьомахме полигоните на старото Помашко село "Лялево" и други помашки села по ЧЕЧ-а!  ;D
От, тея убави и звучни песни, направо чилекь шьа си влезне в грехь, че ша поьчне да му се обажда некав остарял ген от хромозомната му верига на пра-пра старите наследници на Помаките (нали една от версиите за произхода на Помаките е, че те некогашь били и големи Певачи и големи Пиячи - като арабите преди да приемат исляма, и много големи Веселячи ),  :D че ша земе на чильякь да му се припие, я "Помашка безалкохлна бира", я некво по-силно "Гроздьеноо питие", да сьа чудишь кое иье право и кое иье криво, дали "Селската Софиянщина" или "Софийската Селяния", но карай да върви, пусни ощьи неква Помашка "Брезнишко Гайтанска" музика, па кой квото и ще, да си пие, да си пее и да си мисли!  ;D  ;)

OOOOOOOO, ама ти си служил в прочутият Черен Полк в Гоцето?
Еиий , да не излезе са че па си ми бил новообранец или пък , да не ми си бил старо куче и да си ме гонкал?
А?
Аз бях алпинист в Трета Кашишка рота. Ся си ти наред да кажеш в коя рота си.
Айде...
А за изтритото помашко село Лялево от лицето на земята немам думи.
Там редовно ни караха да стреляме и да ни учат фурашкаджийте как да трепеме гърците..

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #49 on: December 09, 2009, 09:34 »
   Другарко Славова,
  Не е вярно че  във форума няма хора от Смолянско.Предците ми винаги са живяли в тази планина.И доколкото  можех да се върна назад  седем поколения преди мен помаци-мюсюлмани са били.Да нашата религия е Ислям но тук не виждам никакви ходжи да пишат във форума.Не сме ходжи/нали често ни напомняте че народната власт ни е позволила да се образоваме/.На нас ни стига родината БЪЛГАРИЯ и нямяме никаяквие другеи  претенции.Позволете ни обаче  и ние да гомворшим за себе си.Имайте в предвид че ние нямяме проблеми с нашите съседи и приятели християни-ако не се появяват патриотари които да измислят и подклаждат искуствен проблем.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #50 on: December 09, 2009, 09:46 »
Госпожо Гелина,отговарям защото пишете за нас... Между другото гелина не идвали точно от турски език?

:) И какво следва,ако идва от турски език? Какво ще кажете и за тези думи? http://bg.wikibooks.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8_%D0%B2_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

:) Няма начин и вие да не ги ползвате! ;)

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #51 on: December 09, 2009, 10:08 »
Другарко Славова,браво голяма реч му дръпнахте,другарите комунисти сигурно много се гордеят с вас.то не може 45години да градиш нещо и накрая да не му видиш глупоста.
Pink Floyd - Another Brick in the Wall

Offline rcn

• Senior member
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #52 on: December 09, 2009, 13:01 »
Госпожо Гелина,отговарям защото пишете за нас... Между другото гелина не идвали точно от турски език?

То и чешма идва от турски език, но от нашата тече само вода, а не звездички и полумесеци.

Offline petq

• Member
  • **
« Reply #53 on: December 09, 2009, 17:13 »
За повечето от нещата които казаха Г-жа Славова и Радо съм напълно съгласна.Факт е,че тук помаците се разбираме много добре с християните,имаме напълно българско самосъзнание.И то няма как иначе,все пак ние сме си българи по произход,колкото и някои хора да се опитват да ни изкарат какви ли не,то не бяхме кюрди,то араби...,заради религията.А хората тук много добре знаят,какви са били преди потурчването и ислямизирането на този район-чисти българи.И не навсякъде ислямизирането е било доброволно,както е офицялната версия.Напротив на повечето места е било много жестоко,изгаряли живи хора в плевници,живи ги рязали парче по парче и куп други жестокости,а това все още се помни.Ние не мразим християните,нито те нас,въпреки всички грешки които и те и ние сме допускали в миналото.Все пак сме братя и сестри и живеем като такива,в разбирателство. :)
А и всички тук които познават Цецо Селча да се чустват поздравени от него!!! :)

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #54 on: December 09, 2009, 18:11 »
    Петя,нито ти нито аз имаме правото да говорим от имито на всички хора.Мненията които споделяме са лично наши.Всеки има право на мнение и по моему всеки е прав за себе си.
И какво значи"" чисти българи" нима има и "мръсни" българи.Щом човек се чувства българин  той си е просто българин .Нима българите в Поволжието които тардиционно са мюсюлмани не са чисти българи.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #55 on: December 09, 2009, 18:30 »
Може да има некъпани. :D Много познати лица във форума под различни никове! ;D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #56 on: December 09, 2009, 18:31 »
За повечето от нещата които казаха Г-жа Славова и Радо съм напълно съгласна.Факт е,че тук помаците се разбираме много добре с християните,имаме напълно българско самосъзнание.И то няма как иначе,все пак ние сме си българи по произход,колкото и някои хора да се опитват да ни изкарат какви ли не,то не бяхме кюрди,то араби...,заради религията.А хората тук много добре знаят,какви са били преди потурчването и ислямизирането на този район-чисти българи.И не навсякъде ислямизирането е било доброволно,както е офицялната версия.Напротив на повечето места е било много жестоко,изгаряли живи хора в плевници,живи ги рязали парче по парче и куп други жестокости,а това все още се помни.Ние не мразим християните,нито те нас,въпреки всички грешки които и те и ние сме допускали в миналото.Все пак сме братя иПетя сестри и живеем като такива,в разбирателство. :)
А и всички тук които познават Цецо Селча да се чустват поздравени от него!!! :)
Петя аз смятам,че човек който дава такова крайно заключително мнение би трябвало да е прочел достичко неща свьрзани с произхода на  помаците и приемането на исляма, ако не от другаде то поне тук в сайта.Ти даваш мнение след като си изгледала филма Време разделно и си мислиш че знаеш много способна да правиш глобални умозаключения относно помаците.Поспри поогледай се и ако не идва влак премини.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #57 on: December 09, 2009, 19:00 »
Появи се едно момиче, обявило се като помакиня, даде различно от приетото във форума за правилно мнение и и скочихте. Браво! Интересно ми е ако няма филма Време разделно, Божидар Димитров и още 1-2 неща кое ще боде в очите?

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #58 on: December 09, 2009, 19:05 »
Ще си намерим абц, теб много ли те заболя за това момиче?Внимавай,  да не се окаже в крайна сметка ,че е момче? :D А защо ,когато й дадем отговор си мислиш,че скачаме? 8)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #59 on: December 09, 2009, 19:48 »
Появи се едно момиче, обявило се като помакиня, даде различно от приетото във форума за правилно мнение и и скочихте. Браво! Интересно ми е ако няма филма Време разделно, Божидар Димитров и още 1-2 неща кое ще боде в очите?
авс всички ние смятаме сайта за наш дом и лично аз смятам,че би трябвало да го браним сьс зьби и нокти от нечисти помисли и груби посегателства без значение от кого са те.Различните мнения ги уважаваме,зачитаме и се сьобразяваме с тях,когато се базират на точни факти и са в границите на добрият тон.Не ведньж тук е била демонстрирана толерантността ни и ти много добре го знаеш.Ако го нямаше Време разделно,Б.Димитров,БКП и т.н то сигурен сьм и Бьлгария нямаше да бьде сьщата.