Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426190 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #345 on: February 21, 2010, 16:24 »
Cуета на суетите и всичко е суета!
Каква полза за човека от всичкия му труд,
в който се труди под слънцето?
Едно поколение преминава,
и друго поколение идва.
А земята вечно стои.
Също и слънцето изгрява, и слънцето залязва...
И бърза да отиде към мястото,
откъдето трябва да изгрее.
Вятърът отива към юг и се връща към север...
Вятърът постоянно обикаля в движението си
и пак се връща в своите кръгообръщения.
Всичките реки се вливат в морето
и пак морето не се напълва.
На мястото, където отиват реките,
там те непрестанно отиват.
Всичките неща са досадни-
човек не може да изкаже до колко.
Окото не се насища с гледане.
Нито се напълва ухото със слушане.
Каквото е станало, това е, което ще стане.
И което е било извършено, това е,
което ще се извърши.
И няма нищо ново под слънцето.
Има ли нещо, за което може да се каже:
"Виж! Това е ново!"?
То вече е станало във вековете,
които са били преди нас.
Не се помнят предишните поколения,
нито ще се помнят по-късните,
сегашните, поколения
сред ония, които ще бъдат след тях.

Tова е цитат от една мъдра книга!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #346 on: February 21, 2010, 16:28 »
  Хамди,селям и дабре си дашол.Явно в началото или ти нещо неправилоно се изрази  или ние не те разбрахме.Халал да ни сториш.Всичко това което пишеш /особено във втория коментар/ разбера се че е така.Тези неща аз съм споделял доста преди това защото и аз сам от Смолянско.Радвам се че ставаме повече и личи че обективно ще споделяме по всички теми.Колкото обаче да не ни се иска много от нещата казани по асдрес на смолянско са истини.За много хора които познавам ат Радазем имам чудесни впечетления.
  бъди жив и здрав.

Свободен чове

• Guest
« Reply #347 on: February 21, 2010, 16:32 »
Hamdi да каже колко са помаците с турски и колко с български имена в Смолянско, че много се спекулира..

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #348 on: February 21, 2010, 16:46 »
европомак,аллах дава всичко на хората,и тои отрежда всеки какъв да е. със къкво си нещо повече от другите. аллах не обича горделивите.сура желязото-,,За да не страдате за онова, което ви се е изплъзнало и да не ликувате за онова, което ви е дошло. Аллах не обича горделивите, самохвалците,,
"Иса", тъкмо, в това беше въпроса и 1-ият и 2-ият, за излишната ГОРДОСТ на другите съседни и комшийски Етноси и приписваната НИЗОСТ на Помаците, при което не се виде никакъв отговор!  :o
И точно затова, че е знайно от религиозно-малограмотните като мен, че Всевишния не обича ни ГОРДОСТТА ни НИЗОСТТА, беше ей този въпрос, по-обширният вапрос отдолье!  8)
"Хамдика", то ако се погледне тук малко по нашироко и настрани, се вижда, че като най-голема гордост със своята националност изпитват и с която се хвалят най-вече са "Турките" и "Болгарите"!  :o
Та, след тойья коментар, аз като Помак се чудя да се гордея ли, като другите етноси или да се срамувам и да се унижавам, че съм такъв, без да ползваме закрилата и покривалото на религията като основна опора!  ???
Като погледнеш, всеки от тези другите народи или етноси си се гордее с нещо, от което значи, че това може да е дори и от преместването на камъните детьу думашь тъй, че Помаците поне там могат наистина  да бъда най-най-гордите хора, че се преместели най-най-много камъни и са изкопали най-най-много пръст на земята в това число и от рудниците по Рудоземско и по Маданско!  8)
А, пък и за гордоста на Помаците, че са пренесли най-много тежести на гръб да не говорим, защото за носенето на тези тежести от Смолянско, изглежда са ги малко позабравили и тука май, че требва да се питат повече Помаците от Неврокопския край и от ЧЕЧ-а, които все още носят стотици и хиляди кошове с тютюн и тонове от камъни по нивите или други природни и национални тежести на гръб!  :(
Тъй, че дай да позволим и да разрешим и на Помаците с нещо да се гордеят, дори и с камъните, за да не изостават от техните съседи и комшии в голямата им гигантска гордост !  ;)
Ах, за малко да забуримь и друго, какво ще кажеш за бившия Помак - Мустафа Кемал, който приел и станал Туркин, детьу на всеки негов паметник в "Туркията" е записано, "че се гордее, че е туркин", като как я виждаш тая негова гордост, рахметлията, като вредна или като народополезна!  8)
От бир заман, некой Ингилиз беше издумал нещо като "Да бидешь, иль да нье бидешь" , в туй е вапросьа на вапросите и който ако не си го задава чилекь и ни го знай като отговор, наверно и Всевишниять не ще може да помогне, за да го разумемь!  ???  ;)

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #349 on: February 21, 2010, 16:48 »
  Пък има и много с латиноамерикански,ама едва ли човека ще е водил статистика.А помаците-мюсюлмани/защото се  установи че има и християни/ които не са с български имена  болшинството са с арабски.И колко се писа че религия и етнос са различно нещо пак някой свъзва исляма с "турска вяра".И друго може да се попита  колко от тези с "български" имена са наистина с български а не с гръцки,френски,немски и какви ли не.
   Интимната ти мисъл я усещам затова предварително ще ти кажа че по-голямата част от помаците в смолянско  не са с мюсюлмански имена.
      п.с. Свобония човек ми се струва че пише в познат стил!

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #350 on: February 21, 2010, 16:49 »
Hamdi да каже колко са помаците с турски и колко с български имена в Смолянско, че много се спекулира..

Svoboden ceco dobre do6al  :D

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #351 on: February 21, 2010, 17:11 »
До Свободен чове
Какво да ти кажа колега, Смолянско е общирно понятие. Ако под Смолянско разбираш област Смолян мога да кажа следното. В общините Златоград, Неделино и Баните хората с мюсюлмански имена са рядкост.Умишлено не ги наричам турски, защото такива почти няма - аз ги наричам имена характерни за Ислямската именна традиция(по своя произход повечето от тях са арабски и/или персийски), макар че има и тюркски имена. В Златоград хората с мюсюлмански имена са предимно в селата Старцево (откъдето е предишният областен мюфтия), Аламовци, Кушла и Пресока (последното вероятно е повлияно от близостта си със селата от община Кирково, където почти всички са с такива имена, а Аламовци и Кушла защото са на самата граница и в тях са останали само възрастни хора). В самия Златоград пък са изключителна рядкост, което аз лично отдавам на атеизма който е обзел хората там. Те всъщност не вярват в нищо и не виждат причина даси усложняват живота с различни от общоприетите за държавата имена. Те от години не могат да си построят джамия (новата, има една която е много малка) и изобщо там нещата от религиозна гледна точка са доста зле. В община Баните хора с ислямски имена има само в селата Дрянка, Малка Арда и Оряховец. В самото село Баните, което е общински център няма джамия, ползват тази в Оряховец(на около 2 км. разстояние от Баните). В Неделино нещата стоят по същия начин в селата които са близо до Ардино има повече хора с мюсюлмански имена. В общините Рудозем и Мадан пък хората с християнски имена са рядкост. Същото е и положението в общините Доспат и Борино. В Девин, в селата са с мюсюлмански имена, а в града преобладават християнските, същото е и в Смолян. В Чепеларе нещата са трагични, но не бива да се забравя, че там възродителния процес е започнал още през 1880г. Там има много малко хора с мюсюлмански имена в село Богутево. Ами това е в общи линии.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #352 on: February 21, 2010, 17:25 »
за съжеление е така.45 год.комунизъм и атеизъм до това доведе,хората да се срамуват от рожденните си имена,да спрат да посещават джамиите.

Свободен чове

• Guest
« Reply #353 on: February 21, 2010, 19:14 »
В Девин, в селата са с мюсюлмански имена..

Само тука излъга...Поздрави

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #354 on: February 21, 2010, 20:02 »
Колега, не ми харесва изразът излъга. Възможно е да не съм прав, но това не значи, че съм излагал. Често казано имам преки впечатления от Гьоврен, Грохотно и Тешел а там тук-таме се среща някой с християнско име. Трябва обаче, да се отбележи, че там има и много турци. В Триград са може би 50:50 а за другите села за съжаление нямам лични контакти.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #355 on: February 21, 2010, 20:16 »
В Гьоврен, Грохотно и Тешел са си чисти турци, а в Триград 90% са с български имена. Лека поправка от мене Хамди.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #356 on: February 21, 2010, 20:25 »
Голяма разлика в процентите за Триград.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #357 on: February 21, 2010, 20:36 »
Напълно е възможно, просто хората които аз познавам от Триград са по-религиозни и вероятно са изкривили представата ми. Аз познавам около 10-15 души от кръга на Юсеин Хаджийски, които сега се опитват да построят джамия в Триград и повечето бяха със мюсюлмански имена. Твърде вероято е да греша за процентите, но не е умишлено.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #358 on: February 21, 2010, 21:04 »
То джамия си има в Триград ама доста стара и запусната за съжаление. Странното е че там местните ремонтираха църквата, но не и джамията. А от кръга на Хаджийски и тука има няколко души доколкото знам.

Свободен чове

• Guest
« Reply #359 on: February 21, 2010, 21:15 »
Гьоврен, Грохотно и Тешел

Това са турските села в Девинска община, ти какво очакваш - да са с БГ имена ли? Лесно бъркаш турчин с помак по тази логика.

Триград

95% са с Бг имена , дори и старите бабки