Здравейте, от доста време чета статиите и дискусиите в сайта и съм с противоречиви чувства. Реших да си напиша мнението, понеже се вписвам в контекста на темата - помак съм от Смолянско (по-точно от Рудозем). Мисля, че преди да се дават такива квалификации, като: "родоотстъпник", "проводник на чужди държавни интереси" и пр. е хубаво да се дефинира понятието "помак". Защото с интерес разбрах, че има хора които дори претендират да са мюсюлмани и твърдят, че са горди с това, че са помаци. Хора, осъзнайте се. Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя.Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации. Това да бъдеш горд, че си някакъв е патент на диктаторските режими за по-лесно управление на масите и е започнало още през Римската империя, но в 20 век взима връх и доведе до много локални конфликти и дори до световни войни. Дори и сега държавите отделят ужасно много пари за национална пропаганда - Proud to be american, russian, european, bulgarian, greek and so long. Това е пълен идиотизъм. Още по-смешно е, когато някой казва, че е горд помак, всъщност не е толкова смешно, колкото жалко. Все пак (поне според моите разбирания) помак означава и мюсюлманин. Ислям означава смирение и изобщо гордостта в Исляма е толкова голям грях, колкото и одумването(гъйбета). В този смисъл е жалко, човек претендиращ да е мюсюлманин да е горд с каквото и било, още по-малко с нещо за което не е полагал никакви усилия.