Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426202 times)

0 Members and 16 Guests are viewing this topic.

Offline Hadj

• Adviser
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #285 on: February 07, 2010, 12:09 »
  На вашето внимание едно странно явление в Смолянско:
  Наскору срещнах мои познати и ме попитаха да им кажа едно хубаво мюсюлманско име,аз им казах Мухаммед и ги питам защо им трябва такова име.Имаме  бебе момченце и ще  правим курбан/в девинско  на такова празненство му викат молитви/-  ми отговориха.
А как сте записали детето в акта за раждене-ги попитах.
-Кристиян ми отговориха те.
   Та има такова нещо,правят се молитви,чете се езан и се споменава мюсюлманско име на детето/ което име после почти не го споменават или като им дойдат гости от Турция казват че детето им има и друго име/

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #286 on: February 07, 2010, 13:15 »
 На вашето внимание едно странно явление в Смолянско:
  Наскору срещнах мои познати и ме попитаха да им кажа едно хубаво мюсюлманско име,аз им казах Мухаммед и ги питам защо им трябва такова име.Имаме  бебе момченце и ще  правим курбан/в девинско  на такова празненство му викат молитви/-  ми отговориха.
А как сте записали детето в акта за раждене-ги попитах.
-Кристиян ми отговориха те.
   Та има такова нещо,правят се молитви,чете се езан и се споменава мюсюлманско име на детето/ което име после почти не го споменават или като им дойдат гости от Турция казват че детето им има и друго име/
В Смолянско това явление никак не е странно. Странно е за други региони на страната, но за смолянско е нещо нормално.

Offline pomag

• Senior member
« Reply #287 on: February 07, 2010, 16:45 »
И при нас Тетевенските помаци има такива случаи. Например детето се пише в акта Александър и понеже е взел на чичо си -муджо си името, а той е писан в акта Али, и на малкия викат Али, а в училище Александър. Незнам само след време а то вече дойде, какви ще са мюсюлманските имена на децата, че вече хората с тези имена си отиват от този свят.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #288 on: February 07, 2010, 16:59 »
 И тези случаи ака не са двуличие-здраве му кажи.И то двуличие пред Аллах д.д. а за двуличниците се знае какво място е отредил на съдния ден.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #289 on: February 07, 2010, 19:17 »
Hadj по-големи двуличници са тези, които претендират да са много вярващи а вършат лоши дела. Не е важно дали се казваш Салих или Красимир, важното е да си добър човек и да живееш честно!

Offline pomag

• Senior member
« Reply #290 on: February 07, 2010, 19:50 »
Мисля, че когато се казва истината няма двуличие. Щяхме да сме двуличници ако бях скрил истината. Много от нашите хора направиха лоши неща и никой в този сайт не пожела да ги критикува за тези деяния, за които и господ няма да им прости.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #291 on: February 07, 2010, 19:51 »
Мисля, че когато се казва истината няма двуличие. Щяхме да сме двуличници ако бях скрил истината. Много от нашите хора направиха лоши неща и никой в този сайт не пожела да ги критикува за тези деяния, за които и господ няма да им прости.
Много си прав Помаг. Бог забавя ама не забравя и всекиму според делата!

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #292 on: February 07, 2010, 20:06 »
    Може и да звучи малко крайно но моето мнение е :

Да бъдеш добър човек и да живееш честно е задължително, а дали ще носиш името Салих или Пламен това вече е важно за религията ти .
Не става да носиш името на Христос или друг светец и да се молиш в джамия или да носиш името на Мохммед(с.а.с) или на някой от сподвижниците му а да отиваш да се молиш в църква. Е това не мога да го приема!  Това вече е двуличие.

Offline pomag

• Senior member
« Reply #293 on: February 07, 2010, 20:41 »
Проблемът вече започва да набъбва, но трудно ще бъде решен. Вчера прочетох някъде, че в Смолянско ходжите не искали да погребват хората, които са с християнски имена. Незнам какво искат да покажат с това, но помаците почти 75% са с християнки имена, е попове ли да ни погребват. Какво съм виновен аз, че на 4 години са ми сложили от Мустафа на Марин. В главата ми е запечатано името Марин  през този голям период от време. Мустафа ми викат само родителите и най-близките. Ами честно да си кажа ще ми е трудно да парадирам пред всички с името Мустафа. Дори аз няма да се чувствам комфортно. То е същото когато на нашите родители от Али е станал на Атанас. Плакали са горките но какво да направят срещу властта.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #294 on: February 08, 2010, 00:31 »
    Може и да звучи малко крайно но моето мнение е :

Да бъдеш добър човек и да живееш честно е задължително, а дали ще носиш името Салих или Пламен това вече е важно за религията ти .
Не става да носиш името на Христос или друг светец и да се молиш в джамия или да носиш името на Мохммед(с.а.с) или на някой от сподвижниците му а да отиваш да се молиш в църква. Е това не мога да го приема!  Това вече е двуличие.

Юсу арабите християни носят имена идентични с тези на арабите мюсюлмани и се молят в църкви и никой не го смята за двулично и ненормално. Аз също не виждам нищо лошо в това. Името си е лична работа и все е свободен да се казва както иска.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #295 on: February 08, 2010, 10:33 »
   Разбира се че името си е лична работа,религията също нещо много лично и вярата е състояние на душата.Двуличие е това уж в името на Аллах да правиш курбан като наричаш едно име на дете/ това е както кръщенката при християните/,това име да го ползваш за всеки случай/например пред роднини от Турция/.А на никой Кристиян не съм казал ти защо се казваш така.
   Мустафа не е проблем да носиш българско име,обаче някакси не върви името ти да е християнско-име което при споменаването създава асоцияция за принадлежността на човека към последователите на Христос.Можеш ли да ми кажеш в България колко  вярващи християни познаваш които да носаят имито Мухаммед?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #296 on: February 08, 2010, 10:47 »
Не знаех че името Марин е християнско. Марин е римско име и значи Морски. А Римляните са най големите гонители на християните.

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #297 on: February 08, 2010, 10:58 »
Не знаех че името Марин е християнско.
Не влизам в спор, но Света Марина е Великомъченица в Православието.

Но пък PETER едва ли иска да се обвързва името му със Св. Петър  :D

Със здраве да си носите имената всички!

Offline Петя

• Senior member
« Reply #298 on: February 08, 2010, 11:47 »
Проблемът вече започва да набъбва, но трудно ще бъде решен. Вчера прочетох някъде, че в Смолянско ходжите не искали да погребват хората, които са с християнски имена. Незнам какво искат да покажат с това, но помаците почти 75% са с християнки имена, е попове ли да ни погребват. Какво съм виновен аз, че на 4 години са ми сложили от Мустафа на Марин. В главата ми е запечатано името Марин  през този голям период от време. Мустафа ми викат само родителите и най-близките. Ами честно да си кажа ще ми е трудно да парадирам пред всички с името Мустафа. Дори аз няма да се чувствам комфортно. То е същото когато на нашите родители от Али е станал на Атанас. Плакали са горките но какво да направят срещу властта.
Pomag проблема който спомена найстина е много сериозен,особено в Девин.Там имаше 3-4 такива случая.Ходжите(според мен са всичко друго,ама не и ходжи) отказваха да погребват хора с немюсюлмански имена.Имаше два случая,където се налагаше хората да бъдат погребани в ковчези,те пак отказаха.Както си казват девинци "Погребаха ги като кучета!".Ама кво да правят,не са християни,та да извикат поп,"ходжите" се правят на интересни....
Последният такъв конфликт за който чух,беше в Баните.Ходжата отказал да погребе човека,защото в личната карта името му е немюсюлманско.За щастие намерили друг ходжа и без проблем направили погребението както си трябва!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #299 on: February 08, 2010, 12:04 »
При нас пък поповете се опълчват на слагането на пари и дарове и вещи за лична употреба в ковчега на покойника, ама няма каво да правят съгласяват се накрая. Всеки трябва да спазва това което намери за добре.