Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426289 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #195 on: December 17, 2009, 12:01 »
Брей, брей, брей Терсиде ти си бил голем разбирач. Я ми кажи къде е Върбина ако не е в Маданско, може би е в Бургаско а аз да съм се объркал тотално. Вай и нови думи гледам си измислил. Айде некой да ме опровергае де. Само да не е некой като част от пишещите в темата дето хич нищо немат общо със смолянско ама се представят за първи смоленци. Брей и що трябва смелост да се говори за Родина? Да не би в затвора да ме вкарат или в лагер да ме пратят щом говоря за нея? Брей страшна работа. Кина ша праем и я знам ;)
Единствения цинизъм ,който ми е неприятен е глупостта.
Досега авс беше циник нъмбър бир.Не го  изпреварвай.
Терсиде джаном от кое място си в Смолянско, да споделиш ако не е тайна разбира се ;) А, забури и да кажеш къде е Върбина ;)
Достатъчно е ,че съм от Смолянско и не искам честитка за 2010 г.. Не се харчи, колапса е необратим. А , и не говори с мен диалектно тук е форум,не сме на попрелка.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #196 on: December 17, 2009, 12:24 »
Тесиде ти си от смолянско колто аз съм от Луната ама нейсе. Ама както и да е. Вервай си.
Къде па видя цинизъм?! Малко шеговит тон да, ама чак пъл цинизъм ;) Кви колапси, кви 5 лева бе човек? Аз колапс никъде на забелязвам. Ти ако забелязваш си е твой личен проблем. Айде стига вече с носиите че станахме скучни на аудиторията вейке. Оти да не лафем по диалект бре? Диалектан кутри лафем е яце каматен, оти не ищеш да лафем ага си от смоленско? Я яце си го галем :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #197 on: December 17, 2009, 12:32 »
Така ли ?! Айде изясни ми, моля те, защото на мене не ми е ясно, какво ти е ясно.

Ясно ми е, че "българщината" (думата е в кавички) е оставила своя отпечатък и върху тази фолклорна група. Но да оставим фолклорната носия, и да помолим ако има някой от този край да представи снимки от миналото или от настоящето на възрастни жени от това село (район).

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #198 on: December 17, 2009, 12:39 »
Помолих няколко души мои приятели, помаци  от смолянско да се включат, но те заявиха, че не желаят. За съжаление :(. Мустафа и върбинци ли са ''родинци'', и те ли са ''сменили идентичността си''. Брей само някой да се покаже по-различен от западните Родопи и Пирин а автоматично става "родинец" и нежелан? И аз се чудя, защо смоленските помаци не желаят да пишат тука, при все че бройката им е около 200 000 души. И аз не бих желал да пиша някъде, където ме наричат родоо и веротстъпник, предател, подменил идентичността си и какво ли още не.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #199 on: December 17, 2009, 12:56 »
Никога не съм поставял хората от въпросния регион под общ знаменател. Моята теза е, че там в продължение на 130 години и вършеела националистическата буря, която е нанесла страхотни поражение по отношение идентичността на част от тамошното помашко население. В Западните Родопи и Пиринско (въпреки комитските нашествия) нещата не са толкова трагични, носиите са относително запазени и хората тук нямат проблеми със своята идентичност.

Ами да пишат, що не пишат? Никой не ги възпрепятства. Стига да говорят истината са винаги добре дошли тук.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #200 on: December 17, 2009, 12:57 »
Тесиде ти си от смолянско колто аз съм от Луната ама нейсе. Ама както и да е. Вервай си.
Къде па видя цинизъм?! Малко шеговит тон да, ама чак пъл цинизъм ;) Кви колапси, кви 5 лева бе човек? Аз колапс никъде на забелязвам. Ти ако забелязваш си е твой личен проблем. Айде стига вече с носиите че станахме скучни на аудиторията вейке. Оти да не лафем по диалект бре? Диалектан кутри лафем е яце каматен, оти не ищеш да лафем ага си от смоленско? Я яце си го галем :)
Видно е ,че си от Луната.А,искаш ли аз да се шегувам със състоянието на етноса към който принадлежиш за да разбереш :Що е то цинизъм и намерил ли е той почва в България и той ли е причина за всеобхватния колапс.Аз не искам.
Този диалект който го мутолевиш показно ,не е присъщ за тебе и се поднася наизустено и шаблонно ,тоест ти го употребяваш преднамерено. Да не ти обяснявам значението на книжовния език,правописа и правоговора и т. н. и освен това спирам.

Offline mechta

• Senior member
« Reply #201 on: December 17, 2009, 13:22 »
балкандж ия, я вземи да се скриеш зад незнанието си, аз съм от смолянските села и ще ти кажа, че все още имам в сандъка шалвари, носени от баба ми и нейната майка, а това че 1937-8 година свалиха фереджетата и шалварите го пише и в българската история. аз още помня песента, която пееше баба ми:
Иван ма Фатма думаше
Фатминко бело момиче
я свали черно вередже
надени дрехи български
надени дрехи български
тури си име Марийка...
и още една:
мари комшии комшийки
бре чули ли сте ил не сте
във Селча село голямо
фереджетата не сваляли
ах мъри мъри какъв смях
добре че ний не сме кат тях.
/песните са от с.Лясково от 40-те години/

Offline tersid

• Adviser
« Reply #202 on: December 17, 2009, 13:25 »
Никога не съм поставял хората от въпросния регион под общ знаменател.
Мустафа, доколкото разбирам от математика ,знаменателят е онова което обединява всички помаци. Само числителите са различни ,но всички числители са кратни към общия знаменател. Тоест искам да кажа ,че всички сме под един знаменател.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #203 on: December 17, 2009, 13:46 »
Мустафа, не виждам да имат особени проблеми с идентичноста. Проблем имаш когато днеска си един а утре друг, а те ясно са заявили какви са. Коя истина Мустафа? Защото когато те казват какво мислят, казвате че лъжат. Демек трябва да излъжат, за да кажат вашаат истина, така излиза. Или по скоро ситината, която на вас ви харесва. Не мисли, обаче че истината която вие или те смятате за правилна е меродавна. Далеч съм от това. Истината е някъде там, за да я узнаем требва да приемем и излушаме внимателно тезата ан другия, а не да го обявяваме за роднец и предател.

Терсидчо, мори от къде знаеш ти как употребявам аз диалекта и кое било преднамерено и кое не? Да не си хвълял боб или на кафе гледа. Айде моля ти се, не на мен тия.

Мечта, джаном, имаш талант за съчинител на песни- спор няма. Ама някак си така не е автентична песента. ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #204 on: December 17, 2009, 13:51 »
Мустафа, доколкото разбирам от математика ,знаменателят е онова което обединява всички помаци. Само числителите са различни ,но всички числители са кратни към общия знаменател. Тоест искам да кажа ,че всички сме под един знаменател.

Съгласен!

Offline Петя

• Senior member
« Reply #205 on: December 17, 2009, 13:55 »
В девинския край,при нас,носили са фереджета,но шалвари никога.А Балкаджия много добре си говори този диалект. :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #206 on: December 17, 2009, 14:09 »
Мустафа, не виждам да имат особени проблеми с идентичноста. Проблем имаш когато днеска си един а утре друг, а те ясно са заявили какви са. Коя истина Мустафа? Защото когато те казват какво мислят, казвате че лъжат. Демек трябва да излъжат, за да кажат вашаат истина, така излиза. Или по скоро ситината, която на вас ви харесва. Не мисли, обаче че истината която вие или те смятате за правилна е меродавна. Далеч съм от това. Истината е някъде там, за да я узнаем требва да приемем и излушаме внимателно тезата ан другия, а не да го обявяваме за роднец и предател.

Проблем с идентичността в смисъл, че се прикриват някой факти от миналото на помаците (като носията), а се изтъкват възрожденски фалшификати (като измислената хроника на Методи Драгинов, на базата на която се гради и поддържа цяла теория за произхода на помаците чрез насилствено ислямизиране), изровени кръстове от помашки (мюсюлмански) гробища и пр.

По принцип съм готов да разговарям по всякакви теми за помаците, включително произход и история. Често обаче подобни разговори се изместват от същността им. За това сме виновни както ние, така и тези твои приятели, които пък ни обвиняват във фанатизъм, турцизиране и сепаратизъм. Вместо да представяме и дискутираме фактите, започваме с упреците и стигаме до задънена улица.

А иначе "родоостъпниците" по дефиниция сме ние. Поне така твърди "историята на поп Драгинов".

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #207 on: December 17, 2009, 14:33 »
Вижте сега приятели, спорави за шалварите е безмислен. И аз до едно време смятах така, но впоследством се обедих в противоположното. Аз съм внук на интернирани помаци от Девинско през 1948 г. Моята нянка (баба) се казва Арфе Тисовска, а биба ми (дядо ми) Хюсеин Балабанов, независимо от фамилиите и двамата били родум от Чавдар. Носията на мойта баба беше типична за смолянските помакини. Интересното беше, че под фустата и препасака си тя имаше нещо като шалвари, ушити от басма, но къси стигащи до под коленете и наподобяващи тези на Неврокопските помаци, но по тесни. Освен това има много песни от смолянския край в които се говори за шалвари. Да ги възбира за да не ги намокри росата и пр. Не е исключено тези шалвари да са се премахвали още от 1938 - 44 г. по времето на Родина. Знаем че последните години за премахването на традиционното облекло на помаците се намесвала и власта със своите съдилища, военните и пр. Не се давали копони за хранителни продукти и пр., както през комунизма.     

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #208 on: December 17, 2009, 14:34 »
Аз съм доста далеч от тезата че ислямизирането е било единствено насилствено. Имало и доброволно и насилствено. Както между впрочем е наложено и християнството през 684 година от княз Борис. Но не виждам какво е значението на това насилсвено ли е било или не. На места в османските регистри се забелязва на местта постепенно приемане на исляма, на други места изведнъж стават мюсюлмани. На места се пеят песни как турците водят пленени хора на робските пазари, на места тези песни отсъстват. Чух във филма за гръцките помаци една песен, в която пееха, че се биели с турците и други такива.

Не виждам какво общо има родоотстъпничеството със смяната на религията? Нищо общо няма. Аз не мисля, че сте родоостъпници.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #209 on: December 17, 2009, 14:55 »
[quote author=Балканджия link=
Не виждам какво общо има родоотстъпничеството със смяната на религията? Нищо общо няма. Аз не мисля, че сте родоостъпници.

[/quote]Ти правиш свободни сьчинения,които започват да дразнят.Не се спираш пред нищо.Започвам да се сьмнявам в ценностната ти система.Поразмишлявай още малко вьрху религия и родоотстьпничество.Най малко неби трябвало да слагаш всички под един общ знаменател при боравенето с тези понятия,които за тебе имам чувството са неразбираеми.