Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421135 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Петя

• Senior member
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #165 on: December 16, 2009, 13:43 »
Добре заварила! :)
Ако искаш да разсмееш Бог-разкажи му за плановете си!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #166 on: December 16, 2009, 14:06 »
Мустафа форума е частен, но претендира че е Глас на помаците. Щом има претенции да е такъв трябва да се чува гласа не само на една или две групи помаци а гласа на всичките.

Дефиниция за "помак", моля!
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #167 on: December 16, 2009, 14:42 »
Не съм аз човека, който ще дава дефиниции за другите. Всеки е свободен да дава дефиниция сам за себа си.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #168 on: December 16, 2009, 15:10 »
Чудесно! Тогава ще те помоля да не се застъпваш като говорител на част от помаците в Смолянско. Нека да говорят самите те. Ако се определят като помаци, ще ги разбера. Ако се чувствуват други, пак ще ги разбера, но престоят в този форум само ще ги накара да се почувстват още по-зле.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #169 on: December 16, 2009, 15:24 »
Ами те като говорят завалиите обикновено получават бан, което на мен е леко чудно, ама явно такова е положението. Аз самия съм свързан с тях, както споменах в първия си пост в тази тема и съм длъжен да ги защитя когато са нападнати и обиждани. И ще ги защитавам винаги!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #170 on: December 16, 2009, 15:28 »
Подкрепям гореизложеното мнение безусловно не може някакьв си който дори не се определя,като помак да се явява и пише от името на всички помаци от този регион.Знаем всички,че тук в този изпьлнен с напрежение район нещата се приемат от някои дори болезнено и се реагира неадекватно,което носи негативи на всички нас в този сайт.А и не само на нас а на цялата помашка общност.В очакване сьм на истинските помаци от района.
pomak

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #171 on: December 16, 2009, 15:43 »
Аз не съм нападал никого, няма как и да раздавам банове. Но се противопоставям на всеки, който се опитва да фалшифицира действителността във въпросния регион и когато бъде апострофиран за действията му, се вживява като онеправдан.

Например, не мога да остана безучастен към действията на всички онези "помаци" от региона, които изпратиха възмутително писмо до продуцентите на филма "Гори-гори огънче", задето са ги представили с шалвари във въпросния филм, което не било традиционна помашка носия. И забележи, аз не съм против самите действия (това е тяхно право), аз не се въздържам заради подмяната на действителността.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #172 on: December 16, 2009, 16:02 »
Хат, истинските помаци от смолянско бяха тук ама бяха кой баннат, кой прогонен, кой охулен. Че за тва и аз малко дето имам смолянско в жилите си реших да се застъпя. Е докато и аз си получа бана разбира се ;)

Мустафа, визираш Мугла предполагам. Ами да ти кажа там както и в по голямата част от смолянско шалвари дейсвителни никога не е имало. В смолянско шалвари са се носили, а и още се носят в Златоградско и Рудоземско. Именно според тия мугленци с филма става подмяна на действителността, такава каквато я познават те. А повяравай ми че местните най- добре познават своята действителснот.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #173 on: December 16, 2009, 16:15 »
Хм, мюсюлмани (на Балканите) с вековни традиции да не са имали никога шалвари в носията си?! В действителност кой ли подменя действителността?
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #174 on: December 16, 2009, 16:24 »
Мустафа, шалварите не са облекло на всички мюсюлмани а тюркска национална носия възприета от част от балканските мюсюлмани. Друга част пък не са я възприели. Съвсем нормално е. Има снимки и рисунки от османско време- там ясно се вижда че в този край не са имали шалвари. Но облеклото според мене въобще не е от голямо значение.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #175 on: December 16, 2009, 16:52 »
    Балканджия.Никога не съм претендирал че съм всички.Но поне всички  пишешти тук  до втръсване са слушали теорията която ти застъпваш.Както виждаш аз приемам вашата теория за съществуваща но нека  да научим и нещо  друго.Помаците в смолянско нямяме нужда нито от говорители нито от застъпници,аз не се вживявам в такъв.Аз много добре познавам хората около себе си и зная колко не сме еднакви.Аз не налагам мнение но не искам и да ми бъде налагано.
    а  относно филма "Гори гори огънче" /който според мен не бе голямо постижение/ и неадекватната реакция на мугленци показа че вмедсто на разни клишета нашите хора трябва де се научат какво е това "метафора" "художествен образ" и т.н. а и във филма никъде не ставаше въпрос за тяхното село.Ако си спомняш селото се казваше Могла което е било произлязло от мъгла а в мугленския говор мъгла се произнася като "магла"

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #176 on: December 16, 2009, 17:01 »
Хадж, ти случайно да не беше Джеф (Джафер- ходжата на Селча), че малко него ми мясаш ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #177 on: December 16, 2009, 17:56 »
Мустафа, шалварите не са облекло на всички мюсюлмани а тюркска национална носия възприета от част от балканските мюсюлмани. Друга част пък не са я възприели. Съвсем нормално е. Има снимки и рисунки от османско време- там ясно се вижда че в този край не са имали шалвари. Но облеклото според мене въобще не е от голямо значение.

Не случайно споменах, че става дума за исляма на Балканите, който в продължение на 500 години е бил под прякото управление на Османската империя, а това означава, че без шалвари (шамия, фередже, кафтан) няма как да се мине. И какви са тези снимки и рисунки от османско време?! Поредните възрожденски фалшификати.

повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #178 on: December 16, 2009, 18:36 »
И понеже подозирам, че не вярваш на мен, ето нещо автентично по отношение на женската помашка носия от нашия Администратор Рахмие :

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=2484.0

Не знам как да вярвам на тези, които подобно на партийните секретари по време на ВП, скачат срещу тази уникално красива носия, и на всичкото отгоре се представят за помаци.
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline tersid

• Adviser
« Reply #179 on: December 16, 2009, 18:42 »
Че за тва и аз малко дето имам смолянско в жилите си реших да се застъпя. Е докато и аз си получа бана разбира се ;)

Исианкар и той  казваше ,че има жилка ни в клин ни в ръкав ,по пет пъти на ден и той много се буташе без да са го молили под магаретата дето се ритаха.И никога не казвай "завинаги ",твърде наивистично  е, и няма да можеш да се ожениш скоро.