Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 432277 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

sirrio

• Guest
Re: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #15 on: December 03, 2009, 10:08 »
Тук чета, че някои помаци се чувстват неудобно да си кажат че са помаци и се чудя защо. Аз съм българин и смея да твърдя, че никога не съм чувал за негативно отношение или нещо лошо от страна на българите срещу помаците. Защо се притеснявате да се наричате помаци? Всеки човек има право да се самоопределя както иска, стига да е толерантен към останалите и да не насажда етническа вражда (както прави Юзеиров). Аз лично нямам нищо против и т.нар. турци в БГ, но трябва да призная, че вече се забелязва някакво негативно отношение срещу тях, предимно заради управлението и кражбите на ДПС в предните две правителства, арогантността на Ахмед Доган, както и заради провокациите на хора като Юзеирови. Моето мнение е, че всички проблеми в тази посока дойдоха поради една единствена причина, а именно - създаването на партия на етническа основа преди 20 години, което както виждаме не води до нищо добро.

Offline Metka

• Forum fan
Re:Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #16 on: December 03, 2009, 10:18 »
@: sirrio  , моля те, бъди така добър да не смесваш политиката във всяка тема - "Юзейрови, ДПС".
Има си специален раздел за политика.
Там можеш да излагаш политическите си възгледи. Тука никой от нас нито може да те коментира нито да води дискусия с тебе.
Просто така се нарушават правилата на форума. А сайтът не е разграден двор.
Прочети правилата на форума още един път. Имай напредвид че админите не са длъжни дори да предупреждават , когато има нарушение на правила.

sirrio

• Guest
« Reply #17 on: December 03, 2009, 10:36 »
Няма проблем, извинявай. Ако съм нарушил някое правило на форума, админа да ме санкционира съгласно правилата...

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #18 on: December 03, 2009, 17:52 »
 Тъй като evropomak пише в единствено число,явно се обръща към мен.Мога да му заявя че аз и семейсвото ми не страдаме от комплекси и пазим традициите си.Знам много добре кой е  Ахмед ага  от Тъмраш.Аз не съм първа  младост и  пазя спомени от хора които през
1912 г. са  защитавали Тъмрашката република.Не  чакам и други да пишат за мен  а  имам
подготвени неща за  издаване.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #19 on: December 03, 2009, 21:28 »
Тъй като evropomak пише в единствено число,явно се обръща към мен ......
"Hadj", в коментара няма нищо лично и нищо упрекващо, нито към теб, нито към всеки който е друг, чувстващ себе си, като "Помак" в "единствено число" !  ::)
Ако, има нещо упрекващо, то си е лично към мен, като "Помак", че язье "Помачето" не мога да направя нищо за това, "Помака" да започне да се чувства като "множествено число"!   :(
Това е един обикновен коментар и нищо повече, приеми ги за хвърлени думи на халос като шумки от габър, отнесени и разпилени от вятъра по баирите в планината на Помаците!  ;)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #20 on: December 03, 2009, 21:49 »
"Hadj", в коментара няма нищо лично и нищо упрекващо, нито към теб, нито към всеки който е друг, чувстващ себе си, като "Помак" в "единствено число" !  ::)
Ако, има нещо упрекващо, то си е лично към мен, като "Помак", че язье "Помачето" не мога да направя нищо за това, "Помака" да започне да се чувства като "множествено число"!   :(
Това е един обикновен коментар и нищо повече, приеми ги за хвърлени думи на халос като шумки от габър, отнесени и разпилени от вятъра по баирите в планината на Помаците!  ;)

Тук сьм в безусловна подкрепа.Когато всеки дьлбоко осьзнал се Помак започне да мисли за помаците  в множествено число то значи поставили сме началото на времето в което ще започнем да да се Чувстваме като "множествено число".Но все ми се струва,че трябва да извьрвим доста транлив пьт.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #21 on: December 03, 2009, 22:11 »
Тъй като evropomak пише в единствено число,явно се обръща към мен.Мога да му заявя че аз и семейсвото ми не страдаме от комплекси и пазим традициите си.Знам много добре кой е  Ахмед ага  от Тъмраш.Аз не съм първа  младост и  пазя спомени от хора които през
1912 г. са  защитавали Тъмрашката република.Не  чакам и други да пишат за мен  а  имам
подготвени неща за  издаване.

Hadj,
Искам да те поздравя с добре дошъл в сайта!!!Ще ни баде много интересно, да научим повече за вашия край и Тъмрашката република.
Ако имаш доказателства, би било хубаво да ни запознаеш с тях.
Бъди жив и здрав!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #22 on: December 04, 2009, 10:29 »
   По време на Рускотурсата война жителите на с.Тъмраш напускат селото  и се подслоняват в селата около Девин.Най-много тъмрашлии остават в Триград/тогава то е най-голямото селище в района/.Като се поуспокояват нещата става ясно че по течението на р.Въча не са навлезнали руски и български войски.Решавайки проблемите си  Турция съвсем е отписала този район-като мислила че е превзет и е включен в границите на Източна Румелия.По онова време абсилютно всички села в района са били помашки значи мюсюлмани /А СЕГА 30 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ХРИСТИЯНИ/.Под ръководството на Ахмед ага от Тъмраш и първенци от Триград,Мугла и друг села  в Триград  обявявят своятя република като отказват да плащат данъци на Източна румелия.Обявили се за поданици на султана но и на него не се подчинявали много.Като се уталожва големия огън тъмрашлии се завръщат в селото си от там Ахмед ага е управлявал и е контактувал с управата на Източна Румелия чак до 1912 г. когато селото е унищожено напълно и основната част от жителите му са забегнали в Турция

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #23 on: December 04, 2009, 11:30 »
.Питам,защо помаците в Смолянско за неприети от нас/ тези от другите помашки региони/ в смисъл че има много помаци от Смоленско с християнски имена повечето,но дълбоко в душите се знае помаци са,уважавайте тези хора.Не името прави човека,а човека името.В Китай има 200 милиона мюсюлмани с китайски имена,и тях ли да не приемем!  Народни песни. Родопите, "Пустиен Салих"

sirrio

• Guest
« Reply #24 on: December 04, 2009, 12:52 »
   По време на Рускотурсата война жителите на с.Тъмраш напускат селото  и се подслоняват в селата около Девин.Най-много тъмрашлии остават в Триград/тогава то е най-голямото селище в района/.Като се поуспокояват нещата става ясно че по течението на р.Въча не са навлезнали руски и български войски.Решавайки проблемите си  Турция съвсем е отписала този район-като мислила че е превзет и е включен в границите на Източна Румелия.По онова време абсилютно всички села в района са били помашки значи мюсюлмани /А СЕГА 30 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ХРИСТИЯНИ/.Под ръководството на Ахмед ага от Тъмраш и първенци от Триград,Мугла и друг села  в Триград  обявявят своятя република като отказват да плащат данъци на Източна румелия.Обявили се за поданици на султана но и на него не се подчинявали много.Като се уталожва големия огън тъмрашлии се завръщат в селото си от там Ахмед ага е управлявал и е контактувал с управата на Източна Румелия чак до 1912 г. когато селото е унищожено напълно и основната част от жителите му са забегнали в Турция

Виж тези линкове за Тамръшката република.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8A%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%88%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%8E%D0%BC%D1%8E%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0

Offline rhodop_girl

• Member
  • **
  • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
« Reply #25 on: December 04, 2009, 16:01 »
Здравейте,
  Отдавна следя почти  всички коментари.Аз съм помак от Девинско.Региона ми е пазнат
много добре.Темата за  нас-памаците ме валнува отдавна.Събрал съм мнотго  спомени,исторически сведения,песни и легенди за нашия край.Издирвам и записмав обичаи
и традиции  свързани с помаците.За жалост значитена част от помаците в нашия край имат
комплекс поради произхода си.Мечтата  ми е тези хора един ден да кажаг "Аз съм памак-какво от това"

Зравей, Hadj, аз съм помакиня от Смолянско и също мога да кажа, че съм доста добре запозната с региона и хората тук. Затова смея да твърдя, че все пак има и такива, които се стараят да запазят своите обичаи, събират се на празниците, обичат всяка една нишка, предена от жените и майките им и не биха я продали на никаква цена, такива които се стремят да съхранят и продължат традицията и се гордеят с вярата си. Все пак никъде ги няма уюта и топлината на помашката къща. Вярно е, че повечето от тези хора са от по-старото поколение, но все пак ги има и не са за пренебрегване, защото не са малко ( иначе би ли се съхранило всичко през времето? ). Лично аз  от малка съм възпитавана на гордост от произхода си и любов към родното, към планината дори. Срамът, за който говориш, не е тенденция ;) Ще се радвам да споделиш някои от нещата, които си събрал. Все пак и ние имаме какво да покажем на света! Поздрави!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #26 on: December 05, 2009, 20:18 »
  Поздравления  rhodop_girl .Знам че има хора като теб които ще съхранят нашите традиции и обичаи.Благодарение на такива хора ние сме съхранени до сега.Нека си признаем че  почти всички "мероприятия" провеждани с помаците са започвали от Смолян / Родинци,насила  смяна на облеклото,смяна на именанта,събаряне на джамии/ затова когато ни критикуват нашите братя от други райони няма защо да се сърдим.Ние с теб обаче трябва да им докажем че не всички считаме думата "помак" за обидна.Човек който не уважава себи си,корените си  не може да бъде уважаван от другите.Достатъчен повод за  гордост са песните шедьоври  "Рофинка" /въпреки че скоро е прекръстиха на Росинка/
 "Незифинка болна лежи", "Бекиро любе" и много други- все песни от нашия край.

Offline petq

• Member
  • **
« Reply #27 on: December 07, 2009, 01:24 »
Здравейте,аз съм нова в този сайт и съм помакиня от Девинско.Незнам от къде се е появило това впечатление,че ни е срам да си кажем,че сме помаци.Напълно погрешно!Нито аз,нито хората които познавам от тук(а те не са малко) се срамуваме да се наречем помаци.По скоро помаците от дугите региони много малко ни познават,явно.Напротив ние се гордеем с това което сме,гордеем се с песните си,с планината си,с традицийте си.Повечето родопчани сме възпитавани в честност,в родолюбие,в милосърдие и толерантност. :)От какво точно да ни е срам или да се засрамим,няма такова!
Видях,че тук на няколко места се споменава Смолян и дружба"Родина",с не добро отношение.Относно дейноста на "Родина",искам да кажа че тя е била "културно-просветна" и никаква дуга,в онова време хората са имали нужда от това.Да си признаем,че 90-95 процента от родопчани,и помаци и християни,са били необразовани.Дори в членовете й е имало и помаци,така,че няма как да са действали нещо против братята си! ;)
Поздрави!!!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #28 on: December 07, 2009, 08:30 »
Здравей Петя добре дошла в нашият сайт,който е и наш общ дом един вид.Надявам се тук да намериш интересни хора и да споделиш житието и битието на помаците от Девин и околните села.Моляте да се запознаеш малко по обстойно с културно просветната дейност на "Родина" и точно там може би ще откриеш някои неща,които задьлбочено да изкоментираме тук.

Offline petq

• Member
  • **
« Reply #29 on: December 07, 2009, 15:12 »
Запознала съм се с дейноста на "Родина" и точно за това не съм съгласна,с намеците тук на някои хора.Както казах в нея са участвали и помаци,това което са правили не е било нищо лошо.Събирали са се хора от цялата смолянска област,играли са хора,надпявали са се и т.н.Това лошо ли е? :)