Български > Eзик

Стремеж към съвършенство - правилен българ�ски език

<< < (7/16) > >>

musov:
Той си е задал въпроса към теб. Не ставай нагъл сега, ако обичаш!

Shumarov:

--- Quote from: nezir_9 on November 09, 2009, 18:20 ---"Този език", ако визираш българския, ни е майчин и никой не ни го  е налагал насила!

Насила са ни налагали други неща...

--- End quote ---

Ако си помак се съмнявам майка ти да ти е говорила така литературно и да имаш тази калиграфска виртуозност от помашките среди, nezir_9! В никакъв случай не подценявам правописа и правоговора, като достойнство на ерудити, но майчин.....ми се струва, че не ми е! Не искам да изпадаме в безсмислени спорове дали помашкият е диалект на българския език! Просто не споделям мнението ти, че българският ми е майчин език.

abc:

--- Quote from: musov on November 09, 2009, 18:11 ---Затвотретя я тая тема. Безсмислена е. На никой не му пука дали се пише на кирилица или правилно граматически. Това е форум, а не литтературно произведение. Някой си че завършил някаква специалност с български език и сега може да пише по-равилно - ами добре. Ама останалите защо да се връщат назад в началното училище за да запълват пропуските си. Тоя език ни е наложен насила, сега пак ще ни призоваваш на всичкото отгоре да го пишем правилно. Я стига. Затворете темата!

--- End quote ---

e писал Мусов днес. Преди два месеца пък е пуснал

--- Quote ---Все се каня да напиша тоя пост. Днес четях някакви теми и видях, че много хора, при това живеещи в България, пишат на латиница. На всичкото отгоре всеки си има своя интерпретация. По едно време получих леко главоболие и я зарязах темата. Замислих се, че не струва много усилия да се пише, но четенето струва доста! Не е задължително да се пише по стандарт БДС! Хората са измислили така нареченият "bulgarian phonetic", като на всяка буква от латиницата съответства буква от кирилицата, или казано по-просто, вие си пишете на латиница, но то ще излезне на кирилица. Като изключение правят няколко букви, които се свикват за час-два. Така че оправданието технически не ми е възможно, не мисля че е основателно. Нека си помогнем взаимно и започнем да пишем на кирилица!
--- End quote ---

Къде е истината? Стремежа и правото да бъдем неграмотни ми е непонятно като идеал. В тази тема виждам как се крещи : Искаме да сме неграмотни! по простата причина, че някой каза, че грамотността е бонус. Непрекъснато обаче се пее песен за неграмотността, за едно изречение от 5 думи, 6 правописни и 3 смислови грешки. Помак бг така и не се научи, че не се пише шувенист и поредица от думи. Друг се сърди, че са му казали, че пише неграмотно.

Накъде вървим?

gulizar:

--- Quote from: abc on November 09, 2009, 20:56 ---e писал Мусов днес. Преди два месеца пък е пуснал

Къде е истината? Стремежа и правото да бъдем неграмотни ми е непонятно като идеал. В тази тема виждам как се крещи : Искаме да сме неграмотни! по простата причина, че някой каза, че грамотността е бонус. Непрекъснато обаче се пее песен за неграмотността, за едно изречение от 5 думи, 6 правописни и 3 смислови грешки. Помак бг така и не се научи, че не се пише шувенист и поредица от думи. Друг се сърди, че са му казали, че пише неграмотно.

Накъде вървим?

--- End quote ---

Не намирам връзка между двата цита. В първият се коментира едно, във вторият друго. Къде е уловката в случая, нова съм и не схващам.

abc:
Връзката е, че в първия зове за ред, а във втория за безредие. Но си нова ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version