Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77827 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
nezir, когато цитириш, цитирай както трябва,(разпокъсваш мисълта на колегите тук, взимаш това което ти трябва, разпокъсвайки мисълта) и слагай в кавички или фонче,  Ейто от това ти личи какво отношение имаш към чуждо мнение и знание.
Искам и сега да подчертая, че и аз не съм съгласен с “мохамедани”. Чети всичко!!!, а не това което ти утърва.
В България има и еврей те се чувстват българи еврей, турците са български турци и така, ние сме българи мюсюлмани, не български. Има разлика.
 А тази конференция която ти е като игла в сърцето  има и положителна страна. ГЛЕДЧАЙ МАЛКО ПО РАЗЛИЧНО, ПО ПОЗИТИВНО, ТИ КАТ СИ СЕ СТРЕСНАЛ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ИДАТ С ВТОРА СЕРИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. СПОКО АРКАДАШ. Аз се радвам,че се правят такива научни конференции, сайтове, други мероприятия, които се говори за нас мюсюлманите пък говорили само това което не ни утърва или пък само това което ни утърва.

uti, не вярвам на нито една дума!
Първо не е вярно, че евреите, или турците могат да бъдат Българи!
Второ не вярвам, че ти лично си мюсюлманин(допускам, че не влизаш в джамия и от дъжд да се скриеш)!
Трето не вярвам да има полза от тази конференция! Тя би могла да има полза за неошовинисти, които намират бившите донсници от ДС за достоверен и безкористен източник на историческа информация! За обикновенния помак такива мероприятия имат само негативни ефекти!
Ако ти си помак-ти си примерът за ефекта от такива мероприятия!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
В интерес на истината за погърчване на помашко население говори Ибрахим Имам в своята книга Абланица през вековете. Но защо факта не е така популярен. Първо защото по онова време, говорим за периода на Балканската война, гърците нямали достатъчно време да се развихрят, тъй като от една страна голяма част от днешните им територии попаднали във Велика България и над тях се прилагало същото, но от българска страна. Тук става въпрос за т. нар. гръкомани, които си са били гърци, но според българите те са били погърчени българи. Имало сменили си имената по желание, но това са били отделни единици. Говорим за периода след Втората световна. такъв пример е един помак, който бил прозападен разознавач в териториите на България от четата на Фаик Капитан. И след разбиването и той продължава да извършва същата функция, но от териториите на гърция. като се и преименоува на Янидис или нещо такова. За Турция знаем че от 1924 г. започнали реформи в облеклото и пр. и там започнал да се шири атеизма до към 1960 г., но за потурчване и промяна на имена не е ставало под въпрос. Имал един закон за промяна на фамилиите доколкото ми е известно и само това.

Колкото до етническото самоопределяне на помаците като турци, то поскоро е религиозно отколкото е етническо. Турщина тук в България се приема като синунима на религията Ислям. Невежите българи занимаващи се със проблема го тълкуват буквално и взимат мерки, които трябвало да отдалечат помаците от турците, а най-крайните сред тях и от общата мюсюлманска маса. 

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Десс писал си някъде, че един клон от родът ти се е потурчил и се заселил във Османската империя по време на войната. Мога да ти кажа как е станало. Една от жените в родът ти се омъжила за турчин или помак и синовете, внуците и правнуците и са били мюсюлмани или на твоя език са се потурчили. Те в интересн на истината са изградили тази част от родът ти, който се потурчил. И в моя род има подобни примери. Първа братовчетка на майка ми е жеена за турчин от с. Борино. Сега неговите синове и внуци макар и турци са ми братовчеди. Всички те са женини за туркини и изграждат един клон в родът ми. Да неговорим за двете ми сестри които също са женини за турци. Същото е станало и с част от рода на Шериф, но там вече се говори не за турци, а за албанци. Това като ги видиш онези участници в конференцията им го кажи, за да не се чудят от каде са тези родствени връски между помаците и българите на места.  

Offline nezir_9

• Advanced member
По време на Османската империя е имало поданици на султана...

Разделението е било само по религиозен принцип - мюсюлмани и други...

Offline nezir_9

• Advanced member
Десс писал си някъде, че един клон от родът ти се е потурчил и се заселил във Османската империя по време на войната. Мога да ти кажа как е станало. Една от жените в родът ти се омъжила за турчин или помак и синовете, внуците и правнуците и са били мюсюлмани или на твоя език са се потурчили. Те в интересн на истината са изградили тази част от родът ти, който се потурчил. И в моя род има подобни примери. Първа братовчетка на майка ми е жеена за турчин от с. Борино. Сега неговите синове и внуци макар и турци са ми братовчеди. Всички те са женини за туркини и изграждат един клон в родът ми. Да неговорим за двете ми сестри които също са женини за турци. Същото е станало и с част от рода на Шериф, но там вече се говори не за турци, а за албанци. Това като ги видиш онези участници в конференцията им го кажи, за да не се чудят от каде са тези родствени връски между помаците и българите на места.  

Аз имам 3 (трима) братя т.е. родителите ми имат 4 (четирима) сина... Чистокръвни помаци - светли със светли очи...

Най - големият е женен за помакиня, вторият и третият за християнки, четвъртия за туркиня... ;)

След нас само един Аллах знае какво ще се случи, кой как ще се чувства, какъв ще го смятат и т.н.

Само не им пожелавам някой силово и арогантно да им вменява каквото и да било. Най - малкото, ако някой се чувства еди как си, останалите първи братовчеди да не го приемат!

Само за протокола: в момента братята сме вече, макар и с близка, но с различна фамилия.

Offline alaeddin

• Member
  • **
Незир, има много такива примери за смесени бракове, но аз например мога да кажа, че 100% помак, женен съм за помакиня, брат ми също, сестра ми също е омъжена за помак т.е. при децата ни няма да има изобщо съмнение за произхода и самоопределнието им. За това не ни е приятно да ни обсъждат разни шовинисти на своите конференции без дори да ни познават достатъчно, защото обикновено, когато се говори за ,,българо-мохамедани" се правят анализи и обобщения единствено въз основа на проучвания на мюсюлманското население в Смолянско. Спокойно мога да твърдя обаче, че в момента Западните Родопи и Пирин живее компактна помашка група, която в значителна степен се самоопределя като помашка, а не малко са тези, които се самоопределят и като турци. Населението , за което говоря е много по-различно от това, в Централните и Източните Родопи, където в доста ,,българо-мохамедански" села изникнаха черкви. Ние за радост си нямаме отец Боян Саръев, но за сметка на това ( и слава на Аллаха) имаме достатъчно ходжи.

Offline uti

• Member
  • **
Първо не е вярно, че евреите, или турците могат да бъдат Българи!
Второ не вярвам, че ти лично си мюсюлманин(допускам, че не влизаш в джамия и от дъжд да се скриеш)!
Трето не вярвам да има полза от тази конференция! Тя би могла да има полза за неошовинисти, които намират бившите донсници от ДС за достоверен и безкористен източник на историческа информация! За обикновенния помак такива мероприятия имат само негативни ефекти!
Ако ти си помак-ти си примерът за ефекта от такива мероприятия

Защо да не е вярно? братко в София всички стари сгради са еврейски, от кога?  Имам приятел еврейн ам българин се чувства.Турците ако са турци еми Капитан Андреево е нон стоп отворено. Те щом са тук значи се чувстват такива.
За конференцията пак казвам има полза от всичко, Алалх е писал да стане, а ти си вярващ и знаеш, че във всяко зло има добро, стига да успяваш да го усетиш. Тук само атакувате акад. Марков(шеф на БАН???) и Б. Димитров(непредизборно даде някакави пари за джамии и прави хубави исторически предавания, бивш шеф не на затвора ана НИМ???). Оставете ги, погледнете другите проблеми около нас.
А другото което нее важно, съм муслим и от репресиран род от комнистите. Моето фамилие било голямо,  богато и знатно, а знаеш от историята че след 1944 г. всички такива фамилия ги обявили за фашиски родове и всичко им взели, а по късно ги и разселили по различни крайща на БГ,а след 1989 някой от тях отидаха в Турция, сещаш се защо.
Но това неможе да ме накара да хокам хората направили една конференция за бг мюсюлманите, родили се и творили през Комунизма, немога да деля учените на такива и онакива, те просто за мен са учени и така.
Защо конфернцията е имала негативен ефект само, най малкото ако я нямаше нямаше как да се изявяваме с тебе тук.
Защо трябва да сме все така крайни, или да или не. Не можешели да шземем хубавото и да оставим лошото(това пак ни го повелява религията).

Offline abc

• Forum fan
Ti @abc ne ni priemash takiva kakvito sme.I nikoga nqma da ni priemesh.

Кои сте тези които сте се събрали и са те упълномощили да ги представляваш? Дали ще приема или няма някой такъв, какъвто е зависи от много неща, като в критериите ми не влизат етнос и вероизповедание.

За мен ти не си лицето на помаците, но надали не го знаеш.

Shumarov

• Guest
Защо да не е вярно? братко в София всички стари сгради са еврейски, от кога?  Имам приятел еврейн ам българин се чувства.Турците ако са турци еми Капитан Андреево е нон стоп отворено. Те щом са тук значи се чувстват такива.

Тука в Испания има сгради, които са останали от времето на арабите-арабите ли са испанци, или испанците са араби?
По пътя на твоята логика аз, който съм помак и се намирам в Испания -значи съм испанец?
Помаците, които се намират в САЩ са индианци?
Желязо-бетонна логика!
Толкова бетонна, колкото бетонирани са тези отпадъци, които не знаят собствения си произход, а правят конфереции да доказват произхода на други !

Offline nezir_9

• Advanced member
Информация за още един другар, участник в Конферецията в Смолян!

Проверка на Комисията по досиетата установи:

Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС!
21 Май 2009

Христо Матанов

Комисията по досиетата освети историка и преподавател проф. Христо Матанов като сътрудник на структурите на бившата Държавна сигурност. Матанов е проверен в рамките на проверката на кандидатите за евродепутати. Комисията по досиетата установи, че във всички листи има само осем бивши сътрудници на тайните служби.

Матанов, който е кандидат на коалиция "Напред", е бил агент на ДС, шесто управление с псевдоним Петър. Вербуван е през 1983 г. и няма данни да е снет от действащ оперативен отчет. Документите, въз основа на които е установена принадлежността му, са рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; писмо вх. № 1035/ 28.02.1990 г. с предложение за унищожаване материалите на агент "Петър".

Матанов беше директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет в периода април 1993 г. – октомври 1996 година, когато бе разгромен така наречения алтернативен синод на Българската православна църква. Специалист е по история на балканските народи.

Offline imersim

• Member
  • **
Дано само конференцията да не ни подготвя за такива неща:

The Summer of 89 - Лятото на 89

Offline uti

• Member
  • **
shumarov, Ами вие там българите още малко ако издържите ще разкорените и след 500 г. може да станете андалуси:)
И какво сега даи да забрчаним на евреите да са българили, аз казах че така се чувстват, а е и така, от колко време са в бг, какво са дали на Бг, имотите им са тук, роднини, приятели, език, култура и ред други неща.
грешно е ти да искаш да се усещаш кат испанец, а евреите който живеят в Бг аккви са??
Не са ли българи еврей???

Offline Hat

• Moderator
Има ли някакви резултати от тази конференция никой нищо не каза.Дайте решенията да ги подложим на обсьждане,все пак се отнасят до нас.

Shumarov

• Guest
shumarov, Ами вие там българите още малко ако издържите ще разкорените и след 500 г. може да станете андалуси:)
И какво сега даи да забрчаним на евреите да са българили, аз казах че така се чувстват, а е и така, от колко време са в бг, какво са дали на Бг, имотите им са тук, роднини, приятели, език, култура и ред други неща.
грешно е ти да искаш да се усещаш кат испанец, а евреите който живеят в Бг аккви са??
Не са ли българи еврей???

Няма опасност да станем андалузци,uti-можеш да успокоиш притеснените ченгета от конференцията!Тука на никой не му пречи чуждото самоопределение и никой не изземва функциите на хората да се самоопределят сами! Колкото до евреите, не знам как ти хрумна да им забраняваш да се определят, като българи!? Всеки да е свободен да се самоопределя, а не да му се правят конференции за да го определят! Имаше един "учен" от 30-те години на миналия  век, койте се беше опитал да ги изкорени от лицето на земята, и видяхме какво сполетя човечеството от "гениалността" на този "учен".И тези "учени", на които ти им симпатизираш имат подобни болест, но нямат власт за щастие-иначе жална ни майчица на помаците!

sedef52

• Guest
Alaeddin,
по какво сте по различни?Какво ми се правиш на 100 % ариец.Да знаеш арийци мюсюлмани няма.Халал да си Ви голямото количество  ходжи.Сигурно с тяхна помощ се ровиш в интернет.В средните  и източните родопи живее доста по умно население.