Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77288 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Shumarov

• Guest
Неговоря за помаците от така взетите от България територии след първата световна война-Кавала,Дедеагач,а за тези останали след балканската война-помашки села около Солун и в Егейска Македония.Политиката на Гърция след войната с реформистите на Ататюрк е в поощряване на неговите опоненти-Мегали идеята и целта им,чрез тях да се добере до малаазийското крайбрежие-в този смисъл помаците са употребени в Източните Родопи,но и ги запазва-след затоплянето на климата между Гърция и Турция(НАТО)-даже са били и потурчвани-втълпено им е,че са турци и е наложено изучаването на турски език.След нахлуването на Турция в Кипър Гърция яхва метлата за създаването на 'помашки" народ,като впряга в това цялата си държавна машина,като в последствие идеята се заимства и от Турция с цел да се разпостре влиянието и върху бившите европейски територии на Османската империя използвайки за база религията.

По-безхаберно писане не съм виждал, десс!
Не зная от къде черпаш тези глупости, но не отговарят на истината.В Гърция никога не са били потурчвани, нито побългарявани помаците.Не знам каква метла са яхали гърците, но метлата, която яхаш ти, като се опитваш да ни внушиш, че политиката на България към помаците е била едва ли не роматично-любовна не ти прави чест нито на тебе, нито на драскачите, които са извор на т.нар. "исторически факти". Аз имам роднини в Гърция и те никога не са били насилствено преименувани, нито покръствани, както това се случи в България.
За себе си съм сигурен, че ти споделяш идеите на тези вмирисани на нафталин отганизатори на тази конференция в Смолян, а тези идеи по мое мнение(и не само по мое)не са добронамерени към помаците.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ама някъде тук се твърдеше че в Турция имало нещо подобно. С една дума "не сме само ние българските шувинисти садисти и в съседните ни страни е било така", ама не е било така, няма как да ни заблуждите, добре информирани сме за това. 

Offline alaeddin

• Member
  • **
,,Потурчване" на помаци...Това звучи толкова смешно и нелепо... Все едно да побългариш българи. Десс , не знам на колко години си, но сигурно си доста млада, след като не ти е известен факта, че преди Балканската война, а и доста време след нея никой помак, не се е самоопредял като друг,освен като турчин.Лично аз много добре си спомням възрастни хора от моето село, което бяха с ясно изразено турско самосъзнание. Така, че н гърците им е било много лесно да ,потурчат " своите помаци. Защо и ние в България нямхаме тоя късмет, а вместо това се сблъскахме с покръстване, преименуване и какви ли не експерименти.
.

Offline abc

• Forum fan
alaeddin моето мнение за произхода на помаците си е мое, но впечатлението ми е, че голямата част не са очаровани нито от братската прегръдка на българите-християни, нито от тази на турците. Твоето скоротечно определяне на помаците като турци е сякаш прибързано. Доколкото разбирам за теб приемливата версия е в припознаването на помаците като турци. Правилно ли те разбирам?

десс

• Guest
,,Потурчване" на помаци...Това звучи толкова смешно и нелепо... Все едно да побългариш българи. Десс , не знам на колко години си, но сигурно си доста млада, след като не ти е известен факта, че преди Балканската война, а и доста време след нея никой помак, не се е самоопредял като друг,освен като турчин.Лично аз много добре си спомням възрастни хора от моето село, което бяха с ясно изразено турско самосъзнание. Така, че н гърците им е било много лесно да ,потурчат " своите помаци. Защо и ние в България нямхаме тоя късмет, а вместо това се сблъскахме с покръстване, преименуване и какви ли не експерименти.
.
Това ми е много добре известноза разлика от някой съфоромци,според които името помаци е по старо(с изключение на ловешко и тетевенско) и е още от времето на османската империя.С термина потурчване имах предвид смяна на родопските говори с книжовен турски,а не за самосъзнанието.
В Егея-за там е било погърчването и по християнчването.Имаше една филмова коопрудукция между Турция,Албания и Македония на тази тема-дето,които не се е погърчвал е бил или убит или изгонен.Та там ставаше въпрос за един турчин(помак),който се мести в Албания и се разделя с брат си ,който става от новите гърци.Не му знам името но поразпитайте може да го найдете.

В европейската част на Османската империя с името турци се титуловат всички мюсюлмани,било то българи,босняци,цигани,албанци,татари и пр.
Все пак ако прочетеш всички мой постинги ще видиш,че едната част от моя ставерски род са се потурчили и след битката при Плевен са се изселили в Турция и,че този клон на моя род никога няма да опозная.

Offline alaeddin

• Member
  • **
abc, ако си чел внимателно написаното от мене едва ли щеше да ми задаваш този въпрос. Никой от нас не може да определя когото и да е, ако той не е с ясно изразено самосъзнание. А тук май такива няма.Аз просто казах една всеизвестна истина за самосъзнанието и самоопределянето на всички мюсюлмани в едни минали времена. Днес нещата стоят различно. Аз познавам мюсюлмани от всички краища на Родопите, Пиринско и Ловешко. Мога да кажа,че между са зейнали огромни пропасти.Всеки е чувал за Рибново, Якоруда, Сатовча, но знаем и Неделино, Кирково. Ако сте запознати с процесите в тези селища, ще ме разберете за какви пропасти.
говоря.

Shumarov

• Guest
abc, ако си чел внимателно написаното от мене едва ли щеше да ми задаваш този въпрос. Никой от нас не може да определя когото и да е, ако той не е с ясно изразено самосъзнание. А тук май такива няма.Аз просто казах една всеизвестна истина за самосъзнанието и самоопределянето на всички мюсюлмани в едни минали времена. Днес нещата стоят различно. Аз познавам мюсюлмани от всички краища на Родопите, Пиринско и Ловешко. Мога да кажа,че между са зейнали огромни пропасти.Всеки е чувал за Рибново, Якоруда, Сатовча, но знаем и Неделино, Кирково. Ако сте запознати с процесите в тези селища, ще ме разберете за какви пропасти.
говоря.

Да, alaeddin аз знам за какво говориш.Моето родно село е на територията на община Кирково.Най-добра асимилация на помаците е проведена в тази територия по мое мнение.Най-много помаци милиционери бяха допуснати в районните управления на МВР в Момчилград, Крумовград и Подкова.Разбира се цената на това допускане беше асимилация, отричане от помашкия си произход и култура.От мойте родители знам, че преди идването на комунизма всички помаци са се определяли, като турци.Всички са знаели турски език.Говорили са на помашки в къщи и помежду си, но са знаели и турски.И това знание не им е бивало налагано насила, както това стана с руския език в българските училища.Разбира се, ако може да се вярва на мозъчните мастурбации на десс, то помашкия си е български и помаците сме българи, но дори и така да е-факт е, че преди установяването на комунистическата диктатура помаците са се самоопределяли като турци!
Но това все пак е мнение на един лаик-очаква се от последната конференция да ни извадят някакви доказателства, че сме по-българи от българето!

Offline abc

• Forum fan
alaeddin самоопределянето е акт свързан с психологията, а историята, антропологията, други разни науки сходни с тези са това, което ме интересува. Всъщност аз комай не съм казвал вие сте това или онова, но ако се самоопределя като негър или китаец няма да стана такъв. А за всички мюсюлмани надали можеш да говориш, защото нямаш пълномощно. Само тук в този форум има няколко течения за същината на помаците, като теченията са на самите помаци. А проастите ги има.

Може и да не съм внимавал като съм те чел. Все пак е почивен ден.

десс

• Guest
Да, alaeddin аз знам за какво говориш.Моето родно село е на територията на община Кирково.Най-добра асимилация на помаците е проведена в тази територия по мое мнение.Най-много помаци милиционери бяха допуснати в районните управления на МВР в Момчилград, Крумовград и Подкова.Разбира се цената на това допускане беше асимилация, отричане от помашкия си произход и култура.От мойте родители знам, че преди идването на комунизма всички помаци са се определяли, като турци.Всички са знаели турски език.Говорили са на помашки в къщи и помежду си, но са знаели и турски.И това знание не им е бивало налагано насила, както това стана с руския език в българските училища.Разбира се, ако може да се вярва на мозъчните мастурбации на десс, то помашкия си е български и помаците сме българи, но дори и така да е-факт е, че преди установяването на комунистическата диктатура помаците са се самоопределяли като турци!
Но това все пак е мнение на един лаик-очаква се от последната конференция да ни извадят някакви доказателства, че сме по-българи от българето!
Ако смяташ истината за произхода на помаците за мозъчна маструбация-впрочем не съм видял нито едно доказателство противно на моето мнение-само се намеква,изтъква,омаловажава,но като доказателствен материал,че помаците не са българи-нула.Ако проследиш всички постинги на всички съфоромници ще видиш,че съм прав.Без да взимам уики педия за доказателство-където всеки може да пише.
Затова вместо да пишеш и категорзираш публикацийте на съфоромците публикувай нещо доказващо противното!!!
А за самоопределянето на даден човек си е негово лично право-без да се намесва историята.

п.с.Аджеба все едно българите християни не са знаели турски в османската империя.

Offline Metka

• Forum fan
Ако смяташ истината за произхода на помаците за мозъчна маструбация-впрочем не съм видял нито едно доказателство противно на моето мнение-само се намеква,изтъква,омаловажава,но като доказателствен материал,че помаците не са българи-нула.Ако проследиш всички постинги на всички съфоромници ще видиш,че съм прав.Без да взимам уики педия за доказателство-където всеки може да пише.
Затова вместо да пишеш и категорзираш публикацийте на съфоромците публикувай нещо доказващо противното!!!

Tova koeto ni interesuva e ustnata rodstvena tradiciq na obshtnosta ni.
Sayta nasyr4ava imenno tazi tendenciq.
Jiva ustna tradiciq ot period predi 150 -200 godini ne moje nikoi da omalovaji ili falshificira .
Nas ne ni interesuvat ¨TANGRA - filosofiyte¨, ima si drugi saytove za tova.
Zatla4vaneto na sayta s podobni fantasti4ni filosofii , e sabotaj koito ignorira izkonnoto ni pravo na obshtuvane mejdu pomaci ot Turciq,Gyrciq, torbeshi ot Makedoniq, Goranci ot Kosovo Albaniq,
Chernogorski i Hyrvatski miusulmani i Bosnenci.
Nie ne sme slepi i vijdame neprekysnatite napyni za syzdavane na pre4ki v nasheto obshtuvane.
Imenno dess , nash osnoven prioritet e mejdukulturniqt dialog sys srodnite goreposo4eni obshtnosti a ne naglo nalagane na fantasti4ni megalomanski doktrini za koito nito edin Evropeyski universitet ne bi obyrnal vnimanie.
Zatova te molq ne ospamvai foruma ni, zashtoto edin den  i bez tova shte byde pro4isten ot nenujnite spamove i shte se otsee plqvata za da se radvame na poleznite zyrna ot koito mogat da se pravqt nau4ni obosnovki i hipotezi.

Offline Metka

• Forum fan
alaeddin моето мнение за произхода на помаците си е мое, но впечатлението ми е, че голямата част не са очаровани нито от братската прегръдка на българите-християни, нито от тази на турците. Твоето скоротечно определяне на помаците като турци е сякаш прибързано. Доколкото разбирам за теб приемливата версия е в припознаването на помаците като турци. Правилно ли те разбирам?

Ti @abc ne ni priemash takiva kakvito sme.I nikoga nqma da ni priemesh.

Правилно ли те разбирам?

Offline uti

• Member
  • **
nezir, когато цитириш, цитирай както трябва,(разпокъсваш мисълта на колегите тук, взимаш това което ти трябва, разпокъсвайки мисълта) и слагай в кавички или фонче,  Ейто от това ти личи какво отношение имаш към чуждо мнение и знание.
Искам и сега да подчертая, че и аз не съм съгласен с “мохамедани”. Чети всичко!!!, а не това което ти утърва.
В България има и еврей те се чувстват българи еврей, турците са български турци и така, ние сме българи мюсюлмани, не български. Има разлика.
 А тази конференция която ти е като игла в сърцето  има и положителна страна. ГЛЕДЧАЙ МАЛКО ПО РАЗЛИЧНО, ПО ПОЗИТИВНО, ТИ КАТ СИ СЕ СТРЕСНАЛ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ИДАТ С ВТОРА СЕРИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. СПОКО АРКАДАШ. Аз се радвам,че се правят такива научни конференции, сайтове, други мероприятия, които се говори за нас мюсюлманите пък говорили само това което не ни утърва или пък само това което ни утърва.

Offline alaeddin

• Member
  • **
Кой не би се стреснал? То в тази страна всичко може човек да очаква. Особено след като на тези конференции участвува и Божидар Димитров, министър от сегашното правителство. Никога не бива да забравяме онова ,което ни причини комунистическия режим,а и по-ранните правителства.Колко мъка е видял тоя народ

Offline nezir_9

• Advanced member

Във всеки разговор първо се изчистват понятията!

Както в играта на карти първо се доуточняват терците, кога се казват и кои терци се броят!

За да няма непрекъснати караници...

Когато се говори за ябълки да се знае, че се говори за ябълки - а, не за нещо жълто, приличащо на ябълка.

Защото и лимона е жълто и кълбовидно, но не е ябълка.

Така и за нас помаците - ние сме български граждани, български мюсюлмани(който иска изрично да натъртва, че е атеист е негово право).

Българи мюсюлмани е един приемлив компромис, дотолкова доколкото е за предпочитане пред "българо - мохамедани".

Български помак, турски помак и т.н. - не виждам нито неточност, нито повод за срамуване, нито пък повод да доказвам на когото и да било защо е така. Просто съм благодарен на Аллаха, че съм роден точно такъв.

Уважавам на всеки правото да се самоопределя като какъвто се чувства най - добре в собствената си кожа.

Но искам и на мен да ми е гарантирано това право... 

Offline nezir_9

• Advanced member
nezir, когато цитириш, цитирай както трябва,(разпокъсваш мисълта на колегите тук, взимаш това което ти трябва, разпокъсвайки мисълта) и слагай в кавички или фонче,  Ейто от това ти личи какво отношение имаш към чуждо мнение и знание.
Искам и сега да подчертая, че и аз не съм съгласен с “мохамедани”. Чети всичко!!!, а не това което ти утърва.
В България има и еврей те се чувстват българи еврей, турците са български турци и така, ние сме българи мюсюлмани, не български. Има разлика.
 А тази конференция която ти е като игла в сърцето  има и положителна страна. ГЛЕДЧАЙ МАЛКО ПО РАЗЛИЧНО, ПО ПОЗИТИВНО, ТИ КАТ СИ СЕ СТРЕСНАЛ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ИДАТ С ВТОРА СЕРИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. СПОКО АРКАДАШ. Аз се радвам,че се правят такива научни конференции, сайтове, други мероприятия, които се говори за нас мюсюлманите пък говорили само това което не ни утърва или пък само това което ни утърва.

Моля, вижте писането с главни букви на кой член от Правилата е нарушение.

Ще изчакам сам да си ги поправите - моята намеса я знаете...

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42