Author Topic: ОТЗВУК от Конференцията в Смолян за помаците  (Read 77348 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline dim56

• Forum fan
Абе така и така все си дъвчем едно и също нещо, та и аз да кажа какво мисля по въпроса.
Шаляля, в сегашно време думата "помак" трябва да е обидна за човек, който не е такъв. Или за човек, който е такъв, но се стреми да избяга от корените си. Ако ти си към някоя от двете групи, сигурно имаш основание да се срамуваш  ;)
Затова и цялата плява, която се развява за "самоопределение" ми е смешна. Аз не се самоопределям като помак. Защото аз СЪМ помак - такъв ми е произхода и не се отричам от него!
Не виждам нищо страшно в съчетанието на понятията "българин", "помак" и "мюсюлманин" - първото е национална принадлежност, второто е етнокултурна принадлежност, третото е религиозна принадлежност.
Някой беше споменал по-горе термина "български помаци" - според мен той е най-правилния за обозначаване на нашата общност в България. Съответно в Турция - турски помаци, в Гърция - гръцки помаци..., но това е проблем основно на съответните държави.
Време е да се отхвърлят официално понятия като "мохамедани", "българомохамедани", "родопски българи"...

Offline uti

• Member
  • **
Aladdin, всеки човек трябва да се почита и уважава, а учените още повече. това го има у светската и религиозна наука. За академика немога да кажа, кой знае какво, но е академик, но за г-н Б.Димитров е много кадърен пазител и учен, "пазител на старото и с втренчен поглед в бъдещето". от предаванията му и действията му личи, че е така.
За "играта" която я има е нормално, тя я има от миналото и ще се играе докат свят светува. топката е една, но "играчи" много, а саседите турци, гърци и сърби те пък кой знае как играят с "топката". те какави са,  от нас ли са, имат ли право и т.н.??? много въпроси изскачат и то само заради еддно трминче ;)
А на другия ти ? мисля да отговоря така:
При етническите турците нещата стоят много различно. те са етнически турци и при тях  с една дума се обособяват в отделна група, турци и това е. Докато при нас е различно, ние сме си българи, но изповядваме ислама. Може би поради тази причина така е възприето от учените, хем националното, хем и религиозното да се усети при използването на термина българи мюсюлмани.
А за термина мохамедани си мисля, че е рожба на времето, когато една от основните цели на върхушката на обществото е била за отдалечаване на българския народ от религията му, била християнство, била тя и ислям.

Shumarov

• Guest
Aladdin, всеки човек трябва да се почита и уважава, а учените още повече. това го има у светската и религиозна наука. За академика немога да кажа, кой знае какво, но е академик, но за г-н Б.Димитров е много кадърен пазител и учен, "пазител на старото и с втренчен поглед в бъдещето". от предаванията му и действията му личи, че е така.

Не знам за кой Б.Димитров пишеш,uti.Ако е за агента с хански имена, ми се струва малко ненормално да го уважавам.Уважението е хубаво, когато е взаимно, а доносниците уважаваха само добрите си доходи.Не виждам с какво заслужава уважение един подлец!
Тази твоя любов към този "пазител на старото и с втренчен поглед в бъдещето" не знам защо ми напомня на геронтофилия! :)

А за термина мохамедани си мисля, че е рожба на времето, когато една от основните цели на върхушката на обществото е била за отдалечаване на българския народ от религията му, била християнство, била тя и ислям.

Не мисля, че е била рожба на времето! Защо не посмяха да измислят и на турците някакъв етикет от този сорт? Или защо не нарекоха примерно "българо йезуити" християните?
Просто не са имали топки да го направят! Направили са тези отвратителни неща с нас помаците и такива обожатели на доносниците, като тебе аплодират тези вмирисани на нафталин "академици", които си правят форуми из Смолян и се оптват да придадат Патриотична украска на Родина.Не знам кой им дава права на тези отпадъци да обиждат помаците, изземвайки ни правото да се самоопределим! Плюят, като бесни, че имало ислямистки емисари в Родопите, че се финансирали от Саудитска Арабия-а на тях кой им плаща за тези конференции? Да не би да са там гратис?Не стига, че плюят жлъч и отрова, но и пари ще получат за тази миерда!

Offline alaeddin

• Member
  • **
Uti, аз приемам отговорите ти, но не виждам как нашите съседи (изключвам сърбите) са си играли с нашите братя по вяра. Ние трябва да знаем, че извършеното в България спрямо мюсюлманското население е прецедент.На мен не ми е известен друг такъв куриоз, като ,,Възродителния процес".Тези конференции, посветени на ,,българо-мохамеданите" целят единствено да се продължи с противопоставянето на турци и помаци, да се покаже , че едва ли не, ние, помаците сме много по-близки до българите християни, а с турците нямаме нищо общо. За атеистите наистина може би е така, но за вярващите от нас турците са наши братя по вяра.

Offline alaeddin

• Member
  • **
Shumarov, специално те поздравявам за смелото и точно изказване!Раните от издевателствата над нашия народ още не са зараснали. Аз лично винаги се разтрепервам като си спомня за онези мрачни години. При нас се стигна дотам, че и с мъртвите започнаха да си играят. Безцеремонно изпочупиха надгробните камъни на хора живели преди стотици години, а в най-тежкия момент за един човек - смъртта на близък - в дома на мъртвеца веднага изпращаха агенти да следят за погребалния обред.Аз с огромна мъка си спомням за онези години и винаги искрено се моля на Аллах това никой друг мюсюлманин по света да не го види.

Offline mechta

• Senior member
приятели, невежеството е най-големият бич за човечеството и манна небесна за такива като "учените" от конференцията в смолян. ние не си знаем истинската история/ говоря за широкият спектър от помаци в българия/, за това има различни мнения за етническата ни принадлежност. основните компоненти за самоопределяне са:езикът -диалекта накойто са говорили нашите родове, традициите, еднакъв родов корен, историческите дадености. като погледнем всичко това май само за езика сме сигурни, защото то не може да се манипулира и интерпретира от господата "учени". те създадоха "родинци" от наши платени продажни и богати хора , за да им осигурят бизнеса. защото икономиката върти живота. при кого отива един човек за работа - при богатия. именно такива хора бяха манипулирани /както и сега го има/ за да се осигурят политически сметки и дивиденти. нека не многословнича. помака е ябълката на раздора, защото е дошъл преди българите на балканите и е дошъл с ислямско вероизповедание. тези, които е успял да заколи цар борис са пожертвани в името исляма и това старателно се крие от такива историци като гореспоменатите пред които някои от вас благоговеят.

Offline PETER

• Forum fan
Голям проблем излезе, че на последователите на Мохамед им викали мохамедани.

В САЩ заради политкоректност на негрите вече не им викат негри а афроамериканци.
Даже писателя Марк Твен май тръгнаха да забраняват.
Сега борбата била жените да не са вече women,щото било производна на men, а вагиноамериканци. :D
На англичаните пък им викат албионци или британци. За немците няма да се повтарям.
Сърбите били плави или югославяни. Гърците били византийци или елини. Турците били османци или селджутци. И т.н. и т.н.

Да се чуди човек на кого как да угоди.
Най-добре да си носим табелки.
Който иска да го наричат помак пише помак на табелката.
Който иска друго - пише друго.

Изобщо лудоста си върви...

;D

Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

десс

• Guest
приятели, невежеството е най-големият бич за човечеството и манна небесна за такива като "учените" от конференцията в смолян. ние не си знаем истинската история/ говоря за широкият спектър от помаци в българия/, за това има различни мнения за етническата ни принадлежност. основните компоненти за самоопределяне са:езикът -диалекта накойто са говорили нашите родове, традициите, еднакъв родов корен, историческите дадености. като погледнем всичко това май само за езика сме сигурни, защото то не може да се манипулира и интерпретира от господата "учени". те създадоха "родинци" от наши платени продажни и богати хора , за да им осигурят бизнеса. защото икономиката върти живота. при кого отива един човек за работа - при богатия. именно такива хора бяха манипулирани /както и сега го има/ за да се осигурят политически сметки и дивиденти. нека не многословнича. помака е ябълката на раздора, защото е дошъл преди българите на балканите и е дошъл с ислямско вероизповедание. тези, които е успял да заколи цар борис са пожертвани в името исляма и това старателно се крие от такива историци като гореспоменатите пред които някои от вас благоговеят.
:D :D :D :D :D :D
p.s.По големи смешки не бях чел.Я малко по чети и тогава говори за ислям преди 622г.Та то българите на Кубер са в Македония много преди битката при онгъла-през 679/680.
А за "помашки език"-абе човек не разбра ли,че помаците от Тетевенско/Ловешко и тези от Пиринско неговорят диалектите на помаците от Родопите,а и че християните говорят на същия диялект,на който говорят и мюсюлманите по етногравски краища.Предлагам ти да обиколиш Европа,Сърбия,Гърция,Румъния и Турция и виж къде най добре ще се разбираш с друговерците(християните),па след това пиши.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Без да чета постенгите само ще заявя следното, тази конференция си е от група хорица, за група хорица. Нека те да си се обеждават в каквото им душа сака. И тук ние правим конференции. Ето и българи си присъстват и не се изнясят по терлички, стоят си и колкото да им са нелепи на накой от тях мнениета (говоря за Петър). Там прочетох едно име с фамилия Ушев, от Златограт трябва да е човека, тъй като говорил за произхода на наименованието Даръ дере. И те като нас си имали там един двама от срещуположните за тамазлък. Какво да се прави живот като на кино.  
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Metka

• Forum fan
Без да чета постенгите само ще заявя следното, тази конференция си е от група хорица, за група хорица. Нека те да си се обеждават в каквото им душа сака. И тук ние правим конференции. Ето и българи си присъстват и не се изнясят по терлички, стоят си и колкото да им са нелепи на накой от тях мнениета (говоря за Петър). Там прочетох едно име с фамилия Ушев, от Златограт трябва да е човека, тъй като говорил за произхода на наименованието Даръ дере. И те като нас си имали там един двама от срещуположните за тамазлък. Какво да се прави живот като на кино. 

Iskustveni i samoobqvili se profesori, hora na godini da sa jivi i zdravi no mai stradat ot star4eska nemosht.
Tva e se edno 1OO godishen dqdka da prespi s 20 godishna bulka i tq da e nai shtastlivata bivsha devica na sveta;
Te ne zaslujavat dori da im obryshtame vnimanie , izobshto ne me interesuvat.
Da mu misli bylgarskiqt danakoplatec ot kyde sa parite za tazi konferenciq i kolko pari struva tq.
Hubavo e da proverime po nqkakyv na4in  za da sme naqsno koi finansira podobni ksenofobski konferencii;
Predpolagam 4e tehni predstaviteli pishat i tuka vyv foruma.

десс

• Guest
Uti, аз приемам отговорите ти, но не виждам как нашите съседи (изключвам сърбите) са си играли с нашите братя по вяра. Ние трябва да знаем, че извършеното в България спрямо мюсюлманското население е прецедент.На мен не ми е известен друг такъв куриоз, като ,,Възродителния процес".Тези конференции, посветени на ,,българо-мохамеданите" целят единствено да се продължи с противопоставянето на турци и помаци, да се покаже , че едва ли не, ние, помаците сме много по-близки до българите християни, а с турците нямаме нищо общо. За атеистите наистина може би е така, но за вярващите от нас турците са наши братя по вяра.
В България е било как да се каже плахо-ту са се опитали да променят имена или религията,ту са се връщали назад,докато в Гърция е било отведнъж,крайно и систематично-няма кой да посмее да си каже-гръцката репресивна машина още работи.
А за името помаци може да си съществува то не противоречи на българщината,както и другите етногравски имена-шопи,капанци,гочета и т.н.Но трябва да не забравяме,колкото и да се опитват да наложат напълно смешни без никакъв доказателствен материал,че произхода на помаците е различен от българския,че те са си българи възприели в миналото исляма.Затова В България трябва да се използва или само името помаци или името българи мюсюлмани,а не български мюсюлмани,защото и българските турци са също български мюсюлмани.,а и всички мюсюлмани приели бг гражданство.
Докато за Гърция и Турция може да се титуловат гръцки помаци и турски помаци,тъй като етнически са различни-турски помаци или турски българи-мюсюмани и гръцки помаци или гръцки българи-мюсюлмани.Защото помак е равно на българин мюсюлманин,всичко говори в тази насока-език,до ислямски празници и обичай,османска документация и други чужди хроники.

Offline nezir_9

• Advanced member
Направи сравнение с Гърция и тогава пиши-плахо е -тръгват да сменят-връщат,после пак та на няколко пъти,неконкретизирам дали е правилно,но са плахи опити-реши някой,после се намират хора със съвест и връщат.
Гърците ряз и праз-бият,колят,бесят и връщане назад няма-не само въз основа на помаците ,но на всички негърци-аръмани,българи-християни и албанци.
Ха не били сменяни имена-па нали накараха помаците от източните родопи да се пишат турци и да учат турски ,а къде са помаците от пиринско,а?!
И необиждай за разлика от някой драскачи,знам за какво става на въпрос-защото все още се намират родове дето помнят за връзката между помаци и християни,а не такива изгубили идендитет и памет овчици влияещи се от чужди пропаганди-които търсят под вола теле.
Ако искаш пиши се какъвто искаш,но историческата истина всички я знаем.

Десс, надявам се да не злоупотребиш с нашата гостоприемност!
ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Offline alaeddin

• Member
  • **
Десс, кой те излъга, че са сменяни имената на мюсюлманите в Гърция? Такова нещо никога не е имало там. Мюсюлманите в Гърция винаги са имали пълна религиозна свобода. Виж, за българите християни, живеещи в Гърция нещата са малко по-различни. Техните имена не са променяни, а просто са презаписани на гръцки. Това не е никак трудно, като се има предвид , че поне половината от т.нар. български имена са си чисто гръцки. А и мисля, че на такива, като тебе, милеещи за българщината мястото не им сред нас.Ако някой иска да се доказва тук колко много обича ,,българското", мястото не му е в този сайт.Много интересни заключения за променените имена на помаци от източните Родопи на турски.Че то какви са имената на помаците?Не са ли турски и арабски?А доколкото за помаците от Пиринско ние сме тук. Искам да ти кажа и друго.Може помашки език да няма, но не всички народи имат свой език. Цяла Европа изобилства за такива примери -австрийци, ирландци, шотландци, белгийци, швейцарци- всички тези народи нямат собствен език, но това не им пречи да се обособят като отделни нации. Ами тук на Балканите сърбите и хърватите не говорят ли на един и същи език(сърбо-хърватски)?

Offline PETER

• Forum fan

PETER, ти си знаеш!
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

десс

• Guest
Десс, кой те излъга, че са сменяни имената на мюсюлманите в Гърция? Такова нещо никога не е имало там. Мюсюлманите в Гърция винаги са имали пълна религиозна свобода. Виж, за българите християни, живеещи в Гърция нещата са малко по-различни. Техните имена не са променяни, а просто са презаписани на гръцки. Това не е никак трудно, като се има предвид , че поне половината от т.нар. български имена са си чисто гръцки. А и мисля, че на такива, като тебе, милеещи за българщината мястото не им сред нас.Ако някой иска да се доказва тук колко много обича ,,българското", мястото не му е в този сайт.Много интересни заключения за променените имена на помаци от източните Родопи на турски.Че то какви са имената на помаците?Не са ли турски и арабски?А доколкото за помаците от Пиринско ние сме тук. Искам да ти кажа и друго.Може помашки език да няма, но не всички народи имат свой език. Цяла Европа изобилства за такива примери -австрийци, ирландци, шотландци, белгийци, швейцарци- всички тези народи нямат собствен език, но това не им пречи да се обособят като отделни нации. Ами тук на Балканите сърбите и хърватите не говорят ли на един и същи език(сърбо-хърватски)?
Неговоря за помаците от така взетите от България територии след първата световна война-Кавала,Дедеагач,а за тези останали след балканската война-помашки села около Солун и в Егейска Македония.Политиката на Гърция след войната с реформистите на Ататюрк е в поощряване на неговите опоненти-Мегали идеята и целта им,чрез тях да се добере до малаазийското крайбрежие-в този смисъл помаците са употребени в Източните Родопи,но и ги запазва-след затоплянето на климата между Гърция и Турция(НАТО)-даже са били и потурчвани-втълпено им е,че са турци и е наложено изучаването на турски език.След нахлуването на Турция в Кипър Гърция яхва метлата за създаването на 'помашки" народ,като впряга в това цялата си държавна машина,като в последствие идеята се заимства и от Турция с цел да се разпостре влиянието и върху бившите европейски територии на Османската империя използвайки за база религията.

За народите си доста заблуден-не бъркай нация и народ.Австрийците са нация,но принадлежат към немския народ.Шотландците са отделен етнос от английския и имат свой собствен език,както и уелсците,които езици няма нищо общо с английския.Аз съм бил в Шотландия,колкото по на север толкова се говори повече шотландски.Ето думичка на шотландски-feet like-как си(How are you-angl),Neeba-добре съм(I'm fine-аngl.).Шотландците,Уелсците и Англичаните са към Британската нация,но етнически са различни-език,морфология,традиции и обичай,исторически произход,а някъде и религия(католицизъм-англиканство).
От една страна бъркаш нация и народ-Нацията се обуславя от отделна държава-Австрия-австрийци,без условие какви са етнически.България-българи,в която нация влизат всички етноси,като турци,цигани,арменци и пр.От друга страна не си запознат с положението по различни страни.